Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

crown XLS 802 czy ads lx 1400?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Estrada Co Kupić -> Nagłośnienie -> crown XLS 802 czy ads lx 1400?
Autor
Wiadomość
Artur k.
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Mar 2003
Posty: 19975
Miasto: Warszawa

Post#61 28 Maj 2010 17:54   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


Jest czystą klasą AB, a waży mało ponieważ nie ma tam klasycznego, ciężkiego transformatora, tylko zasilacz impulsowy.

Miałem to na warsztacie, więc wiem co piszę. Jak nie wierzysz, to rozkręć i sam się przekonasz :)

Ten XLS Drivercore faktycznie ciekawostka :)
Powrót do góry
   
wopal99
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 12
Miasto: Mława

Post#62 04 Cze 2010 21:30   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


A ja powiem że mam, a właściwie miałem CROWN-a xls 602. Pewnego dnia się nie włączyłą, tak nagle. Okazało się że padły tranzystory. Elektronik który ją naprawia jak ją otworzył nie mógł opanować śmiechu. Końcówka była kupiona w 2006 roku a wszystkie podzespoły z których jest zbudowana są z przed 10 lat i nie są już produkowane. Bezpiecznik który jest w niej jest nie rozbieralny. Można go tylko wyżucić i wstawić normalny. Dlaczego tak jest?? Firma CROWN na pewno jest w czołówce końcówek ale nie te robione dzisiaj. Teraz wszystkie są robione w "made in china". Teraz jeśli będę kupywał końówkę to na pewno nie nową i na pewno nie china. Mam na oku QSC produkcji USA i nie polecam tego CROWNA bo jest dobry do momentu jak nic się nie popsuje.
Powrót do góry
   
papaj00
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Gru 2008
Posty: 254
Miasto: Dziękuję [you]

Post#63 04 Cze 2010 22:50   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


Bez porównania obu końcówek jednocześnie nie dostaniemy pełnego obrazu sytuacji. Mam lx1400 jak dotąd grał bardzo dobrze , ale gdy górkę podłączyłem pod plx3200 oczy mi się otworzyły . Nie że gra zle , ale bezpośrednie porównanie daje przejrzysty obraz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Cze 2010 22:50   





Powrót do góry
   
Albin20
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 124
Miasto: Wrocław

Post#64 05 Cze 2010 16:34   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


Polecam ads lx1400.
Powrót do góry
   
papaj00
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Gru 2008
Posty: 254
Miasto: Dziękuję [you]

Post#65 05 Cze 2010 17:41   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


temat: crown XLS 802 czy ads lx 1400? Tak lx 1400 jak w temacie .

Dodano po 8 [minuty]:

Poza lx ,dziubbasa propozycja., HX czemu? Bo to plx ...i tyle.
Powrót do góry
   
JacobG
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Gru 2009
Posty: 617

Post#66 05 Cze 2010 18:43   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


Ja porównywałem, narazie na korzyść crowna
Powrót do góry
   
Albin20
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 124
Miasto: Wrocław

Post#67 05 Cze 2010 19:51   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


Możesz dozbierać i kupić ads plx2400 z tej końcówki byś był napewno zadowolony przemyśl bo warto.
Powrót do góry
   
papaj00
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Gru 2008
Posty: 254
Miasto: Dziękuję [you]

Post#68 06 Cze 2010 00:19   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


HX to PLX ale nieco mniejszy. ZMINIMALIZOWANY
Powrót do góry
   
Artur k.
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Mar 2003
Posty: 19975
Miasto: Warszawa

Post#69 06 Cze 2010 11:39   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


wopal99 napisał:
A ja powiem że mam, a właściwie miałem CROWN-a xls 602. Pewnego dnia się nie włączyłą, tak nagle. Okazało się że padły tranzystory. Elektronik który ją naprawia jak ją otworzył nie mógł opanować śmiechu. Końcówka była kupiona w 2006 roku a wszystkie podzespoły z których jest zbudowana są z przed 10 lat i nie są już produkowane. Bezpiecznik który jest w niej jest nie rozbieralny. Można go tylko wyżucić i wstawić normalny. Dlaczego tak jest?? Firma CROWN na pewno jest w czołówce końcówek ale nie te robione dzisiaj. Teraz wszystkie są robione w "made in china". Teraz jeśli będę kupywał końówkę to na pewno nie nową i na pewno nie china. Mam na oku QSC produkcji USA i nie polecam tego CROWNA bo jest dobry do momentu jak nic się nie popsuje.


Kiepski elektronik naprawiał Twój wzmacniacz, tranzystory końcowe rzeczywiście mają już swoje lata (podobnie jak i IRFP stosowane w ADS) ale bez problemu można je kupić albo zastąpić. Siedzą tam tranzystory Motoroli serii MJ150XX (dokładnego oznaczenia nie pamiętam, a nie chce mi się jechać do magazynu i rozkręcać).
http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtml?search=MJ150&idp=1#search%3DMJ150

Jak widzę takich elektroników, to ja się nie mogę opanować ze śmiechu. Widocznie nie umiał naprawić, więc uznał, że nienaprawialne - tak jest najłatwiej.

Swoją drogą ciekawy jestem co Ty robiłeś z tym wzmacniaczem, że padły tranzystory końcowe. Ja swojego ciągnąłem nawet na 2Ω (tylko 802 może tak pracować) i nic mu nie jest.

Jak dla mnie Crowny są mniej więcej tak samo awaryjne jak ADS - trzeba się napocić by ubić.
Powrót do góry
   
Hefajstos
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2005
Posty: 2828
Miasto: Warszawa

Post#70 06 Cze 2010 12:37   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


10 lat dla pozdespołów, to żaden wiek. Sporo podzespołów pochodzi z lat 70 i dalej jest stosowane.

XLSa miałem okazję porównać na froncie (górki pełnym pasmem) z CE2000, na korzyść serii CE. ADSa LX1100 porównywałem z Crestem CA-9, ADS wyraźnie przegrał brzmieniowo, pomimo testu w domu (oba miały gigantyczny zapas mocy).

Osobiście nie polecę ani LX ani XLS. Jak Crown, to tylko Tylko CE, iTech, Macrotech. Z ADSa tylko PLX. Jako alternatywa - Jolly Roger albo Hand Box ATX. Z "tanizny" t.amp TA2400 t.amp Proline 3000. Generalnie zasada wszędzie ta sama - nie kupować tanich modeli drogich marek. Sprawdzają się natomiast tanie marki niemieckie (t.amp, Fidek, LD Systems).


--
pozdrawiam
Hefi
Powrót do góry
   
Albin20
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 124
Miasto: Wrocław

Post#71 06 Cze 2010 13:04   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


ADSa LX1100 porównywałem z Crestem CA-9, ADS wyraźnie przegrał brzmieniowo, pomimo testu w domu (oba miały gigantyczny zapas mocy).

To jest zupełnie inna klasa sprzętowa ,cenowa jakościowa itd.( ads lx1100 ok 2200 zl a ca9 ok 6 tys zl!)
Jak by grały tak samo to nik by nie kupował tego droższego no chyba żeby zależalo na znaczku firmy.
Powrót do góry
   
Artur k.
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 25 Mar 2003
Posty: 19975
Miasto: Warszawa

Post#72 06 Cze 2010 13:36   

Re: crown XLS 802 czy ads lx 1400?


Hefajstos napisał:
10 lat dla pozdespołów, to żaden wiek. Sporo podzespołów pochodzi z lat 70 i dalej jest stosowane.

Otóż to, ale Kolega papaj00 krytykuje XLS za 10 letnie podzespoły, tymczasem chce kupić wzmacniacz QSC made in USA, gdzie znajdzie podzespoły właśnie z lat 70 i 80. Ciekawe co na to rzeczony elektronik ;)

Hefajstos napisał:
XLSa miałem okazję porównać na froncie (górki pełnym pasmem) z CE2000, na korzyść serii CE. ADSa LX1100 porównywałem z Crestem CA-9, ADS wyraźnie przegrał brzmieniowo, pomimo testu w domu (oba miały gigantyczny zapas mocy).

CE faktycznie brzmią lepiej, ale i są droższe, poza tym o wiele gorsze w serwisie. A co do porównania z Crest - napisał już Kolega nade mną:
Cytat:
To jest zupełnie inna klasa sprzętowa ,cenowa jakościowa itd.( ads lx1100 ok 2200 zl a ca9 ok 6 tys zl!)


Hefajstos napisał:
Osobiście nie polecę ani LX ani XLS. Jak Crown, to tylko Tylko CE, iTech, Macrotech. Z ADSa tylko PLX. Jako alternatywa - Jolly Roger albo Hand Box ATX. Z "tanizny" t.amp TA2400 t.amp Proline 3000.

Ja mogę za to śmiało polecić i LX i XLS, to są dobre wzmacniacze, dość toporne i niedrogie. Jeśli chodzi o pozostałe - Hand Box raczej bym odpuścił, mnie osobiście nie podchodzą, wolę jednak LX. Microtech - sprawa oczywista, tylko że już nieprodukowane. Tak samo jak Jolly Roger, zresztą w tym wypadku tylko LPA, nowsza seria PA była już gorsza.
PLX - jak najbardziej :)
O T-amp się nie wypowiadam, nie miałem styczności.

Sądzę jednak, że sprzęt klasy PLX, czy Microtech nie interesuje autora tematu - nie ta półka cenowa.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Cze 2010 13:36   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Estrada Co Kupić -> Nagłośnienie -> crown XLS 802 czy ads lx 1400?
Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  123
Podobne tematy
ADS LX 1400 -Czy podłącze go w domu// jakie bezpieczniki!!! (13)
[Sprzedam] Palmer 1400 LX2 Wersja eksportowa ADS LX 1400 za 800zł (6)
ADS lx 1400 czy T.amp TA2400 MK-X (20)
ads plx czy crown ce czy moze jolly roger lpa.. pomocy (32)
ADS spa 800 czy ADS lx 1400 czy Cerwin vega cv 1800 (9)
XLS 202 - czy XLS 202 crown rozpędzi kolumny 350W? (10)
ADS PA 300 i Crown xls 202 spalone (12)
ADS LX 1400 + Crown XLS (17)
Czy ADS LX 1400 do napedzania basów to dobre rozwiazanie?? (39)
ADS LX 1100 czy LX 1400 do paczek LDM PDP-615 (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.178 seconds

elektroda.pl temat RSS