FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness`a

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness`a
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 21 Apr 2010 13:19   

Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness`a

Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness`a21 kwietnia 2010 ogłoszono nowy, oficjalny rekord zasięgu samochodu elektrycznego. Zasilany akumulatorami litowo-jonowymi marki Sanyo, pojazd Mira EV przejechał na pojedynczym, pełnym naładowaniu dystans 555,6 km. Sześć miesięcy musiało minąć, by wynik został wpisany do księgi rekordów Guinness`a. Za sukces odpowiedzialni są entuzjaści motoryzacji zrzeszenie w ramach klubu Japan Electric Vehicle Club (w skrócie Japan EV Club). Trasa przejazdu przebiegała pomiędzy Tokyo a Osaka. Przejazd trwał 13 godzin 26 minut. Samochód wyruszył z Tokyo o godzinie 3 rano i dojechał na miejsce o godzinie 4:26 po południu. Pojazd zasilał ważący ponad 350 kilogramów zespół akumulatorów litowo-jonowych, złożony z 8320 ogniw cylindrycznych typu 18650. Wysokiej pojemności ogniwa, powszechnie spotykane w akumulatorach przenośnych komputerów, wymagały specjalnego układu kontrolera by spełnić wymagania bezpieczeństwa użytkowania, niezawodności i żywotności. Zastosowany w Mira EV system akumulatorów pozwolił na uzyskanie sumarycznej pojemności 294 Ah. Mira EV powstał na bazie modelu benzynowego odpowiednika Mira Van. Pojazd napędza silnik elektryczny o mocy znamionowej 14kW. Mira EV mieści 2 osoby. Nieoficjalnym rekordem zasięgu samochodu elektrycznego pozostaje wciąż przejazd prototypowego Solectria Sunrise na dystansie 604 km, w 1996 roku.

Źródło:
http://sanyo.com/news/2010/04/21-2.html
Back to top

Dj_Pele
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 21 Apr 2010 13:54   

Re: Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness

No tak kolejny cud techniki ale nie dla mnie jak by ktoś kiedyś usłyszał Forda Mustanga z 66 albo Chevroleta camaro z 73 to by pluł na to samochód bez silnika to jak człowiek bez serca oczywiście mam na myśli silnik benzynowy. Ale dla kobiet czemu nie.
Back to top

qra
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 21 Apr 2010 16:30   

Rekord rekordem, ale nie wyobrażam sobie wracać czymś takim do domu i musieć wybierać "światła lub wycieraczki" bo akurat jest listopadowa deszczowa noc a mam prądu na styk. :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Apr 2010 16:30   

Back to top

M. S.
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 21 Apr 2010 19:17   

Jak będziesz miał benzyny na styk to oczywiście niczym się nie będziesz przejmował.
Back to top

qra
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 21 Apr 2010 19:49   

Tylko że po benzynę to mogę sobie podreptać nawet z wiaderkiem do najbliższej stacji.W dodatku różnica w spalaniu z i bez świateł w moim przypadku jest całkowicie niezauważalna.
(Tak jestem jednym z TYCH którzy uważają za absolutnie celowe jeżdżenie na światłach mijania 24/7/365)
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 22 Apr 2010 02:34   

Trochę śmieszny ten 'rekord', biorąc pod uwagę że nawet stare dziś samochody bezproblemowo osiągają taki zasięg, i to w znacznie krótszym czasie. Dlatego też samochody elektryczne uważam za ciekawostkę nie wartą zawracania sobie głowy na poważnie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Apr 2010 02:34   

Back to top

gawryl
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 22 Apr 2010 07:33   

A ja myślę że da się na tym zrobić interes. Tylko kto na tym najwięcej zarobi? Bo napewno nie użytkownik auta :-( Osobiście gdymym miał wybierać auto do typowo miejskiego cyklu to EV jest wprost idealny.
No pewnie, że nie jest tani, ale nigdy nie będzie za darmo....
Back to top

marek_Łódź
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 22 Apr 2010 07:48   

Szkoda, ze w warunkach uznania takiego rekordu brak uzyskania stosownej prędkości średniej (powiedzmy 70, czy 80 km/h). Ostateczny wynik jest spektakularny do momentu podzielenia drogi przez czas jazdy. Generalnie MELEX z kipą załadowaną akumulatorami.
Back to top

sokoleokoo2
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 22 Apr 2010 08:45   

Witam.

Zgodzę się z wami że to troszeczkę za mało - zwłaszcza że mówimy o autku które kosztowało kupę kasy i jest perełką, a nie seryjnym modelem. Z drugiej strony przypomnijmy sobie pierwsze benzyny - prędkość 40 km/h i zasięg 150-200 km a dziś ?

Tak czy inaczej w elektryce przyszłość, i koniec monopolu triad paliwowych - już nie te czasy.

Co do auta z napędem elektrycznym a brakiem duszy. Nie zgodzę się - dla mnie zawsze liczyła się wolność i bezpieczeństwo czy to motorek czy autko. I jeżeli będę miał elektryka z zasięgiem 500-700 km który składa się z mniejszej ilości elementów i jest lżejszy (i co za tym idzie mniej awaryjny) to będę w domu. Po prostu wsiadam i jadę i to najważniejsze. Ja się będę czuł wolny i niczym nie skrępowany - po to właściwie wymyślono samochód.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Apr 2010 08:45   

Back to top

LHP
Poziom 9
Poziom 9

Post#10 22 Apr 2010 15:44   

Quote:
I jeżeli będę miał elektryka z zasięgiem 500-700 km który składa się z mniejszej ilości elementów i jest lżejszy (i co za tym idzie mniej awaryjny) to będę w domu.

Coś mi się nie wydaje żeby autko które ma niesamowita ilość elektroniki było mniej awaryjne :D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness`a
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Pierwszy oficjalny pokaz kontrolera ruchu PlayStation Move (14)

Page generation time: 0.107 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed