| Author |
sasza22 Poziom 4

|
23 Apr 2010 09:41 QUICK - BGA station 855 ESD / 855T + / 9CB fixture ? |
|
|
|
Witam Panów, moze ktos ma jakies doświadczenie w pracy na tej stacji, mam budżet ok kilkunastu tys na stacje BGA i znalazłem ostatnio cos takiego. Moze ktoś poleci inną stajcje z której jest zadowolony? Stacja ma być do lutowania płyt z laptopów. Stacja kosztuje ok 15tys zł
Z tej samej firmy jest jeszcze stacja za ok 10 tys zł Quick I760B.
http://www.programatory.com/index.php?p329,quick-i760b-station-bga-2x-ir-preheater
poprosze o jakies opinie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Apr 2010 09:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kaktusisko Poziom 2

|
27 Jul 2010 23:13 Re: QUICK - BGA station 855 ESD / 855T + / 9CB fixture ? |
|
|
|
Witam
QUICK i760B
Pierwsza sprawa. Kupując tę stację dostajesz wszystko co na foto. Statyw nie jest opcją on jest w zestawie. Następna sprawa to sonda typu K nie wiem po co to ktoś napisał skoro nie ma gniazda do sondy w stacji!
Mam tę zabawkę od miesiąca na niej robię. i mogę chyba powiedzieć ze załapałem już o co chodzi. moc tego urządzenia znacznie przewyższa oczekiwania chyba każdego nabywcy. Osobiście zdejmowałem i stawiałem na niej układy z gegorce 8800 czy radeon 3870 Najmniejszego problemu nie było. oprogramowanie bardzo intuicyjne i logiczne. Nie ma polskiego softu, mało tego nie ma nawet instrukcji po Polsku ale jak ktoś pracował na czymkolwiek podobnym poradzi sobie bez problemu. poza czasem jaki trzeba poświęcić na obeznanie się ze sprzętem i załapanie o co biega to jestem z niej bardzo zadowolony. Bardzo stabilny i dobrze pomyślany statyw, podgrzewacz dolny konkretnych rozmiarów i mocy z której korzystam w 70% max. stabilnie trzyma parametry pracy, spory wachlarz regulacji parametrów świetnie sprawdza się bezkontaktowy pomiar temperatury. Jak ktoś jest wybredny to się czepi dźwięku opuszczania i podnoszenia głowicy który przypomina pracę 30-letniej koparki. Poza tym nie mam zastrzeżeń.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2010 23:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sasza22 Poziom 4

|
28 Jul 2010 16:22 Re: QUICK - BGA station 855 ESD / 855T + / 9CB fixture ? |
|
|
|
dziekuje za odpowiedz, jest teraz do kupienia poprawiona wersja tej maszyny, na glowicy ma dodatkowy klawisz ktory przedłuza grzanie w piku, jesli chip nie ruszy sie w piku moznago wcisnac i przedluzy czas grzania, 1tys zł kosztuje dodatkowo to udogodnienie. Czy kupiles maszyne w Biallu w Polsce czy sciagałes bezposrednio od chińczyka?Mialem okazje wylutowac jeden uklad na tej maszynie i szlo bardzo ładnie, moje obawy sa raczej w strone serwisu i zywotnosci tej maszyny, reszta jest chyba ok
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jul 2010 16:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kaktusisko Poziom 2

|
24 Nov 2010 23:48 Re: QUICK - BGA station 855 ESD / 855T + / 9CB fixture ? |
|
|
|
Maszyna kupiona w Bialu. a jeśli chodzi o dodatkowy przycisk to nie warto za niego płacić 1000 zł. Po skończonym procesie i podniesieniu nozzla jeśli układu nie podniesie podciśnieniowa pęseta wciskam po raz kolejny start i maszyna sama powtarza ostatnią część procesu czyli utrzymuje wartość szczytową temperatury na wykresie T3. To jest najczęściej w granicach 250-280 *C przez 15-20 s Żaden układ jeszcze się nie oparł. A po pół roku i lutowaniu średnio 5 układów dziennie już nie będziesz potrzebował takiego przycisku.
|
|
| Back to top |
|
 |