Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?
Autor
Wiadomość
robokop
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 17101
Miasto: Płońsk/Warszawa

Post#1 Post autora tematu 25 Kwi 2010 09:58   

Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?


Kupiony dzisiaj, na Wolumenie z ciekawości (kosztował aż 5zł).
Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)? Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)? Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?
Da się sensownie wykorzystać całość/przetwornik w sprzęcie home made?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Kwi 2010 09:58   





Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5508
Miasto: Warszawa

Post#2 25 Kwi 2010 22:23pomocny post - solucja   

Re: Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?


Witam
Do pomiaru prądu AC lub DC. Zakres 500A a może 50A, trudno powiedzieć. Przez otwór przełóż przewód przez który płynie 10A. Podłącz zasilanie i amperomierzem sprawdź prąd płynący z wyjścia do masy, będzie 2500x mniejszy.
Powrót do góry
   
robokop
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 17101
Miasto: Płońsk/Warszawa

Post#3 Post autora tematu 25 Kwi 2010 22:28   

Re: Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?


Właśnie tyle to się domyśliłem - google zwracają tylko oferty z Ebaya. Zakres raczej 500A, sugerując się sposobem oznaczania f-my LEM i średnicą otworu. Co do sposobu pomiaru: urządzenie tego typu działa jak przekładnik prądowy czy jak przetwornik prąd/napięcie (analogia do bocznika prądowego) ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Kwi 2010 22:28   





Powrót do góry
   
Dar.El
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 5508
Miasto: Warszawa

Post#4 26 Kwi 2010 08:26pomocny post - solucja   

Re: Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?


Działa jak przekładnik 1:2500. Na wyjściu jest prąd i aby uzyskać napięcie potrzebny jest rezystor. Wewnętrzna rezystancja 19Ω trochę przeszkadza i trzeba uważać na zastosowany rezystor pomiarowy, spadek napięcia na obu nie może zbliżyć się do napięcia zasilania.
Powrót do góry
   
pier
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Mar 2006
Posty: 783
Miasto: Biłgoraj

Post#5 09 Maj 2010 07:40   

Re: Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?


Witam
Niech Kolega zajrzy tutaj:Link
Został tam wykorzystany mniejszy czujnik ale myślę że zasada działania ta sama.

Moje artykuły: (Dodaj)
03 Grudzień 2014 Lampa LED E27 12W 1100lm
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Maj 2010 07:40   





Powrót do góry
   
jdjan1
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 461
Miasto: Banków, kościołów i marketów

Post#6 15 Maj 2010 23:40pomocny post - solucja   

Re: Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?


Witam!

Znalazłem od LC 300, ale jest przynajmniej sposób podłączenia tego przetwornika.
Pozostaje problem ustalenia wartości rezystora, na który zwrócił uwagę Kolega Dar.El. Może ktoś z użytkowników gdzieś "wykopie" z archiwów.

Pozdrawiam

Jan
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14915
Miasto: -... -.--

Post#7 23 Maj 2010 18:47pomocny post - solucja   

Re: Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?


robokop napisał:
Kupiony dzisiaj, na Wolumenie z ciekawości (kosztował aż 5zł).
Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)? Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)? Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?
Da się sensownie wykorzystać całość/przetwornik w sprzęcie home made?
Ależ tam wszystko jest napisane:
RATIO 1:2500, oznacza, iż po stronie wtórnej dla nominalnej wartości prądu 500A popłynie przez rezystor pomiarowy prąd o wartości:
500A•(1/2500)=0.2A, a dla rezystora pomiarowego o wartości 50Ω da to napięcie o wartości:
(500A•(1/2500)•50Ω=10V, czyli;
500A/10V=50A/V.
POWER SUPPLY ±15V - tego chyba nie muszę tłumaczyć.
INTERNAL RESIST. 19Ohms - to wewnętrzna rezystancja wyjścia wzmacniacza operacyjnego (o wyjściu prądowym - patrz wyżej), a który tam praktycznie pracuje jako Rail-to-Rail, czyli dla 50Ω rezystora pomiarowego mamy zakres liniowości do maksymalnej wartości prądu po stronie pierwotnej:
(15V/(19Ω+50Ω))•2500=543.478A,
natomiast dla rezystora pomiarowego o wartości 25Ω (mniejsza wartość raczej już nie poprawi liniowości do amplitudy prądu po stronie pierwotnej) byłoby to:
(15V/(19Ω+25Ω))•2500=852.27(27)A,
co wydaje się być wartością optymalną i do przyjęcia, a wtedy współczynnik konwersji będzie:
(500A•(1/2500)•25Ω=5V, czyli;
500A/5V=100A/V.

I, IMHO, taki rezystor już tam jest na PCB - lub należy go włączyć na zewnątrz w obwodzie układu pomiarowego mierzącego wyjściowy sygnał prądowy z tego transducera.

Na fotkach widzę tam kompletny układ zasilania (stabilizatory trójkońcówkowe - zapewne ±15V), wystarczy więc porządnie poszukać gdzie jest "gorący" zacisk sygnałowy, a "zimny" to (jak nie ma osobnego) będzie wspólny od zasilania stabilizatorów (0V).
Pozostaje zasadnicze pytanie czy ten przetwornik prąd-prąd (prąd-napięcie) - LEM tranducer - jest sprawny, ponieważ (wbrew pozorom) można go uszkodzić udarem prądowym z obwodu pierwotnego.
Oczywiście, obwód pierwotny to przewleczony przez środkowy otwór przewód wiodący prąd.

Przejrzałem strony producenta LEM i nic nie znalazłem na temat przetwornika o oznaczeniu; LC500 - wnioskuję więc, iż jest to wyrób wiekowy i jego system oznaczeń jest jeszcze sprzed ich reorganizacji, a co miało tam miejsce dobre kilkanaście lat temu.
Być może znalazłbym coś w moich "starych papierach", a które zostawiłem mojemu młodszemu Koledze, kiedy odchodziłem z mojej b. Firmy na emeryturę.
Jednak na razie tam nie wybieram się z odwiedzinami - a na pewno będę tam do końca czerwca.

Nie muszę chyba dodawać, iż ten przetwornik działa od prądu stałego do górnej wartości częstotliwości przenoszenia - no właśnie ile? - ale ten parametr, oraz jego niedokładność można znaleźć tylko w DataSheet producenta, lecz do 20kHz to na pewno przenosi on bez straty sygnału.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Zna ktoś ten moduł (Lem LC500-S/SP5)?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zna ktoś ten rejestrator 916T? (1)
Przystawka TIG może ktoś zna ten sprzęt. (3)
Falownik Altivar VP3 AM 101 czy ktoś zna ten model? (3)
Bosch VideoJet 8008 - Ktoś obsługiwał? Ktoś zna? (4)
LEM-20 F&F TI-100 - Licznik LEM-20 + przekładniki 100/5 (2)
Co to za sprężarka? zna ktoś? (10)
Czy zna ktoś Simatic S31?? (3)
Centrala KTAS? Czy ktoś zna? (2)
Mielke electronics - czy ktoś zna? (2)
Zapytanie - może ktoś zna coś podobnego (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS