Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Światło i Oświetlenie -> Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.
Autor
Wiadomość
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#1 Post autora tematu 24 Maj 2010 18:55   

Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Witam,
Przejde od razu do rzeczy. Posiadam lampe halogenowa z czujnikiem ruchu. Zawieszona jest wysoko pod rynna, niestety czujnik ruchu sprawdza sie bardzo zle: wlacza lampe, kiedy sasiedzi z obu stron poruszaja sie po swoich podworkach, u mnie reaguje w roznych miejscach, zazwyczaj w tych, ktorych nie potrzebuje.
Postanowilem kupic nowy czujnik ruchu, zawiesic go nizej i ustawic dokladnie na wprost sciezki prowadzacej do furtki (na tym odcinku zalezy mi najbardziej).
Moj przebiegly plan jest taki, aby odlaczyc czujnik ruchu znjadujacy sie przy lampie i zamiast niego podlaczyc ten nowy.
Teraz moje pytania: czy w ogole jest to mozliwe do zrobienia? Jaki kabel powinienem zakupic (ile zyl)?
Czy, aby ulatwic sprawe powinienem odpiac stary czujnik, sprawdzic ile i jakiego koloru kabelki go zasilaly?
Dzieki wielkie za wszelka odpowiedz i pomoc
pozdrawiam

oto schemat podlaczenia nowego czujnika ruchu
Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.

rys. ogolny
Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.
Powrót do góry
   
macko.79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 245
Miasto: POZNAN

Post#2 24 Maj 2010 19:46   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Jeśli odkręcisz całą istniejącą lampę z czujnikiem ruchu to zobaczysz wystające ze ściany 2 lub 3 przewody (ten 3 zielono-żółty to uziemienie).
Od istniejącej lampy zdemontuj czujnik ruchu. Powinna ci zostać w ręku lampa z dwoma przewodami od żarówki-prawda?
Jeden z nich podłącz do sensora RED, a drugi do sensora BLUE.
Zostają ci dwa przewody (BLUE i BROWN) wychodzące z lampy które podłączasz do przewodów zasilających wystających ze ściany.
Życzę powodzenia bo naprawde niewiem jak to jaśniej wytłumaczyć:D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Maj 2010 19:46   





Powrót do góry
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#3 Post autora tematu 24 Maj 2010 22:52   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Dzieki za szybka odpowiedz. Czy musze odkrecac cala lampe? Czy nie da sie poprzez zdemontowanie starego czujnika i podlaczenie do kabelkow, ktore po nim pozostaly, nowego?
Jeszcze inna sprawa, ten nowy czujnik bedzie znajdowal sie ok. 3 metry od lampy, jakiego rodzaju kabel powinienem kupic, by polaczyc czujnik z lampa?

pozdrawiam
Powrót do góry
   
macko.79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 245
Miasto: POZNAN

Post#4 25 Maj 2010 10:18   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Nie wiem jak ta twoja lampa wygląda także trudno mi powiedzieć czy wystarczy odkręcić tylko stary czujnik.
A, co do przewodu wystarczy ze kupisz 3 razy 2,5mm.
Powrót do góry
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#5 Post autora tematu 25 Maj 2010 18:40   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Dzieki za odpowiedz. Wiec kabel 3 zylowy. Dobralem sie do mojej lampy i zauwazylem, ze do czujnika ruchu prowadza 3 kabelki: bialy, niebieski i brazowy.
Rozkrecilem tez nowy czujnik i z niego prowadza rowniez 3 kabelki: czerwony, niebieski i brazowy.
Czy moge teraz w jakis sposob polaczyc te 3 kabelki z moim nowym czujnikiem (np. bialy-czerwony, niebieski-niebieski i brazowy-brazowy), czy nadal powinienem zdjac cala lampe?
pozdrawiam
Powrót do góry
   
macko.79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 245
Miasto: POZNAN

Post#6 25 Maj 2010 19:53   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Jeśli jesteś pewien że biały przewód w starej lampie pełni taką samą role co czerwony w nowym czujniku to tak.
Chociaż według mnie to chyba tak będzie bo w moim czujniku ruchu był on szarego koloru:D
Powrót do góry
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#7 Post autora tematu 25 Maj 2010 21:53   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


No wlasnie o to chodzi, ze nie jestem pewny :) Cos mi jednak mowi, ze raczej wszystko powinno byc ok. A czym roznia sie w fachowym pojeciu kabelki bialego i czerwonego koloru? Czy nie przyjmuje sie czasem tych kolorow np. do napiecia?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Maj 2010 21:53   





Powrót do góry
   
macko.79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 245
Miasto: POZNAN

Post#8 25 Maj 2010 21:59   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Sprawdz tylko czy ten biały idzie bezpośrednio do żarówki czy jeszcze jest połączony z innym przewodem?
Albo zrób tak.
Sprawdż próbówką czy w brązowym przewodzie jest prąd.
Jeśli tak to połącz dwa brązowe ze sobą.
Następnie połącz ze sobą niebieskie.
Następnie sprawdz próbówką biały przewód czy jest w nim prąd.
Teoretycznie nie powinno być prądu a więc wtedy połącz go z czerwonym.
Powodzenia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Maj 2010 21:59   





Powrót do góry
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#9 Post autora tematu 25 Maj 2010 22:42   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Dzieki, za odpowiedz. Sproboje i dam znac. Rozumiem, ze jesli w bialym bedzie napiecie, to zabrac rece precz od tego i nie laczyc z czerwonym?
Powrót do góry
   
macko.79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 245
Miasto: POZNAN

Post#10 26 Maj 2010 11:54pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Zasada jest taka, że brązowy to faza, niebieski to zero, a jeśli przy starej lampie nikt nic nie kombinował po swojemu to możesz śmiało połączyć biały z czerwonym:D
Mam nadzieję, że następny twój post będzie potwierdzeniem że lampa już działa:D
Powrót do góry
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#11 Post autora tematu 26 Maj 2010 19:14   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Dzieki, za odpowiedz. Wlasnie wracam z "gory". Po odlaczeniu czujnika wzialem probowke i okazalo sie, ze swieci tylko przy brazowym kabelku. Niebieski i bialy brak reakcji (no chyba, ze przy demontazu czujnika oderwalem bialy kabelek od plytki w lampie (tego nie wiem bo lampy nie rozkrecalem)). Nikt nic nie kombinowal przy mojej lampie:) jutro po pracy zakupie kabel i zabiore sie do roboty. :)
pozdrawiam

ps nie wiem czy to cos pomoze w odpowiedzi, ale sprawdzilem kabel prowadzacy do samej lampy (brazowy- swieci, zielono-zolty - nie swieci, i niebieski - nie swieci). Jest wiec podobnie jak w kabelkach prowadzacych z lampy do czujnika ( inne kolory).
Powrót do góry
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#12 Post autora tematu 27 Maj 2010 15:51   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Kupilem kabel 3x 0,75mm kwadratowego (max 1440W, 6A). Czy taki moze byc?
Powrót do góry
   
mxs
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 956
Miasto: "-"

Post#13 27 Maj 2010 16:32pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Taki kabel może być.
Powrót do góry
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#14 Post autora tematu 27 Maj 2010 22:32   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Dzieki, biore sie wiec do roboty i dam znac!

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

Wszystko smiga! Wiec kabelki na pewno dobrze podlaczone!!!! Bede tylko musial przesunac czujnik lekko w bok. Teraz jest na wprost sciezki. Sciezka jest waska i po jej 1 stronie znajduja sie szopki, z drugiej strony po drugiej stronie jest slupek na pranie, wiec nie zawsze sie wlacza kiedy otwieram furtke. Mysle, ze te szopki i slupek troche mu mieszaja. Postaram sie przesunac i zobaczymy jaki bedzie rezultat. Oczywiscie dam znac jak poszlo.
Dziekuje bardzo za pomoc!
pozdrawiam
Powrót do góry
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#15 Post autora tematu 14 Lip 2010 22:50   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Witam. Tak jak obiecalem wczesniej, opisuje. Niestety przelozenie czujnika w inne miejsce nic nie pomoglo. Jest nawet gorzej: czujnik wychwytuje jedynie ruch w obrebie max 2m. Porazka. Zatanawiam sie czy istnieje mozliwosc podlaczenia drugiego czujnika ruchu do tej samej lampy halogenowej. Czy istnieje taka mozliwosc? To chyba jedynie rozwiazanie w moim przypadku.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lip 2010 22:50   





Powrót do góry
   
Miwhoo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2000
Miasto: Leśniewo k. Pucka

Post#16 14 Lip 2010 23:18pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Witam.

Kilka słów na temat kabli, otóż kable to są ziemne, oznaczane jako YKY lub YAKY, lub inne, których oznaczenia zaczynają się na Y.
Co do reszty, to mamy do czynienia z przewodami i takiego nazewnictwa powinniśmy się trzymać.

Podłączenie drugiego czujnika jest możliwe, o ile będzie zasilany z tej samej fazy. Można łączyć nieskończoną ilość takich włączników / czujników. W tym przypadku musi być to połączenie równoległe.
Powrót do góry
   
kkas12
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 4904
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

Post#17 14 Lip 2010 23:22   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Witam!

Zmień czujnik na taki co ma większy zasięg.
Powrót do góry
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#18 Post autora tematu 14 Lip 2010 23:57   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Witam,
ten czujnik ma zasięg 12m. Mój ogródek ma maximum 9m. Obecnie czujnik znajduje się dokładnie w połowie ogrodu, więc zarówno do bramki jak i drzwi wejsciowych ma nieco ponad 4,5m. I nadal nic. Reaguje dopiero kiedy przechodzę ok. 2m od niego. Dodam, że wcześniej włączał się nawet na te 9m, z tym że nie załączał się będąc przekonanym, że wtedy czujnik wyłapie wszystko, i bardzo się rozczarowalem, jeszcze dziwniejsze jest to, że nawet kiedy przymocowałem czujnik w poprzednie miejsce, to nie jest już tak, jak bylo. Reaguje o wiele gorzej i z bliższej odległości. Dlatego zastanawiam się nad dwoma: jeden przy furtce, drugi przy drzwiach.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Miwhoo
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 2000
Miasto: Leśniewo k. Pucka

Post#19 15 Lip 2010 08:08   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Czy bramka i drzwi są w jednej linii a czujnik powiesiłeś na środku i chcesz, żeby "łapał" 180'? Bo jeśli tak, to zapomnij...
Jeden czujnik ustaw na bramkę, drugi na drzwi i będzie działać...
Powrót do góry
   
marbab
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 55

Post#20 Post autora tematu 15 Lip 2010 15:01   

Re: Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.


Dzięki za odpowiedź. Mniej więcej są w jednej linii (może 1m przesunięcia). Czy mogę podlączyć drugi czujnik do tej samej lampy? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Światło i Oświetlenie -> Podłączenie czujnika ruchu do lampy halogenowej.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie czujnika ruchu w pogmatwanej instalacji. (5)
Podłączenie czujnika ruchu pod przekaźnik (10)
Podłączenie czujnika ruchu do podwójnego włącznika (6)
Podłączenie czujnika ruchu JQ-30 (4)
Klosz na czujnik ruchu do lampy. Jaki aby nie zakłócać działania czujnika? (6)
Czujka ruchu - Podłączenie dwóch czujek ruchu do jednej lampy (18)
Podłączenie lampy halogenowej (14)
Podłączenie lampy z czujnikiem ruchu jeżeli.... (7)
Przerobienie lampy halogenowej (9)
Czy można wpłynąć na czujnik ruchu w lampie halogenowej?? (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl temat RSS