Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie zaworu trójdrogowego


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Podłączenie zaworu trójdrogowego
Autor
Wiadomość
georg2601
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 74

Post#1 Post autora tematu 21 Kwi 2010 22:30   

Podłączenie zaworu trójdrogowego


Zamierzam wymienić kocioł i zarazem założyć zawór trójdrogowy. Zastanawam się jak to wszystko podłączyć tak aby zawór nie dławił mi dopływu wody do zbiornika wyrównawczego. Wychodzi na to że zawór powinienem założyć na powrocie. Pytanie co to daje a może macie inne sugestie. Poniżej przedstawiam schemat blokowy mojej instalacji i i rys 2 sposób podłączenia zaworu.
Podłączenie zaworu trójdrogowego
Podłączenie zaworu trójdrogowego
Powrót do góry
   
Marek Nawrocki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Mar 2003
Posty: 621
Miasto: Poznań

Post#2 21 Kwi 2010 22:44   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Witam!!
zawór trójdrogowy włącz za pompą obiegową, przy odcięciu zapewni ci to obieg wody przez kocioł co uchroni ciebie przed wywalaniem STB
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6999
Miasto: MOJE Miasto

Post#3 21 Kwi 2010 23:16   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Marek Nawrocki napisał:
...uchroni ciebie przed wywalaniem STB


STB w stałopalnym ?
Powrót do góry
   
k0s10r
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 230
Miasto: Aleksandrów Kujawski

Post#4 22 Kwi 2010 07:05   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Marek Nawrocki napisał:
Witam!!
zawór trójdrogowy włącz za pompą obiegową, przy odcięciu zapewni ci to obieg wody przez kocioł co uchroni ciebie przed wywalaniem STB


Oczywiście tylko musisz zastosować dodatkową pompę do ładowania CWU. Ustawiając temperaturę na kotle 65 a na grzejniki np. 40st. nie będziesz miał zbyt wiele tej ciepłej wody użytkowej.

mirrzo napisał:
STB w stałopalnym ?


Chyba chodzi mu o termiczny wyłącznik dmuchawy :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Kwi 2010 07:05   





Powrót do góry
   
georg2601
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 74

Post#5 Post autora tematu 22 Kwi 2010 08:05   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Czyli wygląda na to że schemat podlączenia narysowałem dobrze szkoda tylko że zawór mam włączyć za pompą tylko nie bardzo rozumiem co to daje. A czy w takim układzie jest możliwość zamątowania zaworu czterodrogowego. Wydaje mi się że we wszystkim przeszkadza ten zbiornik wyrównawczy.
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#6 22 Kwi 2010 08:23   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


georg2601 napisał:
Czyli wygląda na to że schemat podlączenia narysowałem dobrze szkoda tylko że zawór mam włączyć za pompą tylko nie bardzo rozumiem co to daje.

Niestety muszę Cię zmartwić - schemat połączeń narysowałeś źle.
Poniżej masz prawidłowe połączenie.
Podłączenie zaworu trójdrogowego
Pytasz co to daje ?
Zawór "3D" w tej pozycji zapewnia ochronę temperatury powrotu.
Powinien mieszać zasilanie z powrotem do osiągnięcia na powrocie około 55°C.
Po jej osiągnięciu przestaje działać i następuje pełny obieg.
Powrót do góry
   
georg2601
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 74

Post#7 Post autora tematu 22 Kwi 2010 08:38   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


widzisz i tutaj problem jak napisałem to schemat blokowy a w rzeczywistości to wygląda tak że nie mogę zmienić położenia zbiornika wyrównawczego dlatego że od pieca idzie mi jaden główny pion który jeszcze w kotłowni rozgałęzia się na bojler. Ten główny pion rozgałęzia się na parterze i piętrze na rozdzielacze (takie w szafkach) i dalej zakończony jest zbiornikiem wyrównawczym.
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#8 22 Kwi 2010 08:42   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Chcesz mieć prawidłowo i bezpiecznie ?
To popraw.
Pytasz , więc podpowiadam.
Warto wiedzieć jak to powinno wyglądać.

ps. Bardzo często od tego zaworu zależy gwarancja na kocioł , więc chyba warto go mieć.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Kwi 2010 08:42   





Powrót do góry
   
georg2601
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 74

Post#9 Post autora tematu 22 Kwi 2010 10:20   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


żeby to poprawić to musiałbym rozkuwać ściany gdyż rury są położone pod tynkiem
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6999
Miasto: MOJE Miasto

Post#10 25 Kwi 2010 00:04   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Damian_85 napisał:
Chcesz mieć prawidłowo i bezpiecznie ?


georg2601 napisał:
... to musiałbym rozkuwać ściany


To rozkuj te ściany
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Kwi 2010 00:04   





Powrót do góry
   
georg2601
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 74

Post#11 Post autora tematu 25 Kwi 2010 07:45   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


mirrzo napisał:
Damian_85 napisał:
Chcesz mieć prawidłowo i bezpiecznie ?


georg2601 napisał:
... to musiałbym rozkuwać ściany


To rozkuj te ściany


Powiem ci kolego mirrzo że teraz to błysnąłeś , to z takich bzdurnych wypowiedzi masz tyle nabitych postów? - gratuluję.
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#12 25 Kwi 2010 09:51   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Wiem że ta ostatnia uwaga jest nie do mnie adresowana ale bardzo mnie korci żeby coś napisać.
Kolego georg2601 to trochę nie tak.
Pozwoliłeś sobie zrobić "bzdury" (kiedyś), kiedy pytasz i nie otrzymujesz "zadowalającej" odpowiedzi to wykazujesz nawet lekką zadziorność.
Starasz się wymusić odpowiedź w stylu że masz cudownie i będzie "fajnie".(ale tak nie jest)
Wszystkie inne odpowiedzi kwitujesz że "nie możesz" a o słowie "dziękuję" chyba nie słyszałeś.
I tutaj jest na wszystkie Twoje zmartwienia jedyna odpowiedź - wszystkie Twoje wątpliwości regulują "PN".
Zrobisz jak uważasz (bo to Twój dom i Twoja instalacja) ale teraz przynajmniej wiesz , jak to powinno być zrobione.
Więc nie bądź złośliwy , tylko napisz że wszystkich warunków nie możesz spełnić a za "wskazanie" prawidłowych rozwiązań "dziękujesz" - i to w zupełności wystarczy.
Jeżeli chodzi o "słowo" napisane przez kolegę mirrzo - zaczniesz niedługo (będąc na tym forum) doceniać to , co "potrafi" zdziałać jego słowo.(ze względu na autorytet jakim się cieszy ten człowiek na tym forum).
Chodzi o to , że gdyby nie to słowo , to prawdopodobnie znalazłby się ktoś , kto napisze że tak ma i wszystko działa wyśmienicie od iluś tam lat. (co wcale nie znaczy że to jest prawidłowo)
Na pocieszenie napiszę Ci że nie jesteś jedyny - takich ludzi jest "multum".
Jedni zrobili sami (w swojej niewiedzy) , innym zrobili to "pseudofachowcy" jakich u nas w kraju nie brakuje.
Po to jest to forum , żeby "promować" prawidłowe rozwiązania a Ty niestety takiego nie masz.
Powrót do góry
   
k0s10r
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 230
Miasto: Aleksandrów Kujawski

Post#13 25 Kwi 2010 11:15   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Krótko zwięźle i na temat.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
georg2601
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 74

Post#14 Post autora tematu 25 Kwi 2010 21:18   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Kolego Damian_85 przecież nie do Ciebie była ta aluzja, za pomoc bardzo ci dziękuję prawda jest taka że instalacja na owe czasy była dobrze zrobiona, kiedy to zostało wykonane wtedy nawet nikt nie myślał o zaworach trójdrogowych a rozkuwanie ścian nie jest taką prostą sprawą w domu w którym się mieszka.Powiem Ci że nadal nie rozumiem co zmieni wstawienie dodatkowej rury do zbiornika wyrównawczego przecież moim zdaniem to to samo jak na moim rysunku, chyba że chodzi Ci o to że na moim rysunku jest sama pompa obiegowa, to mój błąd bo pompa obiegowa jest równolegle z zaworem różnicowym, wiem zawór trójdrogowy miał być za pompą a nie przed. Jeśli chodzi o kolegę mirrzo to wiesz zabrzmiało to dla mnie jak nabijanie sobie postów. Forum elektroda to nie jest jedyne forum na którym jestem zarejestrowany i powiem ci nic bardziej mnie nie wkurza jak pisanie trzech zdań z których wynika to samo co wcześniej napisał poprzednik. Kolega mirrzo jest moderatorem tego działu więc myślałem że napisze coś innego a on po prostu napisał tak jak nowicjusz który napisał dopiero dwa posty
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6999
Miasto: MOJE Miasto

Post#15 25 Kwi 2010 21:45   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


georg2601 napisał:
...on po prostu napisał tak jak nowicjusz


Napisałem to, co powinieneś zrobić, żeby to było dobrze. Nie wnikam w to, czy jest "łatwo" psuć swoje mieszkanie. To możesz umieścić w innym temacie, np. Czy uważasz, że powinienem skuć tynki i ściany, żebym żył bezpiecznie ?
Wtedy możemy podyskutować o wyższości Świąt ....
Tu jednak jest inny przedmiot sprawy do załatwienia
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#16 25 Kwi 2010 21:47   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Na rurze łączącej naczynie z kotłem nie może być żadnych zaworów ,pomp i innej armatury mogącej ograniczyć ewentualny przepływ do naczynia. np.gotującej wody
Reguluje to PN-91 B-02413 .
Poniższy tekst pochodzi ze strony "muratordom" i nie jest jedynym w sieci , który odnosi się do tego tematu.
Podłączenie zaworu trójdrogowego
Mogę tu wkleić co najmniej kilka przykładów , ale chyba nie o to chodzi.
Musisz sam zrozumieć różnicę w sposobie połączenia naczynia z kotłem a nie z "końcówką" instalacji.
Gdybyś chciał konkretne przykłady to napisz .(ale jest ich pełno , nawet na tym forum)

ps. Moja wcześniejsza wypowiedź nie była atakiem na Ciebie lecz obroną przed próbą niegrzecznego zachowania z Twojej strony - przepraszam.
Powrót do góry
   
arkadiustr
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Sty 2008
Posty: 199
Miasto: Włocławek

Post#17 07 Wrz 2010 21:25   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Kolego Damian_85 świetnie to rozrysowałeś(nigdzie nie mogłem znaleźć układu na jednej pompie), a czy możesz mi narysować jak sprawa by się miała z zaworem 4D przy zastosowaniu jednej pompki (o ile ma to prawo bytu) i czy 4D wniósł by jakąś poprawę do takiego układu?
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#18 08 Wrz 2010 08:24   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Miło z Twojej strony - dzięki.
Z zaworem 4D wygląda to trochę inaczej.
Nigdy się nie zastanawiałem nad użyciem tylko jednej pompy.
Co wcale nie znaczy że to jest niemożliwe ale co najmniej kłopotliwe.
Zawór 3D musi być zamontowany dla funkcji którą będzie pełnił. np. ochrona kotła przed zbyt niską temp. powrotu.(tak jak na przykładzie wyżej)
Każdy widział mieszacz do podłogówki na zaworze 3D , to jest następna możliwość usytuowania zaworu 3D.(zadaniem jest utrzymanie stałej temperatury w tej części instalacji)
Natomiast zawór 4D spełnia te funkcje naraz.
Jest tylko jeden problem do rozwiązania - żeby wykorzystać jego walory (zaworu 4D), powinien on pracować pod kontrolą jakiegoś "cwanego" sterownika.
Ręczne sterowanie jest możliwe lecz przy dynamicznych zmianach parametrów kłopotliwe.
I tu jest teraz najważniejsza sprawa - wspomniany sterownik ma funkcje sterowania C.W.U. i jest to realizowane zazwyczaj na "pompie ładującej".(bo jest to najłatwiejszy sposób sterowania - po prostu "włącz - wyłącz")
Można zastosować do regulacji C.W.U np. zawór 3D - tylko że w rozwiązaniu z zaworem 4D miało go nie być.
Trzeba sprawdzić co będzie bardziej opłacalne - pompa czy dodatkowy zawór 3D.
Można nie dać nic - tylko że przy takim rozwiązaniu (zawór 4D , sterownik , siłownik) koszt małej pompy ładującej to przysłowiowy "Pikuś".
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Wrz 2010 08:24   





Powrót do góry
   
arkadiustr
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Sty 2008
Posty: 199
Miasto: Włocławek

Post#19 12 Wrz 2010 20:21   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Tak jak myślałem. Dziękuję za uzasadnienie.
Powrót do góry
   
stefmak
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 15 Paź 2010
Posty: 1
Miasto: warszawa

Post#20 22 Paź 2010 22:39   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


witam. Mam pytanie mam piec na eko groszek galmet 30kw grzeje 300m2.po 4-rech sezonach stwierdziłem że zamontuje zawór 3d.Tylko na programatorze dołączonym do pieca jest regulacja tem.od35do 53 ,wszędzie jest mowa o temperaturze kotła w granicy 65stopni.jak to rozumieć i jak rozwiązać zagadnienie.:?:
Powrót do góry
   
hamer62
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 11
Miasto: Toruń

Post#21 18 Sie 2011 21:44   

Re: Podłączenie zaworu trójdrogowego


Witam, niestety należę do tych, którzy posiadają źle zaprojektowaną instalację CO (taką jak założyciel tematu). I również boję się, że zawór trójdrogowy zamknie mi dopływ do naczynia wyrównawczego w nieodpowiednim momencie. Zamówiłem już komplet tzn. kocioł retortowy, zawór, siłownik itd. i nie mogę już zrezygnować. Producent ze względu na masę czujników - pogodówka itp. zaleca montaż zaworu na zasilaniu co ma zagwarantować duży komfort użytkowania. Czy można założyć coś na ten jeden główny pion, co w razie zagrożenia pozwoli ominąć zawór trójdrogowy. Niestety u mnie piony idą przez dwie niedawno wyremontowane łazienki (całe w płytkach) dlatego nie chciałbym kłaść dodatkowej rury. Nie chodzi mi o spełnienie warunków PN tylko o spokojny sen :). Za każdą podpowiedź, z góry Dziękuję.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Podłączenie zaworu trójdrogowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Termet elegance turbo - podłączenie siłownika zaworu trójdrogowego (5)
montaż zaworu trójdrogowego (4)
Silniczek Honeywell zaworu trójdrogowego. (5)
Podłączenie zaworu różnicowego (4)
protech karo 25kw - podłączenie zaworu 3d 4d ? w starej grubej instalacji (17)
Piec gazowy mora - szukam zawóru trójdrogowego (1)
"nowatorskie" podłączenie zaworu mieszającego (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.108 seconds

elektroda.pl temat RSS