Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?
Autor
Wiadomość
AXELF
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 511
Miasto: :)

Post#1 Post autora tematu 08 Maj 2010 20:33   

Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?


Witam,
Mam pytanko czy wie ktoś może jak prosto i tanio można zrobić próbnik na diodach led, który działał by w następujący sposób:
Przy szukaniu fazy napięcia zmiennego zapalała by się czerwona dioda. Podczas szukania plusa napięcia stałego zapalałaby się czerwona dioda. Bardzo proszę o odpowiedź.
PS. Wiem o tym, że można takie coś dostać w każdym sklepie elektronicznym za parę złotych, ale jest mi to potrzebne głównie do pracy na wysokościach gdzie łatwo owy sprzęt upuścić bądź stłuc. Diody są odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne niż żarówki. Wiem bo często takie zdarzenie ma miejsce przy instalacjach automatyki. Dlatego chciałbym zrobić bardzo wytrzymały sprzęt mojej koncepcji :)
Powrót do góry
   
Pittt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 850

Post#2 08 Maj 2010 21:14   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?


Znam nieco inny. Połącz dwie czerwony diody odwrotnie równolegle a z nimi w szeregu trzy rezystory 2k2 o mocy 2W każdy. Takim próbnikiem można sprawdzać napięcie stałe i zmienne od kilku wolt do nawet napięcia sieci 230V. Obudowę i drugą końcówkę pomiarową zrób z jakiegoś markera i oznacz diody tak abyś wiedział czy dana końcówka jest podłączona do plusa czy do minusa. Dla napięcia zmiennego będą świeciły obie. Projekt znaleziony dawno temu w jakimś czasopiśmie.
Powrót do góry
   
AXELF
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 511
Miasto: :)

Post#3 Post autora tematu 08 Maj 2010 22:46   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?


Dzięki za odpowiedź :)
Masz może schemat wykonania? Gdyż mam pewną wątpliwość odnośnie wykonania, czy na końcu ma być blaszka, którą dotyka się palcem czy kabelek z krokodylkiem? Oporniki 2k2 2W chodzi o 2.2 kOhm'a prawda ?
Ja to widzę tak:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Wiesz chodzi o moje bezpieczeństwo, chcę przeżyć :P dlatego chcę się upewnić czy dobrze myślę.
Ps. Jakie max. napięcie to moze obsłużyć? czy wytrzyma ponad 230V AC oraz 230V DC ?
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 08 Maj 2010 22:46   



Powrót do góry
   
Pittt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 850

Post#4 08 Maj 2010 23:33   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?


Narysowałeś jedną końcówkę próbnika. Zamiast blaszki wyprowadź przewód
i daj izolowany krokodylek albo druga taką końcówkę tylko pustą, z samym złączem. Sprawdzenie następuje w obwodzie zamykanym metalowymi końcówkami próbnika jak w mierniku a nie jak w neonówce. Mówiąc więcej niż 230 V masz pewnie na myśli 400V, tego nie wiem, nie sprawdzałem (kiedyś LEDy nie były tak tanie i dostępne jak dziś). Zbuduj i zobacz :)
Tym przyrządem na pewno można zbadać polaryzację dobrej baterii 1,5V jak i obecność napięcia w gniazdku.
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 15074
Miasto: -... -.--

Post#5 09 Maj 2010 00:26   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na LEDach


AXELF napisał:
Dzięki za odpowiedź :)
Masz może schemat wykonania? Gdyż mam pewną wątpliwość odnośnie wykonania, czy na końcu ma być blaszka, którą dotyka się palcem czy kabelek z krokodylkiem? Oporniki 2k2 2W chodzi o 2.2 kOhm'a prawda ?
Ja to widzę tak:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Wiesz chodzi o moje bezpieczeństwo, chcę przeżyć :P dlatego chcę się upewnić czy dobrze myślę.
Ps. Jakie max. napięcie to moze obsłużyć? czy wytrzyma ponad 230V AC oraz 230V DC ?
Umiesz liczyć, oraz logicznie myśleć ? ? ? Wiesz jaka wartość prądu przemiennego o częstotliwości 50Hz jest już niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka ? ? ?
Popatrz: 220V/(3•2200Ω)=1/30A≈33mA, czyli kilkanaście razy więcej od tego co jest dopuszczalne.

Temat ma swe właściwe miejsce w Koszu Moderatorów - ponieważ w tym zwykłym jego treść też jest dostępna.

P.S. Popatrz też co zmieniłem w teści tematu.
Powrót do góry
   
Pittt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 850

Post#6 09 Maj 2010 01:07   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na LEDach


Quarz napisał:


Temat ma swe właściwe miejsce w Koszu Moderatorów - ponieważ w tym zwykłym jego treść też jest dostępna.

P.S. Popatrz też co zmieniłem w teści tematu.


W koszu bo ty to wiesz a inni nie muszą ? Wyjaśniaj i pomagaj. Przez usuwanie tematów nikt się niczego nie dowie.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 09 Maj 2010 01:07   


Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 15074
Miasto: -... -.--

Post#7 09 Maj 2010 01:13   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na LEDach


Pittt napisał:
Quarz napisał:


Temat ma swe właściwe miejsce w Koszu Moderatorów - ponieważ w tym zwykłym jego treść też jest dostępna.

P.S. Popatrz też co zmieniłem w teści tematu.


W koszu bo ty to wiesz a inni nie muszą ? Wyjaśniaj i pomagaj. Przez usuwanie tematów nikt się niczego nie dowie.
Nie powinni, ze względu na niebezpieczeństwo utraty zdrowia, lub nawet życia, czytać takiej "radosnej twórczości" jaką tu widzę ...

A to jest odpowiedzialna:
Pittt napisał:
Znam nieco inny. Połącz dwie czerwony diody odwrotnie równolegle a z nimi w szeregu trzy rezystory 2k2 o mocy 2W każdy. Takim próbnikiem można sprawdzać napięcie stałe i zmienne od kilku wolt do nawet napięcia sieci 230V. Obudowę i drugą końcówkę pomiarową zrób z jakiegoś markera i oznacz diody tak abyś wiedział czy dana końcówka jest podłączona do plusa czy do minusa. Dla napięcia zmiennego będą świeciły obie. Projekt znaleziony dawno temu w jakimś czasopiśmie.


z Twojej strony wypowiedź, pytam retorycznie ? ? ?
Powrót do góry
   
Pittt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 850

Post#8 09 Maj 2010 01:19   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na LEDach


Quarz napisał:
Nie powinni, ze względu na niebezpieczeństwo utraty zdrowia, lub nawet życia, czytać takiej "radosnej twórczości" jaką tu widzę ...


To nie żadna twórczość a pytanie. Kolega nie wiedział, zapytał i otrzymał odpowiedź bez zbędnych emocji, ale za to ze zrozumieniem ze nie wszyscy rodzą się z pełną wiedzą w każdej materii.


Quarz napisał:
A to jest odpowiedzialna: Pittt napisał:
Znam nieco inny. Połącz dwie czerwony diody odwrotnie równolegle a z nimi w szeregu trzy rezystory 2k2 o mocy 2W każdy. Takim próbnikiem można sprawdzać napięcie stałe i zmienne od kilku wolt do nawet napięcia sieci 230V. Obudowę i drugą końcówkę pomiarową zrób z jakiegoś markera i oznacz diody tak abyś wiedział czy dana końcówka jest podłączona do plusa czy do minusa. Dla napięcia zmiennego będą świeciły obie. Projekt znaleziony dawno temu w jakimś czasopiśmie.



z Twojej strony wypowiedź, pytam retorycznie ? ? ?


Nie wiem do czego mam się dla ciebie ustosunkować. Co w tym co napisałem jest nie odpowiedzialne według ciebie ?
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 15074
Miasto: -... -.--

Post#9 09 Maj 2010 01:38   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na LEDach


Pittt napisał:
Quarz napisał:
Nie powinni, ze względu na niebezpieczeństwo utraty zdrowia, lub nawet życia, czytać takiej "radosnej twórczości" jaką tu widzę ...


To nie żadna twórczość a pytanie.
Pytanie było, a Twoja nieodpowiedzialna odpowiedź spowodowała radosną 'tfursoźć' (błąd zamierzony) u zupełnie "zielonego" - w tej materii - autora tematu.
Jak byś miał więcej "oleju w głowie" to być 'olał' ten temat, a po jakimś czasie i tak znalazłby się on we właściwym miejscu, ale najprawdopodobniej bez Twojej - szkodliwej - odpowiedzi ...

Pittt napisał:
[Kolega nie wiedział, zapytał i otrzymał odpowiedź bez zbędnych emocji, ale za to ze zrozumieniem ze nie wszyscy rodzą się z pełną wiedzą w każdej materii.
To przyjmij do wiadomości, iż za taką "odpowiedź" jest współodpwiedzialny za Jego postępowanie ...
Czy to do Ciebie nie dociera, czy jesteś tak naiwny ? ? ?

Dodano po 4 [minuty]:

Pittt napisał:
[ .. ]

Nie wiem do czego mam się dla ciebie ustosunkować. Co w tym co napisałem jest nie odpowiedzialne według cCiebie ?
Skoro dalej nie wiesz co jest w Twojej odpowiedzi nieodpowiedzialnego, to ja już za to nic nie mogę ...
A porzekadło rzecze o takich "co to ich nie sieją ... "
Powrót do góry
   
Pittt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 850

Post#10 09 Maj 2010 01:45   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?


Kolego Quarz, sądzę że ty jesteś bardziej zarozumiały niż kolega AXELF zielony. Nikomu nie kazałem wkładać palców do gniazdka aby sprawdzić czy jest w nim napięcie. Wydawałoby by się że ktoś z takim dorobkiem powinien być bardziej życzliwy i wyrozumiały na błędy myślowe innych i nie powinien tworzyć na tej podstawie nieprawdziwych teorii.
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 15074
Miasto: -... -.--

Post#11 09 Maj 2010 01:52   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?


Pittt napisał:
Kolego Quarz, sądzę że tTy jesteś bardziej zarozumiały niż kolega AXELF zielony. Nikomu nie kazałem wkładać palców do gniazdka aby sprawdzić czy jest w nim napięcie. Wydawałoby by się że ktoś z takim dorobkiem powinien być bardziej życzliwy i wyrozumiały na błędy myślowe innych i nie powinien tworzyć na tej podstawie nieprawdziwych teorii.
Jednak - jak widać - to tylko Tobie wydawało się ...
A Twoje osądy mojej osoby mnie zupełnie nie interesują - dałeś tu "próbkę" swej 'inteligencji' jak i "dobrego wychowania" ...
Powrót do góry
   
Pittt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 850

Post#12 09 Maj 2010 02:19   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?


Próbując uratować temat przed koszem, oraz umożliwić wielu osobom (tylko zawodowcom) wykonanie prostego próbnika do gubienia i niszczenia umieszczam rysunek/schemat montażowy:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 09 Maj 2010 02:19   


Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 950
Miasto: Lublin

Post#13 09 Maj 2010 06:13   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?


Tego typu uklady oczewiscie bardziej rozbudowane sa normalnie sprzedawane w sklepach do pomiarow napiecia, oraz jeszcze bardziej rozbudowane z bateria do pomiarow napiecia i sprawdzenia obwodow na opornosc. Ja taki uzywam od dobrych dwudziestu paru lat. Wyposazone sa nie w dwie diody tylko w kilka w zaleznosci od napiecia zapala sie ich liczba. Napiecia jakie sa to 12V, 24V, 120V, 220V 380V, 480V i 600V, dla napiec stalych i zmiennych. Jesli trzeba to ja chyba mam schemat tego ukladu, ale bez pomiaru opornosci. Calosc miesci sie w rurce chyba 15mm i z drugiej strony tez jest sonda polaczona przewodem. Robiac pomiary miernikiem analogowym tez wystepuja dosc duze prady w zaleznosci jaka jest opornosc miernika, a takie tez sie robi.
Znalazlem schemat tego ukladu to podaje.
Powrót do góry
   
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Admin grupy RTV


Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 38543
Miasto: Opalenica

Post#14 10 Maj 2010 00:12   

Re: Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?


Regulamin - p.14 i p.16.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Jak zrobić próbnik napięcia AC/DC na diodach led?
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.499 seconds

elektroda.pl temat RSS