Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wejście line in w laptopie


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> Wejście line in w laptopie
Autor
Wiadomość
czarnaa
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 10
Miasto: Lbn

Post#1 Post autora tematu 02 Maj 2010 15:12   

Wejście line in w laptopie


Posiadam laptopa HP Pavilion DV6715ew, który ma 3 wejścia na mini jack: 2 słuchawkowe i 1 mikrofonowe. Czy da się jedno z tych wejść przestawić w jakiś sposób na liniowe? Ponieważ muszę podłączyć przedwzmacniacz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Maj 2010 15:12   





Powrót do góry
   
adamadi33
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 9398
Miasto: Koło-Wawa

Post#2 02 Maj 2010 20:23   

Re: Wejście line in w laptopie


Jakiego koloru masz te wejścia 2 słuchawkowe mini jack?
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#3 02 Maj 2010 21:10   

Re: Wejście line in w laptopie


Niestety, nie da się zrobić tego, co chcesz, z poziomu sterownika czy oprogramowania.

Jednak istnieje inna możliwość - wykorzystanie wejścia mikrofonowego (kóre jest stereofoniczne) jako wejścia liniowego.
Wystarczy dodać we wtyczce dzielnik rezystorowy (jak na poniższym schemacie), aby dopasować poziom sygnału z wyjścia przedwzmacniacza do poziomu akceptowanego przez wejście mikrofonowe laptopa.

Wejście line in w laptopie
Powrót do góry
   
czarnaa
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 10
Miasto: Lbn

Post#4 Post autora tematu 02 Maj 2010 22:49   

Re: Wejście line in w laptopie


Dzięki, a możesz mi podać link z takim dzielnikiem rezystorowym na allegro żebym mogła go sobie kupić? I jeszcze czy możesz mi objaśnić pisemnie jak to zamontować bo jestem w tym zielona?
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#5 02 Maj 2010 23:26   

Re: Wejście line in w laptopie


Dzielnik rezystorowy należy wykonać samodzielnie - nigdzie go nie kupisz.
Jeśli masz znajomego elektronika, polutuje Ci to w 5 minut - pokaż mu tylko link do powyższego zdjęcia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Maj 2010 23:26   





Powrót do góry
   
czarnaa
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 10
Miasto: Lbn

Post#6 Post autora tematu 03 Maj 2010 09:17   

Re: Wejście line in w laptopie


Dziękuję za pomoc. :):D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Maj 2010 09:17   





Powrót do góry
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4811
Miasto: Elbląg, Brzoza

Post#7 03 Maj 2010 09:22   

Re: Wejście line in w laptopie


czarnaa napisał:
Posiadam laptopa HP Pavilion DV6715ew, który ma 3 wejścia na mini jack: 2 słuchawkowe i 1 mikrofonowe. Czy da się jedno z tych wejść przestawić w jakiś sposób na liniowe? Ponieważ muszę podłączyć przedwzmacniacz.

Napisz jeszcze czy dźwięk odtwarzany z laptopa chcesz wprowadzić do przedwzmacniacza , czy odwrotnie - dźwięk z przedwzmacniacza zarejestrować laptopem .
Powrót do góry
   
czarnaa
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 10
Miasto: Lbn

Post#8 Post autora tematu 03 Maj 2010 10:05   

Re: Wejście line in w laptopie


Hucul napisał:
czarnaa napisał:
Posiadam laptopa HP Pavilion DV6715ew, który ma 3 wejścia na mini jack: 2 słuchawkowe i 1 mikrofonowe. Czy da się jedno z tych wejść przestawić w jakiś sposób na liniowe? Ponieważ muszę podłączyć przedwzmacniacz.

Napisz jeszcze czy dźwięk odtwarzany z laptopa chcesz wprowadzić do przedwzmacniacza , czy odwrotnie - dźwięk z przedwzmacniacza zarejestrować laptopem .


Tzn ja chce do przedwzmacniacza podłączyć sobie mikrofon dynamiczny bo inaczej nie działa. Tak żeby głos z mikrofonu było słychać w głośnikach laptopa.
Powrót do góry
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4811
Miasto: Elbląg, Brzoza

Post#9 03 Maj 2010 10:14   

Re: Wejście line in w laptopie


czarnaa napisał:
Tzn ja chce do przedwzmacniacza podłączyć sobie mikrofon dynamiczny bo inaczej nie działa. Tak żeby głos z mikrofonu było słychać w głośnikach laptopa.

W takim razie schemat od kolegi vogelek23 będzie poprawny , zamiast rezystorów można zastosować potencjometry co pozwoli na regulację poziomu sygnału na wyjściu dzielnika .
Wejście line in w laptopie
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#10 03 Maj 2010 11:09   

Re: Wejście line in w laptopie


Hucul napisał:
zamiast rezystorów można zastosować potencjometry co pozwoli na regulację poziomu sygnału na wyjściu dzielnika

Hucul - nie można zastosować bezpośrednio takiego rozwiązania.
Jeśli potencjometr zostanie ustawiony na maksimum, nastąpi silne przesterowanie, zatem jest to ryzyko uszkodzenia kodeka.
Powrót do góry
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4811
Miasto: Elbląg, Brzoza

Post#11 03 Maj 2010 11:32   

Re: Wejście line in w laptopie


vogelek23 napisał:
...zatem jest to ryzyko uszkodzenia kodeka.

Nie ma ryzyka uszkodzenia , a wstawienie potencjometru pozwoli na ustawienie optymalnego sygnału dla wejścia .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Maj 2010 11:32   





Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#12 03 Maj 2010 11:54   

Re: Wejście line in w laptopie


Hucul napisał:
Nie ma ryzyka uszkodzenia , a wstawienie potencjometru pozwoli na ustawienie optymalnego sygnału dla wejścia .

Ależ jest - doświadczyłem tego na własnej skórze, podłączając kiedyś omyłkowo sygnał LINE do wejścia mikrofonowego.

Proponuję jednak zmodyfikować nieco Twój schemat, dodając dla bezpieczeństwa rezystor jak na poniższym przykładzie:

Wejście line in w laptopie
Powrót do góry
   
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4811
Miasto: Elbląg, Brzoza

Post#13 03 Maj 2010 12:11   

Re: Wejście line in w laptopie


Teoretycznie wejście mikrofonowe powinno wytrzymać około 20 woltów napięcia stałego lub zmiennego . Spotkałem się ze spalonymi wejściami lecz najczęściej z powodu dużo wyższego napięcia lub ładunków elektrostatycznych .
W proponowanym przez Ciebie układzie zmniejszyłbym rezystor R2 , a potencjometr R1 dałbym co najmniej 10 kiloomów .
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> Wejście line in w laptopie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Co to za wejście w laptopie NEC Versa? (3)
Wejście na HDD w laptopie (1)
Vinyl AC97, co zrobić aby wejście line działało jak Rear? (3)
Jak sprawdzić czy laptop ma wejście liniowe Line In ? (9)
Asus K701o Windows7 wejście liniowe line-in? (2)
Wejście line-in w karcie dźwiękowej (10)
ADI AD2000B i wejście LINE IN (9)
wejście Line in w karcie muzycznej. (1)
Pare pytań a wejście s-video w laptopie. (6)
Wejście Video w laptopie/podłączenie kamerki bezprzewodowej (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS