| Author |
pimp Poziom 11

|
21 May 2010 00:05 Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
Witajcie.
Panowie, zastanawia mnie, czy cennik 0,592 zł za 1kWh jest realny? Któryś dostawca ma takie ceny? Wynajmuję mieszkanie /Wrocław/ i dokładnie tyle za kWh liczy sobie właściciel twierdząc, że taki jest cennik, jutro zabieram się za ustalenie dostawcy i sprawdzenie czy jest to prawdą. Przeglądałem kilka taryf i cena za kWh oscylowała średnio od ok 25 gr do lekko ponad 30, ale 59? Coś tu chyba jest nie tak
Dzięki wielkie za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Miwhoo Poziom 22

|
21 May 2010 00:27 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
Witam.
Mnie kasują na wynajętym 0,52PLN/kWh.
Podana przez Ciebie cena to cena jednostkowa za kWh. Do tego dochodzi seria opłat stałych:
- za energię czynną [faktyczna opłata z cennika] 0,2495
- stała staw. sieciowej 1,3400
- jakościowa opł. sys. 0,0077
- sieciowa zmienna 0,1876
- abonamentowa 0,6100
- przejściowa [zobowiązania ZE - kredyty i inne] 5,0300
Była audycja J. Waissa na temat opłat, spece z ZE ciężko się tłumaczyli, w końcu wyszło na to, że tzw. opłata przejściowa to min. kredyty zaciągnięte przez ZE, które spłacają klienci i inne podobne. To tak, jakbyś miał kredyt wzięty na swoją firmę, a raty byś dawał do spłaty klientom, jako dodatkowa opłata do usługi. Ot taki sobie urok monopolu :)
|
|
| Back to top |
|
 |
leloo Poziom 11

|
21 May 2010 04:36 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
No i z tego co wiem, żeby czerpać zyski z dostarczania energii elektrycznej potrzebna jest koncesja.
Wynajmujący może co najwyżej refakturować taką samą kwotę, jaką płaci ZE.
|
|
| Back to top |
|
 |
stomat Poziom 21

|
21 May 2010 11:40 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
Kolego Miwhoo, to nie jest wymysł "monopolistów z energetyki" tylko sejmu RP.
To sejm w ustawie z 29.06.2007 (Dz.U. 130 poz.905) nałożył OBOWIĄZEK pobierania tej opłaty.
"Art. 9. 1. Operator uwzględnia w taryfie za usługi przesyłania energii elektrycznej w rozumieniu przepisów prawa energetycznego wysokość stawek opłaty przejściowej, o których mowa w art. 11 i art. 12 ust. 2, oraz warunki ich stosowania."
Więc każdy operator musi ją pobierać czy chce czy nie chce. To są koszty rozwiązania przez elektrownie kontraktów długoterminowych, tak bardzo krytykowanych przez zwolenników wolnego rynku. Chodzi o to, że banki udzieliły kredytów na budowę i unowocześnienie elektrowni (ekologia, odsiarczanie spalin, itd.). W sytuacji gdy elektrownia traci kontrakt na sprzedaż energii bank żąda wyższych odsetek lub innych zabezpieczeń (wyższe ryzyko niewypłacalności). Ktoś za to musi zapłacić.
Jak bierzesz kredyt na swoją firmę to kosztów spłaty kredytu nie wliczasz w koszty ? Ależ wliczasz, tylko ukrywasz je w cenie. "Monopoliści" nie mogą nic ukryć w cenie, wszystko musi być czarno na białym.
P.S. Czy wiecie że energia z wiatraków kosztuje ok. 4 zł/kWh ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 May 2010 11:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
21 May 2010 12:04 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
ZE jest mistrzem w wymyślaniu dodatkowych opłat.
U mnie w zakładzie co miesiąc na fakturze pojawia się nowa pozycja "opłata stała za..." ;)
Czekam, kiedy się Urząd Antymonopolowy weźmie za tych darmozjadów.
Jak pokazała nam tegoroczna zima, raczej nie wiele z tych sum faktycznie trafia na konserwację. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
=Grzegorz= Poziom 17

|
21 May 2010 14:25 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
Moja matka po 40 latach pracy w ZE nie potrafi rozszyfrować rachunku z ZE za prąd:) to tak jakby cena PEPSI 0.5l wynosiła:
-0.39gr
-0.29gr opłata recyklingowa
-0.49gr opłata transportowa
-0.15gr opłata surowcowa
-0.18gr stawka szkodliwa
-0.21gr stawka systemowa HEHE
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 May 2010 14:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marian_em Poziom 19

|
21 May 2010 21:19 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
| pimp wrote: |
Witajcie.
Panowie, zastanawia mnie, czy cennik 0,592 zł za 1kWh jest realny? Któryś dostawca ma takie ceny? |
Cena kWh do "podrozliczeń" to kwota z faktury podzielona przez ogólną liczbę zużytych kWh. Nikt się w tym wypadku nie posługuje rozbijaniem ceny na 50 różnych czynników bo nie ma to sensu.
|
|
| Back to top |
|
 |
stomat Poziom 21

|
24 May 2010 11:51 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
| Madrik wrote: |
|
Czytałeś mój post powyżej twojego ? To nie ZE wymyśla. ZE nie może nawet pół grosza dołożyć do faktury. Wszystko musi być zgodne z ustawą, rozporządzeniem i zatwierdzone przez urząd. To są pomysły mądrych ludzi z "góry". Wszystko dla naszego dobra oczywiście.
Opłaty recyklingowe, transportowe i inne są oczywiście uwzględnione w cenie innych towarów i usług. Także spłaty kredytów zaciągniętych przez przedsiębiorcę. Ale są "ukryte" a w przypadku cen energii dzieli się włos na czworo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
25 May 2010 06:10 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
| stomat wrote: |
| Madrik wrote: |
|
Czytałeś mój post powyżej twojego ? To nie ZE wymyśla. ZE nie może nawet pół grosza dołożyć do faktury. Wszystko musi być zgodne z ustawą, rozporządzeniem i zatwierdzone przez urząd. To są pomysły mądrych ludzi z "góry". Wszystko dla naszego dobra oczywiście.
Opłaty recyklingowe, transportowe i inne są oczywiście uwzględnione w cenie innych towarów i usług. Także spłaty kredytów zaciągniętych przez przedsiębiorcę. Ale są "ukryte" a w przypadku cen energii dzieli się włos na czworo.
|
To jak wytłumaczysz to, że nie zmienia się ustawa, a zmieniają się pozycje na fakturze w cyklu miesięcznym? ;) Siedzi tam ktoś, kto tylko bierze pieniądze za kombinowanie, jak wyciągnać więcej z nas, biedaków. ;)
Żonglują nazwami, rozbijają na drobne, łączą ponownie - wszystko na korzyść monopolisty.
Prawo to zabawna rzecz. Można je interpretować na setki sposobów i oni to robią.
Jak się jakiś sposób nie sprawdza, to się wycofują i zmieniają tak, żeby tylko nie stracic.
|
|
| Back to top |
|
 |
stomat Poziom 21

|
25 May 2010 08:41 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
Jakie pozycje ci się zmieniły na ostatniej fakturze ? Nie licząc opłat zmiennych - zależnych od zużycia.
|
|
| Back to top |
|
 |
berga Poziom 14

|
29 May 2010 19:37 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
Witam.
W tym miesiącu otrzymałem z Vattenfalla fakturę i rozliczenie za zużytą energię za okres od 15.05.2009. do 15.05.2010. i wygląda to mniej więcej tak:
zużycie: 2939 kWh (licznik 3 fazowy, jednotaryfowy),
do zapłaty za energię: 999,85 zł,
za dystrybucję: 584,38 zł,
co w efekcie daje ok. 0,54 zł/kWh.
Ponieważ notuję te ceny, mogę dodać, iż w ubiegłym roku było to 0,44zł/kWh, czyli cena poszła o 23%!
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
30 May 2010 18:44 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
Kolego Stomat, oczywiście niedobry sejm uchwalił tą ustawę pomimo zdecydowanego sprzeciwu zakładów energetycznych haha.
Oczywiście nikt nie lobbował w tej sprawie haha.
Oczywiście zakłady energetyczne nie osiągają zysku ze sprzedaży energii i najchętniej daliby ją za darmo tylko źli posłowie nakazali pobierać za nią opłaty.
Wszystko na rachunkach jest jasne i przejrzyste, nie ma się czego czepić.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2010 18:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
stomat Poziom 21

|
30 May 2010 20:47 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
Nie, nie jest jasne ani przejrzyste. Dystrybutorzy gdyby mogli pobieraliby większe opłaty. Nie zmienia to jednak faktu że to nie dystrybutorzy wymyślili te wszystkie opłaty. Paradoksalnie Sejm uchwala takie rzeczy żeby wzmocnić pozycję odbiorcy. Podobnie jak np. nakłada na banki obowiązek publikowania RRSO. Ale jak widać po wypowiedziach kolegów odbiorcy nie są zadowoleni. Dostawcy też nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Miracle Woman SM Poziom 17

|
02 Jun 2010 10:02 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
U mnie realny koszt to 82 gr/kWh.
Płacę ok 140zł/ miesiąc.
|
|
| Back to top |
|
 |
retrofood Poziom 25

|
02 Jun 2010 11:17 Re: Ceny energii elektrycznej |
|
|
|
Kol. Miwhoo podał przyczynę i sposób naliczania cen. Temat zamykam.
|
|
| Back to top |
|
 |