Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem
Autor
Wiadomość
greg1987.gt
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 149
Miasto: Krakow

Post#1 Post autora tematu 20 Kwi 2010 17:09   

Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Witam , mam taki problem . Zainstalowałem Windows Installer 3.1 , później .NET Framework 3.5 . Później Server SQL 2005 i następnie Insert Subiekt GT . Baza chodzi , ale po uruchomieniu Subiekta GT nie znajduje serwera . Serwer który podałem to " localhost\insertgt " . Próbowałem już chyba wszystkich sposobów .

Dziękuje za pomoc .
Pozdawiam Greg.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Kwi 2010 17:09   





Powrót do góry
   
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 4980

Post#2 20 Kwi 2010 18:21   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Żadna zapora (firewall) nie blokuje dostępu do serwera? Sprawdź to, bo to częsta przypadłość nawet na localhost.
Zamiast localhost podaj IP (127.0.0.1) i sprawdź czy zadziała.
Dlaczego instalowałeś to wszystko oddzielnie? GT sam instaluje wszystko co potrzeba.
Powrót do góry
   
greg1987.gt
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 149
Miasto: Krakow

Post#3 Post autora tematu 21 Kwi 2010 10:16   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


No niestety wyłaczenie firewalla nie pomaga , ani podanie IP (127.0.0.1) zamiast localhost (nazwy).
Jest to dojść stary Subiekt wersja 1.06 chyba , jeśli zainstaluje sql-a 2000 chodzi bez problemu , natomiast 2005 już nie chce się łączyć . Natomiast komputer ktory będzie utilizowany ponieważ już jest niezłym dziadkiem , ma zainstalowanego Subiekta Gt 1.06 i posiada baze SQL 2005 . Ponoć istnieje jakiś trick żeby to zrobić.

I niestety baza musi być 2005 ponieważ inaczej nie wgram do nowego komputera
Powrót do góry
   
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 4980

Post#4 21 Kwi 2010 10:22   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


W jaki sposób realizujesz autoryzację? Zmień standardowe sa bez hasła na coś innego.
Serwer SQL na pewno jest uruchomiony i działa?

A tak w ogóle, to co na to pomoc InsERTa?

Podobny problem?
Powrót do góry
   
greg1987.gt
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 149
Miasto: Krakow

Post#5 Post autora tematu 21 Kwi 2010 12:00   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Pomoc Inserta , nie pomoże ponieważ jak twierdza jest to za stara wersja i nie uzyskam wsparcia technicznego.
Serwer SQL napewno chodzi jest start .
Autoryzacja jest bez hasła ustawiona juz z tym kombinowałem.

Chyba ze cos pominołem .
Powrót do góry
   
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 4980

Post#6 21 Kwi 2010 13:37   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


No zaraz, Ty chcesz zrobić upgrade bazy SQL2000 do 2005? Bez problemu to zrobisz i nie musisz wcale jej wcześniej konwertować w programie. Wystarczy zrobić kopię bazy na starym serwerze i przywrócić na nowym. Robiłem to z Subiektem i WFMAGiem i nigdy problemów nie było.
W drugą stronę byłby problem, ale w górę zawsze można. Sprawdź.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Kwi 2010 13:37   





Powrót do góry
   
greg1987.gt
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Sty 2010
Posty: 149
Miasto: Krakow

Post#7 Post autora tematu 22 Kwi 2010 12:38   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Wiem ze mozna isc w gore , ale nie o to chodzi .
Pisałem wczesniej ze jak zainstaluje SQL 200 i Subiekta 1.06 to chodzi baza , jak zainstaluje 2005 SQL to nei chodzi wiec jak instaluje SQL 2005 robie cos zle tylko co . Chodzi mi oo to co trzeba zrobic zeby SQL 2005 chodzil poprawnie (włanczał sie) z Subiektem
Powrót do góry
   
the_last_one
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 90

Post#8 22 Kwi 2010 23:59   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


greg1987.gt napisał:
Wiem ze mozna isc w gore , ale nie o to chodzi .
Pisałem wczesniej ze jak zainstaluje SQL 200 i Subiekta 1.06 to chodzi baza , jak zainstaluje 2005 SQL to nei chodzi wiec jak instaluje SQL 2005 robie cos zle tylko co . Chodzi mi oo to co trzeba zrobic zeby SQL 2005 chodzil poprawnie (włanczał sie) z Subiektem


po pierwsze, jeśli wpisujesz localhost\insertgt, to teoretycznie nazwa instancji twoje sql serwera musi nazywać się insertgt, może zainstalowałeś sql serwer pod inną nazwą.

Po drugie, ja w swoich programach czesto podaje zamiast localhost nazwe komputera. np SOKU-PC/MSSQLSERVER. Może to pójdzie.
Druga sprawa to taka, że mogłeś sobie ustawić przy instalacji authentykacje poprzez windows credential (czyli takie dane jak masz w koncie windowsa) a ten subiekt potrzebuje skonfigurowania normalnego logowania na login i hasło, wtedy reinstal sql servera.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Kwi 2010 23:59   





Powrót do góry
   
Smigiel28
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Sty 2006
Posty: 58
Miasto: łódzkie

Post#9 23 Kwi 2010 13:50   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Zainstaluj sobie sql management studi express 2005. Tym programem zbadasz wszystkie problemy. W jaki sposób robiłeś update serwera ?? Poprzez upgrade czy instalację od nowa ?? Instalowałeś nazwaną instancję czy default. Bo jak default to masz zapewne bład w nazwie instancji, bo domyślna do nazwa_serwera\sqlexpress.
Pozdr
Powrót do góry
   
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 4980

Post#10 23 Kwi 2010 13:57   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Subiekt 1.06 z SQLE2005 działa. Sprawdzone organoleptycznie.
Zarówno przy domyślnej instalacji, instalacji własnej instancji jak również przy różnych autoryzacjach nie ma problemów z uruchomieniem i połączeniem bazy.
Musiałeś coś źle zainstalować, ale tego raczej nie odszukamy zdalnie.

Proponuję rozpoczęcie procesu instalacji zupełnie od początku.
Powrót do góry
   
cichy47
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Lut 2004
Posty: 130
Miasto: LUBLIN

Post#11 18 Cze 2010 13:29   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


po pierwsze należy zbadać czy to co jest przed "..../insertgt" to nazwa komputera po drugie sprawdzić czy sql jest dobrze zainstalowany jak to najprosciej zrobić spróbować się wpiąc siecią do tego kompa do tej własnie instalacji z innego komputera i sprawdzic czy się połączy czesto bywały takie sytuacje że wszystko sie instalowało a nie chodziło przy instalacji serwera 2005 np z wersji GT jest okno sprawdzania poprawnosci instalacji a szczerze to poleciłbym Ci zakupić zamiast 1.06 wersje gt kosztuje to niecałe 300 zł i problemy odchodzą informacje techniczne można poszukać tutal insert.softmar.com.pl
Powrót do góry
   
Quarro
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Mar 2010
Posty: 66
Miasto: Niegardów

Post#12 18 Cze 2010 17:13   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Ogólnie robiłem tak jak ty, ale SQL 2000 aktualizowałem do 2008 EE i nazwa serwera to (nazwa komputera)/SQL

PS był problem z archiwizacją, lecz zainstalowałem 2000 i 2008 i wszystko działa (nie wiem jak ale działa)

PS2 jak masz jakieś inne pytania to pisz (do serwera mam ok 100 metrów ;)
Powrót do góry
   
Jozi
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 24 Mar 2004
Posty: 175
Miasto: Lublin

Post#13 29 Paź 2010 11:20   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Zrób archiwizację na starym kompie, zainstaluj SubiektaGT zrób up do SQL i dearchiwizuj bazę.
Powrót do góry
   
Grochu97
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 28 Gru 2010
Posty: 2

Post#14 28 Gru 2010 09:27   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Witam!Mam bardzo zbliżony problem , zainstalowałem subiekta na windows xp instalacja przebiegała normalnie . Ale po zakonczeniu subiekt nie znajduje serwera . Zrobiłem tak samo na windows 7 i bez problemu znalazł serwer i odpalił . Co mam zrobic zeby na xp tez działał ??
Bardzo prosze o pomoc
Powrót do góry
   
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 4980

Post#15 28 Gru 2010 11:16   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Po pierwsze sprawdź firewall.
Powrót do góry
   
Grochu97
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 28 Gru 2010
Posty: 2

Post#16 29 Gru 2010 09:36   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Co mam dalej zrobic z firewallem . Sorki ale jestem mało z orientowany.
Powrót do góry
   
aromazur
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 07 Lip 2009
Posty: 20
Miasto: Wrocław

Post#17 01 Sty 2011 11:41   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


na początek z "Narzędzi Administracyjnych- Usługi", oczywiście pamiętając o zagrożeniach, zatrzymaj usługę zapory. Jeśli teraz się połączy, to w Helpie Subiekta GT wyszukaj temat 'firewall' wykonaj te polecenia i włącz zaporę ponownie.

Pzdr AM
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2011 11:41   





Powrót do góry
   
waluszek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Gru 2004
Posty: 281
Miasto: warszawa

Post#18 20 Sty 2011 12:02   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


Więc tak

jak rozumiem kolega próbuje się połączyć z tego samego komputera co jest na nim serwer bazy danych?

jeżeli tak to scierzka powinna wyglądać tak "(local)\insertgt"

jeżeli chodzi o połączenie z poza tego komputera to:

nie wiem dlaczego tak jest albo ja tego nie rozgryzłem ale, komputer kliencki musi mieć adres sieci z dhcp a do serwera trzeba się podłączać przez "nazwa_serwera\insertgt"

poza tym w managerze sql trzeba właczyc obsługę tcp/ip oraz podać na jakim porcie ma chodzić z reguły 1092

i kolejne trzeba w firewallu windows xp (panel sterowania/zapora systemu windows) w wyjątkach dodać właśnie port 1092

i powinno zacząć śmigać
Powrót do góry
   
Elprofesional
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 219
Miasto: Poznań

Post#19 20 Sty 2011 13:37   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


waluszek napisał:
Więc tak

jak rozumiem kolega próbuje się połączyć z tego samego komputera co jest na nim serwer bazy danych?

jeżeli tak to scierzka powinna wyglądać tak "(local)\insertgt"

jeżeli chodzi o połączenie z poza tego komputera to:

nie wiem dlaczego tak jest albo ja tego nie rozgryzłem ale, komputer kliencki musi mieć adres sieci z dhcp a do serwera trzeba się podłączać przez "nazwa_serwera\insertgt"

poza tym w managerze sql trzeba właczyc obsługę tcp/ip oraz podać na jakim porcie ma chodzić z reguły 1092

i kolejne trzeba w firewallu windows xp (panel sterowania/zapora systemu windows) w wyjątkach dodać właśnie port 1092

i powinno zacząć śmigać


Należy zwrócić uwagę że w przypadku GT w wersji od końca grudnia zmieniono silnik bazy danych na MS SQL express 2008 R2 .Gdzie domyślnie jest wyłączony klient na protokół TCP/IP .
Należy go włączyć i żeby wszystko zaczeło działać należy zatrzymać i ponownie włączyć serwer SQL .
Powrót do góry
   
Tomispeed
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 8

Post#20 07 Lis 2014 11:34   

Re: Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem


"Niektórzy użytkownicy instalują wpierw SQL serwer a następnie dopiero Subiekta ( wersja kliencka) wtedy o ile ktoś nie tego nie zmieni podczas instalacji jest instalowana instancja SQLEXPRESS należy wtedy w polu adres serwera wpisać:(local)\sqlexpress .\sqlexpressnazwakomputera\sqlexpressnumer IP\sqlexpress ''


http://www.dobreprogramy.pl/Subiekt-GT-Podstawy,Blog,20777.html
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Subiekt GT i SQL Serwer : mały problem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Instalacja SQL Serwer 2005 - problem z msxml6 (3)
WF-MAG, serwer SQL i problem z wejściem do programu (8)
Instalacja subiekt GT serwer i magazyn (11)
SQL serwer (2)
Połączenie VPN dla oddalonych oddziałów dla subiekt GT (sql) (8)
Połączenie przez VPN. Subiet-serwer i Subiekt-klient. (10)
Serwer SQL na localhost... (1)
serwer sql - nie startuje (8)
Microsoft SQL Serwer 2008 - instalacja? (2)
Instalacja Microsoft SQL Serwer 2008 (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS