FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

[pic16f][mikroC][lib] Biblioteka do obsługi LCD z Nokia 3310

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> PIC Microcontrollers -> [pic16f][mikroC][lib] Biblioteka do obsługi LCD z Nokia 3310
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 28 Apr 2010 23:54   

Zabawiałem się w ostatnich dniach wyświetlaczem LCD z poczciwej Nokii 3310. LCD nie jest rewelacyjny, ale ma te swoje 84x48 pikseli monochromatycznego obrazu. W trybie tekstowym, z małą czcionką, wystarcza to na 6 rzędów po 14 znaków.

Szukając w sieci biblioteki do jego obsługi, przejrzałem zyliony projektów typu "LCD-on-LPT" i nieco mniej, bo już tylko miliony :P projektów na wszelkie AVRki. PICe jakoś słabo były reprezentowane, a już mikroC najsłabiej. Dlatego skompilowałem z wszystkich dostępnych mi materiałów działającą bibliotekę. Z powodzeniem uruchomiłem ją na 2kB procesorze 16F628A (uwaga: LCD pracuje pod napięciem 3.3V!!)

Na chwilę obecną, biblioteka pozwala na wyświetlanie napisów w dwóch różnych rozmiarach - przy użyciu tylko jednego zdefiniowanego kroju pisma - skalowanie następuje w locie, podczas wyświetlania. W planach dodanie grafiki.

Biblioteka dostępna jest jako LGPL, podczas jej opracowywania, jak już wspominałem, wykorzystywałem różne źródła (no i własną pracę). Największymi dawcami idei i pomysłów byli Louis Frigon oraz Lieven Hollevoet.

Załączam również przykładowy projekt, wykorzystujący ów LCD i bibliotekę - taki mały zegarko-termometr ;) Dzięki niemu można dowiedzieć się, jak podłączyć wyświetlacz i jak skorzystać z biblioteki. Zwracam tylko uwagę na konieczność ustawienia swoich pinów LCD w pliku N3310LCD.h.

[pic16f][mikroC][lib] Biblioteka do obsługi LCD z Nokia 3310 [pic16f][mikroC][lib] Biblioteka do obsługi LCD z Nokia 3310

Następny w kolejce do "golenia" jest kolorowy LCD o rozmiarach 128x128 pikseli, dostępny w pewnym portalu aukcyjnym za ok. 20zł :)

Termometr-1.0.7z
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Termometr-1.0.7z
 Contents:  
 Filesize:  17.21 KB
 Punkty:  0

N3310LCD-1.0.7z
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  N3310LCD-1.0.7z
 Contents:  
 Filesize:  2.58 KB
 Punkty:  1 = 0.00 for transfer + 1 for the user (set manually)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Apr 2010 23:54   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> PIC Microcontrollers -> [pic16f][mikroC][lib] Biblioteka do obsługi LCD z Nokia 3310
Page 1 of 1
Similar topics
[pic16f] LCD w trybie uśpienia (6)
[ATMEGA][SED133X] Biblioteka obsługi wyświetlacza LCD (3)
Potrzebna biblioteka c51fps.lib z programu KEIL uVision (1)
BASCOM i biblioteka mmc.lib - jak to działa? (3)
Poszukiwana biblioteka BASCOM-AVR ,GLCDEADOGEM128X6.LIB (1)
biblioteka do bascom-avr ds1307clock.lib (2)
Biblioteka MMC.LIB w Bascomie (23)
/L%SQLAPIDIR%libsqlapi.lib - jak to odczytać? (7)
Nokia(3310) lcd putpixel(x,y) (9)
avr i nokia 3310 LCD (3)

Page generation time: 0.092 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed