Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze
Author
Message
martinez1
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Dec 2009
Posts: 19

Post#1 Post from the author of the topic 11 May 2010 20:45   

Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze


Witam,

Robię rozeznanie w technologii telewizji cyfrowej. Dotychczas używalem wyłącznie telewizji analogowej, ale ostatnio pojawiła się możliwość przesiadki na Vectre i zdecydowałem się na pakiet cyfrowy. Jest parę rzeczy, które podobają mi się w moim aktualnym analogowym rozwiązaniu i chciałbym sie zorientować czy da się to osiągnąć w kablówce cyfrowej.
Na analogu tv oglądam przez kartę tv PCI (na układzie BT878). Używam niestandardowego oprogramowania (JTV). To oprogramowanie pozwala na błyskawiczne przełączanie kanałów - przejrzenie ok. 40 kanałów zajmuje 20 sek. Oczywiście można też w sposób dowolny zaprogramować kolejność kanałów. Albo dopisać sobie skrypty np. na poziomie obsługi pilota.
I teraz moje zapytania.
Czy da się oglądać tv cyfrową z kablówki Vectry przy użyciu karty PC? Czy będą dostępne wszystkie programy? Wybrałem zestaw programów bez kanałów premium (kodowanych??) ale za to z kanałami HD.
Jesli da się używac kart PC to jaki jest wybór i jakie jest do nich oprogramowanie (jakiś open source)?
Jesli nie da się to czy wybór telewizora LCD będzie miał znaczenie dla prędkości zmiany kanałów czy wszystko pozostaje w gestii dekodera dostarczonego przez Vectre? A może da się użyć dekoder z telewizora?

Dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 May 2010 20:45   





Back to top
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2259
Location: "-"

Post#2 11 May 2010 21:38helpful post - solution   

Re: Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze


Vectra chyba we wszystkich swoich dekoderach stosuje moduły dostępu warunkowego (karty sparowane z dekoderem), więc raczej nic z tego.
(nie wiem , czy we wszystkich miejscowościach tak jest).

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 May 2010 21:38helpful post - solution   





Back to top
   
Smoła
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 13 Apr 2005
Posts: 27
Location: stolica sadownictwa

Post#3 12 May 2010 08:31helpful post - solution   

Re: Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze


Telewizor nie będzie miał znaczenia bo jak napisał hojlo1 Vectra paruje karty z dekoderami więc nie ma możliwości używania innego dekodera.
Co do dekoderów to są firmy ADB - tej samej która dostarcza "N" nbox'y.

Nie wiem jak w innych miastach ale u mnie Vectra oprócz cyfrowego sygnału dalej w kablu podaje analogowy więc PC będziesz mógł używać jak do tej pory. Czasami to jest dobre - ostatnio było kilka awarii Vectry - nie działały kanały cyfrowe ale po analogu można było oglądać.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 May 2010 08:31helpful post - solution   





Back to top
   
martinez1
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Dec 2009
Posts: 19

Post#4 Post from the author of the topic 12 May 2010 17:55   

Re: Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze


Ech, to trochę lipa Sad Właśnie tego się obawiałem, że ta cyfrówka to od strony wizualnej może fajna, ale od strony użytkowej bardziej ograniczona od mojego analoga. Tak - będę miał co prawda też analog, ale takie duplikowanie źródeł raczej nie będzie wygodne w użyciu.
A może da się sparować więcej urządzeń? Jakos skopiować kartę? Albo kupić/dostać od Vectry więcej kart? Pewnie nie realne, ale zapytać można Smile

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
hojlo1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 29 Mar 2006
Posts: 2259
Location: "-"

Post#5 12 May 2010 19:33   

Re: Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze


Vectra Ci zaoferuje 2gi dekoder (też ze swoja kartą) i nic ponadto.
(nawet nie wiem czy 3ci można????)

Oby jak najdłużej był sygnał analogowy = najtańsze rozwiązanie na rozprowadzenie sygnału po domu.! Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Smoła
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 13 Apr 2005
Posts: 27
Location: stolica sadownictwa

Post#6 12 May 2010 19:52   

Re: Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze


Poza tym nawet jeżeli weźmie drugi dekoder (kaucja chyba 199 zł) a później dodatkowy abonament 5 albo 10 zł jak mnie pamięć nie myli to i tak po podłączeniu do komputera musi wachlować kanałami na dekoderze. Dlatego jestem tego samego zdania co hojlo1 - jak najdłużej analogowy sygnał. Jak go wyłączą to mój media center z dwoma tunerami i epg pobieranym z internetu będzie bezużyteczny Sad.

Helpful message? + -

Back to top
   
martinez1
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 06 Dec 2009
Posts: 19

Post#7 Post from the author of the topic 13 May 2010 00:59   

Re: Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze


No to widzę, że nie uda się zrezygnować z analogu i będę musiał się skupić na opracowaniu w miarę jednolitego systemu odbioru obu sygnałów na jednym tv i kontroli. Na analogu będzie brakowało kilku interesujących mnie kanałów dostępnych tylko cyfrowo. Fajnie byłoby mieć jeden pilot do obsługi tv i dekodera.
Co do dekodera kablowego to miałem nadzieję, że może istnieje jakiś standard jak w przypadku dekoderów satelitarnych. Z tego co czytałem tam jest złącze CI, do którego podłącza zdaje się moduły deszyfrujące kanały szyfrowane. No, ale widzę, że niczego takiego nie ma w dekoderach kablowych. Szkoda.

Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 May 2010 00:59   





Back to top
   
Iceman31
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 17 Mar 2010
Posts: 493
Location: Zabrze

Post#8 13 May 2010 18:19helpful post - solution   

Re: Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze


Potwierdzam wypowiedzi kolegów. Mam Vectrę i tak niestety jest jak koledzy piszą.
Czyli chyba we wszystkich miastach gdzie jest Vectra jest tak samo.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Dekodowanie telewizji cyfrowej w Vectrze
Page 1 of 1
Similar topics
Jaki dekoder naziemnej telewizji cyfrowej i zwykłej telewizji satelitarnej kup? (15)
multidekoder do telewizji cyfrowej (8)
Dekoder do cyfrowej telewizji. (1)
uruchomienie telewizji cyfrowej (10)
Zakłócenia telewizji cyfrowej (4)
LG 32LS3450 - Programowanie telewizji cyfrowej (20)
TV za 4,5tyś do telewizji cyfrowej N i Ps3. (1)
TELPOL a jakość telewizji cyfrowej (6)
Dekoder telewizji cyfrowej i monitor (5)
Odbiór telewizji cyfrowej w Warszawie (20)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl topic RSS feed