| Author |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20529 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
24 Aug 2004 19:53 Dziwne zachowanie sieci osiedlowej |
|
|
|
Owo dziwne zachowanie polega na tym, że przez chwilę po zgłoszeniu żądania (np. rozpoczęciu pobierania pliku) transfer jest na poziomie maksymalnego (czyli 256kbps) po czym spada, nieżadko do 0.
Fakt, że sieć jest przeciązona ale ma to chyba też związek z "dziwnym" zachowaniem routera - otórz w regularnych odstępach czasu cały ruch w sieci "zamiera".
Poniższy screen pochodzi z mojego komputera (klienta) z kartą pracującą w trybie 'Promiscuous Mode'.
Pingi są jak widać dobre, co ciekawe podobne objawy (zrywanie połączenia) występują również przy mniejszym obciążeniu sieci.
Sieć jest 10Mbps na koncentratorach !?! i jest w niej ok 35osób, łącze to 2Mbps DSL (transfre na poziomie 6Mbps to był po LANie albo znowu coś poprzełączali z łączami... bo raz jest 1Mbps, raz 1,5 raz 2).
| Filesize: |
54.69 KB |

|
| Filename: |
route.jpg |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
77.06 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Aug 2004 19:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mbo Poziom 26

|
26 Aug 2004 00:53 Re: Dziwne zachowanie sieci osiedlowej |
|
|
|
Na początek roponuję poszukać czy jakaś karta/komputer nie sieje po sieci.
Karta moze być uszkodzona, ewentualnie ktoś ustawił na sztywno full duplex. HUB'y obsługują tylko half duplex.
Co do komputera - to jakiś robak moze zapychaćsięc zapytaniami arp, masową wysyłką e-mail'i itp.
Kabelków raczej po opisie nie podejrzewam. W końcu to 10 Mb/s i z pytania wynika, że wszyscy użytkownicy mają problem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Aug 2004 00:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
26 Aug 2004 02:58 Re: Dziwne zachowanie sieci osiedlowej |
|
|
|
Z tych rysunków nic nie wynika za mało jest danych, widać tylko że ktoś komunikuje się z internetem (czyli w sumie jest wszystko w porządku).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Aug 2004 02:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
26 Aug 2004 10:41 Dziwne zachowanie sieci osiedlowej |
|
|
|
Z tych rysunków widać że do mnie pakiety dochodzą... ja nie jestem adminem i nie wiem czy wszyscy mają problem, wiem że ja mam ;) i wiem że dotyczy on jedynie protokołu http, z pobieraniem maili ani pobieraniem/wysyłaniem plików przez ftp nie ma problemów. Włączenie/wyłączenie PROXY niczego nie zmienia, żadna karta w moim segmencie sieci raczej nie "sieje" bo jak podepnę koncentrator to nie sygnalizuje praktycznie żadnych kolizji.
Nie jest to też wina softwareowa, bo sprawdzałem na dwóch komputerach, z których jeden normalnie nie pracuje w sieci (czyli ryzyko obecności jakiś trojanów czy tym podobnych rzeczy jest minimalne).
Ten temat to raczej ciekawostka ale może ktoś coś mądrego zasugeruje... Jak się dowiedziałem dzwoniąc do BOK to "mamy tylko dwóch informatyków i obaj są teraz zajęci".
|
|
| Back to top |
|
 |
tplewa Poziom 22

Joined: 01 Jul 2003 Posts: 1721 Location: Kamienna Góra/Wawa
|
26 Aug 2004 16:40 Re: Dziwne zachowanie sieci osiedlowej |
|
|
|
Najlepjej wymus to na adminach, jesli wystepuje tylko problem z HTTP to zapewne cos popaprali przy konfiguracji zarzadzania pasmem. Moze tez byc problemem Proxy (jesli zrobili transparent proxy i przekierowali port 80 na 8080) ze cos sie pitoli (przy zlej konfiguracji squid potrafi niezle zwolnic ruch, to samo sie dzieje gdy zastosuje sie wolne dyski itp.)Pozatym jesli placisz to co to za odpowiedz ze sa zajeci ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Aug 2004 16:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

|
26 Aug 2004 20:03 Dziwne zachowanie sieci osiedlowej |
|
|
|
Oj jest transparent proxy... on już swojego casu "trochę" namieszał, prosiłem żeby go wyłączyli (przynajmniej dla mojego konta) ale bez efektu... dostałem odpowiedź, że to dla mojego i innych użytkowników dobra :evil:
|
|
| Back to top |
|
 |