| Author |
Stary_Wilk Poziom 10

|
24 Aug 2004 21:53 Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
Witam wszystkich zainteresowanych problemem. Niedawno kupilem Omege B, w ktorej jest uszkodzony wyswietlacz komputera. Pokazuje tylko w niektorych segmetach informacje, jednakze zawsze niekompletna. Z tego co się zorientowalem uszkodzenie zwiazane jest tylko z wyswietlaczem, a jego usuniecie jest mozliwe poprzez wymiane tego elementu na nowy lub regenerowany.
W zwiazku z tym mam pytanie do wszystkich, ktorzy spotkali się z podobnym problemem (lub maja taki) i probowali go usunac tj. Czy mozliwe jest usuniecie tego uszkodzenia we wlasnym zakresie... Prosilbym o zamieszczenie wszelkich informacji z prob wraz z efektem koncowym. Może mozliwa jest naprawa, bez ponoszenia dosyc wysokich kosztow. Z tego co sie orientowalem to firmy zajmujace się regeneracja tego elementu biora od 250zl wzwyz...
|
|
| Back to top |
|
 |
Seweryn82 Poziom 17

|
24 Aug 2004 22:22 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
chociaż nie wiem jak ten wyświetlacz wygląda dokładnie w środku to mam dla ciebie opcje. Wielce prawdopodobne jest to że wyświetlacz łączy się z płytką za pomocą takowej plastikowej gumki którą należy wyczyścić. Czy próbowałeś przycisnąć wyświetlacz?? Czy dzieje się coś wtedy?
|
|
| Back to top |
|
 |
MelJey Poziom 14

|
26 Aug 2004 00:04 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
Witam
Niestety naprawdę nie polecam naprawy we własnym zakresie tego rodzaju usterki. Jeżeli wyświetla nie wszystkie piksele, lub niektóre piksele mają inny kontrast to jest to wina taśmy połączeniowej łączącej wyświetlacz z płytką. A nie polecam naprawy, bo można bardzo łatwo uszkodzić to połączenie chociażby już przy rozbieraniu wyświetlacza. A tego typu usterkę naprawia się w 100%, lecz taśma musi być nienaruszona, czyli orginalna. I niestety naprawa tego wymaga sporego doświadczenia, cierpliwości oraz odpowiednich narzędzi/materiałów i nie jest to naprawa typu "przygrzej taśmę lub mocniej przyciśnij" opisywana w różnych źródłach, bo to wprowadza jeszcze gorszy efekt niż na początku. Nie wiem u kogo dowiedziałeś się że kosztuje to od 250zł, ale na mój gust to trochę za dużo (chyba że w serwisie Opla, gdzie owszem mozna to kupić, ale po jakimś czasie usterka powraca).
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Aug 2004 00:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stary_Wilk Poziom 10

|
03 Sep 2004 13:44 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
Moze ktos ma blizsze informacje dotyczace laczenia plytki z wyswietlaczem. Z tego co wiem nie jest to laczenie za pomoca gumek przewodzacych tylko poprzez tasme prawdopodobnie powlekana czyms w rodzaju grafitu... Jezeli ktos rozlozyl taki wyswietkacz to prosze o informacje...
|
|
| Back to top |
|
 |
pelek Poziom 16

|
03 Sep 2004 19:53 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
nie do zrobienia na dłuższą metę.najlepiej giełda
|
|
| Back to top |
|
 |
P.Artek Poziom 18

|
03 Sep 2004 20:46 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
Mam podobny problem z komputerkiem pokladowym w kadecie.Wyswietla wszystkie segmenty i tylko czasami pokazuje
poprawnie informacje.Rozbieralem i czyscilem ale nic to nie dalo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Sep 2004 20:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stary_Wilk Poziom 10

|
09 Sep 2004 21:17 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
Pewnie zadalbym sobie trud ponownego sklejenia wyswietlacza z plytka ale nie jestem pewien czy jest to wina polaczenia i jest to zwiazane konkretnie z tasma laczaca. Wedlug mnie za niepelne swiecenie sa odpowiedzialne dwa sterowniki Sanyo (wersja z komputerem), a nie polaczenie. Nie sadze rowniez, ze jakies czyszczenie moze tu pomoc, chocby na krotki czas, bo wlasciwie nie wiadomo co trzeba byloby wyczyscic.
Prosze o dalsze informacje z eksperymentow lub doswiadczenia z pozytywnie zakonczonych napraw...
|
|
| Back to top |
|
 |
szymon555 Poziom 7

|
14 Nov 2004 10:37 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
U mnie jest ten sam problem mam omegę B i wyswietla tylko czesc informacji ;P
|
|
| Back to top |
|
 |
malutki210 Poziom 7

|
14 Nov 2004 14:48 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
naprawiam takie wyświetlacze, pierwszy naprawiony działa już trzy lata, jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam (niedrogo)
|
|
| Back to top |
|
 |
Stary_Wilk Poziom 10

|
17 Dec 2004 11:09 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
Witam ponownie zainteresowanych. Poniewaz naprawilem przedmiotowy wyswietlacz moge stwierdzic, ze za uszkodzenie zwiazane z nieprawidlowym wyswietlaniem informacji nie jest odpowiedzialna tasma laczaca ale procesor Nec, ktory wysyla bledne informacje do sterownikow Sanyo... Moge dodac, ze jezeli podczas demontazu przytrafi sie oderwanie tasmy (mi sie tak zdarzylo) lub bedzie z jakis powodow odklejona to w tym przypadku mozna mowic o problemie, bo aby polaczyc wyswietlacz z elektronika bez odpowiednich narzedzi trzeba sie niezle natrudzic. Mi zajelo to prawie 3 godz... Pozdrawiam i zycze napraw z pozytywnym zakonczeniem :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
kolczasty Poziom 9

|
17 Dec 2004 11:40 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
Witam, ponieważ ma zaszczyt znać osobiście starego_wilka powiem tylko że faktycznie opisywany wyświetlacz został naprawiony zgodnie z opisem i działa super. :sm28:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Dec 2004 11:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
electricfish Poziom 8

|
10 Jan 2005 11:32 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
witam! Mam namiary na gościa który naprawia te wyświetlacze.Naprawił mi i działa super długi już czas.Zainteresowanym moge dać namiary.
|
|
| Back to top |
|
 |
kroolpaw Poziom 5

|
09 Oct 2007 00:47 Re: Wyświetlacz w Oplu Omega B |
|
|
|
Witam i Pozdrawiam. Faktycznie za nie wyświetlanie wszystkich segmentów w takowym wyświetlaczu odpowiada taśma łącząca wyświetlacz z płytką. Kiedyś czytałem w internecie, że taśma ta jest prawdopodobnie pokryta w miejscu styku znikomą ilością tlenku srebra, który po kilku latach sie utlenia powodując słabe łączenie taśmy,a w efekcie niekompletne wyświetlanie. Faktycznie regeneracja kiedyś kosztowała ok. 250zł. a na szrocie za taki element trzeba było zapłacić 300zł. Ja osobiście wstawiłem już trzeci wyświetlacz z rzędu i narazie świeci. Tylko trzeba pamiętać, że młodsze omegi mają wyświetlacz z gnazdem podłączeniowym na 32 piny, a starsze na dwa gniazda 26 pi i 12 pin. Sam zrobiłem przejściówkę z dwóch kostek na jedną (posiadam model 2,5TD 95r.) i wszystko działa ok. A teraz mam proźbę, czy ktoś posiada może schemat do Omegi B z wyświetlaczem jedno i dwu kostkowym, ponieważ przez przypadek spaliłem go w piecu i nie mam skąd go wziąć. Potrzebuję również schemat podłączenia oryginalnych xenonów do OmegiB( to tak na marginesie)
|
|
| Back to top |
|
 |