Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Instalacja elektryczna a spawarka.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Instalacja elektryczna a spawarka. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wojtolini
Poziom 8
Poziom 8
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 31
wojtolini
Poziom 8
Post#1 14 Maj 2010 19:10  Autor tematu   

Instalacja elektryczna a spawarka.


Mam spawarkę tig ac/dc na 380v (2 fazy)
Jej pobór to 15kw, maksymalnie 22kw.
W nowym warsztacie bezpieczniki za licznikiem to 25A C.
Przy gniazdku są 20 B.
Dzisiaj pierwszy raz podłączyłem spawarkę i wszystko ok.
Chce zacząć spawać amperarz ustawiony na zaledwie 40 A.
Naciskam przycisk na rączce i po chwili słyszę że spawarka nie chodzi.
Bezpieczniki 20 B wywalone.
Nie zależy mi na max spawaniu tym tigiem, ale do aluminium to do 200A by się przydało.
Moje pytanie brzmi czy muszę założyć nową instalację?
Jeżeli tak, to jakie bezpieczniki, jaki przekrój przewodu zasilającego?
Czy bezpiecznik za licznikiem można założyc ew. większy?
Czy wystarczy elektryk czy potrzebny jest do tego typu działania zaklad energetyczny?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Swarzędz
Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4869
Pomógł: 445
Ocena postów: 16
adamjur1
Poziom 24
Post#2 14 Maj 2010 20:10    

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


W prostym wyliczeniu jest ok 35A dla 15 kW, boję się ze to nie na Twoją instalację...
POzdr.J.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pawcio9229
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: inowrocław
Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 45
Ocena postów: 2
pawcio9229
Poziom 10
Post#3 14 Maj 2010 20:23    

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


Mógłbyś zwiększyć bezpieczniki na większe i przekrój przewodu. Jednak należy sprawdzić jakie bezpieczniki masz na zabezpieczeniu głównym (przed licznikiem). Jeśli masz bezpieczniki 35 A to nie możesz za licznikiem dać większych bezpieczników niż 25 A. W taki przypadku nie da rady używać tej spawarki. Sprawdź jakie bezpieczniki masz na głównym zabezpieczeniu. Jeśli większe niż 35A wtedy mógłbyś się pokusić o pociągnięcie do spawarki nowej instalecji.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Miasto: Leśniewo k. Pucka
Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2064
Pomógł: 128
Ocena postów: 19
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Post#4 14 Maj 2010 20:56    

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


B20 nie zniesie udaru prądowego przy zajarzeniu łuku... chociaż przy 40A powinien dać radę... Robiłem MIGiem w poprzedniej robocie, 1-fazowy, prąd do 100A i B20 dawał radę...

Jeśli będziesz tego maleństwa używał, a zabezpieczenie przedlicznikowe faktycznie za małe będzie, to czeka Cię wycieczka do ZE i zwiększenie mocy przyłączeniowej, co jednoznacznie wiąże się ze wzrostem opłaty przesyłowej, nie mówiąc już o 120PLN za każdy 1kW mocy przydzielonej.
Jeśli już to zrobisz, to na Twoim miejscu dałbym kabel 5x6mm2 od zalicznikowego i zrobiłbym gniazdo dedykowane do spawarki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MrMazi
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Piekary Śląskie
Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 232
Pomógł: 8
Ocena postów: 9
MrMazi
Poziom 15
Post#5 14 Maj 2010 22:11    

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


pawcio9229 napisał:
Jednak należy sprawdzić jakie bezpieczniki masz na zabezpieczeniu głównym (przed licznikiem). Jeśli masz bezpieczniki 35 A to nie możesz za licznikiem dać większych bezpieczników niż 25 A.


Dlaczego nie?
Zakładając, że koledze ZE zamontował przed licznikiem 35A, to przydział mocy wynosi około 23kW.
Jaki sens ma w takim razie montować za licznikiem 25A, które obniżą nam moc przyłączeniową do 16-17 kW. A płacimy za 23kW.

Do autora. Podaj nam jakie masz zabezpieczenie przed licznikiem byśmy nie gdybali.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wojtolini
Poziom 8
Poziom 8
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 31
wojtolini
Poziom 8
Post#6 16 Maj 2010 22:25  Autor tematu   

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


Tig to Thyropuls 280A.
Bezpieczniki przedlicznikowe to sprawdze dopiero jutro jak bede na miejscu.

I kto zmienia bezpieczniki za licznikiem? ZE czy elektryk?

Przypominam jeszcze raz ze nie potrzebuje max mocy tej spawarki.
Wystarczy mi 200A to dla mnie swiat i ludzie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DJTiesto
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Fenedyk
Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 291
Pomógł: 8
Ocena postów: 1
DJTiesto
Poziom 16
Post#7 16 Maj 2010 22:53    

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


Kolego spawarki mają niski cos fi, więc po mocy znamionowej nie obliczysz prądu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jtja
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Lublin
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 17
jtja
Poziom 6
Post#8 16 Maj 2010 23:00    

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


Witam, główne masz napewno 35A ,zalicznikowe daj tylko do spawarki 25A klasy C,

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wojtolini
Poziom 8
Poziom 8
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 31
wojtolini
Poziom 8
Post#9 20 Maj 2010 12:38  Autor tematu   

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


Trochę długo to trwało, ale jakoś ulewa i prąd nie są dobrym połączeniem :]
Wczoraj ochoczo chciałem dostać się do bezpieczników przedlicznikowych i niestety spotkałem się z plombą ZE.
Wiem ze można to zdjąć, ale nie chce mieć ew. problemów.

Co teraz?

Dzwonić do ZE?

Za licznikowe jak pisałem wcześniej są już 25 C. Czy nie za mało?

Jaki przekrój przewodu powinien być i jakie bezpieczniki po tych 25 C?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
MrMazi
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Piekary Śląskie
Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 232
Pomógł: 8
Ocena postów: 9
MrMazi
Poziom 15
Post#10 20 Maj 2010 13:51    

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


To jaką masz moc przyłączeniową na umowie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wojtolini
Poziom 8
Poziom 8
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 31
wojtolini
Poziom 8
Post#11 25 Maj 2010 21:34  Autor tematu   

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


Ohh dokopałem siędo umowy jest 24kw
a bezpieczniki przed licznikiem do 35 A

Wynika z tego że mocy do spawania starczy.

Jaklm przewodem to puścić (odległosc od licznika jakies 26m)?
Ile kw moze ciągnac taka spawarka w połowie mocy czyli 140A (wystarczy mi mocno zaokraglona odp)?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MrMazi
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Piekary Śląskie
Dołączył: 19 Kwi 2010
Posty: 232
Pomógł: 8
Ocena postów: 9
MrMazi
Poziom 15
Post#12 25 Maj 2010 22:11    

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


Przewód to co najmniej 5x6 a zabezpieczenie C25. Pamiętaj, że trzeba pomiary zrobić po zmianach w instalacji.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Miasto: Leśniewo k. Pucka
Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2064
Pomógł: 128
Ocena postów: 19
Miwhoo
Specjalista - Instalacje Elektryczne
Post#13 25 Maj 2010 22:28    

Re: Instalacja elektryczna a spawarka.


To C25 to tak na styk będzie, bo przeciążeniowy wyzwalacz w Skach dla czasów t>1h wynosi 1,13In [28,25A] a dla t<1h wynosi 1,45In [36,25A].

Nie działać spawarką na max i powinno wytrzymać.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Instalacja elektryczna a spawarka.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Instalacja elektryczna a spawarka (6)
Instalacja elektryczna, a spawarka max 180A (5)
instalacja elektryczna - instalacja elektryczna w sali inforamtycznej (4)
Instalacja elektryczna - dodatkowa puszka elektryczna (3)
instalacja elektryczna - instalacja elektryczna na kominie (6)
instalacja elektryczna a kuchnia elektryczna (14)
Instalacja elektryczna a instalacja gazowa (8)
Instalacja elektryczna (15)
Instalacja elektryczna (4)
instalacja elektryczna (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS