FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zderzak Łągiewki otrzymał złoty medal w Genewie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Zderzak Łągiewki otrzymał złoty medal w Genewie
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#331 15 Jan 2012 01:55   

Re: Zderzak Łągiewki otrzymał złoty medal w Genewie

:arrow: submariner - To ty proponujesz, żeby coś przeanalizować, więc ty masz wyjaśnić, o co ci chodzi.
14 Sty 2012 22:44 Zbyszek Kopeć wrote:
Uczelnia ma łatwiejszą możliwość uzyskania grantu na takie badania.

Po pierwsze, potrzeba żeby było co badać - skoro Łągiewka / EPAR nie chce tego określić, to nie ma czego badać.
Po drugie, EPAR dostaje dziesiątki (i to spore) razy więcej kasy, niż mój zakład - więc może to EPAR by finansował?
Po trzecie, pracownicy uczelni umieją dużo, i odpowiednio dużo pracują - nie nad takimi bzdurami, jak projekty EPAR
- ja miałbym duże moralne wątpliwości, czy mogę rzucić to, co robię, a zająć się testowaniem urządzenia EPAR - bo
robię coś potrzebnego, i to musiałoby zostać odłożone na później, co spowodowałoby jakieś straty, i to pewnie spore;
oczywiście mógłbym to zrobić, gdyby EPAR wystąpił o wykonanie takich badań na oficjalnej drodze, i ktoś z moich
przełożonych (może np. Pani Minister) zadecydował/a, że takie badania należy wykonać. Ale EPAR tego nie zrobił,
i trochę nie rozumiem dlaczego, przecież Łągiewka ma poparcie Pani Minister, pewnie kazałaby wykonać badania.
Jedyne wyjaśnienie, jakie mi przychodzi do głowy, to takie, że Łągiewka / EPAR nie chce, by oszustwo się wydało.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jan 2012 01:55   

Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#332 15 Jan 2012 04:01   

:arrow: ita chyba nie o to mi chodziło to była odpowiedź na przedstawienie obliczeń...z mojej strony, kiedyś może ale obecnie nie mam aż tyle czasu aby bezbłędnie i stylistycznie je przedstawić bo wszelkie odstępstwa od przyjętych regół to reakcja niektórych uczestników forum i narażenie się na rozległe tłumaczenia się... . Pomyślałem , że jak zrobię to w formie pytań a sceptycy sami sobie odpowiedzą to znacznie skrócę czas na tłumaczenie . Nie było to adresowane szczególnie do ciebie. Ja mam pewność działania w zakresie jakie zaprezentował pan Łągiewka , oczywiście nie widzę tam żadnych nowych dotychczas nieznanych praw fizyki a raczej inne podejście do tematu na które wcześniej nikt nie zwrócił uwagi. Nie mam zamiaru budować zderzaka bo nie potrzebuję więc ograniczyłem sie do obliczeń mnie potrzebnych ale ten zderzak był czymś w rodzaju potwierdzenia pewnych rozwiązań, przemyśleń.
Swoją drogą to jak możesz ocenić wagę twojej pracy i jej wyższość nad EPAR jeśli tego nie zbadaleś=zbadano a te potencjalne właściwości czy adaptacja byłaby prawdopodobnie nie mniej potrzebna jak twoje prace ?
Back to top

coralgol1976
Poziom 14
Poziom 14

Post#333 15 Jan 2012 14:45   

Nie wiem jak wy panowie, ale ja gdy miałem kilka lat bawiłem się samochodzikami napędzanymi kołem zamachowym rozpędzanym do dużych obrotów za pośrednictwem przekładni... takie małe autka pocierane kołami o podłoże.. Czy to aby nie zderzak Łągiewki ?
Back to top

brofran
Poziom 21
Poziom 21

Post#334 15 Jan 2012 15:02   

coralgol1976 wrote:
Czy to aby nie zderzak Łągiewki ?
Zderzak to nie , ale zasada działania identyczna - zresztą gdybys poczytał cały temat to juz ktoś to zauważył - nie jest to żadna nowość. :D
Back to top

Zbyszek Kopeć
Poziom 21
Poziom 21

Post#335 15 Jan 2012 15:37   

Zderzak Łągiewki to trochę inna zasada od tych zabawek, bo inaczej byśmy mieli tego w Polsce 40 mln szt w autach.
Back to top

skynet_2
Poziom 20
Poziom 20

Post#336 15 Jan 2012 15:57   

@coralgol1976 zasada działania ta sama, jedyna różnica to pierwsza przekładnia.
W zabawce są 2 koła zębate, a w zderzaku Łągiewki jest listwa zębata i jedno koło zębate.

Jedynym zadaniem listwy jest rozsprzęglenie układu, gdyż zderzak Łągiewki ma ograniczony posuw.
Back to top

Zbyszek Kopeć
Poziom 21
Poziom 21

Post#337 15 Jan 2012 17:53   

Prawie.
Takie genialnie proste i nikt tego wcześniej nie wymyślił, jedynie Łągiewka wiedział co z tym zrobić; jak Newton z jabłkiem.
Back to top

skynet_2
Poziom 20
Poziom 20

Post#338 15 Jan 2012 19:12   

Zbyszek Kopeć wrote:
Prawie.
Możesz to rozwinąć?
Oba rozwiązania zamieniają w ten sam sposób ruch posuwisty na obrotowy, gdyby przyjąć że w przypadku zabawki podłoże i koła tworzą pierwszą przekładnie to rozwiązania byłyby identyczne.

Zbyszek Kopeć wrote:
Takie genialnie proste i nikt tego wcześniej nie wymyślił, jedynie Łągiewka wiedział co z tym zrobić; jak Newton z jabłkiem.
Newton nie zaprojektował grawitacji, tylko zauważył jej skutek.

Trochę dziwi mnie takie zainteresowanie tematem, zderzak Łągiewki absorbuje energię w sposób nieliniowy obcięty[do zrównania prędkości wirnika/przekładnia i prędkości obiektu z którego energia jest odbierana], np. tłumik olejowy zadziała dużo lepiej, tyle że nie daje on możliwości odebrania odzyskanej energii.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#339 15 Jan 2012 19:25   

:arrow: submariner - Jeśli nie formułujesz jasno pytania, to skąd ktoś ma wiedzieć, o co pytasz?
Co do mojej pracy, to wiem, że jest potrzebna, i opóźnienia w tej pracy powodują straty;
nie mam powodu, żeby uważać, że ze "zderzaka Łągiewki" może być jakikolwiek pożytek.

:arrow: coralgol1976 - Też się bawiłem takimi samochodzikami, mam wrażenie, że to raczej
pasuje do tego angielskiego patentu - zamiast powoływać się na niejasne wypowiedzi
Łągiewki jako wcześniejszą publikację lepiej byłoby pokazać jakieś stare zabawki, bo
o ile dobrze pamiętam, w angielskim patencie zrobili zastrzeżenie, że kółko napędzane
poprzez przekładnię służy do zwiększenia efektywnej inercji, co się robi w zabawkach,
tam jest potrzebna zwiększona inercja dla wydłużenia drogi samochodzika.
Back to top

ivamos
Poziom 5
Poziom 5

Post#340 26 Jan 2012 13:46   

Osobiście jestem fanem genialności ludzi za krętactwem marki EPAR.
Spór z uniwersytetem Cambridge potrzeba było dla odpowiedniego P.R. poprowadzić - bo w oczach rośnie się, kiedy sika się na nogawkę największym.
Co tu ale zrobić, by ten duży za bardzo mnie nie kopnął w tylek ale tylko lekko odsunął nie bardzo szkodząc?
Quote:
Jerzy Ziółkowski, rzecznik patentowy wynajęty przez Łągiewków. (...) Co mogą wskórać Polacy? - Jedynie unieważnić patent. Bo to, żeby pan Łągiewka stał się jego autorem, absolutnie nie wchodzi w grę. Dlaczego? Ponieważ upublicznił swój wynalazek - twierdzą Adam Pawłowski i Jerzy Ziółkowski. Obaj rzecznicy patentowi są zgodni, że był to kardynalny błąd. 

Czy oby to nie genialne? Darmowy medialny hałas w Polsce spory. Proces-fraszka, na którą Cambridge wystarczyło by chyba wysłać studenta pierwszego rocznika prawa. Rezultat - z góry przewidziany. Koszty tej akcji promocyjnej pokryte z publicznych pieniędzy.
A efekt? W opinii szarej masy publicznej Łągiewka nie tylko ma wsparcie Szwedzkiej Królewskiej Akademii Naukowej, szwedzkiego rządu, Europejskiej agencji kosmicznej, arabskich szejków i nagrodę na największą innowacje 21 wieku - ale to jego cudo ukradł drugi najstarszy anglojęzyczny uniwersytet świata!!!
Na jak do cholery! Gdyby to nie było cudo, to by Cambridge przecież nie ukradł!
Ta taktyka doskonale się sprawdza - zwolenników wierzących w cuda Łągiewka widocznie ma.
A tak na marginesie. Nie tak dawno - to dla oświetlenia rowerów nie używano zasilania bateryjnego - lecz dynamo. To ruch liniowy roweru zamieniało na ruch obrotowy i produkowało energie elektryczną. A co ciekawe - te masywne rosyjskie nawet sporo hamowali rower. :D
Elektrownia wodna wykorzystuj energie przyśpieszonego strumienia wodnego i zmienia jego ruch liniowy na obrotowy ruch turbiny - za pomocy której produkowana jest energia elektryczna.
Także elektrownie-wiatraki zmieniają liniowy ruch wiatru na ruch obrotowy...
Wszystko działa na tych samych zasadach, co cuda Łągiewki.
No ale w zderzaku Łągiewki oprócz tego występują zjawiska niewytłumaczalne...
Back to top

Zbyszek Kopeć
Poziom 21
Poziom 21

Post#341 26 Jan 2012 16:47   

Toż wiadomo, że uniwersytet Cambridge ukradł tę koncepcję Lucjanowi Łągiewce, bo przecież tylko Polak może takie rzeczy wymyśleć.
A faktem jest że Łągiewka to już dawno ogłosil, ale to tym naukowcom nie przeszkadza. Polacy zazdroszczą swoim wynalazcom mądrości i niektórzy wolą, żeby wynalazcami byli obcy, ale cóż my też mamy genialnych wynalazców.
Back to top

ivamos
Poziom 5
Poziom 5

Post#342 26 Jan 2012 17:42   

Dokładnie. Tylko Polak może wpaść na pomysł, iż uniwersytet w Cambridge ukradł jakiś pomysł Łągiewki. Genialna jest tylko skala tego oszustwa.
Back to top

Zbyszek Kopeć
Poziom 21
Poziom 21

Post#343 26 Jan 2012 17:59   

Oczywiście tu naukowiec z uniwersytetu w Cambridge jest oszustem.
Back to top

Labuś
Poziom 12
Poziom 12

Post#344 26 Jan 2012 20:01   

Zbyszek Kopeć napisał:Oczywiście tu naukowiec z uniwersytetu w Cambridge jest oszustem.

P. Łagiewka nie pokazywał nigdy swojego urządzenia jako układu amortyzującego ani nie przedstawiał analizy pracy tego układu amortyzującego -pokazywał natomiast zderzak /lub barierę/ i przedstawiał bzdurne parametry tego urządzenia ,wszelkie nieścisłości opisu tłumaczył niedoróbkami w fizyce .
Osobiście nie widzę konfliktu interesów jeśli chodzi o ''Zderzak Łagiewki'' a ''inerter'' z Cambridge - natomiast oczywistym dla mnie jest że ''Zderzak Łagiewki'' działa gorzej niż jakikolwiek amortyzator zapewniający stałą siłę hamowania według wzoru siła =Energia kinetyczna dzielona przez drogę wyhamowania [F=Ek/ S].
''Inerter'' w zastosowaniu jako jeden z elementów układu zawieszenia pojazdu został po analizie matematycznej zastosowany i przetestowany ,nie łamiąc przy tym praw fizyki,w konkretnych pojazdach .
Wobec powyższego raczej Łagiewka nie został okradziony ,ponieważ zastosowanie jako zderzak , bariera nie jest brane pod uwagę przez ''naukowców z Cambridge.
Back to top

ivamos
Poziom 5
Poziom 5

Post#345 26 Jan 2012 21:00   

Zbyszek Kopeć wrote:
Oczywiście tu naukowiec z uniwersytetu w Cambridge jest oszustem.

Ja tam mam przy zestawieniu: niedouk z Kowar na jednej stronie i renomowany uniwersytet na drugiej stronie, pewne wątpliwości co do kompetencji oceny czegokolwiek z pozycji tego pierwszego.
Kiedy jednak na słynnych wideach widzę mocno wzmacnianego malucha pędzącego 20km/h i kierowcę (choć przygotowanego na uderzenie) który w momencie uderzenia leci do przodu nie panując nad swoim ciałem - nie dam się przekonać, że taki sam test przeprowadzono przy 75-80km/h i kierowca odczuł tylko "lekkie szarpnięcie".
Wyliczono w tym wątku także ogólnie dostępne konkretne fakty udowadniające, że cały EPAR to najzwyklejsze krętactwo i oszukiwanie służące zdobywaniu dotacji unijnych.
Potrzeba być naprawdę mocno wierzącym w bajki, by dla kogoś było oczywiste, że oszustem jest ktoś inny jak sam Łagiewka.
Ale wierzyć każdy może w co chce.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jan 2012 21:00   

Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#346 27 Jan 2012 01:40   

Poszukałem - pisałem o tym 11 Lis 2008 - radar pokazywał 20km/h, ale na filmie
widać, że samochód jedzie 2m/s, zwalnia do 1.6m/s i wtedy uderza w ten zderzak.
Przy okazji trafiłem na informację, jaką podałem o patentach z.Ł. 6 maja 2008.
Back to top

Zbyszek Kopeć
Poziom 21
Poziom 21

Post#347 15 Feb 2012 00:18   

Zaraz będzie w TVN:
http://superwizjer.tvn.pl/55494,historia-pewnego-wynalazku,aktualnosc.html
Back to top

ivamos
Poziom 5
Poziom 5

Post#348 15 Feb 2012 00:35   

No nie - jak już TVN twierdzi, że to geniusz a niedobry Cambridge go okradł - to MUSI MUSI i jeszcze raz MUSI być prawda! :cry:
Back to top

Zbyszek Kopeć
Poziom 21
Poziom 21

Post#349 15 Feb 2012 09:07   

Oglądałem ten program. Pokazali samą prawdę.
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#350 15 Feb 2012 14:14   

Naprawdę? To co tak konkretnie - ile kasy wyciągnęli nie dając nic wzamian? Tylko ostatni rok, czy i o wcześniejszych latach?
Back to top

ivamos
Poziom 5
Poziom 5

Post#351 15 Feb 2012 15:12   

Nie nie... źle rozumiesz. Samą prawdę oznacza, ze pokazali tą jedyną słuszną - tą naszą prawdę. Bardziej osamotnioną jak samą - bo założę się, że prawdę te niedobrą (tzn. strony Cambridge) nie prezentował nikt.
Na pewno też nie wypowiedział się nikt ze Szwedzkiej Królewskiej akademii naukowej - a przecież wg. tej jedynej słusznej prawdy, ośrodek naukowy w Kowarach, jest (wg EPAR) z nimi bardzo po kumpelsku. Pewnie nie był w programie też nikt z IFIA czy SUF, którzy to udzielili dla EPAR tych Supernagród - które są tak super, że nikt nigdy na świecie poza Polską o nich nie słyszał...

Ale nie ma się co martwić! Polskie geniusze już zrozumieli jak podbijać świat.
Po pierwsze piiiiaaaar przekonujący, że to coś polskiego, nowego i genialnego:
http://www.youtube.com/watch?v=rD3oeLNFYtE&feature=related
Potem zakłada się genialną firmę z obietnicami:
http://www.robokopter.pl/
I tyle wystarczy. Bezmózgowych fanów uważających informację z tv za święte już się ma i droga do dotacji otwarta.
Już tylko parę odrębnych spółek potrzeba założyć i dbać o kolejny piiiaaar.
Na przykład pozew do sądu dla APPLE, bo quadrokoptery z dwoma kamerami steruje się dziś aplikacją na iphone. Zaraz po tym do sądu przeciw Samsung - bo działa już i na jego telefonach z Androidem.
Wystarczy na przekonanie mas, że Apple ukradł jego myśli i dorabia się na tym kokosów.
Potem już żądanie haraczu od każdego sklepu modelarskiego, które mają od lat podobne latawce w ofercie razem z uchwytem na kamerę...
Bo wszystko to przecież działa na podobnych zasadach jak "genialna konstrukcja" tego pana, którego wyposażenia pochodzi z najtańszych zasobów wysyłkowego chińskiego HobbyKinga.
Niech i przegra każdy spor już na wstępie... jak pójdzie do tych samych speców co EPAR, kasy na pewno nie zabraknie.
Back to top

kult5
Poziom 18
Poziom 18

Post#352 16 Feb 2012 09:26   

@ ivamos
Ja bym nie łączył tych wątków. Ty podajesz tutaj przykład zwykłej przedsiębiorczości, żeby teraz coś sprzedać to trzeba trąbić naokoło, że nasz produkt jest rewolucyjny, innowacyjny, i nie da się bez niego żyć. A przeważnie tak jest że dana rzecz jest ogólnie dostępna, a 1 osoba opakuje je w ładne pudełko i robi z tego kokosy, gdy inni przecierają oczy ze zdumienia.
W poruszanym w temacie wątku mamy przykład ciągłego mamienia społeczeństwa cudownością produktu, podważaniem klasycznych praw fizyki, oraz ciągłymi obietnicami pokazania prototypów. (W programie 3 PR 1,5 roku temu słyszałem że za któryś miesiąc prototypy zostaną ukończone i zaprezentowane)

Jeśli projekty naukowców z Cambridge są plagiatami, to gdzie ich wyjątkowe właściwości? Czy zostały ukryte? Czy ci naukowcy to jakieś lamy, że chcą uniknąć sławy na cały świat? A jeśli tych właściwości nie posiadają więc z plagiatem nie maja nic wspólnego i mogą spać spokojnie. Natomiast przed Łągiewką nadal świat jest do zdobycia bo nikt innych takimi "cudami" się nie chwali.

P.S. Ja bym wolał żeby żaden robo coś tam mi nad głową nie latał. Wystarczą mi spadające sztuczne satelity...
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#353 16 Feb 2012 12:38   

16 Lut 2012 08:26 kult5 wrote:
Jeśli projekty naukowców z Cambridge są plagiatami, to gdzie ich wyjątkowe właściwości?
Czy zostały ukryte? Czy ci naukowcy to jakieś lamy, że chcą uniknąć sławy na cały świat?

Przecież właśnie taki jest problem z plagiatami, że często są gorsze od oryginału,
więc Łągiewka i jego EPAR będą mieli czym uzasadniać brak tych cudów... ;)
Back to top

Zbyszek Kopeć
Poziom 21
Poziom 21

Post#354 16 Feb 2012 14:43   

Tylko polski naukowiec, jak prof Gomuła współpracujący z łągiewką, jest mądry, a anglicy dopiero mogą od nas się uczyć, chyba że przez WSI KUPOWSALI JAKIEŚ WAŻNE POLSKIE WYNALAZKI, OKRADAJĄC POLSKICH WYNALAZCÓW NA POZIOMIE PATENTOWANIA.
Back to top

ivamos
Poziom 5
Poziom 5

Post#355 16 Feb 2012 15:30   

kult5 wrote:
@ ivamos
Ja bym nie łączył tych wątków. Ty podajesz tutaj przykład zwykłej przedsiębiorczości, żeby teraz coś .....

Raczej chodziło mi o pokazanie faktu, że dziś telewizja to biznes a nie dziennikarstwo. Liczy się ilość a nie jakość a zapodane informację są pikuś warte.
Przecież człowiek doskonale wie, że na Euro nikt nie pozwoli mu latać z tym nad głowami ludzi. Doskonale też wie, że nigdy czegoś produkować nie będzie w stanie a obecny stan który prezentuje jest na poziomie przeciętnego mniej zasobnego modelarza.
Dla czego więc zakłada firmę i robi otoczkę? ....
Zbyszek Kopeć wrote:
Tylko polski naukowiec, jak prof Gomuła współpracujący z łągiewką, jest mądry...

To jest chyba oczywiste. Nie sztuka zarabiać uczciwą pracą - to jakoś potrafi każdy. Ale oszustwo i wyłudzanie pieniędzy klasy ludzi wokół EPAR - to już wyższa sztuka cwaniactwa. Szczerze podziwiam.
Back to top

Pi111
Poziom 10
Poziom 10

Post#356 16 Feb 2012 15:58   

Historia pewnego wynalazku
To mogło być przełomowe odkrycie. Zamiast tego wynalazca przez lata był wyśmiewany; jedynemu uczonemu, który zainteresował się jego wynalazkiem, radzono, by zakończył naukową karierę; a na koniec prace badawcze w tajemnicy prowadzono za granicą. Teraz Lucjan Łągiewka zbiera nagrody na świecie. W Polsce nie został doceniony, choć jego nazwisko jest znane od lat. Wciąż walczy o opatentowanie swojego wynalazku.

http://superwizjer.tvn.pl/55495,historia-pewnego-wynalazku,aktualnosc.html
Back to top

_jta_
Poziom 26
Poziom 26

Post#357 16 Feb 2012 16:54   

Pi111 - to już było przedstawiane, masz coś do powiedzenia poza kopiowaniem tych bzdur, które już znamy?
Back to top

Zbyszek Kopeć
Poziom 21
Poziom 21

Post#358 16 Feb 2012 19:09   

To jest realna prawda; Łągiewka i prof Gomuła to są polscy geniusze, jedynie angielska uczelnia szybka stwierdziła, że chociaż w Polsce nie rozumieją tematu, to trzeba szybko skopiować sprawę i opatentować, oni nie patrzyli, że dotychczasowa fizyka mówi trochę inaczej, aby im działało i to nawet w FORMUŁA1, teraz oni robią kasę, a polskie EPAR jest dalej atakowane przez Polaków, pomimo że u anglików sprawa jednak działa, chociaż pod inną nazwą (zresztą angielską).
Back to top

ivamos
Poziom 5
Poziom 5

Post#359 16 Feb 2012 19:56   

No to proponuje, by mr. Lągiewce przyznać tytuł mistrza świata konstruktorów formuły 1. W końcu to jego pomysł za tym stoi. :cry: :D
Back to top

brofran
Poziom 21
Poziom 21

Post#360 16 Feb 2012 20:15   

Zbyszek Kopeć wrote:
u anglików jednak działa,

U nas też działa - nikt tu nie zaprzeczał. Jednakże zastosowanie może ten patent znalezć w specyficznych warunkach . na pewno nie w seryjnej produkcji samochodów - tu sprawdzają się lepiej dotychczasowe rozwiązania. Gdyby Łagiewka takie inne rozwiązania od razu podał , to uniknęlibyśmy niepotrzebnych emocji , a sam pomysł mógłby być już dawno opatentowany i zastosowany .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Feb 2012 20:15   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Zderzak Łągiewki otrzymał złoty medal w Genewie
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 12 of 17 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 15, 16, 17  Next
Jump to page:
Similar topics
Farnell element14 otrzymał nagrodę za najlepszy biznes online (4)
Toyota pokaże elektryczny samochód iQ w Genewie (10)

Page generation time: 0.504 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed