Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!
Autor
Wiadomość
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#1 Post autora tematu 15 Maj 2010 23:50   

Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Witam. Mam problem z Ram gdy podłącze 1 gb + 512 Cpu-z widzi 1536 ale Windows tylko 1 GB. Wszystkie sloty dzialają na 100%. Ramy pracują na tych samych częstotliwościach wiec czemu nie współpracują ? 1 Gb jest firmy Kingston a 512 to Elixir. Proszę o pomoc.
Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Maj 2010 23:50   





Powrót do góry
   
@GUTEK@
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1319
Miasto: Gliwice

Post#2 16 Maj 2010 00:43   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Przypadkiem nie masz zintegrowanej grafiki która korzysta z tego ramu?
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#3 Post autora tematu 16 Maj 2010 10:17   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Zintegrowana mam ale czy korzysta to nie wiem, wiec nie beda wspolpracowac ?
Powrót do góry
   
Hyde911
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 711
Miasto: Łódź

Post#4 16 Maj 2010 10:43   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Będą, ale część pamięci jest zajęta przez kartę graficzną. Wygląda na to, że karta zajmuje 512 MB. Nie wiemy co to za płyta główna ale wydaje mi się że to dużo za dużo. Należy w Biosie zmniejszyć przydział dla karty graficznej, 128MB będzie odpowiedniejszą wartością. Wtedy system będzie miał do dyspozycji ok 1,3 GB.
Powrót do góry
   
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 4984

Post#5 16 Maj 2010 10:58   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


czosnek00 napisał:
Zintegrowana mam ale czy korzysta to nie wiem, wiec nie beda wspolpracowac ?

Zobacz ile masz pamięci jeśli włożysz tylko moduł 1GB.
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#6 Post autora tematu 16 Maj 2010 11:24   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Hyde911
Płyta główna to ECS L7VTA, na innych forach czytałem ze pomoże aktualizacja BIOSU jednak nic. Możesz mi napisać jak zmniejszyć przydział dla karty graficznej ?
Jednak czy to napewno wina karty graf. bo jak wcześniej miałem 512 to normalnie pokazywało, wiec karta nie mogla żreć aż 512 jak tylko tyle siedziało.

Marcin230

Wtedy jest tylko 1 GB pamięci.
Powrót do góry
   
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 4984

Post#7 16 Maj 2010 12:26   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Przecież ta płyta nie ma zintegrowanej grafiki.

Jeśli działa poprawnie sam moduł 512MB, to pozostaje zmiana na inny moduł, bo Twoje widocznie nie ruszą w parze. U mnie bez problemu działały moduły 2x1024 GoodRam, na biosie 1.7j bodajże.
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#8 Post autora tematu 16 Maj 2010 19:49   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Czyli już nic na 100% nie da się zrobić ? Ten bios 1.7j mam ale nowszego nie znalazłem.

Dodano po 7 [minuty]:

Mam jeszcze 128 RAM. Jak włożę 1GB +128 to komp się zmula czyli tylko czyta 128.
Powrót do góry
   
WojtasJD
Moderator - Komputery Serwis
Moderator - Komputery Serwis


Dołączył: 29 Gru 2001
Posty: 11901

Post#9 17 Maj 2010 14:45   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Gdy włożone są obie kostki: przy starcie w czasie POST ile jest 'zliczone'?
Zależnie jaki Windows, pokaż jak wygląda Menedżer zadań / Wydajność
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#10 Post autora tematu 17 Maj 2010 17:14   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Menedżer zadań / Wydajność
Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Maj 2010 17:14   





Powrót do góry
   
Arek K.
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 488
Miasto: Częstochowa

Post#11 17 Maj 2010 18:11   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Można zatrzymać ekran postu przyciskiem "pause"
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#12 Post autora tematu 17 Maj 2010 18:40   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Zdjęcia ekranu postu
Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM! Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM! Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!
Powrót do góry
   
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 4984

Post#13 18 Maj 2010 17:40   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Co tu wiedzieć. Bios i Windows widzi 1GB program widzi całość.
Włóż jakieś inne pamięci i się okaże co z tego wyjdzie.
Miałem tę płytę i wiem, że 2x1024 GoodRam 400 działały bez problemu, obecnie działa na 1GB GoodRam 400 + 512 MB GoodRam 333 i też nie ma problemu.
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#14 Post autora tematu 18 Maj 2010 20:28   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Czyli zostaje mi kupno nowego RAM-u bo z tymi już nic nie zrobie ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Maj 2010 20:28   





Powrót do góry
   
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9263
Miasto: Białystok

Post#15 18 Maj 2010 22:10   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


To, ze CPU-Z widzi odpowiednią ilość znaczy tylko to, ze moduł SPD ma połączenie z płytą. Być może pamięc 512MB nie siedzi dobrze w slocie w ogóle, lub nie włożyłeś odpowiednio modułów jedno/dwustronnych.
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#16 Post autora tematu 18 Maj 2010 22:51   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Siedzi bardzo dobrze przekładałem sloty, moduły też dobrze, to gdzie jest leży problem ?
Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32988
Miasto: Łódź

Post#17 18 Maj 2010 23:37   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Który masz wariant płyty: 1.0 czy 1.1?
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#18 Post autora tematu 19 Maj 2010 21:27   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


A gdzie to sprawdzę bo się nie orientuje ?
Powrót do góry
   
Marcin230
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 4984

Post#19 19 Maj 2010 21:52   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


O ile pamiętam, to na dole płyty od strony portów będzie napisane REV.....
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#20 Post autora tematu 19 Maj 2010 22:18   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Cytat:
L7VTA REV : 1.0

Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32988
Miasto: Łódź

Post#21 19 Maj 2010 23:19   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Weź dokumentacje płyty głównej i poczytaj, co napisano o pamięciach.
Powrót do góry
   
DeDua
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 17 Maj 2005
Posty: 311
Miasto: Żory

Post#22 20 Maj 2010 01:38   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Od siebie dodam tylko tyle, że przed aktualizacją biosu Cpu-Z ładnie pokazywał informacje o pamięci, a po zaktualizowaniu do najnowszej wersji jaka jest, okienka w programie są puste. Żadne problemy z pamięcią nie występują. Może i u ciebie jest coś podobnego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Maj 2010 01:38   





Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#23 Post autora tematu 20 Maj 2010 13:52   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


DeDua

Zaktualizowałem, ponieważ myślałem ze to pomoże i będzie już widziało RAM lecz dalej nic :/
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#24 Post autora tematu 21 Maj 2010 14:27   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


W książeczce jedyne co znalazłem to jak wkładać ram i taką tabelkę, że RAM-y powinny iść od najmniejszego do największego lecz ja mam tak włożone.
Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32988
Miasto: Łódź

Post#25 21 Maj 2010 14:59   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


czosnek00 napisał:
W książeczce jedyne co znalazłem to jak wkładać ram i taką tabelkę, że RAM-y powinny iść od najmniejszego do największego

A uwagi na stronie 17 już nie zauważyłeś?
Cytat:
Note: We do not guarantee that all DDR 400 memory modules will work properly with your mainboard.

Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#26 Post autora tematu 21 Maj 2010 15:15   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Dzisiaj zauważyłem ze zmieniła się pamięć zadeklarowana
Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!

Dodano po 3 [minuty]:

A uwagi na stronie 17 już nie zauważyłeś?
Cytat:
Note: We do not guarantee that all DDR 400 memory modules will work properly with your mainboard.


To oznacza, że nie wszystkie moduły pamięci będą działać na płycie głównej a nie że nie mogą współpracować, przecież pojedyńczo jak siedzą to jest dobrze czyli są dobre do płyty.
Powrót do góry
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32988
Miasto: Łódź

Post#27 21 Maj 2010 15:38   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


czosnek00 napisał:
To oznacza, że nie wszystkie moduły pamięci będą działać na płycie głównej a nie że nie mogą współpracować, przecież pojedyńczo jak siedzą to jest dobrze czyli są dobre do płyty.

Nie zaryzykowałbym takiego stwierdzenia. Pod pojęciem "poprawna praca" należy również rozumieć "poprawna współpraca".
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#28 Post autora tematu 21 Maj 2010 16:18   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Tego nie wykluczam ale dlaczego zmieniła się pamięć zadeklarowana jak wcześniej było 1437 a teraz jest 993, bo wczoraj wyjmowałem pamięć i wkładałem więc może jest 1,5 GB tylko windows tego nie widzi ale czyta.

Dodano po 23 [minuty]:

Jednak nie :/
Wkładałem pojedyńczo i przy 512 RAM pamięć wynosi 993 a przy 1 GB 1437.
Powrót do góry
   
czosnek00
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 41
Miasto: K.O.

Post#29 Post autora tematu 21 Maj 2010 22:31   

Re: Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!


Dobra problem rozwiązany przeczyściłem trochę wszystko powkładałem i zaczeło coś piszczeć lecz jeszcze raz poprzekładałem i widzi 1,5 GB

<jupi>
Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Cpu-z widzi, Windows Nie czyta RAM!
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z pamięcią RAM Windows nie widzi program cpu-z tak (9)
Nowe kości ram , win nie czyta , cpu z czyta. (11)
System nie czyta RAM CPU-Z tak (6)
Windows 7, pamięć RAM - system nie widzi RAM (8)
Windows Server 2008 R2 - windows nie widzi pełnej ilości pamięci RAM (4)
DVD-Ram Matshity uj-845. BIOS go widzi, żaden system nie czyta płyt. (1)
Samsung PC3200U, 1GB - Windows i Bios nie widzą Ramu, Cpu-z widzi. (8)
Asus F5SL - Bios i Windows nie widzą jednej kości ramu, Cpu-z widzi (4)
WIndows XP SP2 nie widzi RAM. (5)
Pendrive intenso nie czyta go Windows choć go widzi... (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS