FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

AMD prezentuje nowe modele procesorów do urządzeń mobilnych

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> AMD prezentuje nowe modele procesorów do urządzeń mobilnych
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 12 May 2010 23:27   

Po informacjach przekazywanych wcześniej przez m.in. Hewlett Packard, w dniu dzisiejszym firma AMD potwierdziła i przedstawiła pełną specyfikację nowych układów przeznaczonych do montażu w laptopach. Główna seria nowych procesorów cechuje się lepszą wydajnością niż wcześniejsze układy AMD oraz Intelowskie Quad'y. Czterordzeniowy, 2GHz Phenom II N930 oraz 1.6GHz P920 potrzebują zaledwie odpowiednio 35W oraz 25W, zajmując przy tym objętość pozwalającą bez problemu umieścić je w najcieńszych oraz najlżejszych modelach laptopów.

Inne procesory z nowej serii również cechują się niższym poborem prądu. Laptopy - używane coraz częściej jako komputery stacjonarne - mogą pracować na 4-rdzeniowych procesorach Phenom II X920 Black Edition (2,3GHz), który pobiera 45W, podobnie jak 2-rdzeniowy 3,1GHz X620 Black Edition czy 2-rdzeniowy N620 2,8GHz (35W). Dwurdzeniowe Athlon II oraz Turion II zostały zmodernizowane, i są taktowane obecnie w zakresie 2,1GHz - 2,5GHz (35-45W), a najoszczędniejszy w tej stawce okazuje się następca Semprona - model V120 (1 rdzeń, 2,2GHz, 25W).

Z najbardziej energooszczędnej linii procesorów na uwagę zasługuje Turion II Neo, czy (1,5/1,7GHz, 15W) czy Athlon II Neo (1,3GHz, 15W). Będą dostępne tylko 2 modele procesorów jednordzeniowych z tej serii - 1,7GHz Athlon II Neo (12W) oraz 1,2 GHz V105 (9W).

Premiera rynkowa nowych procesorów przeznaczonych do laptopów może być ważnym krokiem nie tylko ze względu na chęć konkurencji z Intelem na rynku komputerów przenośnych, ale również ze względu na pozyskanie nowych klientów na zupełnie nowym rynku. Ten nowy rynek, ma być rynkiem użytkowników MacBooków - krążą plotki, iż Apple zdecydował się na danie wyboru swoim użytkownikom, i wprowadzenie alternatywy dla procesorów Intel. Wszystko za sprawą sporu NVIDIA z Intelem, który to zostawił Apple bez szybkich, zintegrowanych układów graficznych niezbędnych do montażu procesorów Core i3 oraz i5, a nowy Phenom II będzie umożliwiał MacBook'om wyświetlanie lepszej grafiki, a także pozwoli zwięszyć ilość rdzeni.

Źródło: Link
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 May 2010 23:27   

Back to top

sokoleokoo2
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 13 May 2010 09:06   

Re: AMD prezentuje nowe modele procesorów do urządzeń mobiln

Koledzy ja miałem Intela i AMD w Laptopie po mimo identycznych zegarów i pamięci - intel po prostu chodził lepiej. Dużo wydajniejsze było zarządzanie zasobami i systemy śmigały wyraźnie szybciej. Wydaje się że AMD jest zawsze o krok z tyłu.
Back to top

Rafraf
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 13 May 2010 09:41   

sokoleokoo2, ale konkretami posypales...
Back to top

Nerwus
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 13 May 2010 12:41   

sokoleokoo2 wrote:
Koledzy ja miałem Intela i AMD w Laptopie po mimo identycznych zegarów i pamięci - intel po prostu chodził lepiej. Dużo wydajniejsze było zarządzanie zasobami i systemy śmigały wyraźnie szybciej. Wydaje się że AMD jest zawsze o krok z tyłu.

Z mojej obserwacji to AMD montuje sie do tanich sprzetow. Praktycznie kazdy lap ktory naprawialem byl na AMD procku.
Back to top

marszalek_duck
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 13 May 2010 15:30   

Zauważyłem to samo, jak już przyjdzie mi jakoś laptop z Prockiem do wymiano to mogę bez patrzenia stwierdzić na 90% że jest to AMD.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 May 2010 15:30   

Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 13 May 2010 19:02   

Zaraz nas jakiś mod zje za pisanie bez konkretów. Chociaż ja też zauważyłem, że Intele są po prostu niezawodne, 4 z 5 komputerów w domu mam na Intelu i nie miałem z nimi nigdy problemów. Ten jeden AMD, Athlon64 3000+ dalej nie chce mi powiedzieć jaki ma zegar. Właściwości systemu pokazują 1700MHz, dxdiag 1800, a BIOS 200MHz. Nigdy więcej nie kupię tego dziadostwa.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 May 2010 19:02   

Back to top

timo66
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 13 May 2010 22:14   

Ale się uśmiałem [ normalnie boki zrywać ] , jak już niema się do czego doczepić to podejmujecie śmieszny temat awaryjności sprzętu i jeszcze tak spytam co oprogramowanie [jedynego i słusznego systemu ] ma do procesora?? Ja miałem raz intela i to jeszcze celerona później tylko AMD i nawet jak by mi ktoś oferował za darmo intela to bym go nie chciał. Co do "taniego sprzętu" to czemu się dziwić jak proce intela potrafią być nawet 3 razy droższe ???
Back to top

KokiX
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 13 May 2010 22:47   

Procesory to jedne z najmniej awaryjnych komponentów. Sam mam AMD ze względu na to, że Intel jest droższy o około 100zł przy tych samych osiągach i tak samo jest z płytą główną. Nie ma co i jak porównywać procesorów Intela i AMD, bo nigdy nie włożysz AMD na płytę Intela, a porównywanie tylko markami jest chore.
Back to top

buzerek
Poziom 11
Poziom 11

Post#9 13 May 2010 23:38   

Krzysiek16 wrote:
Zaraz nas jakiś mod zje za pisanie bez konkretów. Chociaż ja też zauważyłem, że Intele są po prostu niezawodne, 4 z 5 komputerów w domu mam na Intelu i nie miałem z nimi nigdy problemów. Ten jeden AMD, Athlon64 3000+ dalej nie chce mi powiedzieć jaki ma zegar. Właściwości systemu pokazują 1700MHz, dxdiag 1800, a BIOS 200MHz. Nigdy więcej nie kupię tego dziadostwa.

Od ośmiu lat używam tego samego AMD –ka i bez kitu zero problemów.
Back to top

Belialek
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 Post from the author of the topic 14 May 2010 00:07   

Krzysiek16 wrote:
Ten jeden AMD, Athlon64 3000+ dalej nie chce mi powiedzieć jaki ma zegar. Właściwości systemu pokazują 1700MHz, dxdiag 1800, a BIOS 200MHz.

A w moim "rezerwowym" komputerze procesor (jednordzeniowy, sprzed kilku dobrych lat) nie może się nawet zdecydować - raz jest Duronem a raz Athlonem :) Może to po prostu przypadek - ale na jeden procesor AMD, jeden mi zaczął wariować, a każdy z 7 Inteli których byłem posiadaczem (od PII przez Celerony, P4 D na Core2 Duo kończąc) sprawował się dobrze, i jedyną przyczyną wymiany była chęć modernizacji sprzętu. W moim odczuciu niższa cena procesora AMD idzie niestety w parze z jakością.

Dobrze, ze Intel będzie miał w końcu konkurenta dla Atom'a, i nie spocznie na laurach :)
Back to top

Rafraf
Poziom 14
Poziom 14

Post#11 14 May 2010 11:42   

ja do tej pory mialem zarowno intele jak i amd (choc amd w notebooku nigdy) i obydwa sprawowaly sie jednakowo dobrze. wymienialem komputery jedynie celem modernizacji. pamietam tylko jak bylem zawiedziony bardzo niewspomiernym wzrostem wydajnosci po przesiadce z athlon 1.0 na celerona d 2.4 ... oczekiwalem przynajmniej 2x szybszego sprzedu a w porywach bylo 60% szybciej... w lipcu '09 z tego 2.4 przesiadlem sie na athlona BE 7850 a w lutym tego roku na phenoma 550 BE (niestety rdzenie sie nie odblkowaly, ale jest troszke wydajniszy niz 7850) ;)
Back to top

nadyb
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 14 May 2010 12:07   

To, że nie rozpoznaje dobrze procka to na 99% wina płyty więc nie narzekajcie na AMD z tego powodu...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 May 2010 12:07   

Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 14 May 2010 14:43   

Buzerek, nie ściemniaj :P 8 lat temu mieliśmy rok 2002, a procesor, o którym pisałem został wypuszczony w kwietniu 2005. Jak mogłeś go używać, jeżeli jeszcze nie był produkowany?
Back to top

buzerek
Poziom 11
Poziom 11

Post#14 15 May 2010 00:24   

Krzysiek16 wrote:
Buzerek, nie ściemniaj :P 8 lat temu mieliśmy rok 2002, a procesor, o którym pisałem został wypuszczony w kwietniu 2005. Jak mogłeś go używać, jeżeli jeszcze nie był produkowany?

Tego samego to nie znaczy tego modelu i to była aluzja, co do tego badziewia jak napisałeś.
Dla mnie to niema znaczenia jak będzie się nazywał, najważniejsze żeby nie było monopolu i to wszystkim na dobre wyjdzie.
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 15 May 2010 01:42   

To trzeba wyrażać się precyzyjnie, w końcu to forum techniczne. Napisałeś, że używasz od ośmiu lat modelu, który pojawił się na rynku pięć lat temu i na to odpowiedziałem.
A co do konkurencji, to dobrze, że jest. Słaba, bo słaba, ale jest :P
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> AMD prezentuje nowe modele procesorów do urządzeń mobilnych
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Yahoo! uruchamia nowy komunikator specjalnie dla urządzeń mobilnych (1)
Popoplug Cloud - bezpłatne 5 GB przestrzeni w chmurze dla urządzeń mobilnych (2)
Qualcomm Snapdragon 4 x 2,5 Ghz dla urządzeń mobilnych? (11)
Flash 10.2 dla urządzeń mobilnych wraz z Android 3.0? (1)
Norton Everywhere - kompleksowa ochrona urządzeń mobilnych (3)
Ładowarka awaryjna dla urządzeń mobilnych (49)
Najciekawsze fakty i prognozy na temat przyszłośći rynku urządzeń mobilnych (3)
Baidu planuje stworzyć własny system operacyjny dla urządzeń mobilnych (2)
Wiatrowa ładowarka dla urządzeń mobilnych (11)
Nowe pamięci flash 30 nm Samsunga dla urządzeń mobilnych (3)

Page generation time: 0.146 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed