FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Unitra ZK 120: budowa wzmacniacza na nim opartego i pytania

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Unitra ZK 120: budowa wzmacniacza na nim opartego i pytania
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 21 Apr 2010 21:42   

Witam!

Zacznę od tego, że to są moje początki z układami lampowymi, do tej pory zajmowałem się tylko sprzętem audio "krzemowym" czyli po prostu tranzystory, hybrydy itd. Jestem technikiem elektronikiem, może nie wiem jeszcze wszystkiego, ale kompletnym laikiem też nie jestem. Przeglądałem już forum ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Przejdę do sedna sprawy...

Rozpocząłem budowę swojego pierwszego wzmacniacz lampowego. Do tego celu mam przygotowane 2 magnetofony Unitry ZK 120 w słabym stanie wizualnym ale za to sprawne elektrycznie. Chcę zbudować mały wzmacniacz stereo, każdy trzeba od czegoś zacząć swoją przygodę z lampami :D Mam schemat do tego magnetofonu
ale że jak napisałem wyżej jestem laikiem co do lamp to mam kilka pytań:

1. Gdzie najlepiej podawać sygnał? Czy na wejście z głowicy czy bezpośrednio (przez kondensator) na potencjometr P1?
2. Jaką moc ma transformatoro-silnik w tym magnetofonie? Symbol SAZ-5-tr
3. Czy można wyciągnąć silnik z tego transformatora?
4. Czy da radę jedno trafo na dwa wzmacniacze? Tzn dwie elektroniki z ZK 120? Jeśli nie to jakie trafo polecacie alby było ok?
5. Chcę wykorzystać wskaźnik EM84 czyli tzw magiczne oko i jak sprawić aby to działało cały czas a nie tylko po naciśnięciu przycisku nagrywania? Czy wystarczy zewrzeć kontakty 1 i 2?
6. Nie podoba mi się wbudowana regulacja tonów, czy mogę wstawić w miejsce P2 i C14 własny mały korektorek? Czy lepiej pominąć całkowicie lampę ECC83 i zbudować jakiś przedwzmacniacz?

Tylko proszę bez odpowiedzi że to jest zabytek i żeby zrobić własny układ. Jeden magnetofon dostałem za darmo a drugi kupiłem za 20zł. Jeśli ten projekt wypali to później przyjdzie pora na własne PCB i jakiś schemat sprawdzony. Proszę wybaczyć jeśli jakieś wyrażenia są mało profesjonalne.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi! Kamil
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Apr 2010 21:42   

Back to top

cirrostrato
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 22 Apr 2010 08:28   

Re: Unitra ZK 120: budowa wzmacniacza na nim opartego i pyta

Witaj. Jak na technika elektronika zadajesz trochę dziwne pytania...Z tych ZK120 możesz wykorzystać trafa głośnikowe, podstawki (jeśli zmontujesz na PCB), lampy (jeśli OK), trochę elementów RC, elektrolity anodowego, jakieś jeszcze drobiażdżki.Cały układ korekcji (złożony) jest w zasadzie zbędny, kształtuje tor zapisu/odczytu i modyfikacja jego jest problematyczna. Trafosilnik w ZK120 jest elementem jaki jest, zastosuj jakiś standardowy trafiak sieciowy bo chyba nie będziesz dmuchał we wzmacniaczu i słuchał pracy silnika. Użycie tylko jakoś zmodyfikowanych gotowych płytek PCB z tych magnetofonów uważam za nierozsądne, duże (obudowa wyjdzie jak w przenośnym telewizorze), przełącznik zapis/odczyt trzeba by wyeliminować (styki niepewne), 80% elementów zbędnych a brakuje np. potencjometrów do zamontowania na ściance przedniej przyszłego wzmacniacza. Reasumując niewiele da się wykorzystać z tej zetki, typowy schemat (ECL86/ECC83) podglądnij na fonarze, na forum dyskusyjnym temat EM84 dobrze omówiony. Ja bym składał na chassis i montaż przestrzenny. Powodzenia.
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 22 Apr 2010 08:44   

Przebudowa ZK na wzmacniacz to jak przebudowa malucha na Lamborghini. Można wykorzystać lampy i trafa wyjściowe. Resztę trzeba zrobić od początku.
Back to top

sabringer
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 22 Apr 2010 10:03   

Tak sobie myślę, że chcecie zrobić to za porządnie - a kolega chce się trochę pobawić kawałkiem 'złomu', który ma prawie za friko.
Zakładając, że nie zależy nam na magnetofonach, tylko na elementach przydatnych we wzmacniaczu, "cośtam" możemy zrobić. Osobiście uważam grzebanie w rozbudowanym układzie za bardziej pouczające niż składanie ze schematu od nowa.

A więc, jedziem:

1. Najprościej na wejście, od razu masz separację kondensatorem C1. Jeśli wzmocnienie będzie zbyt duże - mały dzielnik napięcia na wejściu. Schemat głosi, że pentoda ECL86 jest bardzo ciekawie sterowana w tym układzie. :)
2. nie mam pojęcia
3. Zastanawiam się co by się stało po wyciągnięciu wirnika (tzn. jak bardzo działa on jak rdzeń dla części transformatorowej) - powinno się dać to zrobić w sposób odwracalny, więc można spróbować.
4. Raczej nie. Polecam takie, które wytrzyma prądowo - katalogi się kłaniają, tam jest opisany prąd żarzenia oraz pobierany przez wzmacniacz mocy (dla pewnego 'standardowego' układu pracy. Trochę zapasu mieć nigdy nie zaszkodzi.
5. Raczej nie, trzeba by jeszcze pokręcić R21, a i to nie gwarantuje odpowiedniego sygnału do wysterowania - prościej wylutować R21, zewrzeć 1 i 2, a na miejsce R21 wpiąć się własnym układem pobierania sygnału "na forum dyskusyjnym temat EM84 [jest] dobrze omówiony", poczytaj sobie.
6. Możesz, ale o niezbyt dużej impedancji (straty sygnału).

Jak widać jest to grzebanie się w .... :D I trzeba rozpocząć proces szukania chassis.
Były ostatnio na forum tematy o wzmacniaczach na ECL/PCL.. - jedna 'bańka' na kanał. Trafa głośnikowe masz, podstawki masz, lampy masz (jeśli są dobre), zostaje transformator - jeden, po co komplikować zasilacz i ognia.
Płytki do takiego wzm. (+EM84) niedawno na forum ktoś projektował.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Apr 2010 10:03   

Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 22 Apr 2010 10:29   

Fizycznie da się usunąć część wirującą z silnikotrafa ale jako trafo to działać nie będzie bo żadne trafo działać nie będzie bez kolumny środkowej. Po wyjęciu wirnika niewiele z tej kolumny zostaje. Nadal twierdzę, że to rzeźbienie w przysłowiowym g....e.
Back to top

mirekgnd
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 22 Apr 2010 11:27   

Witam. Przejdź się na złomowisko i znajdź adapter Bambino. To dobry lampowy wzmacniacz na ECL86. GOTOWY. Zrobić trzeba obudowę. Pozdrawiam. Układy z ZK 120 wymagają sporej ingerencji, proponuję zachować tylko EM.

Dodano po 47 [minuty]:

Były też wersje na ECL82
Back to top

Tomek Janiszewski
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 22 Apr 2010 12:20   

painlust wrote:
Fizycznie da się usunąć część wirującą z silnikotrafa ale jako trafo to działać nie będzie bo żadne trafo działać nie będzie bez kolumny środkowej. Po wyjęciu wirnika niewiele z tej kolumny zostaje

Ale za to zostają zwarte zwoje fazy pomocniczej w których traci się całkiem konkretna moc :lol:
Quote:
Nadal twierdzę, że to rzeźbienie w przysłowiowym g....e.

Jak mało kiedy podpisuję się pod Twoim stwierdzeniem.

Dodano po 10 [minuty]:

sabringer wrote:
Trafa głośnikowe masz, podstawki masz, lampy masz (jeśli są dobre), zostaje transformator - jeden, po co komplikować zasilacz i ognia.

Podstawki lampowe noval nie są chyba towarem aż tak deficytowym i kosztownym, aby warto bylo dla nich pruć płytki drukowane sprawnych magnetofonów. Lampy jak najbardziej można z tych płytek wyciągnąć bo to prosta i odwracalna operacja )aczkolwiek i tak należałoby od zaraz zacząć starać się o zapasowe). Nawet wymontowanie transformatorów głośnikowych nie musi być równoznaczne z wyrokiem śmierci na sprzęt, zwłaszcza jeśli się solidnie opisze odlutowane przewody. Toteż jeśli darować tym podstawkom a takze zabytkowym rezystorom OWZ pozostawiając je na plytkach - to w każdej chwili będzie można przywrócić magnetofowny do stanu używalności z chwilą gdy trywialny wzmacniacz ECL86 SE już się znudzi i będzie się chciało zbudować coś ambitniejszego, np. EL84 PP stereo.
Back to top

elektronik_86
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 Post from the author of the topic 22 Apr 2010 12:58   

Witam
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, lampy ECL86 mam w sumie 5 sztuk czyli mam je w zapasie, chciałem od tego wzmacniacza gotowego zacząć żeby się zaznajomić z techniką lampową, zobaczyć co lepiej a co gorzej , pokombinować. Jak już napisałem w pierwszym poście to jest początek, po testach i posiadaniu jakiejś już wiedzy o lampach przystąpię do budowy własnej konstrukcji. Mam ten sprzęt za grosze jak stwierdził to kolega sabringer i chce się trochę nim pobawić ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Apr 2010 12:58   

Back to top

sabringer
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 22 Apr 2010 16:22   

Tomek Janiszewski ==> Ja to pisałem właśnie zakładając, że magnetofony są z definicji do wyrzucenia i szabrujemy co się da. Zresztą wylutowywanie podstawek to też ciekawe doświadczenie :D
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Unitra ZK 120: budowa wzmacniacza na nim opartego i pytania
Page 1 of 1
Similar topics
budowa lasera - 1000 mW - pytania (17)
Budowa robota - pytania o konstrukcję (3)
Transformator Unitra 120/2. (7)
Budowa pojazdu RC. Pytania. (6)
Schemat wzmacniacza opartego na TDA 7560 do suba pod kompute (3)
Budowa wzmacniacza na lm3886 czyli pytania i odpowiedzi (11)
Budowa wzmacniacza lampowego, pytania. (41)
Budowa wzmacniacza opartego na TDA 1562Q (6)
budowa zasilaczy warsztatowych... pytania... mierniki... (24)
Budowa zasilacza - proszę o odpowiedź na pytania (26)

Page generation time: 0.234 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed