Forum Index

Rules | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

Zegar Tekstowy jakiego jeszcze nie by³o by parklinson

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Zegar Tekstowy jakiego jeszcze nie by³o by parklinson
Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 17 May 2010 18:17   

Witam

Chcia³em Wszystkim przedstawiæ zegar tekstowy który uda³o mi siê stworzyæ na urodziny mojej kochanej ¯ony.

Pomys³ wzi±³ siê po zobaczeniu postu kolegi Mirley który mo¿na znale¼æ pod linkiem Link . Pod wzglêdem schematu uk³ad nie ró¿ni siê zbytnio usun±³em jedynie zegar zewnêtrzny bo moim zdaniem jest on niepotrzebny zrobi³em swoje p³ytki pcb, napisa³em program do Atmegi16 w Bascomie no i wykona³em ca³± konstrukcjê mechaniczn±.

Na zdjêciach zegara Mirley'a widzia³em ¿e trzeba koniecznie pod¶wietlaæ ka¿d± literkê osobno lub zastosowaæ diody o wiêkszym k±cie ¶wiecenia, ja skorzysta³em z tej pierwszej opcji tak wiêc do budowy wykorzysta³em ponad 160 diod. (Ale efekt jest taki jakiego oczekiwa³em. ).

Front panel zosta³ wykonany na grawerce w nastêpuj±cy sposób Pleksia + kilka warstw farby w sprayu po wyschniêciu w grawerka w odbiciu lustrzanym efekt jest ¶wietny.

Zegar nastawia siê przez 2 przyciski minuty i godziny. Zegar zasilany jest z zasilacza 12 VDC potem na LM7805. Diody mia³y byæ zasilane z 12 VDC jednak jak pod³±czy³em je na tym napiêciu ( z rezystorem oczywi¶cie) to litery razi³y w oczy tak ¿e nie mo¿na by³o na niego patrzeæ.

Niestety nie mam zdjêæ z budowy bo czas mnie bardzo goni³ wiêc o tym nie my¶la³em. Postaram siê wkrótce rozebraæ zegar i pokazaæ go jak wygl±da w ¶rodku.

Podsumowuj±c ¯ona jest zadowolona z konstrukcji, koszty jakie ponios³em to jakie¶ 150 - 160 z³ z czego 3/4 to diody.
Czas na realizacjê 2 tygodnie ( siedzia³em od 16 do 2 w nocy codziennie ) Tak wiêc pracoch³onna konstrukcja.

To chyba wszystko w astronomicznym skrócie

Oto zdjêcia orygina³u i mojej konstrukcji

Zegar Tekstowy jakiego jeszcze nie by³o by parklinson Zegar Tekstowy jakiego jeszcze nie by³o by parklinson Zegar Tekstowy jakiego jeszcze nie by³o by parklinson
Back to top

.:Proxy:.
Poziom 11
Poziom 11

Post#2 17 May 2010 19:07   

Re: Zegar tekstowy by parklinson

Bardzo ³adna konstrukcja ! Gratulujê :) Twój front panel o wiele lepiej wygl±da ni¿ projekty wykonane z trawionych napisów na laminacie...
Mam pytanie , czy móg³by¶ podaæ wymiary Twojego zegara i czy masz jaki¶ szablon na litery? Zak³adam ¿e robi³e¶ to na maszynie cnc. W ogóle czy móg³by¶ udostêpniæ jakie¶ materia³y pomocne w budowie takiego cuda ?

Pozdrawiam:)
Back to top

kiler129
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 17 May 2010 21:34   

Czy móg³by¶ udostêpniæ kod i jaki¶ schemacik (chocia¿by pogl±dowy)?
Nie powiem - robi wra¿enie nawet na fotkach.
Back to top

tragi
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 17 May 2010 21:41   

Jestem pe³en podziwu dla twojej konstrukcji. Musia³e¶ w³o¿yæ w ten projekt du¿o serca. A jakie s± gabaryty tego wy¶wietlacza? Gdzie go wykorzystujesz?

Robi wra¿enie.
Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 Post from the author of the topic 17 May 2010 22:00   

Dziêki za pochwa³y :) do³±czam filmik na youtubie. Przepraszam za marn± jako¶æ ale nagrywa³em to aparatem, zreszt± my¶lê ¿e nie chodzi o jako¶æ filmu tylko bardziej o to jak zegar dzia³a. Film jest przy¶pieszony jakie¶ 4 razy.

Link

tragi wrote:
Jestem pe³en podziwu dla twojej konstrukcji. Musia³e¶ w³o¿yæ w ten projekt du¿o serca. A jakie s± gabaryty tego wy¶wietlacza? Gdzie go wykorzystujesz?

Robi wra¿enie.

Wy¶wietlacz ma 300x300x30 mm a wykorzystujê go w pokoju dziennym jako zegar :P bo poprostu ³adnie wygl±da
Back to top

VSS
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 17 May 2010 22:18   

Re: Zegar Tekstowy jakiego jeszcze nie by³o by parklinson

na mój gust bardzo dobry projekt, zapewne wiêkszo¶æ forumowiczów chêtnie by taki zrobi³o wiêc schemacik i wsad do proca obowi±zkowy :)

a do czego jest w pi±tym rzêdzie z prawej ABCX ??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 May 2010 22:18   

Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 Post from the author of the topic 17 May 2010 22:23   

VSS wrote:
na mój gust bardzo dobry projekt, zapewne wiêkszo¶æ forumowiczów chêtnie by taki zrobi³o wiêc schemacik i wsad do proca obowi±zkowy :)

a do czego jest w pi±tym rzêdzie z prawej ABCX ??

Jak uporz±dkujê kod to go dorzuce chocia¿ jak prosi³em o pomoc w znalezieniu b³êdu to nie by³o chêtnych do pomocy :P
To samo siê tyczy schematu jak przerysujê to dodam
Back to top

yenaldushi
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 17 May 2010 22:26   

Czy tylko mi siê wydaje, ¿e ¶wiat³o z diod przebija na s±siaduj±ce litery? (zw³aszcza przy PIÊTNA¦CIE i DWADZIE¦CIA)

Projekt bardzo ³adny. :D
Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 Post from the author of the topic 17 May 2010 22:34   

yenaldushi wrote:
Czy tylko mi siê wydaje, ¿e ¶wiat³o z diod przebija na s±siaduj±ce litery? (zw³aszcza przy PIÊTNA¦CIE i DWADZIE¦CIA)

Projekt bardzo ³adny. :D

W odpowiedzi na pytanie to ¶wiat³o nie przebija na s±siednie literki. Na ¿ywo w dzieñ tego nie widaæ Natomiast w nocy jak jest 100% ciemno w pokoju to jest lekka po¶wiata ale kontrast liter pod¶wietlonych jest tak mocny ¿e w sumie te¿ jest to nie zauwa¿alne. Na filmie ten efekt jest bardzo mocno widoczny ale to wina aparatu :P
Back to top

daroslav15
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 17 May 2010 22:35   

Ja bym proponowa³ pleksê podkleiæ mo¿e foli± np. tak± jak± czêsto s± przyciemniane szyby w autach. W oryginale tak chyba zosta³o zrobione, nie widaæ wtedy tak tych wygrawerowanych literek, które nie s± pod¶wietlone. Niemniej ¿ona powinna byæ zadowolona, odwali³e¶ kawa³ dobrej roboty, tym bardziej, ¿e robi³e¶ wszystko po pracy, a mog³e¶ przecie¿ otworzyæ zimne piwko i odpocz±æ w fotelu :). Pozdrawiam
Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 Post from the author of the topic 17 May 2010 22:40   

daroslav15 wrote:
Ja bym proponowa³ pleksê podkleiæ mo¿e foli± np. tak± jak± czêsto s± przyciemniane szyby w autach. W oryginale tak chyba zosta³o zrobione, nie widaæ wtedy tak tych wygrawerowanych literek, które nie s± pod¶wietlone. Niemniej ¿ona powinna byæ zadowolona, odwali³e¶ kawa³ dobrej roboty, tym bardziej, ¿e robi³e¶ wszystko po pracy, a mog³e¶ przecie¿ otworzyæ zimne piwko i odpocz±æ w fotelu :). Pozdrawiam

Za to ¿e robi³em to po pracy to rzeczywi¶cie nale¿y mi siê nagroda a co do piwa to lepiej nie bêdê siê wypowiada³ bo nie wiem czy ju¿ wszystkie puste butelki trafi³y do kontenera. A co do uwagi na temat podklejenia foli± przyciemnian± to zastanawia³em siê nad tym i wydaje mi siê ¿e ciekawiej wygl±da tablica z widocznymi literkami ni¿ ca³kiem ciemna. Pierwszy efekt jest taki ¿e nie wiadomo po co jest reszta tych liter. Oczywi¶cie litery s± równie¿ podklejone foli± z tym ¿e do laminowania bardzo ³adnie to ustrojstwo rozprasza ¶wiat³o. Jeszcze mi siê przypomnia³o ¿e ka¿d± diodê szlifowa³em ¿eby bardziej rozprasza³a ¶wiat³o :P I chyba to by³o najbardziej upierdliwe
Back to top

Kuniarz
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 17 May 2010 22:47   

Jak rozwi±za³e¶ sterowanie diodami ? Matryca, drivery ?
Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#13 Post from the author of the topic 18 May 2010 13:22   

Kuniarz wrote:
Jak rozwi±za³e¶ sterowanie diodami ? Matryca, drivery ?

Cze¶æ

Diody sterowane s± multipleksowo przez 2 tranzystory jeden do godzin kolejny do minut. Diody z ka¿dej sekcji (sekcja godzin i sekcja minut) maj± wspóln± anodê a katody s± pod³±czone do ULN2803. S³owo JEST pod³±czone do sta³e do zasilania. Diody z minut poprzez rezystor bo wyj¶cia z procesora, najpro¶ciej jak siê da³o.

Zastanawia³em siê nad wy¶wietlaniem sekund tak jak w oryginalnym zegarze jednak odst±pi³em od tego bo przede wszystkim brakowa³o mi czasu a po drugie to taki ma³o u¿yteczny bajer. W najbli¿szej przysz³o¶ci bêdê robi³ drug± wersjê zegara i znacz±ca zmian± jak± chce wprowadziæ bêdzie automatyczna regulacja ¶wiecenia diod poprzez PWMa i fotorezystor umieszczony gdzie¶ w obudowie. Bo jak jest ciemno w pokoju to diody mog³y by ¶wieciæ s³abiej. Mo¿e dodam jest kurant zrobiony po prostu na jakim¶ buczku piezo sygnalizuj±cy pipniêciem przy ka¿dej godzinie.
Back to top

franz87
Poziom 12
Poziom 12

Post#14 18 May 2010 14:27   

Super projekt.Gratulacje!
Pomy¶la³em,¿e móg³bym wykonaæ taki sam na prezent komu¶ z rodziny.
I ma pytanie,bo nie mam dostêpu do CNC.
Mo¿na na plexi nakleiæ literki,potem pomalowaæ kilka razy sprayem/farb± reszte,zdj±æ naklejki i uzyskaæ podobny efekt.Na koñcu pomalowaæ czym¶ na "b³ysk".
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 May 2010 14:27   

Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#15 Post from the author of the topic 18 May 2010 16:14   

franz87 wrote:
Super projekt.Gratulacje!
Pomy¶la³em,¿e móg³bym wykonaæ taki sam na prezent komu¶ z rodziny.
I ma pytanie,bo nie mam dostêpu do CNC.
Mo¿na na plexi nakleiæ literki,potem pomalowaæ kilka razy sprayem/farb± reszte,zdj±æ naklejki i uzyskaæ podobny efekt.Na koñcu pomalowaæ czym¶ na "b³ysk".

My¶lê ¿e je¶li przykleisz literki pomalujesz a pó¼niej je zedrzesz to wyjdzie to kiepsko. Lepiej na pewno bêdzie wgl±daæ je¶li dasz to sobie na ploterze wyci±æ i przykleiæ do peksji podj±³em równie¿ tak± próbê i wysz³o to ca³kiem dobrze a koszt by³ 15 z³ za wyciêcie plus folia transferowa.

Mam jeszcze pro¶bê o oddanie na mnie g³osu je¿eli siê komu¶ podoba moja konstrukcja bo widzê ¿e konkurs DIY w toku :P
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 May 2010 16:14   

Back to top

franz87
Poziom 12
Poziom 12

Post#16 18 May 2010 23:05   

Ok,dziêki,ale dalej nie rozumiem trochê zasady dzia³ania,bo:

Za³ó¿my ,¿e jest godzina 12:33

Wiêc
DWUNASTA jest w linijce "8"
TRZY - gdzie jest "3" ? Nak³ada siê z trzydzie¶ci?

Czy zawsze jest tak ¿e od góry jest np. dwunasta_dwadzie¶cia_trzy
Czy mo¿e zdarzaj± sie takie sytuacje ¿e jest dwunasta_trzy_dwadzie¶cia

Bo jako¶ nie umiem sobie tego wyobraziæ xD
Back to top

maciek_slon
Poziom 20
Poziom 20

Post#17 18 May 2010 23:27   

Jak jest 12:33 to pokazuje:

dwunasta
trzydzie¶ci

i zapala dooko³a 3 diodki sygnalizuj±ce +3 minuty. S³ownie czas pokazuje siê co piêæ minut.
Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#18 Post from the author of the topic 19 May 2010 07:58   

maciek_slon wrote:
Jak jest 12:33 to pokazuje:

dwunasta
trzydzie¶ci

i zapala dooko³a 3 diodki sygnalizuj±ce +3 minuty. S³ownie czas pokazuje siê co piêæ minut.

Dok³adnie jest tak jak pisze kolega maciek.

Oczywi¶cie mo¿na by³o by dodaæ ka¿d± minutê jako s³owo ale wydaje mi siê ¿e to nie o to w tym chodzi :) A chodzi chyba o to ¿eby ludzie "odkryli" ¿e zegar nie pokazuje tylko co piêæ minut tylko w³a¶nie co minutê.

Tak± sam± sytuacje mia³em wczoraj z moim Te¶ciem który mi mówi ¿e ten zegar jest nie dok³adny bo pokazuje tylko co piêæ minut. I powiem Wam tak zobaczyæ jego minê to bezcenne jak zosta³ bez s³owa :P ¿e jednak zegar jest dok³adny ;)
Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#19 19 May 2010 08:49   

Interesuj±cy pomys³ :)
Przyda³oby siê jeszcze nieco wiêksze odfiltrowanie literek niepod¶wietlonych, bo do¶æ mocno je widaæ - ale przy takim kolorze, jaki masz, to ciê¿ko bêdzie...

No i prezent fajny :) (hmm, zbli¿a mi siê rocznica ;) )
Back to top

GienekS
Poziom 22
Poziom 22

Post#20 19 May 2010 13:22   

A ile to pobiera mocy ?
Back to top

retaliato
Poziom 10
Poziom 10

Post#21 19 May 2010 13:24   

A ja mam pytanie odnosnie grawerki, robiles to samemu (tzn. masz dostep do frezarki CNC) czy zleciles to jakiejs firmie i jesli tak to moglbys podac koszt wykonania takiego frezu?
Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 Post from the author of the topic 19 May 2010 13:46   

retaliato wrote:
A ja mam pytanie odnosnie grawerki, robiles to samemu (tzn. masz dostep do frezarki CNC) czy zleciles to jakiejs firmie i jesli tak to moglbys podac koszt wykonania takiego frezu?

Je¿eli chodzi grawerkê to cena rynkowa przypuszczam za tak± powierzchniê mo¿e wynie¶æ oko³o 50-60 z³/szt Ja za swoj± grawerkê nie p³aci³em bo zrobi³ to dla mnie kolega.

GienekS wrote:
A ile to pobiera mocy ?

Nie wiem nie sprawdza³em tego jeszcze, ale chodzi to z zasilacza transformatorowego Un=12VDC In=200 mA ale s±dzê ¿e to du¿o przewymiarowany zasilacz po prostu mia³em taki pod rêk±.
Back to top

me_super
Poziom 22
Poziom 22

Post#23 19 May 2010 16:00   

parklinson wrote:

Kiedy¶ w moim zegarze DIY da³em fototranzystor + elektroniki które regulowa³a natê¿enie wy¶w. w zale¿no¶ci od o¶wietlenia. W dzieñ by³ max. jasno¶ci aby cokolwiek by³o widaæ w nocy aby nie raziæ jasno¶æ by³a mocno skrêcana.
Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#24 Post from the author of the topic 20 May 2010 10:05   

me_super wrote:
parklinson wrote:

Kiedy¶ w moim zegarze DIY da³em fototranzystor + elektroniki które regulowa³a natê¿enie wy¶w. w zale¿no¶ci od o¶wietlenia. W dzieñ by³ max. jasno¶ci aby cokolwiek by³o widaæ w nocy aby nie raziæ jasno¶æ by³a mocno skrêcana.

Mo¿e rzeczywi¶cie bêdzie to lepsze rozwi±zanie ni¿ PWM i sterowanie natê¿eniem pr±du p³yn±cego przez diody. Z drugiej strony zastanawiam siê nad zrobieniem tego tak jak jest w oryginale ¿e bêdzie mo¿liwe manualne nastawienie jasno¶ci swiecenia wg upodobañ. Muszê siê nad tym zastanowiæ.

Dzisiaj postaram siê do³±czyæ nowe zdjêcia bo wreszcie bêdê mia³ statyw do aparatu. Mam nadziejê ¿e uda mi siê z³apaæ piêkno tego zegara :P
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 May 2010 10:05   

Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#25 20 May 2010 11:04   

Zawsze mo¿esz daæ prze³±cznik: wej¶cie z fotorezystora/wej¶cie z PWM.
Back to top

19Stach89
Poziom 2
Poziom 2

Post#26 02 Jun 2010 22:22   

Zegarek bardzo fajny, mo¿na prosiæ o schemat i kod ¼ród³owy?
Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#27 Post from the author of the topic 04 Jun 2010 18:23   

Zamieszczam nowe zdjêcia.

Jak na razie zegar dzia³a bez zarzutu :)

6:45

Do zastosowania na zewn±trz siê nie nadaje bo litery s± bardzo s³abo widoczne

Procesor i pl±tanina kabli

P³yta mocuj±ca diody i elektronikê, do¶æ du¿y ba³agan w ¶rodku spowodowany brakiem odpowiedniej grubo¶ci przewodów.

Opracowujê teraz ulepszony model zegara wiêc bedzie trzeba poczekaæ na schematy i wsad do procesora. Poza tym Atmega16 jest tu wykorzystywana jak strzelanie z armaty do komara wiêc chcê daæ co¶ z rodziny Atiny ¿eby obni¿yæ koszty produkcji.

Je¿eli podoba Ci siê mój projekt proszê oddaj na mnie g³os w konkursie na najlepsze DIY maja i czerwca.

Za ka¿dy oddany g³os bardzo dziêkuje.
Back to top

conaada23
Poziom 3
Poziom 3

Post#28 19 Jun 2010 10:25   

O matko, ale pl±tanina. Czemu nie zrobi³e¶ tego na p³ytkach PCB, np. wierszami. W ten sposób podwy¿szasz koszty produkcji bo trzeba rêcznie polutowaæ te przewody. Czy mi siê zdaje czy procesor jest zamontowany na uniwersalce?
Back to top

parklinson
Poziom 15
Poziom 15

Post#29 Post from the author of the topic 22 Jun 2010 19:18   

conaada23 wrote:
O matko, ale pl±tanina. Czemu nie zrobi³e¶ tego na p³ytkach PCB, np. wierszami. W ten sposób podwy¿szasz koszty produkcji bo trzeba rêcznie polutowaæ te przewody. Czy mi siê zdaje czy procesor jest zamontowany na uniwersalce?

Wydaje mi siê ¿e jednak mniej pracy (i przy ni¿szych kosztach za p³ytki bo zegar ma 30x30 cm) jest bez p³ytek drukowanych bo nie trzeba tego prasowaæ trawiæ wierciæ a dopiero potem lutowaæ, w sumie to polutowanie tego wszystkiego na paj±ka zajmuje mi jakie¶ 2 godziny wiêc tragedii nie ma. A co do p³ytki procesora to nie jest to p³ytka uniwersalna tylko zaprojektowana przezemnie.

Pozdrawiam Micha³
Back to top

arturchris
Poziom 6
Poziom 6

Post#30 31 Aug 2010 22:36   

A mo¿e by tak zastosowaæ ta¶my led. Taka moja krótka uwaga. Zegar rewelacyjny .Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Zegar Tekstowy jakiego jeszcze nie by³o by parklinson
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Sterownik Domowy by IMEX - takiego jeszcze na forum nie by³o (26)
Tego jeszcze nie by³o: Wiatromierz (34)
Zegar tekstowy klasyczny (19)
Sedes jakiego jeszcze nie by³o... (43)
Modkit Micro - programowanie jeszcze nigdy nie by³o tak proste (17)

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Widgets and banners || Contact

Page generation time: 0.431 seconds

elektroda.pl topic RSS feed