| Author |
pseven Poziom 23

|
21 Apr 2010 13:19 Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness`a |
|
|
|
21 kwietnia 2010 ogłoszono nowy, oficjalny rekord zasięgu samochodu elektrycznego. Zasilany akumulatorami litowo-jonowymi marki Sanyo, pojazd Mira EV przejechał na pojedynczym, pełnym naładowaniu dystans 555,6 km. Sześć miesięcy musiało minąć, by wynik został wpisany do księgi rekordów Guinness`a. Za sukces odpowiedzialni są entuzjaści motoryzacji zrzeszenie w ramach klubu Japan Electric Vehicle Club (w skrócie Japan EV Club). Trasa przejazdu przebiegała pomiędzy Tokyo a Osaka. Przejazd trwał 13 godzin 26 minut. Samochód wyruszył z Tokyo o godzinie 3 rano i dojechał na miejsce o godzinie 4:26 po południu. Pojazd zasilał ważący ponad 350 kilogramów zespół akumulatorów litowo-jonowych, złożony z 8320 ogniw cylindrycznych typu 18650. Wysokiej pojemności ogniwa, powszechnie spotykane w akumulatorach przenośnych komputerów, wymagały specjalnego układu kontrolera by spełnić wymagania bezpieczeństwa użytkowania, niezawodności i żywotności. Zastosowany w Mira EV system akumulatorów pozwolił na uzyskanie sumarycznej pojemności 294 Ah. Mira EV powstał na bazie modelu benzynowego odpowiednika Mira Van. Pojazd napędza silnik elektryczny o mocy znamionowej 14kW. Mira EV mieści 2 osoby. Nieoficjalnym rekordem zasięgu samochodu elektrycznego pozostaje wciąż przejazd prototypowego Solectria Sunrise na dystansie 604 km, w 1996 roku.
Źródło:
http://sanyo.com/news/2010/04/21-2.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Dj_Pele Poziom 14

|
21 Apr 2010 13:54 Re: Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness |
|
|
|
No tak kolejny cud techniki ale nie dla mnie jak by ktoś kiedyś usłyszał Forda Mustanga z 66 albo Chevroleta camaro z 73 to by pluł na to samochód bez silnika to jak człowiek bez serca oczywiście mam na myśli silnik benzynowy. Ale dla kobiet czemu nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
qra Poziom 14

|
21 Apr 2010 16:30 Re: Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness |
|
|
|
Rekord rekordem, ale nie wyobrażam sobie wracać czymś takim do domu i musieć wybierać "światła lub wycieraczki" bo akurat jest listopadowa deszczowa noc a mam prądu na styk. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Apr 2010 16:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
M. S. Poziom 21

Joined: 12 Jan 2005 Posts: 1492 Location: Czechowice - Dziedzice
|
21 Apr 2010 19:17 Re: Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness |
|
|
|
Jak będziesz miał benzyny na styk to oczywiście niczym się nie będziesz przejmował.
|
|
| Back to top |
|
 |
qra Poziom 14

|
21 Apr 2010 19:49 Re: Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness |
|
|
|
Tylko że po benzynę to mogę sobie podreptać nawet z wiaderkiem do najbliższej stacji.W dodatku różnica w spalaniu z i bez świateł w moim przypadku jest całkowicie niezauważalna.
(Tak jestem jednym z TYCH którzy uważają za absolutnie celowe jeżdżenie na światłach mijania 24/7/365)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
22 Apr 2010 02:34 Re: Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness |
|
|
|
Trochę śmieszny ten 'rekord', biorąc pod uwagę że nawet stare dziś samochody bezproblemowo osiągają taki zasięg, i to w znacznie krótszym czasie. Dlatego też samochody elektryczne uważam za ciekawostkę nie wartą zawracania sobie głowy na poważnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Apr 2010 02:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gawryl Poziom 9

|
22 Apr 2010 07:33 Re: Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness |
|
|
|
A ja myślę że da się na tym zrobić interes. Tylko kto na tym najwięcej zarobi? Bo napewno nie użytkownik auta :-( Osobiście gdymym miał wybierać auto do typowo miejskiego cyklu to EV jest wprost idealny.
No pewnie, że nie jest tani, ale nigdy nie będzie za darmo....
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
22 Apr 2010 07:48 Re: Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness |
|
|
|
Szkoda, ze w warunkach uznania takiego rekordu brak uzyskania stosownej prędkości średniej (powiedzmy 70, czy 80 km/h). Ostateczny wynik jest spektakularny do momentu podzielenia drogi przez czas jazdy. Generalnie MELEX z kipą załadowaną akumulatorami.
|
|
| Back to top |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 19

|
22 Apr 2010 08:45 Re: Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness |
|
|
|
Witam.
Zgodzę się z wami że to troszeczkę za mało - zwłaszcza że mówimy o autku które kosztowało kupę kasy i jest perełką, a nie seryjnym modelem. Z drugiej strony przypomnijmy sobie pierwsze benzyny - prędkość 40 km/h i zasięg 150-200 km a dziś ?
Tak czy inaczej w elektryce przyszłość, i koniec monopolu triad paliwowych - już nie te czasy.
Co do auta z napędem elektrycznym a brakiem duszy. Nie zgodzę się - dla mnie zawsze liczyła się wolność i bezpieczeństwo czy to motorek czy autko. I jeżeli będę miał elektryka z zasięgiem 500-700 km który składa się z mniejszej ilości elementów i jest lżejszy (i co za tym idzie mniej awaryjny) to będę w domu. Po prostu wsiadam i jadę i to najważniejsze. Ja się będę czuł wolny i niczym nie skrępowany - po to właściwie wymyślono samochód.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Apr 2010 08:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LHP Poziom 9

|
22 Apr 2010 15:44 Re: Oficjalny rekord zasięgu samochodu EV w księdze Guinness |
|
|
|
| Quote: |
| I jeżeli będę miał elektryka z zasięgiem 500-700 km który składa się z mniejszej ilości elementów i jest lżejszy (i co za tym idzie mniej awaryjny) to będę w domu. |
Coś mi się nie wydaje żeby autko które ma niesamowita ilość elektroniki było mniej awaryjne :D
|
|
| Back to top |
|
 |