FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Strona www jak zrobić by wyglądała jak najlepiej

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Multimedia & Graphics -> Beginners -> Strona www jak zrobić by wyglądała jak najlepiej
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 10 May 2010 19:43   

Strona www jak zrobić by wyglądała jak najlepiej

Witam mam na zadnie w szkole zrobić stronę www tylko nie wiem jak i gdzie strona jest mi potrzebna na za tydzień jeżeli zrobię Profesjonalną to na koniec roku będę miał 6 :D:D prosiłbym bym kogoś o pomoc . Dostanę Materiały zdjęcia i wszystko ma to być coś o Klasie do jakiej chodzę . Gdzie by to najlepiej zrobić jak ?? w notatniku czy np na cba może macie jakieś szablony gotowe gdzie tylko się Podstawia. A może gotowa stronka :D

No najwyżej może być dowolna tematyka ...

Wiec jak ? gdzie ?
Back to top

SaraniS
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 10 May 2010 21:23helpful post - solution   

Re: Strona www jak zrobić by wyglądała jak najlepiej

Witam
lukasz396 wrote:
Wiec jak ? gdzie ?

Jak? Jak wolisz :D Jeśli znasz php to rób w php, jak nie, to w czystym html, ewentualnie wstawki z JS ;)
W czym pisać - ostatecznie w Notatniku, ale jest sporo, również darmowych, programów wspomagających jednak tworzenie stron (numerowanie wierszy, podświetlanie składni, auto generowanie struktury HTML, etc), osobiście od paru lat już polecam wszystkim czeskiego PSPad-a.
Gdzie? Jest sporo darmowych serwerów, a ostatecznie stronę w czystym HTML + CSS + JS możesz nawet uruchomić lokalnie w komputerze bez posiadania serwera www na nim.
Wygląd - to już kwestia gustu, jednak pamiętaj, że nadmiar "bajerów" raczej odstrasza, niż przyciąga gości ;)
Flash - też odradzam, nie jest indeksowany przez google (tu zapewne to mało istotne, jednak osobiście do oceny bym wliczał), no i jednak nadal są komputery, które nie mają go zainstalowanego. Sam mam taki komputer w pracy ;)
Pozdrawiam
Back to top

lukasz396
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 10 May 2010 21:48   

a jakieś namiary gdzie mogę uczyć się od Podstaw budowy takiej strony ? by za jakiś czas mieć to opanowane :) A tak na szybko to jak zrobić taką stronkę do szkoły są jakieś takie programy ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 May 2010 21:48   

Back to top

wideoaktywny
Poziom 1
Poziom 1

Post#4 11 May 2010 13:42   

Zainwestuj może w serwer na home lun nazwa.pl . Tam mają szablony dla stron. Ewentualnie wszystko za free na wordpress i nie trzeba znać html i css'a. Jeśli chcesz sam zbudować stronkę to bardzo długa droga :)
Back to top

Lisek$
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 11 May 2010 14:51   

Ew. jeżeli chcesz używać CMS, to ostatnio na polski rynek wkracza CMS o nazwie Moodle czy jakoś tak. Jest on stworzony w 100% dla szkół, można tam tworzyć klasy, wpisywać oceny, wysyłać zadania domowe, oceniać zadania domowe, fajne dla nauczycieli i do tego posiada wbudowane fora.

Osobiście jestem przeciwnikiem darmowych CMS, ale skoro już musisz na szybkiego, to proszę bardzo :) Moodle czeka ;)

Powodzenia :)
Back to top

tristan202
Poziom 3
Poziom 3

Post#6 18 May 2010 10:36   

Samemu jeśli nie znasz html, css to odpuść sobie, ewentualnie zainstaluj CMSa lub skorzystaj z gotowych szablonów. Jeśli będziesz sprawdzany z kodu to nauczyciel raczej idiotą nie jest i zobaczy to siano w kodzie i nici z 6:D
Jeśli ma być to strona napisana! przez Ciebie to w tydzień nic nie zdziałasz. A jeśli jednak jesteś tak ambitny to zacznij czytać jakiś kurs np. kurshtml.boo.pl i do tego dobrym pomysłem jest program, o którym napisał już SaraniS. Sam z niego korzystam i jest jest naprawdę przyjemny. Trochę trzeba skonfigurować go do własnych potrzeb, ale później to już naprawdę przyjemnie.
Back to top

Mar_W
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 25 May 2010 16:07   

Stronkę na szybko ładną nawet w notatniku napiszesz. Jeżeli ma być dużo i szybko polecam program FrontPage.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 May 2010 16:07   

Back to top

designgraf
Poziom 8
Poziom 8

Post#8 25 May 2010 19:53   

Notatnik dla niego to raczej nie, skoro chce używać szablonu i jeszcze nie wie od czego zacząć. Nauczycielka i tak da Ci 6 jak tylko uwidzi, że się postarałeś. Zrób co umiesz a będzie dobrze. Co do edytorów to może FrontPage jak polecili wyżej albo Pajączek całkiem sympatyczny edytor - kwestia gustu. W CMSy się nie baw bo Cie przerosną - chyba, że naprawdę będziesz się tym zajmował to jazda na CMS. Co do cmsa to poleciłbym Joomle dużo modułów i rozszerzeń myśle, że będziesz zadowolony - do tego jakiś fajny szablon który sam stworzysz :)
Back to top

pol102
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 27 May 2010 13:33helpful post - solution   

Im więcej dodatków/ modułów tym cms bardziej podatny na atak. Czyli znowu wracamy do tego, że najlepsze co może być to CSS, HTML, PHP i dodatki w JS.
Back to top

Doktorsky
Poziom 15
Poziom 15

Post#10 27 May 2010 15:27helpful post - solution   

Joomla! - o nie tylko nie to!

Zapomnij o pomocy ze strony forum Joomli - pod tym względem jest tragicznie.
Zresztą poczytaj niektóre posty - to aż Cię zachęcą do rezygnacji.

Najlepiej (jeśli się dopiero uczysz) zrób stronkę w htmlu (poszukaj tutoriali i natchnienia na wygląd graficzny - np. na Deviantarcie), dodaj jakieś forum i stronka będzie poczytna :)
Back to top

Dj Haker
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 29 May 2010 20:54helpful post - solution   

Słuchajcie panowie. O czym wy mówicie. Chłopak chodzi do szkoły a tam uczą tylko HTML, jeśli zrobi w PHP to mogą powiedzieć że nie jest jego.

W odpowiedzi na problem:
Osobiście polecam darmowy program do pisania stron: Notepad++ ( polska wersja, przejrzystość, jest dostosowany do pisania stron www).

Ja uczyłem podstaw na www.kurshtml.boo.pl
Możesz także poszukać w googlach "Proste szablony www" i na nich się wzorować ( nie kopiować ).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 May 2010 20:54helpful post - solution   

Back to top

psaawkel
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 02 Jun 2010 17:47   

^^Up
www.kurshtml.boo.pl
mocny jest ten poradnik!!!
Szablonów znajdziesz całą masę tylko pamiętaj o prawach autorskich...
na dole strony będzie napisany autor albo strona z której pobrałeś, jak zlikwidujesz bedzie to plagiat. Na taką okazję to pewnie nieistotne ale jednak.
Jak nie usuniesz autora to każdy rozgarnięty nauczyciel się skapie że to nie Ty robiłeś...
Też na infe robiłem stronkę (w 2 gim.) i zajęło mi to 2 dni.
Back to top

Adrjan77
Poziom 1
Poziom 1

Post#13 02 Jun 2010 21:01   

SaraniS wrote:

Flash - też odradzam, nie jest indeksowany przez google

od razu mówię, nie przeczytałem wszystkich postów w tym temacie, ale przy takich bzdurach nie mogę przejść obojętnie. Proszę nie sugerować się takimi bzdurami! Pewnie, że da się indeksować strony W CAŁOŚCI WYKONANE WE FLASHU! Dlaczego ma nie robić strony we flashu? Dlatego że nie wszystkie komputery obsługują ten format? Taki to ma sens jak kręcenie filmów na kliszach czarno-białych przez reżyserów bo może jeszcze ktoś ma czarno-biały telewizor.
Pozdrawiam
Back to top

Doktorsky
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 02 Jun 2010 23:27   

Quote:
Pewnie, że da się indeksować strony W CAŁOŚCI WYKONANE WE FLASHU!

Adrjan77 - czy mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób google indeksuje takie strony?

Czy chodzi ci o to ?(fragment artykułu ze strony: Link)

Quote:
...Jeżeli mimo problemów z indeksowaniem strona ma być zbudowana we Flash, należy zadbać o to, aby przynajmniej jej nawigacja była dostępna również w HTML tak, żeby Googlebot mógł ją poprawnie pobrać. Wskazane jest również założenie mapy serwisu, która może pomóc w indeksowaniu każdej strony, niezależnie od tego przy użyciu jakich technologii została zbudowana. Dobrym rozwiązaniem jest również oferowanie dwóch wersji strony: we Flashu dla użytkowników posiadających zainstalowaną odpowiednią wtyczkę oraz w HTML dla tych, którzy korzystają ze starszych przeglądarek lub specjalnych przeglądarek tekstowych dla osób z wadami wzroku. Poza tym, Twoja strona będzie także czytelna dla użytkowników blokujących animacje Flash oraz dla botów wyszukiwarek.

...Technicznie mniej wymagającą, jednak również skuteczną metodą jest korzystanie z tagu noembed. Umieszczając w nim identyczną treść jak w animacji Flash, można usprawnić indeksowanie stron bez wykraczania poza wytyczne Google. Ważne jest jednak, aby nie nadużywać tego tagu w celu ukrywania słów kluczowych lub linków. Jedynie wtedy gdy ta sama treść jest widoczna dla użytkownika i dla bota, czyli zarówno gdy na stronie Flash, jak i w noembed umieścimy identyczną zawartość, możemy być pewni, że postępujemy zgodnie z wytycznymi Google.

Quote:
Pracownicy Google'a wymieniają od razu trzy sytuacje, w których indeksowanie może się nie powieść:

* Googlebot nie uruchamia niektórych obiektów JavaScript. Jeśli strona ładuje plik Flash za pośrednictwem kodu w JavaScripcie, crawler Google'a może go nie rozpoznać i nie dopisać do indeksu;

* indeksowaniu nie podlegają zewnętrzne dane pobierane za pośrednictwem obiektu napisanego we Flashu (pliki HTML, XML, inne zbiory SWF itp.). Jeśli trafią one do indeksu Google'a, to nie będą na razie uznawane za część ładującego je pliku Flasha (czyli nie będą zapisane w jego kontekście);

* indeksowanie dotyczy tekstów zapisanych niemal w dowolnym języku – ale pojawiły się kłopoty z rozpoznawaniem treści w tekstach "dwukierunkowych" (czyli zazwyczaj łacińsko–semickich). Dopóki ten problem nie zostanie rozwiązany, nie będzie poprawnego indeksowania tekstów arabskich i hebrajskich.
- Link

I weź tu młody skumaj o co chodzi:) Na początek HTML dobrze Ci radzę...
Back to top

Xerof0p
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 09 Jul 2010 09:41   

lukasz396 wrote:
a jakieś namiary gdzie mogę uczyć się od Podstaw budowy takiej strony ? by za jakiś czas mieć to opanowane :) A tak na szybko to jak zrobić taką stronkę do szkoły są jakieś takie programy ?

Ja też się uczę html i css, i ostatnio jestem fanem filmików dydaktycznych na youtube oraz spryciarze.pl (spryciarze czy spryciarz, nie pamiętam). :D
Jest sporo gostków, którzy lubią dzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami. Trzeba tylko odpowiednio wpisać hasła w polu Wyszukaj, aby znaleźć interesujące filmiki.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Multimedia & Graphics -> Beginners -> Strona www jak zrobić by wyglądała jak najlepiej
Page 1 of 1
Similar topics
Strona WWW. Jakim programem mogę zrobić? (10)
Jak połączyć 2 routery? Jak to najlepiej zrobić? Jaki sprzęt kupić? (12)
Strona WWW na pulpicie - jak wyłączyć podświetlenie ikon? (2)
wirus pod strona www-jak usunac (5)
Strona www. Jak sprawdzić hosting? (2)
Strona www - jak wysłać na serwer? (7)
Chodzi mi o to gdzie ją najlepiej umieścić ? Strona WWW... (15)
Jak najlepiej zrobić gelerie www (5)
SBS 2003 + st510 + neo. Jak skonfigurować serwer i router? Strona www. (2)
Nachalna strona www. Co zrobić, aby przestała się włączać? (7)

Page generation time: 0.131 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed