Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
PAWPIO1
Poziom 2
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 3
PAWPIO1
Poziom 2
Post#1 05 Maj 2010 17:20  Autor tematu   

Jaki przekrój przewodu?


Witam.
Bardzo proszę o informacje ile kW może pociągnąć przewód 4x120 alu ciągłej jednozmianowej pracy, mam zaprojektowany taki przewód i zastanawiam się czy nie dać nieco większego w przypadku potrzeby zwiększenia mocy w przyszłości, dodam ze przewód ma długość około 80mb. Z Góry dziękuję za odpowiedzi.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sq9jjh
Specjalista elektryk
Miasto: Wodzisław Śląski
Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1489
Pomógł: 95
sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#2 05 Maj 2010 17:32    

Re: Jaki przekrój przewodu????


PAWPIO1 napisał:
Witam.
Bardzo proszę o informacje ile kW może pociągnąć przewód 4x120 alu ciągłej jednozmianowej pracy,

To zależy od sposobu ułożenia i paru innych szczegółów, ale tak orientacyjnie dla 400V, to tak od 130 do 160kW.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
michuszcze
Poziom 17
Miasto: Ostrów Wlkp.
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 306
Pomógł: 6
Ocena postów: 11
michuszcze
Poziom 17
Post#3 05 Maj 2010 17:40    

Re: Jaki przekrój przewodu?


Przy ułożeniu w ziemi jest to długotrwała obciążalność prądowa 188 A tj. około 108 kW.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
PAWPIO1
Poziom 2
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 3
PAWPIO1
Poziom 2
Post#4 05 Maj 2010 18:00  Autor tematu   

Re: Jaki przekrój przewodu?


michuszcze napisał:
Przy ułożeniu w ziemi jest to długotrwała obciążalność prądowa 188 A tj. około 108 kW.

Bardzo dziękuję za odpowiedź .
Czy te 108 kW czy to jest maksymalne obciążenie??
Co będzie się działo gdy pobór prądu będzie wynosił 130 kW ???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MrMazi
Poziom 16
Miasto: Piekary Śląskie
Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 232
Pomógł: 8
Ocena postów: 12
MrMazi
Poziom 16
Post#5 05 Maj 2010 18:55    

Re: Jaki przekrój przewodu?


Te 188 A to jest dopuszczalny maksymalny prąd dla pracy długotrwałej. Jeżeli będzie płynąć więcej, temperatura przewodu zacznie wzrastać stosunkowo do przeciążenia kabla.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
michuszcze
Poziom 17
Miasto: Ostrów Wlkp.
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 306
Pomógł: 6
Ocena postów: 11
michuszcze
Poziom 17
Post#6 05 Maj 2010 19:06    

Re: Jaki przekrój przewodu?


Kolego tabele różnie podają obciążalność prądową te 130 kW też przeniesie jak pisał kolega w chyba drugim poście.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
PAWPIO1
Poziom 2
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 3
PAWPIO1
Poziom 2
Post#7 05 Maj 2010 19:11  Autor tematu   

Re: Jaki przekrój przewodu?


Bardzo dziękuję za odpowiedzi myślę że dla swietego spokoju ułoze 4 x150 i będe miał zapas na przyszłość.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
michuszcze
Poziom 17
Miasto: Ostrów Wlkp.
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 306
Pomógł: 6
Ocena postów: 11
michuszcze
Poziom 17
Post#8 05 Maj 2010 19:16    

Re: Jaki przekrój przewodu?


Aha kolego to nie jest przewód jak piszesz ale kabel YAKY.
Pozdrawiam

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7034
Pomógł: 298
Ocena postów: 38
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#9 05 Maj 2010 21:46    

Re: Jaki przekrój przewodu?


Jeden z kolegów napisał:
Cytat:
Kolego tabele różnie podają obciążalność prądową; Przy ułożeniu w ziemi jest to długotrwała obciążalność prądowa 188 A


To może i ja dodam coś od siebie, aby zweryfikować odpowiedzi :)

Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120

Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120

Ps. Nie należy zapominać o współczynnikach poprawkowych, oraz używaniu odpowiednich tabel- moja pochodzi z Instytutu Energetyki :wink:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Miasto: Leśniewo k. Pucka
Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2110
Pomógł: 128
Ocena postów: 24
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Post#10 06 Maj 2010 22:02    

Re: Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120


"Wytyczne Pomiary w elektroenergetyce" potwierdzają rację kolegi Akrzy :)
Dla przewodów 3-4 żyłowych ułożonych na stałe w ziemi obciążalność długotrwała kabli o izolacji papierowej, gumowej i polwinitowej:

przekrój żyły | prąd
--------------------------
50mm2 | 165A
70mm2 | 205A
95mm2 | 240A
120mm2 | 275A
150mm2 | 315A
185mm2 | 355A

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elpapiotr
Specjalista elektryk
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 5406
Pomógł: 378
elpapiotr
Specjalista elektryk
Post#11 06 Maj 2010 22:14    

Re: Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120


Witam.

To samo podaje prof. Henryk Markiewicz w swojej książce "Instalacje elektryczne" wyd. II zmienione.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przyłączenie kabla YAKY do słupa nn (9)
przekrój kabla YKY ew. YAKY do domu jednorodzinnego (14)
jakie obciążenie dla przewodu 3x1.5 (12)
Jaki przekrój kabla? Kabel YAKY. Pobór mocy 200kW. (2)
Obciążenie przekaźnika. Jakie obciążenie mogę podłączyć? Dopuszczalne 10A. (8)
jakie przekroje kabla dla silnika 14kW (21)
Maksymalne obciążenie kabla 16 mm2 (8)
Prostownik LP 4x120 - potrzebne jakiekolwiek informacje. (2)
Jakie obciążenie przewodu N do zasilania płyt indukcyjnych? (12)
YKY 5x2,5 mm^2 jakie maksymalne dopuszczlne obciążenie? (6)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.101 seconds

elektroda.pl temat RSS