Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

jak połączyć 2 komputery przez wifi


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> jak połączyć 2 komputery przez wifi
Author
Message
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#1 Post from the author of the topic 27 May 2010 22:39   

jak połączyć 2 komputery przez wifi


Witam, mam taki problem i nie moge sobie z nim poradzic.

zacznę od początku.

Kupiłem Karte sieciowa (TP-LINK TL-WN321G).

I teraz tak:
Mam 2 komputery.

W pierwszym PC mam:
*mam internet z vectry i podłączony do tego router
*Windows XP SP3

W drugim komputerze mam:
*tą kartę TP-LINK TL-WN321G
*Windows 7

I teraz tak, chce żeby na tym drugim komputerze gdzie jest Windows 7 złapać internet vectry który mam na tym pierwszym komputerze gdzie jest Windows XP. Wszystko niby po instalowałem tylko nie wiem co dalej. Prosiłbym kogoś o pomoc, lub podanie linków wyjaśniających mój problem. Z góry bardzo dziękuje;)

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 27 May 2010 22:39   



Back to top
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 1355
Location: 3miasto

Post#2 27 May 2010 23:01   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Dopisz model routera (z pewnością ma Wifi skoro dokupiłeś taką kartę ?)

Zgodnie z instrukcją routera przyporządkuj połączenie Wifi dla Komputera z Win7.
W komputerze z Win7 Skonfiguruj (skorzystaj z asystenta/automatycznej konfiguracji) nową sieć przez Wifi.

Zabezpiecz sieć (Szyfrowanie i hasło).

W razie problemów skorzystaj z Szukaj na forum jest kilka wariantów i przypadków Vectry.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19018
Location: Adort Kele

Post#3 27 May 2010 23:03   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


wejdż na konfiguracje routera z PC-ta.

znajdż sekcje konfiguracja WIFI:

- włącz ja jest możliwość
- ustaw SSID = nazwa-moje-sieci (np "ElvisLives")
- ustaw WIFI Security: WPA2-PSK, wpisz hasło dostępu (12 znaków lub więcej)
- ustaw Broadcast SSID = yes (jak jest taka możliwośc)

zapisz, reboot router, podłacz laptopa (znajdż sieci bezprzewodowe, podłącz, wpisz hasło)

Helpful message? + -

Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#4 Post from the author of the topic 28 May 2010 12:31   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


model routera to Thomson TCW750-4. I jak by ktos teraz mi podal instrukcje co mam zrobic zeby polaczy oba komputery opisane po wyzej zeby mialy internet.

Helpful message? + -

Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19018
Location: Adort Kele

Post#5 28 May 2010 12:47   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


tu masz manuala To view the material on this forum you must be logged in.

wejdż na Chapter 2. Web Configuration i tam to poustawiaj

To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful message? + -

Back to top
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 1355
Location: 3miasto

Post#6 28 May 2010 12:52   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Tu masz dokładna instrukcję po polsku : To view the material on this forum you must be logged in.
Jeżeli będziesz miał problemy opisz dokładnie jakie (np. podaj IP, dns i bramę, ustawienia szyfrowania czy zabezpieczenia).
Bo generalnie to jest dosyć proste (automatyczne ustawienia) a nie warto powielać tematów na forum. Skorzystaj wcześniej z Szukaj lub google.

Pozdrawiam i powodzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#7 Post from the author of the topic 28 May 2010 14:46   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


nadal nie moge skonfigurowac nic zeby na tym drugim komputerze z windows 7 miec internet z pierwszego komputera z windows xp i gdzie jest podlaczony router z internetem od vectry

Helpful message? + -

Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19018
Location: Adort Kele

Post#8 28 May 2010 15:03   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


> nadal nie moge skonfigurowac nic zeby na tym drugim komputerze z windows 7 miec internet z pierwszego komputera

zgubiłeś mnie trochę, tym zdaniem

ten internet na drugim kompie to ma być z routera a nie z pierwszego komputera, pierwszy komputer możeszy wyłączyć/odłączyć od routera i internet ma być na 2gim - bo ciągnie ten net _nie_ z 1szego kompa ale z routera.

Helpful message? + -

Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#9 Post from the author of the topic 28 May 2010 15:07   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


ale nie wiem jak to zrobic. Chce miec internet na 2 komputerach, tylko nic nie wiem jak to zrobic. Nie moge nic skonfigurowac bo nie wiem jak

Helpful message? + -

Back to top
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 1355
Location: 3miasto

Post#10 28 May 2010 15:09   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Nie potrzebujesz tego (A) z Xp aby mieć internet na (B) z Win7.
Router dzieli sygnał i do tego zasadniczo służy.

Podałem ci polska instrukcję zobacz dział 5.2 (internet wifi do win vista/win7) wszystko klarownie opisali.

Ustawienia routera też masz dokładnie opisane tam.

"Nic" to trochę zbyt ubogi opis problemu i świadczy o lenistwie.

Moim zdaniem nawet gdybym potrafił tylko włączać i wyłączać komputer to z tą instrukcją i podanym w niej linku do rozwiązywania problemów - zrobił bym to nawet ze słoikami zamiast okularów.

Jeśli masz faktycznie konkretny problem - opisz dokładnie.

Pozdrawiam i powodzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#11 Post from the author of the topic 28 May 2010 15:14   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


podaj mi taka instrukcje tylko powoli pkt po pkt

Dodano po 4 [minuty]:

ale ustawienie router wlasnie nie moge zrobic. Bo ta strona nie wchodzi mi gdzie mam zrobic ustawienia

Helpful message? + -

Back to top
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 1355
Location: 3miasto

Post#12 28 May 2010 15:15   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Rozumiem że to taka beka ? :)http://pomoc.petrus.com.pl/download/modemy/tcw750_4/instrukcjaTCW750.pdf

Ale jak chcesz powoli i krok po kroku to proszę :

1 pkt . Gratuluję zakupu Karty sieciowej (TP-LINK TL-WN321G).

(mam nadzieje że nie za szybko)

Następny punkt za godzinę.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 28 May 2010 15:15   



Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#13 Post from the author of the topic 28 May 2010 15:17   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


a na tym drugim kompie gdzie mam windows 7 nie odbiera zadnego sygnalu

Dodano po 40 [sekundy]:

no ale nie wchodza mi ustawienia routera, to co mam zrobic

Dodano po 51 [sekundy]:

nie wchodzi mi ta strona To view the material on this forum you must be logged in.

Dodano po 21 [sekundy]:

wiec jak mam zrobic ustawienia routera

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 28 May 2010 15:17   



Back to top
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 1355
Location: 3miasto

Post#14 28 May 2010 15:20   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Nic o tym nie pisałeś. Brakuje ci dodatku do .pdf dla twojej przeglądarki ?
Mam nadzieje że masz w ogóle Adobe readera ? Jesli nie to ściągnij - jest darmowy. Tu masz plik z instrukcją.

Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful message? + -

Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19018
Location: Adort Kele

Post#15 28 May 2010 15:20   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


jak pisze @narkoholik, pokaż nam że coś próbujesz zrobić, załącz jakiś obrazek gdzie byłeś w konfiguracji i gdzie się zgubiłeś i nie wiesz gdzie dalej iść. Czy ty w ogóle weszłeś na stonę konfiguracyjną routera (z przeglądarki w XP-ku) ?

Helpful message? + -

Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#16 Post from the author of the topic 28 May 2010 15:24   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


no wlasnie nie moge wejsc na konfiguracje routera wogole. Mam Adobe readera. weszla mi ta istrukcja ktora mi podales tylko nie chce mi wejsc stronaTo view the material on this forum you must be logged in. zeby zrobic konfiguracje jak tam pisze

Helpful message? + -

Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19018
Location: Adort Kele

Post#17 28 May 2010 15:26   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


> no wlasnie nie moge wejsc na konfiguracje routera wogole
świetnie, jest postęp, wiemy już ze nie masz dostępu do routera, to dużo w porównaniu do poprzedniego marudzenia,

uruchom CMD.exe, wpisz
ipconfig /all

załącz obraz co pokazuje

Helpful message? + -

Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#18 Post from the author of the topic 28 May 2010 15:56   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


to chociaz powiedz jak sie robi obraz

Dodano po 6 [minuty]:

To view the material on this forum you must be logged in.

Dodano po 1 [minuty]:

no i co dalej mam zrobic??

Dodano po 20 [minuty]:

i dalej nie wiem jak zrobic internet na drugim komputerze z widnows 7

Helpful message? + -

Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19018
Location: Adort Kele

Post#19 28 May 2010 16:03   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


twój komputer XP dostaje publiczny IP adres od Vectry.
Ten modem to jest raczej switch, to nie jest router.

czy rejestrowałeś adres karty MAC w XP u twojego providera ?

na ile komputerów masz kontrakt z Vectrą ? tzn ile komputerów możesz podłączyć ? Jeżeli tylko na jeden komputer to będziesz potrzebował Routera z portem WAN (nie ADSL) abo "podzielić" łącze od providera na więcej komputerów.

Helpful message? + -

Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#20 Post from the author of the topic 28 May 2010 16:16   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


moge miec internet na 2 komputery bo im to mowilem dla tego dali mi ten adapter TP-LINK TL-WN321G

Dodano po 45 [sekundy]:

to co nie darady nic zrobic??

Dodano po 3 [minuty]:

chce miec ten internet na dwa komputery. Niewiem jak ale mowili ze da sie tak zrobic dlatego dali mi jeszcze TP-LINK TL-WN321G

Helpful message? + -

Back to top
   
gacek161
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 11 Dec 2004
Posts: 189
Location: Żywiec

Post#21 28 May 2010 16:21   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Witaj. A wiec postaram Ci sie to troszkę wyjaśnić w punktach co masz zrobić po kolei.
1. Odłącz kabek sieciowy od komputera
2. Połącz ruter z komputerem kablem sieciowym wpinając jeden koniec do komputera a drugi do portu LAN w ruterze. Podłącz zasilanie rutera.
3. Ustaw połącznie w komputerze tak żeby sam pobierał sobie adres sieciowy z rutera.
start>ustawienia>połączenia sieciowe>prawym przyciskiem myszy na ikone połączenia>właściwości>protokół internetowy [TCP/IP] i zaznaczasz "uzyskaj IP automatycznie " i "uzyskaj adres serwera DNS automatycznie"
4 Komputer powinien połączyć sie z ruterem
5 wpinasz kabel z vektry do portu WLAN
6 w przeglądarce internetowej wpisujesz adres rutera(znajdziesz w instrukcji)
7 logujesz sie do rutera (standartowo jest to
Nazwa użytkownika -admin
Hasło admin
Znajdziesz w instrukcji
7 konfigurujesz WLAN dynamiczne ip + klonowanie Mac adres
Po tych zabiegach powinieneś miec internet na komputerze podłączonym do rutera.
Komputer z win 7
1.Zamontowanie karty Wi Fi
2.instalacja sterowników do karty
3.Powinny być wyświetlone sieci jakie sa w zasięgu twojego komputera. Zasadniczo ta o największym syglale będzie twoja. Później jeszcze tylko zabespiecznie Wi Fi ale to w następnym poście.

Helpful message? + -

Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19018
Location: Adort Kele

Post#22 28 May 2010 16:27   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


> to co nie darady nic zrobic??
bez paniki, znowu marudzisz, coś wymyślimy powoli,

dodaj 192.168.0.10 adres Ip (karta sieciowa, własciwości, TCP...) do twojej karty sieciowej w XP

To view the material on this forum you must be logged in.

potwierdż OK wszystkie okna,
reboot komputer
otwórz cmd.exe okno, co pokazuje
ping 192.168.0.1

jeśli ping działa (0% strat) to wejdż naTo view the material on this forum you must be logged in.
i działaj w ustawieniach WIFI.

Dodano po 2 [minuty]:

> 2. Połącz ruter z komputerem kablem sieciowym wpinając jeden koniec do komputera a drugi do portu LAN w ruterze. Podłącz zasilanie rutera.

@gacek161 - jego modem to switch, mostkuje (przez kabel TV) z siecią providera, w tym urządzeniu (jak patrzę na manula) nie ma portu WAN

Helpful message? + -

Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#23 Post from the author of the topic 28 May 2010 16:28   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


>dodaj 192.168.0.10 adres Ip (karta sieciowa, własciwości, TCP...) do twojej karty sieciowej w XP

gdzie mam to dodac

Helpful message? + -

Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19018
Location: Adort Kele

Post#24 28 May 2010 16:31   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


> gdzie mam to dodac
panel sterowania => Połączenia sieciowe => (co widzisz ? ) prawo klik na Połączenie Lokalne => Właściwości => zaznacz TCP ... w Skłądnikach...=> klik [Właściwości] a dalej jest na obrazku

Helpful message? + -

Back to top
   
gacek161
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 11 Dec 2004
Posts: 189
Location: Żywiec

Post#25 28 May 2010 16:32   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Masz racje nie ma WLAN ale jest "gniazdko podłączenia lini operatora" Jak sie domyślam internet jest z kablówki.

Helpful message? + -

Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19018
Location: Adort Kele

Post#26 28 May 2010 16:34   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


czy tak wygląda twój modem od tyłu
4x porty Ethernet i jedno łącze do operatora na kabel TV ?

To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful message? + -

Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#27 Post from the author of the topic 28 May 2010 16:34   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


porobilem to co mi kazales i dalej nic

Dodano po 23 [sekundy]:

wlasnie tak wyglada

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 28 May 2010 16:34   



Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19018
Location: Adort Kele

Post#28 28 May 2010 16:37   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


> Masz racje nie ma WLAN ale jest "gniazdko podłączenia lini operatora" Jak sie domyślam internet jest z kablówki.

spojrzyj na manuala, to nie router (nie ma NATu) to jest switch, XP komputer dostaje _publiczny IP_, jakby był za NAT-em toby dostał prywantą sieć,

Dodano po 51 [sekundy]:

> porobilem to co mi kazales i dalej nic
ping działa ? załącz zrzut pinga do 192.168.0.1

Helpful message? + -

Back to top
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 27 May 2010
Posts: 57
Location: Bogatynia

Post#29 Post from the author of the topic 28 May 2010 16:38   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


no i co dalej??

Dodano po 29 [sekundy]:

jak mam wlaczyc tego pinga??

Helpful message? + -

Back to top
   
gacek161
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 11 Dec 2004
Posts: 189
Location: Żywiec

Post#30 28 May 2010 16:40   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Jeżeli tak to po wpięciu go między komputer a operatora internet powinien być przynajmniej na tym jednym komputerze.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> jak połączyć 2 komputery przez wifi
Page 1 of 3 Go to page 123  Next



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.085 seconds

elektroda.pl topic RSS feed