Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak podłączyć pompę głębinową?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący -> jak podłączyć pompę głębinową?
Autor
Wiadomość
Mirek_Gab
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 93
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 29 Kwi 2010 08:01   

jak podłączyć pompę głębinową?


Witam.Proszę o pomoc i poradę w jaki sposób prawidłowo podłączyć pompę głębinową starego typu tzn. zasilaną trzema przewodami , pod wyłącznik różnicowy.Próbowałem na różne sposoby ale wybija mi różnicówka (40A 30mA).Oczywiście pompa załączana jest wyłącznikiem ciśnieniowym na hydroforze poprzez stycznik,zabezpieczona czujnikiem zaniku faz i wyłącznikiem silnikowym(termikiem).Proszę o jakieś schematy bądź rysunki poglądowe.
Powrót do góry
   
kortyleski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 4167
Miasto: Warszawa

Post#2 29 Kwi 2010 08:13   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Jak ty próbowałeś? Pompę trójfazową zasilaną trzema przewodami można podłączyć tylko w jeden sposób, tak by się kręciła w prawidłową stronę. Skoro wywala RCD to albo uzwojenia sa niesymetryczne albo masz upływ prądu do obudowy a co za tym idzie do ziemi.
Musiałbyś pomierzyć prąd poszczególnych faz ( amperomierzem cęgowym), to by coś wyjaśniło. Jeśli prąd ci ucieka w studnię to RCD zawsze zadziała - taka jego rola
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Kwi 2010 08:13   





Powrót do góry
   
Mirek_Gab
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 93
Miasto: Łódź

Post#3 Post autora tematu 29 Kwi 2010 16:13   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Mierzyłem przed kilkoma tygodniami ale nie zwróciłem na to uwagi bo wartości na poszczególnych fazach były zbliżone.A czy będą one sporo od siebie odbiegały tzn. w sposób wyraźnie zauważalny?Z tego co pamiętam to przy starcie było ok.6,5-7 A na fazę i spadało do ok.4 przy pompowaniu.Pompa jest sprzed ok.20-25 lat i posiada silnik prawdopodobnie 2,2kW.
Powrót do góry
   
cranky
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 02 Cze 2003
Posty: 1140

Post#4 29 Kwi 2010 17:20   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Miernik rezystancji izolacji po pierwsze - i sprawdź izolacje między fazami wzajemnie i miedzy fazami i obudową. Kręcić to taka pompa się będzie nawet przy 70 kohm - ale zabezpieczenia (RCD) polecą aż miło.
Druga rzecz to asymetria faz - czy nie przekracza 8%.
Trzecia rzecz, to że głębinówke zabezpiecza się jeszcze przed suchobiegiem - bierze w suchobiegu bardzo mały prad i ulega szybkiemu uszkodzeniu.

Swoją drogą po co RCD do pompy głebinowej? Ryb nie pozabijasz ;)
Istnieją gotowe przekaźniki z zabezpieczeniami do głębinówek, np Grundfosa, ale i inne, tańsze.
PS A nowe głębinówki to mają ile przewodów? Pięć :)))?
Powrót do góry
   
zubel
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 694
Miasto: lublin

Post#5 29 Kwi 2010 20:42   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Silniki tych pomp są zalewane wodą destylowaną!. Musisz taką zalać i zmierzyć rezystancję między zasilaniem a obudową silnika.
Powrót do góry
   
cranky
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 02 Cze 2003
Posty: 1140

Post#6 29 Kwi 2010 21:20   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


zubel napisał:
Silniki tych pomp są zalewane wodą destylowaną!. Musisz taką zalać i zmierzyć rezystancję między zasilaniem a obudową silnika.
'
Których? Grudziądzów? Grundfosów? Słyszałem o zalewanych olejem. Rozbierałem grundfosy i nigdzie nie było takich cudów. Woda destylowan szybciutko przestałaby być destylowana.
Ponadto co miałby wlewać w działającą pompę?
Żart?
Powrót do góry
   
kierbedz4
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 1509
Miasto: Toruń

Post#7 29 Kwi 2010 22:04   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Pomiar rezystancji uzwojeń w stosunku do korpusu pompy należy wykonać induktorem o napięciu pracy 1000V Różnicówkę można zamontować w przypadku montażu fabrycznie nowej pompy głębinowej. Izolacja uzwojenia silnika pompy o odpowiednim przebiegu pracy w studni ulega pogorszeniu co powoduje nieznaczny upływ prądu na korpus przez co następuje zadziałanie różnicówki.Starsze modele pomp głębinowych produkcji grudziądzkiej a także silniki z Piechowic posiadały wyjścia z silników trzy żyłowe.Natomiast czeskie pompy głębinowe posiadały już w tamtym okresie przewód wychodzący z silnika cztero przewodowy.Czwarty przewód był metalicznie połączony z korpusem silnika. Wszystkie pompy wychodzące od producenta posiadały kable wyprowadzone z silników o długości około 6 metrów i należało przed opuszczeniem pompy do otworu wykonać dokładnie sztukunek z dodatkowym kablem o długości takiej aby po opuszczeniu pompy kabel ze studni starczył do rozdzielni. Oprócz zabezpieczenia silnika pompy termikiem należy zabudować na wysokości około 1 metra od wylotu pompy na rurze tłoczącej czujnik przed suchobiegiem oraz zabezpieczenie przed brakiem 1 fazy ale takiego typu aby było podłączone bezpośrednio pod kable silnika.Pozwala to na kontrolę pracy styków stycznika oraz zabezpieczenia termicznego.Możesz tą pompę podłączyć bez różnicówki bez problemu w przypadku uszkodzenia uzwojenia na silniku nastąpi zadziałanie zabezpieczenia typu S gdyż nastąpi gwałtowny przepływ prądu poprzez korpus silnika a wodę znajdującą się w studni oraz stalowy filtr w którym znajduje się pompa.

Dodano po 12 [minuty]:

Silniki pomp głębinowych są zalewane wodą destylowaną a nawet czysta kranówa im nie zaszkodzi. Angielskie silniki pomp głębinowych były zalewane wodą żródlaną przy czym producent podawał z jakiego żródła w Anglii ma być ta woda.Zalewanie silnika olejem nie ma miejsca gdyż kropla oleju zanieczyszcza 1000 litrów wody. Zalana woda załatwia dwie sprawy a mianowicie smaruje łożyska silnika oraz odprowadza ciepło wytworzone przez uzwojenia na korpus pompy.Większe silniki około 15 kW posiadały w korkach do zalania wody otwór z tkaniną filtrującą celem samoistnej wymiany wody.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Kwi 2010 22:04   





Powrót do góry
   
zubel
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 694
Miasto: lublin

Post#8 30 Kwi 2010 10:01   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


cranky napisał:
zubel napisał:
Silniki tych pomp są zalewane wodą destylowaną!. Musisz taką zalać i zmierzyć rezystancję między zasilaniem a obudową silnika.
'
Których? Grudziądzów? Grundfosów? Słyszałem o zalewanych olejem. Rozbierałem grundfosy i nigdzie nie było takich cudów. Woda destylowan szybciutko przestałaby być destylowana.
Ponadto co miałby wlewać w działającą pompę?
Żart?

Umiesz pisać ,ale czytać ze zrozumieniem już nie.Jeżeli nie spotkałeś silnika do pompy głębinowej zalewanego wodą destylowaną to za mało widziałeś lub jesteś za młody. Niby dlaczego woda szybko przestał by być destylowana? Silniki od 5kW były zalewane olejem transformatorowym.
Powrót do góry
   
mareczek222
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 113
Miasto: Ostrołęka

Post#9 30 Kwi 2010 11:49   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Jak duży jest ten silnik. Może prąd upływu (pojemnościowy) powoduje wyłączenie RCD w momencie załączania silnika? Jeżeli RCD to może 300 mA? Spełni swoje zadanie a nie będzie zbędnych zadziałań. Trochę trudno radzić na odległość.
Powrót do góry
   
Zuberus
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 7

Post#10 30 Kwi 2010 12:10   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Moim zdaniem RCD 300mA na wejściu rozdzielnicy, zabezpieczczenie pompy PKZMO,stycznik, jako kontrola EKPH-1 prod. Elza Grudziądz. Realizuje funkcje kontroli faz przed i za stycznikiem, zabezpieczenie przed suchobiegiem oraz sterowanie za pomocą LC. Szeroki na 4 moduły, na szyne 35mm. Praktycznie bezawaryjne.
Powrót do góry
   
kierbedz4
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 1509
Miasto: Toruń

Post#11 30 Kwi 2010 13:35   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Tak się składa że w przedsiębiorstwie wiertniczym które specjalizowało się w odwiertach studni głębinowych oraz naprawami pomp i przewijania silników pomp głębinowych przepracowałem okrągłe 30 lat.Zabudowywałem i uruchamiałem pompy o mocy od 1.5 kW do 50 kW i przez 30 lat ani jeden silnik pompy nie był zalewany olejem.Woda. Przecież silnik musi być zalany czystą wodą a najlepiej destylowaną. Spróbujmy zalać silnik wodą na przykład w Inowrocławiu gdzie woda nie nadaje się do picia ze względu na to iż posiada w swoim składzie duże stężenie sody a woda do picia jest do Inowrocławia tłoczona z okolic Torunia. Po prostu woda nie powinna zawierać zanieczyszczeń chemicznych.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Kwi 2010 13:35   





Powrót do góry
   
cranky
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 02 Cze 2003
Posty: 1140

Post#12 30 Kwi 2010 16:04   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Widziałem grundfosy i wiedziałem że są zalane fabrycznie wodą. Nie miałem pojęcia, że to destylowana - sorry. Jednocześnie nie rozumiem jak i po co miałby autor tematu działającą pompę wydzierać ze studni i zalewać do zrobienia pomiarów?
Fakt, że zalewanie olejem jest rzadkie i tylko w dużych silnikach, ale wystepuje.
Pompę zamawia sie z odpowiednią długością przewodu, sztukowanie to kwestia oszczędności.
Optymalnym rozwiązaniem jest specjalizowany układzik jaki opisał zuberus - polecam, oszczędza mnóstwo pracy.
Czwarty przewód to sztuka dla sztuki, zwłaszcza kiedy pompa wisi na stalowej rurze.
PS Czy pojemnościowe czujniki temperatury stosowane w niektórych głebinówkach (na pewno nie tej sprzed 30 lat) nie powoduja wybijania RCD?
Powrót do góry
   
Georges
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 109
Miasto: wrocław

Post#13 30 Kwi 2010 16:17   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Jaka jest długość przewodu od różnicówki do pompy?.
Powrót do góry
   
kierbedz4
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 1509
Miasto: Toruń

Post#14 30 Kwi 2010 16:28   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


Jeżeli zamówisz odpowiedni agregat pompowy u producenta bo w chwili obecnej producent nie produkuje na magazyn tylko pod zamówienia to możesz zamówić agregat pompowy o odpowiedniej długości kabla.Osobiście odbierałem nowe pompy z Grudziądza i posiadają standardowo kable u silników o długości 6 mb. Agregaty pompowe produkcji czeskiej od 40 lat posiadają wyprowadzenia z silnika pompy czteroprzewodowe. Fabrycznie zalewane silniki pomp były tylko produkcji angielskiej i francuskiej.Pozostałe czeskie i polskie były zalewane wodą bezpośrednio przed opuszczeniem pompy.Zwracam uwagę iż nowa pompa po zalaniu silnika wodą powinna być uruchamiana dopiero po 8 godzinach od opuszczenia do otworu. Opuszczona pompa nie może korpusem przylegać do boku filtra i powinna swobodnie spoczywać w otworze.
Powrót do góry
   
stanislaw1954
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 2759
Miasto: Malopolska

Post#15 02 Maj 2010 16:27   

Re: jak podłączyć pompę głębinową?


A żaden z Was nie słyszał o pompach tzw.kopalnianych zalewanych olejem wazelinowym lub czeskich głębinówkach,zalewanych wodą destylowaną z dodatkiem wazeliny w celu poprawy smarowania silnika .A z tych pomp raczej nic nie wycieka ,bo ciśnienie wody otaczającej pompę powoduje,że woda by chciała tam wpłynąć a nie wypłynąć

Dodano po 5 [minuty]:

Moze dodam jeszcze że silniki pomp typu Omnigena są również zalewane olejem wazelinowym
Pozdrawiam świątecznie i majowo
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący -> jak podłączyć pompę głębinową?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak podłączyć pompę wod ze studni (6)
Jak podłączyć pompę do różnicówki? (18)
Z której strony internetowej(przykłady) kupić pompę głębinową SKM 100 ?? (1)
Jaka grubość przewodu zasilającego pompę głębinową 1.5kW? (6)
Jak zabezpieczyć pompę głębinową (21)
Jak podłączyć pompę głębinową? (9)
Jak podłączyć pompę wz 750 i sterownik brio sk-13 (2)
Instalacja pod studnię głębinową (12)
co zrobić z uszkodzoną pompą głębinową? (7)
Jak podłaczyć drugą pompę? (24)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.165 seconds

elektroda.pl temat RSS