Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

problem, połączenie, laptop wifi - netia


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> problem, połączenie, laptop wifi - netia
Autor
Wiadomość
demonixon1987654321
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 5

Post#1 Post autora tematu 10 Maj 2010 08:07   

problem, połączenie, laptop wifi - netia


Witam mój problem wygląda tak:

Mój brat na pierwszym piętrze ma router z Netii podłączył sobie internet przez kabel prosto z routera ja mieszkam na drugim piętrze kablem nie mogę się połączyć więc mam podłączoną do komputera stacjonarnego kartę sieciową (tp-linka) i wszystko chodzi .

Ale mam też laptop w windowsie 7 i tutaj sytuacja jest taka że gdy włączam wifi nie może się połączyć, widzi połączenie netii sygnał jast bardzo dobry ale gdy nacisnę połącz (po chwili wyskakuje mi komunikat ''System windows nie mógł nawiązać połączenia z tą siecią'') zaznaczam że komputer stacjonarny mam w windowsie xp. Znajomy mówił mi że może router może być ustawiony tylko na dwa połączenia ale gdy nawet wyłącze połączenie z komputera, laptop reaguje tak samo jak poprzednio.

I teraz moje pytanie co ja mam zrobić żeby ten laptop połączył się z tym internetem.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18315
Miasto: Adort Kele

Post#2 10 Maj 2010 09:47   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


może sygnał WIFI za słaby z routera ?

może router neti listę komputerów które mogą sie z nim łączyć bezprzewodowo ? i laptop nie jest na tej liście ?

ktoś kto ma dostęp do konfiguracji routera net musi to sprawdzić.
A może ustawienia bezprzewodowe (WIFI) routera są niezgodne z karta WIFI laptopa, Np niezgodne szyfrowanie połączenia.

Podaj model routera.
Podaj model laptopa. Czy karta WIFI wbudowana w laptop czy osobna ?
Daj zrzut konfiguracji WIFI routera (podstawowa, zaawansowana, zabezpieczenia WIFI)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Maj 2010 09:47   





Powrót do góry
   
demonixon1987654321
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 5

Post#3 Post autora tematu 10 Maj 2010 11:20   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


postaram się podać wszystko ale dopiero wieczorem bo teraz nie mogę dzięki za zainteresowanie
Powrót do góry
   
demonixon1987654321
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 5

Post#4 Post autora tematu 10 Maj 2010 20:25   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


model laptopa --
Lenovo IdeaPad G550L T3000

co do karty to --
Karta sieciowa 10/100 Mbps Ethernet karta jest zintegrowana
Karta bezprzewodowa (WiFi) 802.11b/g karta jest zintegrowana




niestety na razie tyle bo brata nie ma w domu i nie mam reszty informacji ale postaram się je szybko zaktualizować
Powrót do góry
   
koni9
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 10

Post#5 11 Maj 2010 20:09   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


powiedz jaki masz router postaram się pomóc ewentualnie pisz na gg [xxxxxx]

Pomagamy na forum. Nr GG usunąłem. [witux]

Powrót do góry
   
demonixon1987654321
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 5

Post#6 Post autora tematu 14 Maj 2010 09:09   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


niestety brata nie było bo miał jakiś wyjazd ale dziś wróci to się dowiem o ten router

Dodano po 12 [minuty]:

taki model routera

SSID : Netia-820485
WPA-PSK:
02d4c614ad028
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Maj 2010 09:09   





Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18315
Miasto: Adort Kele

Post#7 14 Maj 2010 09:48   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


Cytat:
SSID : Netia-820485
WPA-PSK:
02d4c614ad028

to nie jest model routera, podaj poprawnie model routera
patrz jak wyglądają modele routerów http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1511007.html

Cytat:
Ale mam też laptop w windowsie 7 i tutaj sytuacja jest taka że gdy włączam wifi nie może się połączyć, widzi połączenie netii sygnał jast bardzo dobry ale gdy nacisnę połącz (po chwili wyskakuje mi komunikat ''System windows nie mógł nawiązać połączenia z tą siecią'') z

podejrzenie jest o filtrowanie MAC (adresy karty WIFI), ale trzeba wejść na konfigurację routera i sprawdzić
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Maj 2010 09:48   





Powrót do góry
   
koni9
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 10

Post#8 14 Maj 2010 10:41   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


filtrowania nie będzie na 99%.
zapewne masz asmaxa 1004g
wejdź na strone konfig 192.168.1.254 (w przegladarce w adresie)
hasło admin login admin
po lewej zakładka wireles (czy jakos tak)
w tej zakładce sa jeszcze dodatkowe podakladki w pierwszej mozesz zmiecnic nazwe sieci, zmien na samo Netia badz na jakakolwiek inna nazwe
Potem bedzie zakładka security zmień wpisane tam hasło na cyfry 12345678
sprawdz jesli sie teraz polaczysz to zmien sobie tylko haslo na jakies trudniejsze.
powinno śmigac

Dodano po 1 [minuty]:


Cytat:

taki model routera

SSID : Netia-820485
WPA-PSK:
02d4c614ad028


To jest nazwa sieci WIFI oraz hasło dostępowe do tej sieci
Powrót do góry
   
demonixon1987654321
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 5

Post#9 Post autora tematu 14 Maj 2010 17:22   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


hasło admin login admin / czy ja mam tam wpisać admin bo jak tak to mi nie wchodzi
Powrót do góry
   
koni9
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 10

Post#10 15 Maj 2010 08:28   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


Jesli nie mozesz sie zalogowac po hasle i loginie admin, upewnij sie czy to asmax 1004g, jesli tak to mozliwe ze zmieniales sobie haslo. jesli bedzie to asmax, zrob reset do ustawien fabrycznych wtedy sie zaloguj i skonfig
Powrót do góry
   
Yabideush
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 10
Miasto: Golub-Dobrzyń

Post#11 15 Paź 2010 21:52   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


Podłączę się pod temat.
Mam łącze Netia 6mb/s i router asmax 1004g Podłączone są dwa laptopy poprzez wi fi i wszystko hula na nich jak należy (jeden z xp drugi z win7) ale problem polega na tym że nie można połączyć trzeciego laptopa. Wpisałem wszelkie hasła dostępowe wpa-psk tak jak w tych dwuch laptopach i nic sygnał ucieka i ograniczone usługi sieci itp. :/ Czy wystarczy coś zmienić w ustawieniach na tym adresie 192.168.1.254 odblokować coś?????? Proszę o poradę. :(
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18315
Miasto: Adort Kele

Post#12 15 Paź 2010 22:31   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


Z laptopa co działa, start/uruchom: CMD.exe wpisz
ipconfig /all
załącz wynik

Zrób to samo na laptopie co nie działa i załącz wynik.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2010 22:31   





Powrót do góry
   
Yabideush
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 10
Miasto: Golub-Dobrzyń

Post#13 16 Paź 2010 15:29   

Re: problem, połączenie, laptop wifi - netia


Problem już rozwiązałem przypadkiem dziś rano po prostu przestały już się łączyć wszystkie komputery czyli trzy więc postanowiłem wrzucić płytę CD od routera i wpisać login, hasło i zaczęło wszystko działać elegancko. :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> problem, połączenie, laptop wifi - netia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Netia Spot urywa połączenie wifi (8)
Netia spot z czym? - Połączenie WIFI (6)
Asus rt n10 i Netia spot połączenie wifi (38)
Netia + Router SLI 5300 - połączenie WiFi z laptopem (15)
Netia > PC WIFI > LAPTOP WIFI (3)
Połączenie Drukarka wifi --> router --> laptop wifi (6)
połączenie PC-Laptop WIFI (11)
2 x laptop toshiba z wifi - połączenie (2)
Połączenie poprzez wifi PC - laptop PLAY. (3)
Laptop (IBM) traci połączenie z Wifi (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS