Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Co Kupić -> Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP
Autor
Wiadomość
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 2832
Miasto: okolice Leżajska

Post#1 Post autora tematu 20 Kwi 2010 20:42   

Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


A więc kończy mi się obecna umowa na internet, dostawca netia. Oczywiście zadzwoniłem do nich, z pytaniem o ofertę na 6Mbps łącze. Konsultant odpowiedział mi że nie ma takiej opcji, jedynie mogą mi podłączyć 10 lub 20Mbps. Obecne parametry linii wyglądają tak:

Kod:

Item          Downstream   Upstream   Unit
SNR Margin           14   29   dB
Line Attenuation           47   24   dB
Data Rate          1317   326   kbps


Troszkę się nieładnie wkleiło :/
Czy na tej linii uruchomią mi w/w opcję :?:
Czy może dać sobie siana i szukać czegoś u innego operatora :?:
Powrót do góry
   
modliszka
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Cze 2003
Posty: 175
Miasto: Dziki Zachód

Post#2 20 Kwi 2010 21:33pomocny post - solucja   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


tak z praktyki powiem że dla prędkości 2M mogą być problemy ze stabilną pracą, nie mówiąc o 6M lub więcej. Podane parametry są dla 1M i są niebogate (ale jeszcze do przyjęcia),niski SNR Dn tylko 14, i duże tłumienie sięgające 47dB, ale decyzja należy do Ciebie, powodzenia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Kwi 2010 21:33pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 2832
Miasto: okolice Leżajska

Post#3 Post autora tematu 20 Kwi 2010 23:09   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Ehhh, nie pocieszyłeś mnie... No nic, to przynajmniej na pałę zgłoszę chęć - może mi powiedzą jaką max przepustowość mogę mieć. Dzięki za pomoc :)
Powrót do góry
   
kasiyoni
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 28

Post#4 21 Kwi 2010 00:25   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Jeśli masz taką dużą różnice w tłumieniu 47 / 24 to na pewno jest na linii coś nie tak , ale najpierw sprawdź u siebie czy masz powpinane mikro filtr przed telefon i czy przed modemem go przez przypadek ktoś nie zamontował , a najlepiej wypiąć telefony i podłączyć modem bezpośrednio kablem do gniazdka i wtedy sprawdzić parametry linii.
Powrót do góry
   
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 2832
Miasto: okolice Leżajska

Post#5 Post autora tematu 21 Kwi 2010 11:53   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Router sam podłączałem, jest na osobnej końcówce przewodu (inna niż telefon). W całym domu jest tylko jeden telefon, włączony przez filtr.
Powrót do góry
   
kamil323
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 52

Post#6 21 Kwi 2010 13:38   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


DSL Status: Showtime
DSL Mode: ADSL2+
DSL Channel:
DSL Upstream Rate: 639 Kbps
DSL Downstream Rate: 7452 Kbps

Down up
DSL Noise Margin: 11.7 dB 15.5 dB
DSL Attenuation: 32.0 dB 12.2 dB
DSL Transmit Power: 0.0 dBm 12.8 dBm

jak widzicie te parametry ?

Jest szansza na 10 Mb/s albo 20 Mb/s jeśli wezme 20 Mb/s to ile wyciągnę i czy jest sens brać ? Czy może lepiej 10 Mb/s ?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#7 21 Kwi 2010 14:29   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Jest szansa ale nie do końca jakieś 9mb masz margin 11 a najmniejsza wartość to 6 po niżej nie zejdzie :)

moje parametry są takie:
Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP
mogę mieć 20mb :)
Powrót do góry
   
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 2832
Miasto: okolice Leżajska

Post#8 Post autora tematu 22 Kwi 2010 09:35   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Dziś mi router pokazuje tak:

Kod:

Item   Downstream   Upstream   Unit
SNR Margin   22   29   dB
Line Attenuation   47   24   dB
Data Rate   1317   326   kbps


I z tego co zauważyłem SNR sobie tak skacze od 27 do 12 dB - lata po całym zakresie. To uszkodzenie linii :?:
Powrót do góry
   
terrade
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 2053

Post#9 22 Kwi 2010 14:31   

Netia 1 lub 1Mbps na łączu TP


Niekoniecznie, choć zwykle tak. Dla pewności sprawdź filtry (najlepiej odłącz je i telefony), jak też gniazdka. A dalej standardowo reklamacja, choć nie wiem niby czego, bo u mnie przy takim lataniu rwało synchronizację, a Ty się na to nie skarżysz.

Bez naprawy nic szybszego niż 1 Mb/s rozsądnie nie pójdzie, no chyba że jak u mnie były to zmiany tymczasowe (i jeśli np.95% czasu jest OK to można z trudem to wytrzymać). Jeśli zaś to naprawią to możesz brać 2 Mb/s (a jeśli po naprawie może spadnie tłumienie to i wyżej).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Kwi 2010 14:31   





Powrót do góry
   
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 2832
Miasto: okolice Leżajska

Post#10 Post autora tematu 22 Kwi 2010 15:26   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Router jest zapięty od czterech lat, i oprócz dwóch czy trzech awarii po stronie operatora nigdy nawet nie zawisł. Synchronizację trzyma stabilnie, jedynie co to wahają się w/w parametry. Gdyby nie to, że szukam szybszego łącza to nawet nie zainteresowałbym się tematem.
Powrót do góry
   
koni9
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 10

Post#11 11 Maj 2010 20:07   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


jeśli chodzi o kwestie internetu w Neti to wygląda to tak
Jeśli zamawiasz usługę na łączu TP (bitsrtream) 20 Mbit/s to minimum jakie musisz miec to 10Mbit/s
Powrót do góry
   
frugo3000
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Kwi 2010
Posty: 7

Post#12 15 Maj 2010 19:56   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Jaka jest szansa, że pójdzie u mnie 20mbit? Aktualnie przy 2mbit i modulacji D.GMT moje wartości to:

Download:
Margin: 31 dB
Attenuation: 6,5 dB

Upload:
Margin: 29,5 dB
Attenuation: 6 dB

Wartości sprawdzone na sagemie f@st 800. Swoją drogą chciałbym zmienić modem na ethernetowy, bo przymierzam się do kupna Netgeara WNR3500L i postawienia na nim dd-wrt, a do połączenia z internetem potrzebny mi będzie modem adsl. Polecacie jakieś konkretne modele?
Powrót do góry
   
kamil323
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 52

Post#13 15 Maj 2010 20:10   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


wg. parametrów centrala za ścianą. Sagem może przekłamywać, warto zmierzyć na innym modemie/routerze. Przy obecnych 20 Mb bezproblemowo :)
Powrót do góry
   
frugo3000
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Kwi 2010
Posty: 7

Post#14 15 Maj 2010 21:08   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Przed chwilą sprawdziłem jeszcze raz na routerze sąsiada - TP-Link w8901g i parametry są nieco inne.

Download:
Margin: 24 dB
Attenuation: 6,5 dB

Upload:
Margin: 20 dB
Attenuation: 7 dB

Sprawdziłem także tą stroną: https://netiaonline.pl/skantarek/standard/checkForm.do i wskazało, że maksymalna prędkość możliwa do uzyskania u mnie to właśnie 20mbit/1mbit
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Maj 2010 21:08   





Powrót do góry
   
kamil323
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 52

Post#15 15 Maj 2010 21:10   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Ruszy 20 Mb/s na 100%
Powrót do góry
   
duzyx
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Gru 2005
Posty: 10
Miasto: Brzozów

Post#16 20 Maj 2010 16:52   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Witam

Prosił bym o informację czy na takich parametrach Netia 20Mbps będzie działać w pełni, a jeśli nie to na jaką prędkość mogę liczyć.

Dane łącza:

Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP

Z góry dziękuję za informację.
Powrót do góry
   
kervan
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 03 Cze 2004
Posty: 7

Post#17 28 Maj 2010 21:01   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Witam

Czy na takich parametrach da radę 10 mb/s??

Margines SNR: 30.2 dB downstream / 23.0 dB upstream
Tłumienie: 30.0 dB downstream / 15.0 dB upstream
Moc wyjściowa: 9.4 dBm downstream / 11.9 dBm upstream
Dostępna szybkość: 11232 Kbps downstream / 956 Kbps upstream
Prędkość połączenia: 1312 Kbps downstream / 320 Kbps upstream
Powrót do góry
   
kamil323
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 52

Post#18 28 Maj 2010 21:12   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Da radę :)
Powrót do góry
   
mayerek7
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 1

Post#19 01 Lip 2010 14:36   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Witam a z tymi parematrami na ile mogę liczyć?

ownstream Upstream

SNR Margin 12.0 6.0 db
Line Attenuation 14.5 7.0 db
Data Rate 7456 608 kbps
Powrót do góry
   
volt007
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 19 Lip 2010
Posty: 6

Post#20 19 Lip 2010 14:33   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Witam. Przedłużyłem umowę z netią na internet 20 Mb/s. Wcześniej miałem 6.

Zauważyłem że zostałem chyba przełączony bo router pokazuje takie parametry :

Downstream Upstream

SNR Margin 6.4 8.5 db

Line Attenuation 17.0 5.5 db

Data Rate 19678 866 kbps


Mimo to wszelkie testy (speedtest.net, speedtest.pl) oraz pobieranie plików pokazują że mam nadal 6.5 Mb/s.

1. Co myślicie o parametrach linii? Wedug skantarka długośc kabla do centrali wynosi 0.84 km.
2. Co oznacza dokładnie ta wartość Data rate (19678). Dlaczego mimo że router zsynchronizował się na ~18-19MB/s to prędkość pobierania maksymalnie wynosi 700KB/s?
Powrót do góry
   
kamil323
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 52

Post#21 19 Lip 2010 14:35   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Nowa prędkość wchodzi od nowego okresu rozliczeniowego. Może to byc np. jutro czy pojutrze. Parametry pozwolą na ok 16-16,5 Mb/s
Powrót do góry
   
volt007
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 19 Lip 2010
Posty: 6

Post#22 20 Lip 2010 12:15   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Dzięki za odp.
Nie rozumiem jednego. Skoro nowa prędkość wchodzi od noweo okresu rozliczeniowego to dlaczego router już zsynhronizował się na ~19300 kbps. Co dokładnie oznacza tak synchronizacja. Router sam sprawdza przepustowość czy dostaje informacje o tej liczbie z centrali?
Powrót do góry
   
zionkingdom
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 20 Lip 2010
Posty: 1

Post#23 20 Lip 2010 13:24   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


witam.mam taki problem.otóż mam netie na łączu tp,router tp-link td-w8901g i miałem internet 2m.zmieniłem sobie na 20m.dostawcy internetu nie zmieniałem i dalej jest na łączu tp.zaczą się nowy okres rozliczeniowy,zmienili mi prędkość ale internet mi padł.przy 2m działało bez zarzutów a teraz diopda adsl nie świeci się.dzwoniłem do neti zapytać o co kaman to oni za bardzo nie wiedzą co sie dzieje.dzwoniłem kilka razy do nich a ich podstawowe pytanie to czy mój w/w router działa w adsl2+.TAK DZIAŁA W ADSL2+.przynajmniej tak jest na nim napisane.ja nie znam się na tym kompletnie.dlatego do was kieruję to pytanie.może wy mi powiecie co jest przyczyną tego że po zmianie prędkości z 2 na 20 mega nie działa internet? z góry dzięki za pomoc.pzdr
Powrót do góry
   
benek984
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 5
Miasto: UK

Post#24 23 Lip 2010 21:36   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Panowie przepraszam ze się wtrącam ale proszę o pomoc. Posiadam łącze od netii po kablach tp prędkość 6 mb. Ostatnio zauważyłem że zaczęły spadać parametry (nie znam się więc może to dobrze ze spadają) Proszę o ocenę tych parametrów wklejam poniżej.

Operational Mode ADSL2+
Upstream 639 kbps
Downstream 7456 kbps
Noise Margin (Upstream) 15.5 db
Noise Margin (Downstream) 6.3 db (ten parametr spada czasem nawet do 2.5 db)
Attenuation (Upstream) 30.2 db
Attenuation (Downstream) 34.0 db

Jeszcze raz przepraszam że się wtrąciłem ze swoim problemem.
Powrót do góry
   
domelc
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 755
Miasto: POLSKA

Post#25 24 Lip 2010 08:45   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Witam

Na jaką mogę sobie maksymalnie pozwolić prędkość ? :
Do autora tematu : prędkość 20 Mb/s jest dla kilku osób w kraju :)

Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lip 2010 08:45   





Powrót do góry
   
Świr
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sty 2002
Posty: 2832
Miasto: okolice Leżajska

Post#26 Post autora tematu 27 Lip 2010 17:43   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Dziękuje za info :D
Dostałem 6Mbps z TK Telekom :)
Powrót do góry
   
volt007
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 19 Lip 2010
Posty: 6

Post#27 02 Sie 2010 13:39   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Witam, chciałem się zorientować czy Netia nie robi mnie w bambuko. Tak jak pisałem w ostatnim poście zamówiłem internet 20 Mb (wcześniej 6 Mb/s). Po jakimś czasie router zsynchronizował się ładnie na takich parametrach :

Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Natomiast prędkość realna cały czas pozostała taka jak przy 6Mb. Łącze stabilne, nie ma rozłączeń.
Po 2 tygodniach 9 (czyli dziś) zadzwoniłem do Netii spytać dlaczego wciąż prędkość realna pozostała bez zmian, dostałem odpowiedź że "u mnie nie ma możliwości świadczenia usług 20 Mb".

Mnie się wydaje ze na tych parametrach prędkość powinna wyciągać jakieś15-16 Mb/s. Jak myślicie, da się coś jeszcze z tym zrobić czy pozostaje pogodzić się z "wyrokiem"?
Powrót do góry
   
domelc
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 755
Miasto: POLSKA

Post#28 02 Sie 2010 17:26   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Tak jak wcześniej pisałem, że prędkość 20 Mb/s jest dla kilka osób w kraju.
Spojrzenie oczywiście trochę humorystyczne ale tylko trochę ...
Powrót do góry
   
xrokis
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 15
Miasto: chodzież

Post#29 04 Sie 2010 20:05   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Witam nie wiem czy to dobrze podpinam do tego tematu ale mam problem.
Od 2 lat jestem klientem netii (Internet 1Mbps) z czego od roku świadczą mi również usługi telefoniczne po przejściu z TP.Moje łącze wygląda tak w ustawieniach routera Pentagram Cerberus P 6331-6

Operational Mode ADSL2+
Upstream 313 kbps
Downstream 1280 kbps
Noise Margin (Upstream) 25.9 db
Noise Margin (Downstream) 25.7 db
Attenuation (Upstream) 18.8 db
Attenuation (Downstream) 28.8 db

Chciałem przedłużyć umowę na net 20Mbps, którą najpierw na infolinii mi zasugerowali i powiedzieli że będzie działać ale się wstrzymałem i zadzwoniłem ponownie a inna konsultantka odradziła mi to i powiedziała że przy odległości 1100m - bo niby tyle mam do centrali, nie opłaca mi się brać większego transferu niż 8Mbps.

Z kolei SuperKantarek pokazuje mi :
Telefon i dostępna wyłącznie internet w pakiecie : LLU(i)+LLU(t): Usługa dostępna - LLU2. Maks. prędkość ściągania 19500 kbit/s
Tylko telefon : WLR: Usługa na linii TP
Tylko internet : LLU: Usługa dostępna - LLU1. Maks. prędkość ściągania 19500 kbit/s
Co robić?
Proszę o pomoc bo jeśli internet mi pójdzie z transferem 13-15Mbps to wolałbym to niż te 8...
Powrót do góry
   
mikado78
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 11

Post#30 06 Sie 2010 19:56   

Re: Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP


Witam........ wszystkich jako nowy :)

Jako że mam teraz 6 mbps w Netii zachciało mi sie 20... TP sprawdziła łącze mówi że sie nie da... wrócili do 6... teraz zapytałem sie czy da sie 10... i czekam na rozwiązanie. Inna sprawa to jakaś paranoja że na sprawdzenie 10... jako ze 20 sie nie da... musze czekać JEDEN MIESIĄC :| też tak mieliście...?

Co sądzicie o parametrach mojego łącza...:?:

Cytat:
DSL Modulation Mode: GDMT
DSL Path Mode: INTERLEAVED
Downstream Rate: 7456 Kbps
Upstream Rate: 640 Kbps
Downstream Margin: 16 db (spada nawet czasem do 11)
Upstream Margin: 16 db
Downstream Line Attenuation: 22
Upstream Line Attenuation: 14

Aaaaaaa.... i co jeszcze... czego w parametrach lepiej jak jest wiecej i czego jak jest mniej... aby było dobrze?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Co Kupić -> Netia 10 lub 20Mbps na łączu TP
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Netia >20mbps, synchro na 15mbps, ale działa jak 10mbps (1)
Netia Max20Mb na łączu TP (1)
TP-Link W8901G - Netia na łączu TP (3)
Serwer HTTP na łączu Netia (6)
Netia/TP - Internet z netii na łączu tp (7)
NETIA SPOT BSA - NETIA SPOT na łączu TPSA (BSA) długo się łączy (1-2 h) (5)
Jaki router -> NETIA 1 MB na łączu tpsa (6)
Netia na łączu netii. Jakie będzie IP? (1)
Czy Netia 20Mb da radę na tym łączu ? (5)
Netgear DGN1000 i Netia na łączu TP - brak internetu. (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.124 seconds

elektroda.pl temat RSS