| Author |
ganrot Poziom 10

|
19 Jan 2003 16:14 pierwsze kroki programowania procesorów |
|
|
|
witam
jestem poczontkującym mozna powiedziec "zielonym" zaczynającym stawiac pierwsze kroki w programowaniu procesorów czy istnieją jakies ksiązki programy pomocnicze w sprostaniu tego problemu od czego zacząc
pozdrawiam i czekam na powazne odpowiedzi
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jan 2003 16:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szaro Poziom 17

|
20 Jan 2003 20:03 |
|
|
|
Moze polski help do bascoma ?
|
|
| Back to top |
|
 |
ganrot Poziom 10

|
20 Jan 2003 20:32 |
|
|
|
niestety nie moze gdzies jest spolszczona wersja Bascoma ??
|
|
| Back to top |
|
 |
cepa Poziom 9

|
20 Jan 2003 23:06 |
|
|
|
Jak tak bardzo chcesz programować procki, to lepiej zacznij od programowania PC w pasalu (za basica to sie nawet nie biesz - strata czasu :D ). Jak juz cos zaczaisz z programowania to C/C++ i Assembler, bo w tym to sie dosłownie wszytsko da zaprogramowac co można zaprogramować. Czesc programów w C (a przynajmniej ich niektóre czesci) będą chodziły BEZ RZADNYCH PRZERÓBEK na PC i procku.
Aha najwarzniejsze !!! :D
Na początku zawsze wszystko przeszkadza i prawie nic sie nie udaje :(
ale jak sie uprzesz ze bedziesz programować i nie bedziesz się zniechęcac to miesiąc i piszesz pierwsze samodzielne dobre programy :D
|
|
| Back to top |
|
 |
midas78 Poziom 17

|
21 Jan 2003 12:13 |
|
|
|
Basic wprawdzie nie jest najszczesliwszym jezykim dla procesorow, ale na poczatek jest dobry. Niestety bardzo uzaleznia. Ja nie moge sie przestawic od roku na cos lepszego (C, ASM).
Bascom jest o tyle dobry, ze ma gotowe procedury prawie do wszystkiego (LCD, I2C, 1wire, itd), ale jest dosc pamieciozerny.
Chociaz ostatnio disaemblowalem proste IF'y i milo mnie zaskoczyl wielkoscia kodu.
Polski help jest na stronie producenta www.mcselec.com albo na www.edv.avt.pl czy cos takiego.
|
|
| Back to top |
|
 |
tgrzyska Poziom 12

|
24 Jan 2003 14:17 |
|
|
|
Zależy co chcesz programować. Jak PIC'e, to polecam Mikroprocesory Jednoukładowe serii PIC, Pietraszek Wydaw.HELION, jest też PIC16F8x - ale zawęża się tylko do tego typu. Ta pierwsza to bardzo świeża pozycja, przykłady są w asemblerze.
Polecam programowanie w asm, może niezbyt łatwe, ale pozwala zrozumieć sens procka i z żadnym nie będziesz miał problemu.
Do '51 jest też kilka pozycji, ale nie wiem co polecić.
Do AVR'ów też trochę jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jan 2003 14:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Sind Poziom 14

|
03 Feb 2003 03:38 |
|
|
|
jkao poczatkujacemu przyszlemu programiscie polecam ci Bascoma, ale jezeli chcesz naprawde panowac nad procesorem i jego pamiecia to polecam ci nauke ASM i C tymi jezykami mozesz wszystko, jak ci to poprawi humor to ja tez zaczynalem od Bascoma ale po roku chcialem czegos wiecej wiec sie przylozylem najpierw do ASM a potem do C, a potem fajnie sie wszystko wymieszalo :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Tremolo Poziom 26

|
03 Feb 2003 05:00 |
|
|
|
proponuje przeczytać pooglądać książke traktującą o mikrokontrolerach . Asembler to klucz do wszystkiego teoretycznie w asemblerze wsyzstko idzie napisać. ale trzeba pamiętac procesor rozumie cyferki nie języki programowania. Mam nawet książke o '51 w formacie kompowym jak chcesz moge Ci posłać
|
|
| Back to top |
|
 |
Vinnie184 Poziom 15

|
03 Feb 2003 09:36 |
|
|
|
Szkoda ze tak pozno. W sam raz dla Ciebie "Elektronika dla Wszystkich" prowadzila niezla serie kursow programowania w Bascomie. Wszystko bardzo przystepne, wrecz laickie. Jesli ktos nie mial w 4 klasie techn. elektr. technik mikroporocesorowych to wrecz wypadaloby sie zaznajomic. Ja czytalem i na zajeciach moglem sobie pospac. Jesli masz dostep do archiwum EdW to zajrzyj do numerow od marca 2000 wzwyz. Na potrzeby kursu zostaly zaprojektowane trzy urzadzenia, uniwersalna plytka testowa, emulator i programator. Ja na bazie tego wlasnie pisze dyplomowke. Kontakt z assemblerem oczywiscie mam, chociazby na zajeciach. Tam wykorzystujemy popularne DSM'ki na 8051. W sumie nie warto bys sie tym zainteresowal bo i drogie to i niefunkcjonalne. Radze wiec Bascoma i ostatecznie zeby "spece" nie mieli sie do czego doczepic, wykorzystaj ze Bascom moze miec w listingu wstawki assemblerowe. Kapitalne polaczenie dwoch jezykow pozwala uzyskac kompromis pomiedzy prostota a szybkoscia. Naprawde polecam.
|
|
| Back to top |
|
 |
ganrot Poziom 10

|
04 Feb 2003 00:09 |
|
|
|
Witam i dziękuje za wypowiedzi jesli cos macie w formie komputerowej to bardzo prosze i z góry dziękuje
ganrot(malpa)wp.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
Mironus Poziom 6

|
05 Feb 2003 00:09 |
|
|
|
Polecam książkę "Podstawy programowania mikrokontrolera 8051" panów Gałków, bardzo dobra na początek i dostępna w AVT
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Feb 2003 00:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
graucho Poziom 4

|
10 Feb 2003 12:43 |
|
|
|
Polecam "Mikrokomputery jednoukadowe rodziny MCS 51" A.Rydzewski. A moja wasna opinia jest taka że najlepiej zacząć od asemblera bo puzniej w wyzszych jezykach programowania moga zaistniec problemy. Poznajmy najpierw sprzet a pozniej idzmy na latwizne...... [/list]
|
|
| Back to top |
|
 |
tgrzyska Poziom 12

|
10 Feb 2003 20:17 |
|
|
|
Podzielam opinię. Najpierw asembler, a potem ewentualnie coś innego. Asembler wymaga trochę pogłówkowania, ale przynajmniej można zrozumieć jak działa mikroprocesor, a to jest klucz do sukcesu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mironus Poziom 6

|
10 Feb 2003 20:51 |
|
|
|
Bardzo dobra pozycja Graucho, też bardzo dużo skozystałem z tej książki, jednak uważam, że powinna ona stanowić uzupełnienie wiadomości do pozycji panów Gałków. Napewno jest to prawie katalogowe opracowanie rodziny 51.
|
|
| Back to top |
|
 |