Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Budowa SZR i AZR na stycznikach


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Budowa SZR i AZR na stycznikach
Autor
Wiadomość
arturdj
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 7
Miasto: Tychy

Post#1 Post autora tematu 10 Maj 2010 09:03   

SZR i AZR na stycznikach


Witam.

Zetknąłem się z następującym problemem, mianowicie chcę zaprojektować układ SZR, do którego są doprowadzone dwa zasilania (podstawowe i rezerwowe), a układ zapewniałby nieprzerwaną dostawę w energię elektryczną.
Układ ma być niskobudżetowy, zbudowany na dwóch stycznikach z cewkami wpiętymi między fazy poszczególnych zasilań. W ten sposób zostałaby częściowo zrealizowana kontrola zaniku faz. Dodatkowo zasilaniu podstawowemu chciałbym nadać wyższy priorytet, tzn. w przypadku zaniku zasilania podstawowego i przejściu na zasilanie rezerwowe układ ma przełączyć się z powrotem na zasilanie podstawowe w przypadku jego pojawienia się. Wiążę się to prawdopodobnie z zabudowaniem dodatkowych przekaźników czasowych...

Na forum znalzłem kilka podobnych tematów, ale nie rozwiązały one moich wątpliwości. Czy zatem koledzy z forum pomogliby w budowie takiego układu? [/b]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Maj 2010 09:03   





Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 13625
Miasto: Stalowa Wola

Post#2 10 Maj 2010 09:28   

Re: SZR i AZR na stycznikach


arturdj napisał:

Układ ma być niskobudżetowy, zbudowany na dwóch stycznikach z cewkami wpiętymi między fazy poszczególnych zasilań. W ten sposób zostałaby częściowo zrealizowana kontrola zaniku faz.


Gdyby to było takie proste, to mnóstwo silników by ocalało, bo sterujące nimi styczniki odłączyły by zasilanie w przypadku zaniku jednej fazy. Ale nie odłączają, z prostej przyczyny: napięcie zadziałania stycznika jest większe niż napięcie podtrzymania (a przy pracującym silniku coś tam indukuje się w tej fazie, gdzie wyrzuciło zasilanie) i dlatego przy zaniku jednej fazy stycznik często nie puszcza.
W układach SZR taka możliwość jest niedopuszczalna i dlatego układy te mają blokady, oprócz elektrycznych często nawet mechaniczne.
Powrót do góry
   
arturdj
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 7
Miasto: Tychy

Post#3 Post autora tematu 10 Maj 2010 10:08   

Re: Budowa SZR i AZR na stycznikach


Układ nie będzie zasilał żadnego silnika, a jedynie rozdzielke, z której będzie zasilana aparatura pomiarowa. W związku z powyższym, w przypadku zaniku fazy nie powinno indukować się napięcie.

Dodano po 3 [minuty]:

Ma to być swego rodzaju SZR, a nie typowa konstrukcja... Istotne aby układ przełączał zasilanie kiedy zajdzie taka potrzeba.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Maj 2010 10:08   





Powrót do góry
   
piotr_krak
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Maj 2005
Posty: 580
Miasto: Krakow

Post#4 10 Maj 2010 12:38   

Re: Budowa SZR i AZR na stycznikach


Najpierw musisz zbudować układ wykrywający zanik napięć zasilania podstawowego i analogiczny dla zasilania rezerwowego. Nie wystarczy tutaj sam stycznik wpięty pomiędzy fazy poszczególnych zasilań. Stycznik zasilasz przecież z jednej fazy. Wymagany przez siebie efekt osiągniesz tylko w przypadku gdy będzie brak fazy z której zasilisz stycznik a co w przypadku gdy zanik będzie 2fazy bądź 3 ?? Zatem potrzebny będzie układ pomiarowy wykrywający zanik którejkolwiek z 3 faz wtedy wyłączenie stycznika w linii głównej i załączenie lini rezerwowej.

Przydałyby się styczniki ze stykami pomocniczymi by wyeliminować załączenie linii rezerwowej w mili-krótkiej chwili gdy nie jest jeszcze odpięta linia główna jak i w druga stronę.
Powrót do góry
   
arturdj
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 7
Miasto: Tychy

Post#5 Post autora tematu 10 Maj 2010 13:39   

Re: Budowa SZR i AZR na stycznikach


Nie chcę zbyt komplikować tego układu i dobudowywać dodatkowych modułów, więc chciałbym się odnieść tylko do jednej fazy, z której będzie zasilana cewka stycznika. Najistotniejsze dla mnie jest, aby układ skutecznie przełączał zasilania i automatycznie powracał na zasilanie podstawowe w przypadku powrotu napięcia.

Poniżej umieszczam schemat pooglądowy, nie do końca poprawny, na którym chciałbym bazować.

Budowa SZR i AZR na stycznikach
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Maj 2010 13:39   





Powrót do góry
   
piotr_krak
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Maj 2005
Posty: 580
Miasto: Krakow

Post#6 10 Maj 2010 15:37   

Re: Budowa SZR i AZR na stycznikach


Niby schemat poprawny, ale zauważ iż nie masz samoczynnego powrotu przełączenia na linię główną z linii rezerwowej w przypadku powrotu zasilania.

Rozważmy przypadek: brak zasilania w linii głównej i linii rezerwowej.
Następnie pojawia się zasilanie na obu liniach. Która linia załączy się pierwsza ? Czy przypadkiem nie dopuścisz do załączenia się obu linii w tym samym czasie (choćby przez setne części sekundy)?

Poczytaj sobie o warunkach załączenia nowego źródła energii do linii energetycznej. Musi być określona synchronizacja inaczej doprowadzisz do powstania przepięć.

Gdyby to dało się tak prosto to każdy by sobie budował takie SZR.
Powrót do góry
   
zdzisiek1979
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 2115
Miasto: Pabianice

Post#7 10 Maj 2010 19:14   

Re: Budowa SZR i AZR na stycznikach


Sam sterownik z prostymi funkcjami diagnostyki to wydatek koło 800zł a gdzie elementy przełączające, szafka itp.
Tyle że taki układ gwarantuje prawidłowe działanie ustroju i eliminuje błąd załączenia dwóch styczników naraz. Działa jako automat lub manualna funkcja sterowania.

Tak poza tematem gdyby chodziło tylko o jedną fazę to zadanie jest proste ,są specjalne przełączniki fazy ,ale to ma zastosowanie tylko w sieci 3 fazowej gdzie potrzeba 1 fazę. Nie jest to drogie rozwiązanie.

Dodano po 7 [minuty]:

http://www.directautomation.eu/view,59,141,737,4.html
Powrót do góry
   
arturdj
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 7
Miasto: Tychy

Post#8 Post autora tematu 11 Maj 2010 08:45   

Re: Budowa SZR i AZR na stycznikach


piotr_krak napisał:
Niby schemat poprawny, ale zauważ iż nie masz samoczynnego powrotu przełączenia na linię główną z linii rezerwowej w przypadku powrotu zasilania.

Rozważmy przypadek: brak zasilania w linii głównej i linii rezerwowej.
Następnie pojawia się zasilanie na obu liniach. Która linia załączy się pierwsza ? Czy przypadkiem nie dopuścisz do załączenia się obu linii w tym samym czasie (choćby przez setne części sekundy)?

Dlatego między innymi założyłem ten wątek...szukam pomocy w rozwiązaniu tego problemu.

piotr_krak napisał:
Gdyby to dało się tak prosto to każdy by sobie budował takie SZR.

A więc twierdzisz, że nie warto sobie głowy zawracać takim rozwiązaniem? Mi w dalszym ciągu wydaje się, że jest to możliwe. Teraz na rynku jest sporo gotowych rozwiązań, lecz drogich, mimo to i tak nikt nie zawraca sobie tym głowy i wybiera te droższe. Owszem w przemyśle to się sprawdza, ale co w takim wypadku z prywatnymi użytkownikami, których budżet jest ograniczony. Panowie pomóżcie, jakieś pomysły odnośnie tego schematu, może nasuwają Wam się jakieś pomysły?
Powrót do góry
   
piotr_krak
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Maj 2005
Posty: 580
Miasto: Krakow

Post#9 11 Maj 2010 08:58   

Re: Budowa SZR i AZR na stycznikach


Jak już pisałem sterownik by się przydał który by tym zarządzał.

Ale tak sobie myślałem (nie jestem na bieżąco z aparaturą) czy istnieje jakiś stycznik 2 położeniowy? Wtedy w położenie spoczynku normalnie zamknięte dołączasz linię rezerwową a w położenie pracy linię główną. Eliminujemy załączenie się dwóch liń razem i jest rozwiązany problem powrotu zasilania z linii głównej - wystarczy cewkę sterującą stycznikiem zasilić z linii głównej. Tylko jak pisałem lepiej sterować stycznikiem z urządzenia wykrywającego zanik którejkolwiek fazy w linii głównej.

Mam nadzieje że taki stycznik 2-położeniowy nie przewyższy kosztów prostego sterownika ;).
Powrót do góry
   
pafciowaw
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Dołączył: 04 Lis 2009
Posty: 1248
Miasto: Warszawa

Post#10 11 Maj 2010 09:00   

Re: Budowa SZR i AZR na stycznikach


Aby uzyskać powrót na zasilanie główne musisz dołożyć jeszcze kolejny stycznik który detektuje napięcie na tym zasilaniu i wymusza rozwarcie stycznika K2 z zasilania rezerwowego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Maj 2010 09:00   





Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 13625
Miasto: Stalowa Wola

Post#11 11 Maj 2010 09:01   

Re: Budowa SZR i AZR na stycznikach


arturdj napisał:

A więc twierdzisz, że nie warto sobie głowy zawracać takim rozwiązaniem? Mi w dalszym ciągu wydaje się, że jest to możliwe. Teraz na rynku jest sporo gotowych rozwiązań, lecz drogich, mimo to i tak nikt nie zawraca sobie tym głowy i wybiera te droższe. Owszem w przemyśle to się sprawdza, ale co w takim wypadku z prywatnymi użytkownikami, których budżet jest ograniczony. Panowie pomóżcie, jakieś pomysły odnośnie tego schematu, może nasuwają Wam się jakieś pomysły?


Jakby mogło być tańsze, to by było. Prywatny użytkownik ma jedno zasilanie i nie potrzebuje tego wcale. A jak go stać na drugie zasilanie, to musi go być stać także na bezpieczeństwo.
Ty chcesz samochód, który jeździ 150 km/h, ale piszesz, że na hamulce nie masz kasy, nie masz też na oświetlenie, kierunkowskazy, ani zderzaki. Czy to jest rozsądne?
To forum nie jest miejscem porad dla samobójców. Temat zamykam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Budowa SZR i AZR na stycznikach
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z przepięciami na stycznikach (18)
Streownik dmuchawy na stycznikach (6)
Sterowanie na stycznikach i przekaźnikach czasowych! (11)
POSZUKUJĘ MATERIAŁÓW O STYCZNIKACH OGRANICZAJĄCYCH (8)
Przepięcia w stycznikach, przekaźnikach itp. (4)
Podłączenie silnika 3F~ 2 biegi na stycznikach. (4)
Siłownia i wyłączniki bezpieczeństwa na stycznikach. (14)
Przycisk start/stop na przekaźnikach/stycznikach (7)
Automatyczny rozruch gwiazda-trójkąt na stycznikach (15)
problem sterowanie lewo prawo na dwoch stycznikach (20)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS