Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120 Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
PAWPIO1
Level 2
Joined: 05 May 2010
Posts: 3
PAWPIO1
Level 2
Post#1 05 May 2010 17:20  Topic author   

Jaki przekrój przewodu?


Witam.
Bardzo proszę o informacje ile kW może pociągnąć przewód 4x120 alu ciągłej jednozmianowej pracy, mam zaprojektowany taki przewód i zastanawiam się czy nie dać nieco większego w przypadku potrzeby zwiększenia mocy w przyszłości, dodam ze przewód ma długość około 80mb. Z Góry dziękuję za odpowiedzi.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sq9jjh
Specjalista elektryk
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 09 Jun 2007
Posts: 1484
Helped: 95
Post rating: 2
sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#2 05 May 2010 17:32    

Re: Jaki przekrój przewodu????


PAWPIO1 wrote:
Witam.
Bardzo proszę o informacje ile kW może pociągnąć przewód 4x120 alu ciągłej jednozmianowej pracy,

To zależy od sposobu ułożenia i paru innych szczegółów, ale tak orientacyjnie dla 400V, to tak od 130 do 160kW.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
michuszcze
Level 17
Location: Ostrów Wlkp.
Joined: 19 Jul 2008
Posts: 308
Helped: 6
Post rating: 11
michuszcze
Level 17
Post#3 05 May 2010 17:40    

Re: Jaki przekrój przewodu?


Przy ułożeniu w ziemi jest to długotrwała obciążalność prądowa 188 A tj. około 108 kW.

Helpful post? + 0
Back to top
PAWPIO1
Level 2
Joined: 05 May 2010
Posts: 3
PAWPIO1
Level 2
Post#4 05 May 2010 18:00  Topic author   

Re: Jaki przekrój przewodu?


michuszcze wrote:
Przy ułożeniu w ziemi jest to długotrwała obciążalność prądowa 188 A tj. około 108 kW.

Bardzo dziękuję za odpowiedź .
Czy te 108 kW czy to jest maksymalne obciążenie??
Co będzie się działo gdy pobór prądu będzie wynosił 130 kW ???

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MrMazi
Level 16
Location: Piekary Śląskie
Joined: 19 Apr 2010
Posts: 232
Helped: 8
Post rating: 12
MrMazi
Level 16
Post#5 05 May 2010 18:55    

Re: Jaki przekrój przewodu?


Te 188 A to jest dopuszczalny maksymalny prąd dla pracy długotrwałej. Jeżeli będzie płynąć więcej, temperatura przewodu zacznie wzrastać stosunkowo do przeciążenia kabla.

Helpful post? + 0
Back to top
michuszcze
Level 17
Location: Ostrów Wlkp.
Joined: 19 Jul 2008
Posts: 308
Helped: 6
Post rating: 11
michuszcze
Level 17
Post#6 05 May 2010 19:06    

Re: Jaki przekrój przewodu?


Kolego tabele różnie podają obciążalność prądową te 130 kW też przeniesie jak pisał kolega w chyba drugim poście.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
PAWPIO1
Level 2
Joined: 05 May 2010
Posts: 3
PAWPIO1
Level 2
Post#7 05 May 2010 19:11  Topic author   

Re: Jaki przekrój przewodu?


Bardzo dziękuję za odpowiedzi myślę że dla swietego spokoju ułoze 4 x150 i będe miał zapas na przyszłość.

Helpful post? + 0
Back to top
michuszcze
Level 17
Location: Ostrów Wlkp.
Joined: 19 Jul 2008
Posts: 308
Helped: 6
Post rating: 11
michuszcze
Level 17
Post#8 05 May 2010 19:16    

Re: Jaki przekrój przewodu?


Aha kolego to nie jest przewód jak piszesz ale kabel YAKY.
Pozdrawiam

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Oct 2007
Posts: 7075
Helped: 301
Post rating: 66
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#9 05 May 2010 21:46    

Re: Jaki przekrój przewodu?


Jeden z kolegów napisał:
Quote:
Kolego tabele różnie podają obciążalność prądową; Przy ułożeniu w ziemi jest to długotrwała obciążalność prądowa 188 A


To może i ja dodam coś od siebie, aby zweryfikować odpowiedzi :)

Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120

Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120

Ps. Nie należy zapominać o współczynnikach poprawkowych, oraz używaniu odpowiednich tabel- moja pochodzi z Instytutu Energetyki :wink:

Helpful post? + 0
Back to top
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Location: Leśniewo k. Pucka
Joined: 12 Oct 2005
Posts: 2110
Helped: 128
Post rating: 30
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Post#10 06 May 2010 22:02    

Re: Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120


"Wytyczne Pomiary w elektroenergetyce" potwierdzają rację kolegi Akrzy :)
Dla przewodów 3-4 żyłowych ułożonych na stałe w ziemi obciążalność długotrwała kabli o izolacji papierowej, gumowej i polwinitowej:

przekrój żyły | prąd
--------------------------
50mm2 | 165A
70mm2 | 205A
95mm2 | 240A
120mm2 | 275A
150mm2 | 315A
185mm2 | 355A

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elpapiotr
Specjalista elektryk
Location: Sosnowiec
Joined: 10 Nov 2005
Posts: 5583
Helped: 388
Post rating: 30
elpapiotr
Specjalista elektryk
Post#11 06 May 2010 22:14    

Re: Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120


Witam.

To samo podaje prof. Henryk Markiewicz w swojej książce "Instalacje elektryczne" wyd. II zmienione.

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120
Page 1 of 1

Similar topics to jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120

Przyłączenie kabla YAKY do słupa nn (9)
przekrój kabla YKY ew. YAKY do domu jednorodzinnego (14)
jakie obciążenie dla przewodu 3x1.5 (12)
Jaki przekrój kabla? Kabel YAKY. Pobór mocy 200kW. (2)
Obciążenie przekaźnika. Jakie obciążenie mogę podłączyć? Dopuszczalne 10A. (8)
jakie przekroje kabla dla silnika 14kW (21)
Maksymalne obciążenie kabla 16 mm2 (8)
Prostownik LP 4x120 - potrzebne jakiekolwiek informacje. (2)
Jakie obciążenie przewodu N do zasilania płyt indukcyjnych? (12)
YKY 5x2,5 mm^2 jakie maksymalne dopuszczlne obciążenie? (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.077 seconds