Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120
Autor
Wiadomość
PAWPIO1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 3

Post#1 Post autora tematu 05 Maj 2010 17:20   

Jaki przekrój przewodu?


Witam.
Bardzo proszę o informacje ile kW może pociągnąć przewód 4x120 alu ciągłej jednozmianowej pracy, mam zaprojektowany taki przewód i zastanawiam się czy nie dać nieco większego w przypadku potrzeby zwiększenia mocy w przyszłości, dodam ze przewód ma długość około 80mb. Z Góry dziękuję za odpowiedzi.
Powrót do góry
   
sq9jjh
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#2 05 Maj 2010 17:32   

Re: Jaki przekrój przewodu????


PAWPIO1 napisał:
Witam.
Bardzo proszę o informacje ile kW może pociągnąć przewód 4x120 alu ciągłej jednozmianowej pracy,

To zależy od sposobu ułożenia i paru innych szczegółów, ale tak orientacyjnie dla 400V, to tak od 130 do 160kW.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2010 17:32   





Powrót do góry
   
michuszcze
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 295
Miasto: Ostrów Wlkp.

Post#3 05 Maj 2010 17:40   

Re: Jaki przekrój przewodu?


Przy ułożeniu w ziemi jest to długotrwała obciążalność prądowa 188 A tj. około 108 kW.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2010 17:40   





Powrót do góry
   
PAWPIO1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 3

Post#4 Post autora tematu 05 Maj 2010 18:00   

Re: Jaki przekrój przewodu?


michuszcze napisał:
Przy ułożeniu w ziemi jest to długotrwała obciążalność prądowa 188 A tj. około 108 kW.

Bardzo dziękuję za odpowiedź .
Czy te 108 kW czy to jest maksymalne obciążenie??
Co będzie się działo gdy pobór prądu będzie wynosił 130 kW ???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2010 18:00   





Powrót do góry
   
MrMazi
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 236
Miasto: Piekary Śląskie

Post#5 05 Maj 2010 18:55   

Re: Jaki przekrój przewodu?


Te 188 A to jest dopuszczalny maksymalny prąd dla pracy długotrwałej. Jeżeli będzie płynąć więcej, temperatura przewodu zacznie wzrastać stosunkowo do przeciążenia kabla.
Powrót do góry
   
michuszcze
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 295
Miasto: Ostrów Wlkp.

Post#6 05 Maj 2010 19:06   

Re: Jaki przekrój przewodu?


Kolego tabele różnie podają obciążalność prądową te 130 kW też przeniesie jak pisał kolega w chyba drugim poście.
Powrót do góry
   
PAWPIO1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 3

Post#7 Post autora tematu 05 Maj 2010 19:11   

Re: Jaki przekrój przewodu?


Bardzo dziękuję za odpowiedzi myślę że dla swietego spokoju ułoze 4 x150 i będe miał zapas na przyszłość.
Powrót do góry
   
michuszcze
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 295
Miasto: Ostrów Wlkp.

Post#8 05 Maj 2010 19:16   

Re: Jaki przekrój przewodu?


Aha kolego to nie jest przewód jak piszesz ale kabel YAKY.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7152
Miasto: Wielkopolska

Post#9 05 Maj 2010 21:46   

Re: Jaki przekrój przewodu?


Jeden z kolegów napisał:
Cytat:
Kolego tabele różnie podają obciążalność prądową; Przy ułożeniu w ziemi jest to długotrwała obciążalność prądowa 188 A


To może i ja dodam coś od siebie, aby zweryfikować odpowiedzi :)

Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120

Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120

Ps. Nie należy zapominać o współczynnikach poprawkowych, oraz używaniu odpowiednich tabel- moja pochodzi z Instytutu Energetyki :wink:
Powrót do góry
   
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne


Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2026
Miasto: Leśniewo k. Pucka

Post#10 06 Maj 2010 22:02   

Re: Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120


"Wytyczne Pomiary w elektroenergetyce" potwierdzają rację kolegi Akrzy :)
Dla przewodów 3-4 żyłowych ułożonych na stałe w ziemi obciążalność długotrwała kabli o izolacji papierowej, gumowej i polwinitowej:

przekrój żyły | prąd
--------------------------
50mm2 | 165A
70mm2 | 205A
95mm2 | 240A
120mm2 | 275A
150mm2 | 315A
185mm2 | 355A
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Maj 2010 22:02   





Powrót do góry
   
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4761
Miasto: Sosnowiec

Post#11 06 Maj 2010 22:14   

Re: Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120


Witam.

To samo podaje prof. Henryk Markiewicz w swojej książce "Instalacje elektryczne" wyd. II zmienione.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Jakie obciążenie dla kabla YAKY 4x120
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przyłączenie kabla YAKY do słupa nn (9)
przekrój kabla YKY ew. YAKY do domu jednorodzinnego (14)
jakie obciążenie dla przewodu 3x1.5 (12)
Jaki przekrój kabla? Kabel YAKY. Pobór mocy 200kW. (2)
Obciążenie przekaźnika. Jakie obciążenie mogę podłączyć? Dopuszczalne 10A. (8)
jakie przekroje kabla dla silnika 14kW (21)
Maksymalne obciążenie kabla 16 mm2 (8)
Prostownik LP 4x120 - potrzebne jakiekolwiek informacje. (2)
Jakie obciążenie przewodu N do zasilania płyt indukcyjnych? (12)
YKY 5x2,5 mm^2 jakie maksymalne dopuszczlne obciążenie? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl temat RSS