| Author |
wilczasty Poziom 13

|
03 May 2010 11:30 Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
Witam wszystkich,
Mam problem z amperomierzem i woltomierzem ze strony Electronics DIY. Dokładnie chodzi o WOLTOMIERZ oraz AMPEROMIERZ. Nie jestem w stanie ustawić 1V pomiędzy wyznaczonymi nóżkami. Projekt płytki wykonał mi kolega z forum marco47, wszystko znajduje się w tym temacie. Doradził mi żebym zwarł te dwa pola jednak nie pomogło mi to w ustawieniu napięcia odniesienia. Potrzebuję uzyskać zakres pomiarów do ~30V oraz ~3A. Proszę o ewentualną poradę które elementy zmienić żeby ten projekt wreszcie ruszył. Może komuś innemu się przyda.
Dorzucę jeszcze oba schematy żeby nie szukać:
Pozdrawiam,
wilczasty!
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
03 May 2010 11:47 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
Witam
Aby mierzyć napięcie od 20V do 199,9V potrzeba zrobić miernik nazakres 200V. Na pierwszym schemacie trzeba zmienić:
rezystor przy wyprowadzeniu nr28 na 470k,
kondensator przy wyprowadzeniu nr29 na 100nF
wskazane jest zastosować w generatorze rezystor 120k lub kondensator 120p,
kondensator na wejściu pomiarowym trzeba zwiększyć do 100nF,
ustawić napięcie między nr35 a nr36 około 1V.
Kalibrację przeprowadza się na wskazanie miernika, czyli podłączamy np. 30V na wejście i tak kręcimy potencjometrem aby miernik wskazał 30,0V.
W drugim schemacie jest skopany układ przełączający zakres, który na moment będzie rozwierał napięcie wyjściowe i ktoś zapomniał o rezystancji załączonych styków. Stosowanie bocznika na linii dodatniej wymaga osobnego odseparowanego galwanicznie zasilania dla amperomierza, woltomierz musi być zasilany z innego źródła. Dla ułatwienia zasilania mierników bocznik musi być na masie.
Następny problem to połączenie wejścia Lo z masą w samym mierniku. Dla woltomierza jeszcze to przejdzie, będzie powodować małe błędy, ale przy amperomierzu, który zasilany jest z tego samego źródła co woltomierz, uniemożliwi prawidłowy pomiar. Wejścia miernika Lo i Hi są różnicowe i nie powinno łączyć się ich dla ułatwienia z przewodami zasilającymi, tylko oddzielnymi przewodami bezpośrednio do punktów pomiarowych.
Mój schemat prawidłowego podłączenia mierników zasilanych z tego samego napięcia które mierzą. Oczywiście wejście Lo nie jest połączone z masą w mierniku. Amperomierz jest o czułości 100mV, dla 200mV bocznik powinien mieć 10mΩ dla zakresu do 20A lub 100mΩ dla zakresu do 2A.
|
|
| Back to top |
|
 |
wilczasty Poziom 13

|
03 May 2010 11:59 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
Mierniki będę miał podłączone do osobnego transformatora, który zasila jeszcze wiatrak. Do tego mam zrobiony zasilacz 5V do tych mierników. Sam zasilacz zasilany jest z osobnego trafa. Rozumiem, że amperomierza będę musiał zrobić osobny zasilacz i podłączyć go do innego uzwojenia trafa, które zasila też wentylator?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 May 2010 11:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
03 May 2010 12:12 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
Jeżeli chcesz koniecznie mieć bocznik na (+) to zasilanie amperomierza musi być galwanicznie odseparowane od woltomierza jak i od napięcia w którym mierzy prąd. Jeżeli rozdzielisz wejście Lo od masy w mierniku, to musisz połączyć masę zasilania amperomierza z którymkolwiek wyprowadzeniem bocznika. Zapomnij też o przełączaniu zakresu, jest to zbyt trudne jak na amatorskie warunki lub zbyt niedokładne.
Dla amperomierza potrzeba zmienić:
kondensator między wyprowadzeniami nr30/31 na 100nF,
rezystor na wyprowadzeniu nr31 na 1M,
rezystor przy potencjometrze na 47k,
to samo w oscylatorze co przy woltomierzu.
Kondensator między wyprowadzeniami nr33/34 musi być nowy MKT, dotyczy to też woltomierza. Bocznik powinien być zrobiony z rezystorów 1%, stosowanie zwykłych "cemenciaków" skutkuje poważnymi błędami pomiarowymi.
|
|
| Back to top |
|
 |
wilczasty Poziom 13

|
03 May 2010 12:27 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
| Dar.El wrote: |
Jeżeli chcesz koniecznie mieć bocznik na (+) to zasilanie amperomierza musi być galwanicznie odseparowane od woltomierza jak i od napięcia w którym mierzy prąd. Jeżeli rozdzielisz wejście Lo od masy w mierniku, to musisz połączyć masę zasilania amperomierza z którymkolwiek wyprowadzeniem bocznika. Zapomnij też o przełączaniu zakresu, jest to zbyt trudne jak na amatorskie warunki lub zbyt niedokładne.
Dla amperomierza potrzeba zmienić:
kondensator między wyprowadzeniami nr30/31 na 100nF,
rezystor na wyprowadzeniu nr31 na 1M,
rezystor przy potencjometrze na 47k,
to samo w oscylatorze co przy woltomierzu.
Kondensator między wyprowadzeniami nr33/34 musi być nowy MKT, dotyczy to też woltomierza. Bocznik powinien być zrobiony z rezystorów 1%, stosowanie zwykłych "cemenciaków" skutkuje poważnymi błędami pomiarowymi. |
Zaraz pozmieniam wartości elementów na schemacie i sprawdzisz czy ok. Ewentualnie wprowadziłbyś zmiany żeby to odpaliło. Płytki i tak będę musiał zrobić nowe, ponieważ zapewne będzie problem z odklejającymi się ścieżkami. Jeszcze jedno pytanie odnośnie przecinków (kropek) co z nimi?
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
03 May 2010 12:40 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
W typowej aplikacji ICL7107 pin 30 ma być połączony z pinami 32,35 , a nie jak na tym schemacie . Zmieniony projekt miernika i jest w dziale Pomoc w PCB .
|
|
| Back to top |
|
 |
wilczasty Poziom 13

|
03 May 2010 13:07 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
Można prosić i sprawdzenia czy jest już ok dla pomiarów od 0...30V i do 5A. I co z przecinkiem w takim razie.
Pozdrawiam,
wilczasty.
Edit:
Woltomierz:
Amperomierz:
Zmieniłem osobno dla amperomierza i woltomierza, ponieważ różnią się wartościami elementów. Teraz powinno być już ok. Tam popełniłem błąd przez pośpiech.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
03 May 2010 13:26 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
Kolego , gdzie napisałem że nogi 30,32,35 mają być połączone z nogą 21.
Jeżeli posiłkujesz się tylko tym schematem to czarno to widzę . Jeżeli robisz miernik o który prosiłeś w temacie Pomoc w PCB to korzystaj ze schematu programu Eagle . Tam wszystko masz dokładnie narysowane .
|
|
| Back to top |
|
 |
wilczasty Poziom 13

|
03 May 2010 13:58 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
| marco47 wrote: |
Kolego , gdzie napisałem że nogi 30,32,35 mają być połączone z nogą 21.
Jeżeli posiłkujesz się tylko tym schematem to czarno to widzę . Jeżeli robisz miernik o który prosiłeś w temacie Pomoc w PCB to korzystaj ze schematu programu Eagle . Tam wszystko masz dokładnie narysowane . |
To przez pośpiech. Poprawiłem, już powinno być ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
03 May 2010 18:26 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
Zaraz mnie szlag trafi :!: :cry: . Wejście Lo nie łącz ani z masą ani z COMMON, zrobiłem już bardzo dużo tych mierników i wiem jak działają.
W oscylatorze ma być 100p i 120k lub odwrotnie, 120p i 100k. Schemat z tą kratką i do tego zamieszane wyprowadzenia, dla mnie nieczytelny. Odpowiednią kropkę przez rezystor łączysz do masy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 May 2010 18:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wilczasty Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
04 May 2010 08:03 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
Jeżeli chodzi o przecinki to R1 jest niepotrzebny, przecinek wybierasz zwierając jedno wyjście SV1 do masy. Następnym krokiem będzie umieszczenie tu precyzyjnego schematu podłączenia mierników do zasilania i do punktów pomiarowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
marco47 Poziom 23

|
04 May 2010 08:47 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
Kolego wilczasty aby rozwiązać dylemat wejścia IN_LO (pin nr. 30) wkleiłem nową wersję płytki która to wejście ma nie połączone z innymi pinami . Jednak dałem taką możliwość , wystarczy kroplą cyny połączyć te pady i mamy połączone piny 30 z 32,35 jak w typowej aplikacji miernika .
|
|
| Back to top |
|
 |
wilczasty Poziom 13

|
04 May 2010 10:46 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
| Dar.El wrote: |
| Jeżeli chodzi o przecinki to R1 jest niepotrzebny, przecinek wybierasz zwierając jedno wyjście SV1 do masy. Następnym krokiem będzie umieszczenie tu precyzyjnego schematu podłączenia mierników do zasilania i do punktów pomiarowych. |
Jest taka możliwość żeby amperomierz i woltomierz były zasilane z innego źródła (czyt. osobnego trafa) niż zasilacz?
W trafie co zasila zasilacz nie mam porobionych odczepów, a raczej już na nie nie wejdzie.
W drugim trafie mam wykorzystane wszystkie wyjścia, zasilam nim wentylator oraz zasilacz symetryczny -/+5V. Czy w grę wchodzi tylko dołożenie następnego trafa, które zasiliło by sam amperomierz?
Pozdrawiam,
wilczasty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
04 May 2010 13:31 Re: Woltomierz i amperomierz z Electronics - DIY |
|
|
|
Jeżeli masz zamiar łączyć masy zasilacza +/-5V z zasilaczem głównym, to nie możesz z niego skorzystać do zasilania amperomierza. Jeśli koniecznie bocznik musi być na (+) to amperomierz musi mieć oddzielne zasilanie i w takim wypadku zamiast łączyć masę zasilania amperomierza z bocznikiem, możesz wykonać połączenie Lo z COMMON. Najlepiej jak pokażesz schemat blokowy połączeń.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 May 2010 13:31 |
|
|
|