FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Maszyna do pisania ze starej drukarki ig³owej

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Maszyna do pisania ze starej drukarki ig³owej
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 14 May 2010 18:54   

Witam serdecznie!
Trochê dawno zajmowa³em siê obs³ug± drukarek na LPT poprzez mikrokontrolery.
Wtedy te¿ stworzy³em w BASCOM BASIC'u program, dziêki któremu mo¿liwe jest bezpo¶rednie drukowanie tekstu z klawiatury podpiêtej do uk³adu na z³±czu PS2.

Drukarka:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Wydruk:

Uk³ad wykona³em na p³ytce testowej w³asnego projektu:

jako mikrokontrolera u¿y³em atMega1280 (taki mam na pok³adzie), ale program bez funkcji Print_text z powodzeniem mie¶ci siê na procesorze at90s2313, gdy¿ takim dysponowa³em w momencie tworzenia uk³adu (st±d optymalizacja wykorzystania wyprowadzeñ i pamiêci w programie maszyny do pisania,)

Urz±dzenie pozwala na wybór pogrubienia, kursywy lub podkre¶lenia i dowolne ³±czenie tych formatowañ. Zaimplementowa³em te¿ obs³ugê polskich znaków, jednak z powodu zbyt ma³ego warsztatu programistycznego dzia³a ona na zasadzie: wci¶nij i zwolnij alt, nastêpnie wprowad¼ w³a¶ciwy znak, do którego ma zostaæ dodana odpowiednia zmiana.

Jako drukarki mo¿na u¿yæ dowolnej pracuj±cej w standardzie ESC/P EPSON (w przypadku standardu ESC/P IBM formatowanie wymaga drobnych zmian w programie)

Ja u¿y³em Optimusa SA-2400 - bo tak± mia³em gdzie¶ z odzysku, ale oprócz lekko uszkodzonej klapy jest w pe³ni sprawna (trzeba by jeszcze co prawda nas±czyæ na nowo ta¶mê)

Oprócz tego podajê jeszcze kod ¼ród³owy przydatnego narzêdzia, które pozwala na wysy³ania dowolnych komend poprzez port LPT, co umo¿liwia testowanie innych funkcji bez konieczno¶ci przeprogramowania uP

Obecnie pracujê nad obs³ug± trybu graficznego tej drukarki (to znaczy wiem jak to siê robi, ale konieczne jest napisanie funkcji upraszczaj±cych jego obs³ugê)

Sk³adam serdeczne podziêkowania osobom pomocnym w tym temacie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1053116&highlight=

Program maszyny do pisania.txt
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Program maszyny do pisania.txt
 Contents:  
 Filesize:  8.76 KB
 Punkty:  0.00

Kod programu wysy³aj±cego dowolne komendy z klawiatury na z³±cze LPT .txt
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Kod programu wysy³aj±cego dowolne komendy z klawiatury na z³±cze LPT .txt
 Contents:  
 Filesize:  3.41 KB

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 May 2010 18:54   

Back to top

tragi
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 14 May 2010 20:31   

Re: Maszyna do pisania ze starej drukarki ig³owej

Bardzo interesuj±cy pomys³, ciekawi mnie jadna sprawa w dzia³aniu twojej maszyny do pisania: czy ca³y pojedynczy znak jest drukowany bezpo¶rednio po wprowadzeniu go z klawiatury?

Pozdrawiam
Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 14 May 2010 21:01   

Bardzo ciekawy i oryginalny projekt! Co Ciê natchnê³o do takiego cuda? To na zaliczenie jakiego¶ przedmiotu czy dla satysfakcji?
Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 Post from the author of the topic 14 May 2010 21:28   

dla satysfakcji i z chêci o¿ywienia starej drukarki.
co do drukowania to ta wersja oprogramowania drukuje znak po znaku zaraz po wci¶niêciu klawisza.
ale pracujê nad wersj± ala edytor tekstowy - na wy¶wietlaczu lcd mamy tekst (graficzny = 8*40 znaków) dodatkowo zapisany w pamiêci.
wy¶wietlacz ma byæ scrolowany i potem druk ca³ego tekstu. Takie mam plany (bo mega1280 daje du¿e mo¿liwo¶ci), ale co z tego wyjdzie to nie wiem ;-)
Back to top

gemiel
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 15 May 2010 09:48   

Jako wprawka do budowy urz±dzeñ to owszem. Natomiast nie widzê praktycznego zastosowania tego projektu. Na dzieñ dzisiejszy u¿ywana elektroniczna maszyna do pisania to jakie¶ 40z³. A tutaj mamy osobno drukarkê, klawiaturê i pajêczynê przewodów z p³ytk± i wy¶wietlaczem. Bez mo¿liwo¶ci edytowania tekstu w ogóle nie da siê na tym napisaæ czegokolwiek. Elektroniczne maszyny do pisania maj± dodatkowo mo¿liwo¶æ za³o¿enia ta¶my korekcyjnej. Wiêc mo¿na na nich kasowaæ napisane znaki. Do tego maj± te¿ porz±dne czcionki a nie punktowe, znacznie czytelniejsze i estetyczniejsze od punktowych znaków drukarek ig³owych. Jak wygl±da tekst z ig³ówki to widaæ na niektórych rachunkach.
Co do osób, które nie potrafi± pisaæ przy u¿yciu komputera to jest to garstka starszych ludzi. W wiêkszo¶ci na maszynie te¿ nie pisali.
Back to top

Tomekddd
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 15 May 2010 10:17   

Ciekawy projekt, a ja siê zastanawiam jak jest ze sterowaniem drukarki wbudowanej w kasê fiskaln±? S± to malutkie ig³ówki do wydruku rachunków. Nie wiem tylko jak tak± wysterowaæ, a gdyby siê uda³o to te¿ by by³ fajny bajer.

Mo¿e autor tego tematu co¶ doradzi?
Back to top

DjExit
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 15 May 2010 10:58   

Tomekddd wrote:
Ciekawy projekt, a ja siê zastanawiam jak jest ze sterowaniem drukarki wbudowanej w kasê fiskaln±? S± to malutkie ig³ówki do wydruku rachunków. Nie wiem tylko jak tak± wysterowaæ, a gdyby siê uda³o to te¿ by by³ fajny bajer.

Mo¿e autor tego tematu co¶ doradzi?

W kasach fiskalnych s± drukarki termiczne, chyba ¿e jakie¶ du¿o starsze.
Back to top

maciex1993
Poziom 12
Poziom 12

Post#8 15 May 2010 11:14   

gemiel wrote:
Jako wprawka do budowy urz±dzeñ to owszem. Natomiast nie widzê praktycznego zastosowania tego projektu. Na dzieñ dzisiejszy u¿ywana elektroniczna maszyna do pisania to jakie¶ 40z³. A tutaj mamy osobno drukarkê, klawiaturê i pajêczynê przewodów z p³ytk± i wy¶wietlaczem. Bez mo¿liwo¶ci edytowania tekstu w ogóle nie da siê na tym napisaæ czegokolwiek. Elektroniczne maszyny do pisania maj± dodatkowo mo¿liwo¶æ za³o¿enia ta¶my korekcyjnej. Wiêc mo¿na na nich kasowaæ napisane znaki. Do tego maj± te¿ porz±dne czcionki a nie punktowe, znacznie czytelniejsze i estetyczniejsze od punktowych znaków drukarek ig³owych. Jak wygl±da tekst z ig³ówki to widaæ na niektórych rachunkach.
Co do osób, które nie potrafi± pisaæ przy u¿yciu komputera to jest to garstka starszych ludzi. W wiêkszo¶ci na maszynie te¿ nie pisali.

Nie wa¿ne, czy praktyczne czy nie. Najwa¿niejsza jest nauka, do¶wiadczenia podczas budowy oraz przeogromna rado¶æ z dzia³aj±cego urz±dzenia. Takie moje zdanie. Projekcik wyszed³ bardzo fajnie, wykorzystane zosta³y walaj±ce siê graty i to siê liczy.
Pozdrawiam
Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 Post from the author of the topic 15 May 2010 11:53   

Owszem, projekt nie ma spe³niaæ ¿adnego zadania praktycznego, jedynie mia³ reaktywowaæ star± drukarkê - po co komu co¶ takiego w dobie komputerów.
A co do zastrze¿eñ dot. "pajêczyny przewodów" to jak pisa³em wykorzysta³em p³ytkê testow±, która mo¿e s³u¿yæ do budowy wielu urz±dzeñ bez konieczno¶ci ka¿dorazowego montowania uk³adu lub trawienia p³ytki.
Co do drukarek z kas fiskalnych:
spotyka siê i ig³owe i termiczne (widzia³em ostatnio w nowym supermarkecie drukarki ig³owe w kasach fiskalnych)
co do sterowania to pierwsze musisz wiedzieæ czym konkretnie chcesz sterowaæ, a potem szukaæ jak
niektóre z tych drukarek od kas fiskalnych (z tego co wiem) by³y sterowane przez rs232, ale nic wiêcej nie umiem powiedzieæ, bo nie zg³êbia³em tych kwestii (gdy¿ nie posiadam takowej drukarki, skoro mam sp-2400, a urz±dzenie ma byæ tylko w ramach "zabawy")
Back to top

jankol-el
Poziom 15
Poziom 15

Post#10 15 May 2010 14:39   

Pomys³ ¶wietny, ¿eby wykorzystaæ co¶ co stoi w k±cie i siê kurzy tylko. Bardzo ciekawy i godny pochwa³ projekt. Kto wie, mo¿e siê Koledze gdzie¶ przyda do jakich¶ praktycznych zastosowañ.
Mam modu³ drukarki termicznej z kasy fiskalnej, my¶la³em o tym jak mo¿na to wykorzystaæ, nawet rolkê papieru posiadam. Dobrym pomys³em jest, ¿eby to po³±czyæ z jakim¶ prockiem, ¿eby drukowa³o jakie¶ logi itp. Je¶li kto¶ wie jak tym siê mo¿na pobawi z sensem to proszê info.
Back to top

Tomekddd
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 15 May 2010 15:18   

W starszych kasach fiskalnych (ja mia³em w OPTIMUS-ie) drukarkê najprawdopodobniej ig³ow±. Jest ona sterowana z p³yty g³ównej kasy wiêc tam pewnie siedzi sterownik. Drukarka ma tylko wi±zkê przewodów, jedne s± do zasilania silników napêdowych, inne do kontaktronów (z tego co rozkmini³em jeden jest od obrotów a drugi nie mam pojêcia) reszta przewodów idzie ta¶ma do cewek i je¶li odpowiednie bêd± pod napiêciem cewka wystrzeliwuje rdzeñ w kalkê robi±c punkt na papierze. Napiêcie musi byæ podawane impulsami bo po zaniku rdzeñ siê chowa do cewki.

Tyle uda³o mi siê doj¶æ pomiarami i próbami. Kiedy¶ te¿ pisa³em na innym forum i kto¶ uruchomi³ tak± drukarkê ale inny model. Tamta mia³ 40 punktów na jeden wiersz nie wiem jak ma moja bo nie sprawdza³em.

Gdyby uda³o siê j± wysterowaæ to by³by dopiero ciekawy bajer bo mo¿na by mieæ ca³kowicie przeno¶n± drukarkê np. do ¶ci±g :D ale nie tylko.
Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 Post from the author of the topic 15 May 2010 17:27   

za³±cz jakie¶ zdjêcia tej drukarki termicznej, zobacz czy gdzie¶ nie ma zapisanego modelu...
Back to top

Tomekddd
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 15 May 2010 21:12   

Zdjêcia stare bo drukarka jest gdzie¶ w warsztacie i dopiero muszê j± odkopaæ.
Code:
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a7bc2a7cc539dc1.html]Link[/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aff1a3a80c0e455a.html]Link[/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/796ca84fa25ca5d3.html]Link[/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cfc793e97e4dafc3.html]Link[/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ca9306dc49d13ba4.html]Link[/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/435183b00b921f19.html]Link[/url]

reg. wew. pkt. 2

To jest drukarka ig³owa i s± na niej jakie¶ oznaczenia ale to bardziej na numery seryjne wygl±da.
Drukarka z tego co wiem posiada kontaktron do liczenia obrotów wa³u silnika przesuwaj±cego ca³± g³owicê z cewkami, je¶li g³owica przejedzie od jednej strony do drugiej to drukarka przechodzi do kolejnego wiersza czyli papier zostaje lekko wysuniêty. W mechanizmie jest jeszcze co¶ w rodzaju pr±dniczki (cewka i chyba rdzeñ) nale nie wiem do czego, albo to jaki¶ hamulec albo te¿ co¶ do sprawdzania po³o¿enia
Back to top

Poziom 23
Poziom 23

Post#14 16 May 2010 08:55   

Ze 7 lat temu byl ten sam projekt w Edw - maszyna do pisania ze drukarki.
Tylko tam uzyto uC ktory mial az 2kB flashu ...
Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 Post from the author of the topic 16 May 2010 12:06   

ten sam projekt nie móg³ byæ, bo jak doszed³em do zrobienia tej obs³ugi mo¿na znale¼æ w temacie do którego link za³±czy³em w pierwszym po¶cie ;-)
Co do tej ma³ej ig³ówki z kasy - zdjêcia nic nie mówi±. A s± tam jakie¶ uk³ady scalone?? jak tak to mo¿e na nich s± nalepki z np. wersj± firmware'u...
Back to top

Tomekddd
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 16 May 2010 18:44   

W drukarce ¿adnych scalaków nie znalaz³em, ale s± na PCB kasy tylko muszê j± wykopaæ bo nie wiem jakie tam by³y.
Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 Post from the author of the topic 16 May 2010 22:03   

pozostaje CI w takim razie zabawa z rêcznym sterowaniem drukarki (ig³a po igle), bo na nie przypuszczam, ¿eby na p³ycie kasy by³ osobny sterownik do drukarki.
;-)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 May 2010 22:03   

Back to top

Tomekddd
Poziom 19
Poziom 19

Post#18 17 May 2010 16:14   

Ja te¿ tak czuje, ale w³asnie nie bardzo wiem jak tym sterowaæ ¿eby cokolwiek napisaæ, tak ¿eby sie nie rozwala³o po papierze.

Na p³ycie na pewno nie ma sterownika bo z tego co przegl±da³em steruje ni± procesor
Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 Post from the author of the topic 18 May 2010 16:09   

musisz napisaæ:
1. obs³uga przesuwu papieru
2. obs³uga przesuwu g³owicy
3. obs³uga uderzeñ ig³y
4. zamkn±æ to w funkcjach (np. linefeed(), nexverttline(), printvertline(tu zapisane które ig³y maj± uderzyæ)
5. dodaæ obs³ugê znaków z plików .font (co nieco mo¿e pomo¿e Ci ten kod: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1584593&highlight= , drukuje ona na wy¶wietlaczu graficznym piksel po pikselu w³a¶nie z plików czcionek, mo¿e siê przydaæ na tym etapie)
Back to top

Tomekddd
Poziom 19
Poziom 19

Post#20 18 May 2010 16:20   

O takie co¶ mi chodzi³o dziêki, nied³ugo ukoñczê budowaæ sterownik do lampek i biorê sie za to
Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#21 Post from the author of the topic 18 May 2010 16:31   

ja te¿ kiedy¶ jak mia³em problemy z obs³ug± tej drukarki to chcia³em kupiæ jak±¶ uszkodzon± i w³a¶nie robiæ takie sterowanie
Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#22 Post from the author of the topic 20 May 2010 12:57   

Przedstawiam wersjê jak na chwilê obecn± finaln±.
Co do pamiêci to na razie nie chce mi siê definiowaæ polskich znaków do wy¶wietlania na LCD (t6963c), st±d nie bêdê dodawaæ tej funkcji i drukarka drukuje od razu wszystko z klawiatury.
lista funkcji:
1. mo¿liwo¶æ wyboru trybu rêcznego przesy³u komend do drukarki lub automatycznego drukowania (maszyna do pisania)
2. obs³uga polskich znaków
3. menu LCD do prze³±czania formatowania:
pogrubienie, podkre¶lenie, kursywa, nlq(wysoka jako¶æ) podwójna wysoko¶æ, podwójna szeroko¶æ, drukowanie podwójne, drukowanie dwukierunkowe, ndeksy górny i dolny, wybór jednej z 5-ciu czcionek programowo (automatyczne prze³±czanie NLQ dla czcionek)
4. automatyczny przesuw o 2 linie przy trybie podwójnej wysoko¶ci czcionki
5. drukowanie inteligentne - drukarka drukuje przy przerwie w pisaniu na klawiaturze (niestety nie ma mo¿liwo¶ci zwiêkszenia czasu oczekiwania <<u¿y³em do osi±gniêcia tego efektu jednej z funkcji drukarki>>, dlatego trzeba pisaæ szybko; mimo wszystko efekt jest widoczny w trybie podwójnej wysoko¶ci)
6. mo¿liwo¶æ ponownego zresetowania drukarki klawiszem [esc]
Za³±czam kod ¼ród³owy programu.
teraz rozpocznê pracê nad trybem graficznym tej drukarki (chcê osi±gn±æ efekt podobny do dzia³ania funkcji Line z Bascoma), gdy¿ chcê j± wykorzystaæ jako ploter wykresów temperatury
je¶li wrócê kiedy¶ do projektu tekstowego to dodam funkcjê pamiêci jednej linijki

lpt_final.txt
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  lpt_final.txt
 Contents:  
 Filesize:  12.9 KB

Back to top

maniekes
Poziom 2
Poziom 2

Post#23 03 Jun 2010 20:11   

siema!
chcia³bym siê przy³±czyæ do pytania pana Tomekddd, posiadam w pe³ni sprawn± drukarkê fiskaln± Emar Duo Pro, w niej s± dwa modu³y termiczne Axiohm htpn 9250, z ka¿dego wychodzi jedna tasiemka do komunikacji(w której jest ok 8-10 przewodów) oraz wtyczka do zasilania. Rozbiera³em j± i w ¶rodku poza tym znalaz³em 3 osobne p³ytki pcb, jedna prawdopodobnie do sterowania klawiatur± i wy¶wietlaczem, na drugiej s± z 2 wyjmowalne epromyy lub flashe, jaki¶ procek i pamiêæ(plus z³±czki do com zasilania itd), a na trzeciej nie ma praktycznie nic(do niej s± podpiête mechanizmy drukuj±ce).
ma kto¶ pomys³ jak wynale¼æ stamt±d uk³ad odpowiadaj±cy za drukowanie? (oczywi¶cie drukarka dzia³a w trybie tekstowym)
ewentualnie w jaki sposób komunikowaæ siê z tymi mechanizmami, a ju¿ sterownik postaram siê sam napisaæ
wpisywa³em w google nazwy uk³adów, ale jedyne co znalaz³em to to, ¿e ten mechanizm kosztuje $50...

je¿eli w ten sposób nie nara¿ê siê firmie Emar, to mogê wrzuciæ fotki tych p³ytek pcb i reszty drukarki

ps: to link do niej: http://www.emarserwis.pl/mr/showitem/drukarki/tradycyjne/emar/duo_pro
Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#24 Post from the author of the topic 03 Jun 2010 21:09   

có¿, szczerze mówi±c to s± 2 sposoby:
1. znale¼æ jakim¶ cudem kartê katalogow± i standardy sterowania
2. podpi±æ siê do samego sterowania g³owicy drukuj±cej (jak pisa³em wcze¶niej)
lub 3. nabyæ now± drukarkê/drukarynkê do której wcze¶niej znajdziemy dokumentacjê ;-)
Back to top

maniekes
Poziom 2
Poziom 2

Post#25 04 Jun 2010 09:44   

có¿, kupno nowej nic mi nie da, poniewa¿ ksi±¿ka dla kasjera jest dostêpna z tego adresu, który poda³em, ale tam s± tylko informacje o podpinaniu jej do szuflady, niektóre kody b³êdów i takie tam informacje o dzia³aniu w trybie fiskalnym.
protokó³ komunikacji przez RS232 te¿ jest b dobrze opisany na stronie posnetu, ale to nic nie da bo to same instrukcje kasowe.
chcia³em zrobiæ tak jak mówi³e¶, spróbowaæ zbudowaæ sterownik do tego mechanizmu, ale nie wiem w jakich standardach siê z nim komunikowaæ i dlatego napisa³em tego posta
jeszcze widzia³em, ¿e w niej jest kilka wyjmowalnych kostek(niestety numery ich s± pozaklejane plombami). mo¿e który¶ z nich to sterownik drukowania?
na dniach postaram siê zeskrobaæ wszystkie plomby i wrzuciæ foty p³ytek, mo¿e kto¶ bêdzie mia³ pomys³ :D

ps: pisze te¿ o tym, poniewa¿ nie wiem czy to nie jest porywanie siê z motyk± na s³oñce, bo mo¿e np drukarki fiskalne maj± jakie¶ zabezpieczenia przed 'nieautoryzowanym' dostêpem do mechanizmu drukuj±cego, ale mam nadziejê, ¿e nie, bo drukarka ma ponad 10 lat
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Jun 2010 09:44   

Back to top

marbu
Poziom 3
Poziom 3

Post#26 02 Jul 2010 11:19   

witam
1.) bierzemy dowoln± star± p³ytê g³ówn± z procesorem od komputera, mo¿e byæ nawet 486 DX SX czy starsza, pod³±czamy dowoln± ig³ówkê
2.) Podpinamy floppa + dyskieta z systemem np. MSDOS v6.22
3.) w autoexec.bat wpisujemy linijke na koñcu: "copy con prn"
4.) Wyrzucamy monitor
5.) Mamy gotow± maszynê do pisania, ka¿dy znak jest odwzorowywany, dzia³a te¿ backspace
Z tego co pamiêtam koñczy drukowanie Ctrl+Z
Back to top

piotrva
Poziom 22
Poziom 22

Post#27 Post from the author of the topic 02 Jul 2010 19:30   

có¿, przykro mi, ale mnie nie chodzi³o o komputer, ale o kontrolê drukarki z mikrokontrolera. mo¿na np. zrobiæ druk raportów temperatury itp. Taki by³ cel tej demonstracji...
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Maszyna do pisania ze starej drukarki ig³owej
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Co mo¿na zrobic ze starej drukarki atramentowej Lexmark Z13 (1)
Adaptacja starej drukarki fiskalnej (6)

Page generation time: 0.126 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed