FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaką stacje wybrać do bga.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Jaką stacje wybrać do bga.
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 24 Apr 2010 20:45   

Re: Jaką stacje wybrać do bga.

Witam która stacja będzie dobra do lutowania bga Stacja lutownicza hotair 2702 ---Aoyue / PT 968 to 3 w 1: a może jakieś propozycje

Dodano po 36 [sekundy]:

motocyklista wrote:
Witam która stacja będzie dobra do lutowania bga Stacja lutownicza hotair 2702 ---Aoyue / PT 968 to 3 w 1: a może jakieś propozycje
.
Back to top

Soohy_tm
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 24 Apr 2010 23:09   

Tym chcesz BGA lutować?! Naoglądałeś się Youtuba kolego :)
http://images.google.pl/images?um=1&hl=pl&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&tbs=&sa=1&q=rework+bga&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&start=0
Back to top

KamBys
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 25 Apr 2010 07:58   

A Ty kolego to tak teoretycznie BGA stawiasz czy w praktyce też? Na Aoyue czy PT jak najbardziej da się pracować.
Nie polecam tych łączonych 3w1, bo (przynajmniej kiedyś) kolba długo się rozgrzewa, lepiej kupić coś w rodzaju 852 i osobno kolbę np 936/937.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Apr 2010 07:58   

Back to top

Soohy_tm
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 25 Apr 2010 12:16   

A jak chcesz wylutować BGA z płytki? No nie mów że ustawiasz 350st i jedziesz w układ. Grzanie wstępne? Wg. mnie to tylko kupa zachodu i można tylko PCB pokrzywić... ale to tylko moje zdanie :)
Back to top

fabi
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 25 Apr 2010 19:00   

Może kolega motocyklista by określił jakie BGA chce lutować, czy w telefonach komórkowych czy w płytach głównych PC? Bo wbrew powszechnym opiniom rozmiar ma jednak znaczenie ;)
Back to top

motocyklista
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 Post from the author of the topic 25 Apr 2010 19:06   

Posiadam Preheater do pogrzania wstępnego PCB stacja na gorące powietrze mam mi wspomóc nieco ten proces ,szukam właśnie czegoś co mi to w miarę dobrze umożliwi .Zamierzam lutować BGA w kartach grafiki oraz płyty główne pc.
A to http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL,details,id_pr,3543,menu_mode,categories.html
plus podgrzewacz jest w stanie rozlutować ?
Back to top

serwisrtvagd1
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 28 Apr 2010 07:31   

motocyklista wrote:
Posiadam Preheater do pogrzania wstępnego PCB stacja na gorące powietrze mam mi wspomóc nieco ten proces ,szukam właśnie czegoś co mi to w miarę dobrze umożliwi .Zamierzam lutować BGA w kartach grafiki oraz płyty główne pc.
A to http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL,details,id_pr,3543,menu_mode,categories.html
plus podgrzewacz jest w stanie rozlutować ?

Co rozumiesz przez "lutowanie"? Demontaż i montaż???? Raczej będzie kiepsko...
Back to top

motocyklista
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 Post from the author of the topic 28 Apr 2010 21:24   

Tak demontaż i montaż jeśli będzie kiepsko czy stacja na gorące powietrze Aoyue2702 +preheater PT 853A poradzą sobie.
Back to top

serwisrtvagd1
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 05 May 2010 07:49   

Raczej będziesz potrzebował jeszcze statyw. Cyfrowa stacja z kontrolą procesu lutowniczego, preheater to podstawa. Wybierz taki sprzęt gdzie oferują wiele rozmiarów głowic do BGA.
Jeśli chcesz montować BGA to raczej polecam sprzęt z wyższej półki: http://images.google.pl/images?hl=pl&rlz=1T4ADRA_plPL366PL366&q=system%20naprawczy%20do%20BGA&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi
Back to top

obsid
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 05 May 2010 08:04   

Preheater PT 853A umożliwia pogrzanie powierzchni płyty do ok. 160-180 stopni. Powierzchnia grzania jest stosunkowo niewielka i może dla dużych płyty powodować wyginanie się płyty. Bez problemu uda się wylutować / wlutować BGA ołowiowe, natomiast z lutowaniem bezołowiowym (zwłaszcza "grubych" płyt o szerokich ścieżkach masy) będzie Ci trudno już z samym wylutowaniem - przy 190 stopniach układ nawet nie drgnie... Jeśli zastosujesz zmodyfikowany hot air z odpowiednimi dyszami do grzania strefowego układu od góry, może udać się wylutować BGA bezołowiowe, jednak problem będzie z utrzymaniem właściwego profilu, a co za tym idzie niebezpieczeństwo uszkodzenia demontowanego układu. Z wlutowaniem może być naprawdę trudno - hot air + PT 853A może nie wystarczyć do zapewnienia wystarczającej temperatury dla poprawnego połączenia w lutowaniu BGA bezołowiowym.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 May 2010 08:04   

Back to top

motocyklista
Poziom 14
Poziom 14

Post#11 Post from the author of the topic 05 May 2010 21:29   

obsid wrote:
Preheater PT 853A umożliwia pogrzanie powierzchni płyty do ok. 160-180 stopni. Powierzchnia grzania jest stosunkowo niewielka i może dla dużych płyty powodować wyginanie się płyty. Bez problemu uda się wylutować / wlutować BGA ołowiowe, natomiast z lutowaniem bezołowiowym (zwłaszcza "grubych" płyt o szerokich ścieżkach masy) będzie Ci trudno już z samym wylutowaniem - przy 190 stopniach układ nawet nie drgnie... Jeśli zastosujesz zmodyfikowany hot air z odpowiednimi dyszami do grzania strefowego układu od góry, może udać się wylutować BGA bezołowiowe, jednak problem będzie z utrzymaniem właściwego profilu, a co za tym idzie niebezpieczeństwo uszkodzenia demontowanego układu. Z wlutowaniem może być naprawdę trudno - hot air + PT 853A może nie wystarczyć do zapewnienia wystarczającej temperatury dla poprawnego połączenia w lutowaniu BGA bezołowiowym.

Przy zastosowaniu Preheater PT 853A stacji HotAir Quick 706 oraz pirometru wydaje być się całkiem realne np. bga karty grafiki???? . Co do grzania o co chodzi w tym grzaniu strefowym ? oraz jakie temperatury nie należy przekroczyć aby nie uszkodzić rdzenia
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 May 2010 21:29   

Back to top

dan911
Poziom 12
Poziom 12

Post#12 19 Jun 2010 17:07   

Witam, jesli chodzi o prace z kartami graficznymi kompoterow to Preheater 852A jest w 100% wystarczalny. Sam uzywam takiego, troche go zmodyfikowalem podnaszac termopare nad grzalke (orginalnie jest miedzy rzeberkami grzewczymi) i dziala wysmienicie. Moge na nim samym bez uzycia Hotaira wylutowac Chipset karty graficznej.
Grzanie strefowe wykonuje sie za pomoca specjalnych dysz, ktore grzeja tylko uklad.
Back to top

muczo
Poziom 15
Poziom 15

Post#13 04 Jul 2010 13:37   

Stacja do bga ?
Osobiście byłem na demonstracji stacji QUICK I760B.
Maszynka kosztuje około 12200 zł, jest szybka precyzyjna .
Podłączana do komputera i za pomocą oprogramowania można stosować precyzyjne profile.
Zobaczcie pod link: http://www.biall.com.pl/item,Quick_I760B_Stacja_BGA_-_2x_IR_preheater,202408.html

Demontaż dużego układu bga intel 965 w 4 minuty bez wyginania płyty i innych efktów ubocznych.

Maszyna na ciemną podczerwień.
Back to top

kasbat1
Poziom 3
Poziom 3

Post#14 24 Jul 2010 19:00   

Zrobilismy stacje bga z duzym podgrzewaczem z cała chemia ,,systemem wizyjnym ,,za 4000PLN nasza stacja ma bardzo duzy potencjał jak maszyna za 20 000 PLN ,,podgrzewacz jest naprawde profejsnonalny duza powierzchnia grzejna naprawde robi wrazenie ,a podgrzanie z gówy jest tylko momentem do uzyskania "pływania układu bez PB" polecam

Jaką stacje wybrać do bga. Jaką stacje wybrać do bga. Jaką stacje wybrać do bga. Jaką stacje wybrać do bga.
Back to top

dan911
Poziom 12
Poziom 12

Post#15 25 Jul 2010 15:19   

Witam,
taka stacja chodzila mi po glowie juz dluzszy czas a tu prosze, dokladnie to co chcialem sam zrobic. Pytanie - moze byscie mieli na sprzedarz stelarz, czyli uchywyt do PCB i ramie do kolby Hotair? Bym z hcecia takie cudo u was zamowil.
Mam pytanie odnosnie dyszy jaka uzywacie - widac po zdjeciach jest to tania dysza Aoyue Nozzle tylko jakiego typu uzywacie - BGA ("puszka z dziura") czy nozzle do ukladow PLCC?
Back to top

kasbat1
Poziom 3
Poziom 3

Post#16 25 Jul 2010 19:44   

Dysza jak uzywałem jest kiepska.juz po dwóch lutowaniach pekły zgrzewy ,,co było efektrm róznicy az 50 stopni między prawa a lewa strona układu :((( i ogólnie układ pojechał jak na sankach scinając wszystko co było na drodze :))) ,,zajeło mi pół dnia zeby płyte doprowadzic do pierwotnej kondycji ,,dlaego zakupilismy inna dysze

Jaką stacje wybrać do bga.

jestesmy w stanie zrobić na zamówienbie cały statyw z uchwytem do HOTA i stołem serwisowym
Back to top

rubens
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 03 Aug 2010 08:04   

Moderated by rubens:
Temat zamykam bo za bardzo zboczył. Jeśli autor będzie miał 'niedosyt" - temat zostanie odblokowany. Zapytania i oferty proszę umieszczać w dziale ogłoszenia.

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Jaką stacje wybrać do bga.
Page 1 of 1
Similar topics
Jaką kamerę wybrać.. (17)
bga 3500 series bga & fine-pitch rework station (2)
Sita BGA z ramką - jakie najlepiej wybrać? (6)
Stacje lutownicze, lutownice - jaki model wybrać (25)
Jaką stacje lutowniczą kupić i gdzie do 2000-2500 zł ? (5)
Stacje Qiuck do bga ktos korzysta ? (1)
lutowanie-jaką technikę wybrać? (4)
Jaką wybrać kamerkę do monitoringu? (5)
Jaką mini wiertarkę wybrać? (16)
Jaką latarkę powinienem wybrać? (14)

Page generation time: 0.072 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed