FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kontroler PCMCIA Argus 2500+WiFi Belkin F5D7011 PCMCIA

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Kontroler PCMCIA Argus 2500+WiFi Belkin F5D7011 PCMCIA
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 05 May 2010 16:07   

Kontroler PCMCIA Argus 2500+WiFi Belkin F5D7011 PCMCIA

Mam taki zestaw który chyba powinien współpracować ze sobą - a mianowicie kontroler /przejściówka/ PCI/PCMCIA Argus 2500, oraz karta Wifi PCMCIA Belkin F5D7011.Wszysto ma pracować w komputerze stacjonarnym z płytą główną Fuijtsu Siemens D1421/chipset Intel 845 G/.Niestety nie współpracuje !!.Kontroler Argus 2500 ,po włożeniu do kompa /system XP SP2/-samodzielnie się instaluje poprawnie w systemie i współpracuje z takimi urządzeniami jak faxmodem PCMCIA-modem dosępu Polsatu Cyfrowego,itd. Natomiast po włożeniu karty WiFI Belkin PCMCIA F5D7011 ,następuje kompletne zawieszenie systemu w komputerze, brak reakcji myszki oraz klawiatury itd.Sprawdzałem to też na innych płytach głównych z innymi chipsetami /np.VIA/-wszędzie ten sam identyczny problem.Natomiast na laptopie , karta Belkin działa poprawnie bez problemów. Czy ktoś z kolegów mógłby mi coś podpowiedzeć- czy karta WiFi PCMCIA może działać z kontrolerami PCI/PCMCIA w kompie stacjonarnym??.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 May 2010 16:07   

Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 05 May 2010 19:01   

Re: Kontroler PCMCIA Argus 2500+WiFi Belkin F5D7011 PCMCIA

Teoretycznie może, ale nie widzę większego sensu takiego rozwiązania. Producent tego kontrolera zapewne udostępnia listę kart z nim współpracujących - często nie jest ona zbyt długa.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 May 2010 19:01   

Back to top

żdziś
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 Post from the author of the topic 05 May 2010 21:09   

Dzięki za odpowiedż koledze tzok , -dodam jeszcze że próbowałem zainstalować ponownie windę XP ,przy włożonej karcie Belkin do kontrolera-lecz instalacja się zawiesiła jeszcze przed formatem dysku czyli na samym początku .Chyba to będzie spowodowane konfliktem zasobów przydzielonych karcie przez kontroler lub przez bios w kompie,jest to ciekawa sytuacja /takie rzeczy niekiedy dzieją się przy instalacji różnych urządzeń na kompach/.Wyczytałem gdzieś w necie , że jeżeli by zmienić ustawienia biosu kontrolera /jak to zrobić jeżeli nie ma żadnego jumpera ani zworki?/to może by nie było konfliktu urządzeń.Moje pytanie dotyczy jakiegoś generalnego postępowania w takich przypadkach- jeżeli jest jakaś procedura w takich przypadkach - to co by należało zrobić??Podobno mieszanie przerwaniami IRQ przy gnazdach PCI w biosie kompa nie zda się na wiele- nie próbowałem jednak tego robić- być może ktoś ma większą wprawę w tych sprawach, -prosiłbym o jakieś sugestje.Karta WiFi przydała by się do netu lub do połączenia lapka ze stacjonarnym.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 May 2010 21:09   

Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 05 May 2010 21:59   

Za ten adapter i kartę spokojnie sobie kupisz normalną kartę WiFi na PCI... po co te kombinacje z przejściówkami? Możesz próbować przekładać adapter do innego slotu PCI, ale nie sądzę by to coś pomogło - sprzedaj obydwie karty osobno i kup sobie normalną kartę WiFi do PC.
Back to top

żdziś
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 Post from the author of the topic 05 May 2010 22:20   

A czy jest kolega tzok pewny że przy dzisiejszym ,,europejsatym,,sprzęcie ,,komputerowym,,nie będzie kolejnego rozczarowania po zakupie owej karty na PCI- i kolejne pieniądze będą wyrzucone w błoto-przecież 98 % towaru na rynku to badziewie które kosztuje duże pieniądze i nadaje się na ......itd.Może by jednak powalczyć z tym kontrolerem lub kartą Wifi- bo jak każdy tak podejdzie do problemu to za 5 lat, na rynku ,,komputerowym,, będzie tylko chłam , czyli ten rynek zniknie i daj Boże!! Komputery będziemy mieć podobno w komórkach /sam mam taką na podwórku/.Tylko ona służy do ,,czegoś,, innego.
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 05 May 2010 23:07   

Poszukałem informacji na temat tego adaptera PCMCIA Argus 2500 i wychodzi na to, że obsługuje on jedynie karty PCMCIA (16bit), a nie CardBus (32bit).

Co do powyższego postu to nie bardzo rozumiem "co autor miał na myśli"... nie bardzo widzę sens walki o uruchomienie przeciętnej karty WiFi CardBus w PeCecie, gdy za te same pieniądze można kupić dużo lepszą kartę na PCI.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 May 2010 23:07   

Back to top

żdziś
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 Post from the author of the topic 06 May 2010 09:30   

Czyli tylko karty 16-bitowe tak też myślałem ,ale nie byłem pewny- na stronie litronic.com też czytałem dane tego kontrolera, ale nie przypuszczałem że mogą produkować taki chłam...Walki z tym nie będzie zaraz wyrzucam to na śmietnik.Jak teraz będę kupował takie ,,rzeczy,, to najpierw muszę widzieć to działające ,,w naturze,,uruchomione, zainstalowane,- dzięki kolego za zainteresowanie tematem -w przyszłości pewnie będziemy mieć więcej takich ,,problemów,,.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Kontroler PCMCIA Argus 2500+WiFi Belkin F5D7011 PCMCIA
Page 1 of 1
Similar topics
IBM Thinkpad 760ED - kontroler USB na PCMCIA (7)
Jaka różnica między PCMCiA a PCMCiA II. (2)
Czy istnieją przejściówki PCMCIA -> 2 x PCMCIA ? (7)
Kontroler PCMCIA USB 2.0 4 porty - problem (4)
Kontroler USB 2.0 PCMCIA a dysk zew. 1.5A (9)
Potrzebuje kontroler RS232 pod PCMCIA . (4)
California Access CA 6100 - kontroler USB na PCMCIA (4)
Karta PCMCIA Belkin F5D6020 v2 nie przyjmuje sterow (6)
Instalacja karty WIFI na pcmcia Belkin, Windows XP, lap. Toshiba. (4)

Page generation time: 0.12 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed