Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM! Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#1 Post autora tematu 15 Maj 2010 23:50   

Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Witam. Mam problem z Ram gdy podłącze 1 gb + 512 Cpu-z widzi 1536 ale Windows tylko 1 GB. Wszystkie sloty dzialają na 100%. Ramy pracują na tych samych częstotliwościach wiec czemu nie współpracują ? 1 Gb jest firmy Kingston a 512 to Elixir. Proszę o pomoc.
Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
@GUTEK@
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1316
Miasto: Gliwice

@GUTEK@
Poziom 21
Post#2 16 Maj 2010 00:43   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Przypadkiem nie masz zintegrowanej grafiki która korzysta z tego ramu?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#3 Post autora tematu 16 Maj 2010 10:17   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Zintegrowana mam ale czy korzysta to nie wiem, wiec nie beda wspolpracowac ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Hyde911
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 736
Miasto: Łódź

Hyde911
Poziom 19
Post#4 16 Maj 2010 10:43   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Będą, ale część pamięci jest zajęta przez kartę graficzną. Wygląda na to, że karta zajmuje 512 MB. Nie wiemy co to za płyta główna ale wydaje mi się że to dużo za dużo. Należy w Biosie zmniejszyć przydział dla karty graficznej, 128MB będzie odpowiedniejszą wartością. Wtedy system będzie miał do dyspozycji ok 1,3 GB.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 5050

Marcin230
Poziom 24
Post#5 16 Maj 2010 10:58   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


czosnek00 napisał:
Zintegrowana mam ale czy korzysta to nie wiem, wiec nie beda wspolpracowac ?

Zobacz ile masz pamięci jeśli włożysz tylko moduł 1GB.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#6 Post autora tematu 16 Maj 2010 11:24   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Hyde911
Płyta główna to ECS L7VTA, na innych forach czytałem ze pomoże aktualizacja BIOSU jednak nic. Możesz mi napisać jak zmniejszyć przydział dla karty graficznej ?
Jednak czy to napewno wina karty graf. bo jak wcześniej miałem 512 to normalnie pokazywało, wiec karta nie mogla żreć aż 512 jak tylko tyle siedziało.

Marcin230

Wtedy jest tylko 1 GB pamięci.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 5050

Marcin230
Poziom 24
Post#7 16 Maj 2010 12:26   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Przecież ta płyta nie ma zintegrowanej grafiki.

Jeśli działa poprawnie sam moduł 512MB, to pozostaje zmiana na inny moduł, bo Twoje widocznie nie ruszą w parze. U mnie bez problemu działały moduły 2x1024 GoodRam, na biosie 1.7j bodajże.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#8 Post autora tematu 16 Maj 2010 19:49   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Czyli już nic na 100% nie da się zrobić ? Ten bios 1.7j mam ale nowszego nie znalazłem.

Dodano po 7 [minuty]:

Mam jeszcze 128 RAM. Jak włożę 1GB +128 to komp się zmula czyli tylko czyta 128.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
WojtasJD
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 29 Gru 2001
Posty: 12109
Miasto: Kondominium rosyjsko-niemieckie pod...

WojtasJD
Moderator na urlopie...
Post#9 17 Maj 2010 14:45   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Gdy włożone są obie kostki: przy starcie w czasie POST ile jest 'zliczone'?
Zależnie jaki Windows, pokaż jak wygląda Menedżer zadań / Wydajność

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#10 Post autora tematu 17 Maj 2010 17:14   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Menedżer zadań / Wydajność
Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Arek K.
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 476
Miasto: Częstochowa

Arek K.
Poziom 18
Post#11 17 Maj 2010 18:11   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Można zatrzymać ekran postu przyciskiem "pause"

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#12 Post autora tematu 17 Maj 2010 18:40   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Zdjęcia ekranu postu
Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM! Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM! Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 5050

Marcin230
Poziom 24
Post#13 18 Maj 2010 17:40   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Co tu wiedzieć. Bios i Windows widzi 1GB program widzi całość.
Włóż jakieś inne pamięci i się okaże co z tego wyjdzie.
Miałem tę płytę i wiem, że 2x1024 GoodRam 400 działały bez problemu, obecnie działa na 1GB GoodRam 400 + 512 MB GoodRam 333 i też nie ma problemu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#14 Post autora tematu 18 Maj 2010 20:28   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Czyli zostaje mi kupno nowego RAM-u bo z tymi już nic nie zrobie ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Miasto: Białystok

Platon
Spec od komputerów
Post#15 18 Maj 2010 22:10   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


To, ze CPU-Z widzi odpowiednią ilość znaczy tylko to, ze moduł SPD ma połączenie z płytą. Być może pamięc 512MB nie siedzi dobrze w slocie w ogóle, lub nie włożyłeś odpowiednio modułów jedno/dwustronnych.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#16 Post autora tematu 18 Maj 2010 22:51   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Siedzi bardzo dobrze przekładałem sloty, moduły też dobrze, to gdzie jest leży problem ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32830
Miasto: Łódź

jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#17 18 Maj 2010 23:37   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Który masz wariant płyty: 1.0 czy 1.1?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#18 Post autora tematu 19 Maj 2010 21:27   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


A gdzie to sprawdzę bo się nie orientuje ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 5050

Marcin230
Poziom 24
Post#19 19 Maj 2010 21:52   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


O ile pamiętam, to na dole płyty od strony portów będzie napisane REV.....

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#20 Post autora tematu 19 Maj 2010 22:18   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Cytat:
L7VTA REV : 1.0


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32830
Miasto: Łódź

jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#21 19 Maj 2010 23:19   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Weź dokumentacje płyty głównej i poczytaj, co napisano o pamięciach.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DeDua
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 318
Miasto: Żory

DeDua
Poziom 16
Post#22 20 Maj 2010 01:38   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Od siebie dodam tylko tyle, że przed aktualizacją biosu Cpu-Z ładnie pokazywał informacje o pamięci, a po zaktualizowaniu do najnowszej wersji jaka jest, okienka w programie są puste. Żadne problemy z pamięcią nie występują. Może i u ciebie jest coś podobnego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#23 Post autora tematu 20 Maj 2010 13:52   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


DeDua

Zaktualizowałem, ponieważ myślałem ze to pomoże i będzie już widziało RAM lecz dalej nic :/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#24 Post autora tematu 21 Maj 2010 14:27   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


W książeczce jedyne co znalazłem to jak wkładać ram i taką tabelkę, że RAM-y powinny iść od najmniejszego do największego lecz ja mam tak włożone.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32830
Miasto: Łódź

jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#25 21 Maj 2010 14:59   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


czosnek00 napisał:
W książeczce jedyne co znalazłem to jak wkładać ram i taką tabelkę, że RAM-y powinny iść od najmniejszego do największego

A uwagi na stronie 17 już nie zauważyłeś?
Cytat:
Note: We do not guarantee that all DDR 400 memory modules will work properly with your mainboard.


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#26 Post autora tematu 21 Maj 2010 15:15   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Dzisiaj zauważyłem ze zmieniła się pamięć zadeklarowana
Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!

Dodano po 3 [minuty]:

A uwagi na stronie 17 już nie zauważyłeś?
Cytat:
Note: We do not guarantee that all DDR 400 memory modules will work properly with your mainboard.


To oznacza, że nie wszystkie moduły pamięci będą działać na płycie głównej a nie że nie mogą współpracować, przecież pojedyńczo jak siedzą to jest dobrze czyli są dobre do płyty.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32830
Miasto: Łódź

jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#27 21 Maj 2010 15:38   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


czosnek00 napisał:
To oznacza, że nie wszystkie moduły pamięci będą działać na płycie głównej a nie że nie mogą współpracować, przecież pojedyńczo jak siedzą to jest dobrze czyli są dobre do płyty.

Nie zaryzykowałbym takiego stwierdzenia. Pod pojęciem "poprawna praca" należy również rozumieć "poprawna współpraca".

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#28 Post autora tematu 21 Maj 2010 16:18   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Tego nie wykluczam ale dlaczego zmieniła się pamięć zadeklarowana jak wcześniej było 1437 a teraz jest 993, bo wczoraj wyjmowałem pamięć i wkładałem więc może jest 1,5 GB tylko windows tego nie widzi ale czyta.

Dodano po 23 [minuty]:

Jednak nie :/
Wkładałem pojedyńczo i przy 512 RAM pamięć wynosi 993 a przy 1 GB 1437.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

czosnek00
Poziom 9
Post#29 Post autora tematu 21 Maj 2010 22:31   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Dobra problem rozwiązany przeczyściłem trochę wszystko powkładałem i zaczeło coś piszczeć lecz jeszcze raz poprzekładałem i widzi 1,5 GB

<jupi>
Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z pamięcią RAM Windows nie widzi program cpu-z tak (9)
Nowe kości ram , win nie czyta , cpu z czyta. (11)
System nie czyta RAM CPU-Z tak (6)
Windows 7, pamięć RAM - system nie widzi RAM (8)
Windows Server 2008 R2 - windows nie widzi pełnej ilości pamięci RAM (4)
DVD-Ram Matshity uj-845. BIOS go widzi, żaden system nie czyta płyt. (1)
Samsung PC3200U, 1GB - Windows i Bios nie widzą Ramu, Cpu-z widzi. (8)
Asus F5SL - Bios i Windows nie widzą jednej kości ramu, Cpu-z widzi (4)
WIndows XP SP2 nie widzi RAM. (5)
Pendrive intenso nie czyta go Windows choć go widzi... (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.086 seconds

elektroda.pl temat RSS