Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Car Security ->Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota. Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#1 30 Apr 2010 18:13  Topic author   

Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


Witam,

potrzebuję Waszej pomocy. Nagle przestał działać pilot z kluczyka do otwierania/zamykania drzwi/klapy/szyb. Pilot jest sprawny, bateria wymieniona, sygnał mocny. Wszystko wskazuje, że to coś w aucie (moduł komfortu?). Przy próbie kodowania (4xobrót kluczykiem itd) nie mam sygnału dźwiekowego. Najgorsze jest to że muszę poradzić sobie z tym sam, z Waszą pomocą oczywiście :), bo żaden spec z okolic Wrocławia nie chce się za to zabrać bo nie umie, a do aso nie pojadę z wiadomych względów.
Googluje i elektroduje już dwa dni i nic nie znalazłem. Owszem były różne posty dot. tego samego problemu, ale nigdzie nie było rozwiązania.

Pozdrawiam,
jacek.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rossini
Level 13
Location: Kielce
Joined: 25 Apr 2009
Posts: 81
Helped: 7
Post rating: 3
rossini
Level 13
Post#2 30 Apr 2010 19:46    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.

Dodano po 1 [minuty]:

Spróbuj tego może pomoże wygrzebałem ze swojego zbioru.
Pozdrawiam
Michał

Helpful post? + 0
Back to top
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#3 30 Apr 2010 22:03  Topic author   

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


To nie to... Próbowałem.

Helpful post? + 0
Back to top
rossini
Level 13
Location: Kielce
Joined: 25 Apr 2009
Posts: 81
Helped: 7
Post rating: 3
rossini
Level 13
Post#4 30 Apr 2010 22:31    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


To trzeba by kabelkiem sprawdzić moduł komfortu czy nie wywala jakichś błędów a jeśli nie to próbować kodowania albo tym prostym sposobem spróbować inny pilot w programować, najczęściej wina leży po stronie pilota jest najbardziej narażony na uszkodzenia chociaż nie zawsze trzeba w każdym bądź razie próbować
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#5 30 Apr 2010 22:35    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


O jakim module komfortu piszesz?

Helpful post? + 0
Back to top
rossini
Level 13
Location: Kielce
Joined: 25 Apr 2009
Posts: 81
Helped: 7
Post rating: 3
rossini
Level 13
Post#6 30 Apr 2010 22:48    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


O tym który odpowiada właśnie za sterowanie centralnym zamkiem domykaniem szyb itp

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Scalak5
Level 22
Location: Łódź
Joined: 12 Sep 2009
Posts: 430
Helped: 46
Post rating: 42
Scalak5
Level 22
Post#7 01 May 2010 07:42    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


A czy zamek centralny wogóle ci działa z klucza ?

Helpful post? + 0
Back to top
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#8 01 May 2010 09:03  Topic author   

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


Z kluczyka działa wszystko normalnie. Myślę że skoro procedura kodowania kluczyka się nie uaktywnia to wina raczej nie leży w kluczyku tylko gdzieś w aucie. Wczoraj dokopałem się do modułu komfortu, ale że było późno to tylko sobie popatrzyłem. Wtyczki siedzą, nie widać żadnych śladów wilgoci. Czy za mój problem może odpowiadać ten jedyny bezpiecznik z tyłu skrzynki od centralnego zamka (żółty 20a)? Moduł komfortu jest biały, czyli nie ten podstawowy różowy. Tylko nie jestem pewny czy to moduł komfortu odpowiada za zdalne sterowanie.

pozdrawiam, jacek.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Scalak5
Level 22
Location: Łódź
Joined: 12 Sep 2009
Posts: 430
Helped: 46
Post rating: 42
Scalak5
Level 22
Post#9 01 May 2010 09:13    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


yaatzek wrote:
Wczoraj dokopałem się do modułu komfortu, Moduł komfortu jest biały, czyli nie ten podstawowy różowy.

Intryguje mnie ten twój moduł jak możesz to wstaw zdjęcie.

Helpful post? + 0
Back to top
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#10 01 May 2010 11:10  Topic author   

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


Oto moduł:

Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.

Helpful post? + +2
Back to top
Ireneo
Level 39
Location: Olsztyn
Joined: 23 Feb 2008
Posts: 4520
Helped: 371
Post rating: 88
Ireneo
Level 39
Post#11 01 May 2010 13:45    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


Skąd wiesz że pilot jest sprawny?

Helpful post? + 0
Back to top
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#12 01 May 2010 15:32  Topic author   

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


Pilot cały czas działał normalnie, bateria była w miarę nowa, nie uległ żadnemu uszkodzeniu/zalaniu... i nagle przestał działać. Baterię wymieniłem na nową i dalej nie działał. Pojechałem do gościa co dorabia kluczyki do samochodów i on miał takie urządzenie które sprawdza czy pilot nadaje sygnał - no i nadawał, podobno nawet bardzo mocny. No i tyle.
Serwis w którym naprawiam auta stwierdził że to może być wina jakiegoś sterownika (moduł komfortu?) i że komputer tego nie wykazuje. No i się poddali...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#13 01 May 2010 15:34    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


To nie moduł komfortu.

Helpful post? + 0
Back to top
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#14 01 May 2010 15:44  Topic author   

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


W sensie że nie na zdjęciu? Czy że to nie awaria modułu komfortu?

Helpful post? + 0
Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#15 01 May 2010 15:54    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


A nie łaska sprawdzić czy klucz cokolwiek nadaje, nawet samą nośną? No i go przyuczyć na nowo.

Helpful post? + 0
Back to top
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#16 01 May 2010 15:59  Topic author   

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


Pisałem wyżej że procedura kodowania się nie uruchamia. Próbowałem setki razy...

Helpful post? + 0
Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#17 01 May 2010 16:03    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


Gdzie pisałeś, bo ja tam nigdzie nie widzę. Owszem, jest jakiś rysunek pokazujący jak doprogramować nowy kluczyk do immo (PATS) za pomoca klucza matki, ale nie widzę, żebyś pokazał gdzieś procedurę resynchronizacji pilota zamka. No to gdzie to jest? :lol:

Helpful post? + 0
Back to top
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#18 01 May 2010 16:07  Topic author   

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


ok ok :) wygrałeś :) co to jest procedura resynchronizacji? bo rozumiem że to nie jest to książkowe kręcenie 4 razy itd.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#19 01 May 2010 16:08    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


kręcenie, ale nie 4 razy. No i obserwuje się migającą diodę koło zegarka.

Helpful post? + 0
Back to top
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#20 01 May 2010 16:10  Topic author   

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


jeśli jest to w książce do focusa to próbowałem wszystkiego co tam jest. Ale jeśli możesz to opisz dokładnie jak to wg Ciebie powinno wyglądać.

Helpful post? + +1
Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#21 01 May 2010 16:12    

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


Niestety, nie moge opisać.

Helpful post? + -1
Back to top
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#22 01 May 2010 16:15  Topic author   

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


może ktoś inny "może" opisać jak powinna przebiegać procedura resynchronizacji?

Helpful post? + 0
Back to top
yaatzek
Level 7
Joined: 23 Aug 2009
Posts: 16
Post rating: 3
yaatzek
Level 7
Post#23 02 May 2010 20:12  Topic author   

Re: Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.


Bingo! Na szczęście tajemnicza "procedura resynchronizacji" o której wspominał wyżej kolega Motronic nie jest potrzebna. Pogrzebałem na forach angielskojęzycznych i tam znalazłem rozwiązanie mojego problemu - i to banalne. Wystarczyło wyciągnąć wszystkie wtyczki z modułu komfortu, wetknąć po paru minutach i już! Wszystko działa, nawet nie trzeba było kodować pilota.

Pozdrawiam i zamykam temat.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Car Security -> Ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.
Page 1 of 1

Similar topics to ford focus mk1 - nie działa sterowanie z pilota.

Focus Mk1 - Ford Focus Mk1 nie działa sprężarka klimy (2)
Ford Focus MK1 - nie działa prędkościomierz (5)
Ford Focus Mk1 nie działa centralny zamek. (2)
Ford Focus mk1 - zamek centralny nie działa (2)
Ford Focus mk1 kombi 1.8 tddi - Ford Focus mk1 1.8tddi 90km 99r. (2)
Ford Focus MK1 - wentylator nie działa na żadnym biegu. (2)
Ford Focus MK1 1.8 TDDi 2002, nie działa spryskiwacz tylnej szyby (3)
Ford Focus MK1 - Aktywowanie kontrolki rezerwy, Focus MK1 wyposażony w komputer (4)
ford focus mk1 - Otwieranie klapy bagażnika z pilota alarmu (9)
ford focus centralny zamek z pilota nie działa! (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.095 seconds