FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

pierwsze kroki programowania procesorów

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> pierwsze kroki programowania procesorów
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 19 Jan 2003 16:14   

pierwsze kroki programowania procesorów

witam
jestem poczontkującym mozna powiedziec "zielonym" zaczynającym stawiac pierwsze kroki w programowaniu procesorów czy istnieją jakies ksiązki programy pomocnicze w sprostaniu tego problemu od czego zacząc
pozdrawiam i czekam na powazne odpowiedzi
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Jan 2003 16:14   

Back to top

szaro
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 20 Jan 2003 20:03   

Moze polski help do bascoma ?
Back to top

ganrot
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 Post from the author of the topic 20 Jan 2003 20:32   

niestety nie moze gdzies jest spolszczona wersja Bascoma ??
Back to top

cepa
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 20 Jan 2003 23:06   

Jak tak bardzo chcesz programować procki, to lepiej zacznij od programowania PC w pasalu (za basica to sie nawet nie biesz - strata czasu :D ). Jak juz cos zaczaisz z programowania to C/C++ i Assembler, bo w tym to sie dosłownie wszytsko da zaprogramowac co można zaprogramować. Czesc programów w C (a przynajmniej ich niektóre czesci) będą chodziły BEZ RZADNYCH PRZERÓBEK na PC i procku.
Aha najwarzniejsze !!! :D
Na początku zawsze wszystko przeszkadza i prawie nic sie nie udaje :(
ale jak sie uprzesz ze bedziesz programować i nie bedziesz się zniechęcac to miesiąc i piszesz pierwsze samodzielne dobre programy :D
Back to top

midas78
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 21 Jan 2003 12:13   

Basic wprawdzie nie jest najszczesliwszym jezykim dla procesorow, ale na poczatek jest dobry. Niestety bardzo uzaleznia. Ja nie moge sie przestawic od roku na cos lepszego (C, ASM).
Bascom jest o tyle dobry, ze ma gotowe procedury prawie do wszystkiego (LCD, I2C, 1wire, itd), ale jest dosc pamieciozerny.
Chociaz ostatnio disaemblowalem proste IF'y i milo mnie zaskoczyl wielkoscia kodu.
Polski help jest na stronie producenta www.mcselec.com albo na www.edv.avt.pl czy cos takiego.
Back to top

tgrzyska
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 24 Jan 2003 14:17   

Zależy co chcesz programować. Jak PIC'e, to polecam Mikroprocesory Jednoukładowe serii PIC, Pietraszek Wydaw.HELION, jest też PIC16F8x - ale zawęża się tylko do tego typu. Ta pierwsza to bardzo świeża pozycja, przykłady są w asemblerze.
Polecam programowanie w asm, może niezbyt łatwe, ale pozwala zrozumieć sens procka i z żadnym nie będziesz miał problemu.

Do '51 jest też kilka pozycji, ale nie wiem co polecić.
Do AVR'ów też trochę jest.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2003 14:17   

Back to top

Sind
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 03 Feb 2003 03:38   

jkao poczatkujacemu przyszlemu programiscie polecam ci Bascoma, ale jezeli chcesz naprawde panowac nad procesorem i jego pamiecia to polecam ci nauke ASM i C tymi jezykami mozesz wszystko, jak ci to poprawi humor to ja tez zaczynalem od Bascoma ale po roku chcialem czegos wiecej wiec sie przylozylem najpierw do ASM a potem do C, a potem fajnie sie wszystko wymieszalo :-)
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 03 Feb 2003 05:00   

proponuje przeczytać pooglądać książke traktującą o mikrokontrolerach . Asembler to klucz do wszystkiego teoretycznie w asemblerze wsyzstko idzie napisać. ale trzeba pamiętac procesor rozumie cyferki nie języki programowania. Mam nawet książke o '51 w formacie kompowym jak chcesz moge Ci posłać
Back to top

Vinnie184
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 03 Feb 2003 09:36   

Szkoda ze tak pozno. W sam raz dla Ciebie "Elektronika dla Wszystkich" prowadzila niezla serie kursow programowania w Bascomie. Wszystko bardzo przystepne, wrecz laickie. Jesli ktos nie mial w 4 klasie techn. elektr. technik mikroporocesorowych to wrecz wypadaloby sie zaznajomic. Ja czytalem i na zajeciach moglem sobie pospac. Jesli masz dostep do archiwum EdW to zajrzyj do numerow od marca 2000 wzwyz. Na potrzeby kursu zostaly zaprojektowane trzy urzadzenia, uniwersalna plytka testowa, emulator i programator. Ja na bazie tego wlasnie pisze dyplomowke. Kontakt z assemblerem oczywiscie mam, chociazby na zajeciach. Tam wykorzystujemy popularne DSM'ki na 8051. W sumie nie warto bys sie tym zainteresowal bo i drogie to i niefunkcjonalne. Radze wiec Bascoma i ostatecznie zeby "spece" nie mieli sie do czego doczepic, wykorzystaj ze Bascom moze miec w listingu wstawki assemblerowe. Kapitalne polaczenie dwoch jezykow pozwala uzyskac kompromis pomiedzy prostota a szybkoscia. Naprawde polecam.
Back to top

ganrot
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 Post from the author of the topic 04 Feb 2003 00:09   

Witam i dziękuje za wypowiedzi jesli cos macie w formie komputerowej to bardzo prosze i z góry dziękuje
ganrot(malpa)wp.pl
Back to top

Mironus
Poziom 6
Poziom 6

Post#11 05 Feb 2003 00:09   

Polecam książkę "Podstawy programowania mikrokontrolera 8051" panów Gałków, bardzo dobra na początek i dostępna w AVT
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Feb 2003 00:09   

Back to top

graucho
Poziom 4
Poziom 4

Post#12 10 Feb 2003 12:43   

Polecam "Mikrokomputery jednoukadowe rodziny MCS 51" A.Rydzewski. A moja wasna opinia jest taka że najlepiej zacząć od asemblera bo puzniej w wyzszych jezykach programowania moga zaistniec problemy. Poznajmy najpierw sprzet a pozniej idzmy na latwizne...... [/list]
Back to top

tgrzyska
Poziom 12
Poziom 12

Post#13 10 Feb 2003 20:17   

Podzielam opinię. Najpierw asembler, a potem ewentualnie coś innego. Asembler wymaga trochę pogłówkowania, ale przynajmniej można zrozumieć jak działa mikroprocesor, a to jest klucz do sukcesu.
Back to top

Mironus
Poziom 6
Poziom 6

Post#14 10 Feb 2003 20:51   

Bardzo dobra pozycja Graucho, też bardzo dużo skozystałem z tej książki, jednak uważam, że powinna ona stanowić uzupełnienie wiadomości do pozycji panów Gałków. Napewno jest to prawie katalogowe opracowanie rodziny 51.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> pierwsze kroki programowania procesorów
Page 1 of 1
Similar topics
AutoIT+FireFox-pierwsze kroki (5)
STM32F107 pierwsze kroki w Keilu (55)
Protel 99SE pierwsze kroki (8)
Visual Studio 6 pierwsze kroki (1)
Pierwsze kroki w AVR na ATMEGA16 (7)
KSIĄŻKA - PROTEL 99 SE - pierwsze kroki (17)
Giercuka , i pierwsze kroki. (7)
AT90pwm3B pierwsze kroki.. (7)
Pierwsze kroki z PIC! (2)
Pierwsze kroki z 4081... jak podłączyć? (10)

Page generation time: 0.11 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed