Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak połączyć 2 komputery przez wifi


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> jak połączyć 2 komputery przez wifi
Autor
Wiadomość
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#1 Post autora tematu 27 Maj 2010 22:39   

jak połączyć 2 komputery przez wifi


Witam, mam taki problem i nie moge sobie z nim poradzic.

zacznę od początku.

Kupiłem Karte sieciowa (TP-LINK TL-WN321G).

I teraz tak:
Mam 2 komputery.

W pierwszym PC mam:
*mam internet z vectry i podłączony do tego router
*Windows XP SP3

W drugim komputerze mam:
*tą kartę TP-LINK TL-WN321G
*Windows 7

I teraz tak, chce żeby na tym drugim komputerze gdzie jest Windows 7 złapać internet vectry który mam na tym pierwszym komputerze gdzie jest Windows XP. Wszystko niby po instalowałem tylko nie wiem co dalej. Prosiłbym kogoś o pomoc, lub podanie linków wyjaśniających mój problem. Z góry bardzo dziękuje;)
Powrót do góry
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 1367
Miasto: 3miasto

Post#2 27 Maj 2010 23:01   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Dopisz model routera (z pewnością ma Wifi skoro dokupiłeś taką kartę ?)

Zgodnie z instrukcją routera przyporządkuj połączenie Wifi dla Komputera z Win7.
W komputerze z Win7 Skonfiguruj (skorzystaj z asystenta/automatycznej konfiguracji) nową sieć przez Wifi.

Zabezpiecz sieć (Szyfrowanie i hasło).

W razie problemów skorzystaj z Szukaj na forum jest kilka wariantów i przypadków Vectry.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#3 27 Maj 2010 23:03   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


wejdż na konfiguracje routera z PC-ta.

znajdż sekcje konfiguracja WIFI:

- włącz ja jest możliwość
- ustaw SSID = nazwa-moje-sieci (np "ElvisLives")
- ustaw WIFI Security: WPA2-PSK, wpisz hasło dostępu (12 znaków lub więcej)
- ustaw Broadcast SSID = yes (jak jest taka możliwośc)

zapisz, reboot router, podłacz laptopa (znajdż sieci bezprzewodowe, podłącz, wpisz hasło)
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#4 Post autora tematu 28 Maj 2010 12:31   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


model routera to Thomson TCW750-4. I jak by ktos teraz mi podal instrukcje co mam zrobic zeby polaczy oba komputery opisane po wyzej zeby mialy internet.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#5 28 Maj 2010 12:47   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


tu masz manuala Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

wejdż na Chapter 2. Web Configuration i tam to poustawiaj

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 1367
Miasto: 3miasto

Post#6 28 Maj 2010 12:52   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Tu masz dokładna instrukcję po polsku : Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Jeżeli będziesz miał problemy opisz dokładnie jakie (np. podaj IP, dns i bramę, ustawienia szyfrowania czy zabezpieczenia).
Bo generalnie to jest dosyć proste (automatyczne ustawienia) a nie warto powielać tematów na forum. Skorzystaj wcześniej z Szukaj lub google.

Pozdrawiam i powodzenia.
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#7 Post autora tematu 28 Maj 2010 14:46   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


nadal nie moge skonfigurowac nic zeby na tym drugim komputerze z windows 7 miec internet z pierwszego komputera z windows xp i gdzie jest podlaczony router z internetem od vectry
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 28 Maj 2010 14:46   



Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#8 28 Maj 2010 15:03   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


> nadal nie moge skonfigurowac nic zeby na tym drugim komputerze z windows 7 miec internet z pierwszego komputera

zgubiłeś mnie trochę, tym zdaniem

ten internet na drugim kompie to ma być z routera a nie z pierwszego komputera, pierwszy komputer możeszy wyłączyć/odłączyć od routera i internet ma być na 2gim - bo ciągnie ten net _nie_ z 1szego kompa ale z routera.
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#9 Post autora tematu 28 Maj 2010 15:07   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


ale nie wiem jak to zrobic. Chce miec internet na 2 komputerach, tylko nic nie wiem jak to zrobic. Nie moge nic skonfigurowac bo nie wiem jak
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 28 Maj 2010 15:07   


Powrót do góry
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 1367
Miasto: 3miasto

Post#10 28 Maj 2010 15:09   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Nie potrzebujesz tego (A) z Xp aby mieć internet na (B) z Win7.
Router dzieli sygnał i do tego zasadniczo służy.

Podałem ci polska instrukcję zobacz dział 5.2 (internet wifi do win vista/win7) wszystko klarownie opisali.

Ustawienia routera też masz dokładnie opisane tam.

"Nic" to trochę zbyt ubogi opis problemu i świadczy o lenistwie.

Moim zdaniem nawet gdybym potrafił tylko włączać i wyłączać komputer to z tą instrukcją i podanym w niej linku do rozwiązywania problemów - zrobił bym to nawet ze słoikami zamiast okularów.

Jeśli masz faktycznie konkretny problem - opisz dokładnie.

Pozdrawiam i powodzenia.
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#11 Post autora tematu 28 Maj 2010 15:14   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


podaj mi taka instrukcje tylko powoli pkt po pkt

Dodano po 4 [minuty]:

ale ustawienie router wlasnie nie moge zrobic. Bo ta strona nie wchodzi mi gdzie mam zrobic ustawienia
Powrót do góry
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 1367
Miasto: 3miasto

Post#12 28 Maj 2010 15:15   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Rozumiem że to taka beka ? :)http://pomoc.petrus.com.pl/download/modemy/tcw750_4/instrukcjaTCW750.pdf

Ale jak chcesz powoli i krok po kroku to proszę :

1 pkt . Gratuluję zakupu Karty sieciowej (TP-LINK TL-WN321G).

(mam nadzieje że nie za szybko)

Następny punkt za godzinę.
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#13 Post autora tematu 28 Maj 2010 15:17   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


a na tym drugim kompie gdzie mam windows 7 nie odbiera zadnego sygnalu

Dodano po 40 [sekundy]:

no ale nie wchodza mi ustawienia routera, to co mam zrobic

Dodano po 51 [sekundy]:

nie wchodzi mi ta strona Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dodano po 21 [sekundy]:

wiec jak mam zrobic ustawienia routera
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 28 Maj 2010 15:17   


Powrót do góry
   
narkoholik
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 1367
Miasto: 3miasto

Post#14 28 Maj 2010 15:20   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Nic o tym nie pisałeś. Brakuje ci dodatku do .pdf dla twojej przeglądarki ?
Mam nadzieje że masz w ogóle Adobe readera ? Jesli nie to ściągnij - jest darmowy. Tu masz plik z instrukcją.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#15 28 Maj 2010 15:20   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


jak pisze @narkoholik, pokaż nam że coś próbujesz zrobić, załącz jakiś obrazek gdzie byłeś w konfiguracji i gdzie się zgubiłeś i nie wiesz gdzie dalej iść. Czy ty w ogóle weszłeś na stonę konfiguracyjną routera (z przeglądarki w XP-ku) ?
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#16 Post autora tematu 28 Maj 2010 15:24   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


no wlasnie nie moge wejsc na konfiguracje routera wogole. Mam Adobe readera. weszla mi ta istrukcja ktora mi podales tylko nie chce mi wejsc stronaAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany zeby zrobic konfiguracje jak tam pisze
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#17 28 Maj 2010 15:26   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


> no wlasnie nie moge wejsc na konfiguracje routera wogole
świetnie, jest postęp, wiemy już ze nie masz dostępu do routera, to dużo w porównaniu do poprzedniego marudzenia,

uruchom CMD.exe, wpisz
ipconfig /all

załącz obraz co pokazuje
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#18 Post autora tematu 28 Maj 2010 15:56   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


to chociaz powiedz jak sie robi obraz

Dodano po 6 [minuty]:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dodano po 1 [minuty]:

no i co dalej mam zrobic??

Dodano po 20 [minuty]:

i dalej nie wiem jak zrobic internet na drugim komputerze z widnows 7
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#19 28 Maj 2010 16:03   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


twój komputer XP dostaje publiczny IP adres od Vectry.
Ten modem to jest raczej switch, to nie jest router.

czy rejestrowałeś adres karty MAC w XP u twojego providera ?

na ile komputerów masz kontrakt z Vectrą ? tzn ile komputerów możesz podłączyć ? Jeżeli tylko na jeden komputer to będziesz potrzebował Routera z portem WAN (nie ADSL) abo "podzielić" łącze od providera na więcej komputerów.
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#20 Post autora tematu 28 Maj 2010 16:16   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


moge miec internet na 2 komputery bo im to mowilem dla tego dali mi ten adapter TP-LINK TL-WN321G

Dodano po 45 [sekundy]:

to co nie darady nic zrobic??

Dodano po 3 [minuty]:

chce miec ten internet na dwa komputery. Niewiem jak ale mowili ze da sie tak zrobic dlatego dali mi jeszcze TP-LINK TL-WN321G
Powrót do góry
   
gacek161
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Gru 2004
Posty: 199
Miasto: Żywiec

Post#21 28 Maj 2010 16:21   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Witaj. A wiec postaram Ci sie to troszkę wyjaśnić w punktach co masz zrobić po kolei.
1. Odłącz kabek sieciowy od komputera
2. Połącz ruter z komputerem kablem sieciowym wpinając jeden koniec do komputera a drugi do portu LAN w ruterze. Podłącz zasilanie rutera.
3. Ustaw połącznie w komputerze tak żeby sam pobierał sobie adres sieciowy z rutera.
start>ustawienia>połączenia sieciowe>prawym przyciskiem myszy na ikone połączenia>właściwości>protokół internetowy [TCP/IP] i zaznaczasz "uzyskaj IP automatycznie " i "uzyskaj adres serwera DNS automatycznie"
4 Komputer powinien połączyć sie z ruterem
5 wpinasz kabel z vektry do portu WLAN
6 w przeglądarce internetowej wpisujesz adres rutera(znajdziesz w instrukcji)
7 logujesz sie do rutera (standartowo jest to
Nazwa użytkownika -admin
Hasło admin
Znajdziesz w instrukcji
7 konfigurujesz WLAN dynamiczne ip + klonowanie Mac adres
Po tych zabiegach powinieneś miec internet na komputerze podłączonym do rutera.
Komputer z win 7
1.Zamontowanie karty Wi Fi
2.instalacja sterowników do karty
3.Powinny być wyświetlone sieci jakie sa w zasięgu twojego komputera. Zasadniczo ta o największym syglale będzie twoja. Później jeszcze tylko zabespiecznie Wi Fi ale to w następnym poście.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#22 28 Maj 2010 16:27   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


> to co nie darady nic zrobic??
bez paniki, znowu marudzisz, coś wymyślimy powoli,

dodaj 192.168.0.10 adres Ip (karta sieciowa, własciwości, TCP...) do twojej karty sieciowej w XP

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

potwierdż OK wszystkie okna,
reboot komputer
otwórz cmd.exe okno, co pokazuje
ping 192.168.0.1

jeśli ping działa (0% strat) to wejdż naAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
i działaj w ustawieniach WIFI.

Dodano po 2 [minuty]:

> 2. Połącz ruter z komputerem kablem sieciowym wpinając jeden koniec do komputera a drugi do portu LAN w ruterze. Podłącz zasilanie rutera.

@gacek161 - jego modem to switch, mostkuje (przez kabel TV) z siecią providera, w tym urządzeniu (jak patrzę na manula) nie ma portu WAN
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#23 Post autora tematu 28 Maj 2010 16:28   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


>dodaj 192.168.0.10 adres Ip (karta sieciowa, własciwości, TCP...) do twojej karty sieciowej w XP

gdzie mam to dodac
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#24 28 Maj 2010 16:31   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


> gdzie mam to dodac
panel sterowania => Połączenia sieciowe => (co widzisz ? ) prawo klik na Połączenie Lokalne => Właściwości => zaznacz TCP ... w Skłądnikach...=> klik [Właściwości] a dalej jest na obrazku
Powrót do góry
   
gacek161
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Gru 2004
Posty: 199
Miasto: Żywiec

Post#25 28 Maj 2010 16:32   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Masz racje nie ma WLAN ale jest "gniazdko podłączenia lini operatora" Jak sie domyślam internet jest z kablówki.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#26 28 Maj 2010 16:34   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


czy tak wygląda twój modem od tyłu
4x porty Ethernet i jedno łącze do operatora na kabel TV ?

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#27 Post autora tematu 28 Maj 2010 16:34   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


porobilem to co mi kazales i dalej nic

Dodano po 23 [sekundy]:

wlasnie tak wyglada
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 28 Maj 2010 16:34   


Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#28 28 Maj 2010 16:37   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


> Masz racje nie ma WLAN ale jest "gniazdko podłączenia lini operatora" Jak sie domyślam internet jest z kablówki.

spojrzyj na manuala, to nie router (nie ma NATu) to jest switch, XP komputer dostaje _publiczny IP_, jakby był za NAT-em toby dostał prywantą sieć,

Dodano po 51 [sekundy]:

> porobilem to co mi kazales i dalej nic
ping działa ? załącz zrzut pinga do 192.168.0.1
Powrót do góry
   
pablo2439
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 59
Miasto: Bogatynia

Post#29 Post autora tematu 28 Maj 2010 16:38   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


no i co dalej??

Dodano po 29 [sekundy]:

jak mam wlaczyc tego pinga??
Powrót do góry
   
gacek161
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 11 Gru 2004
Posty: 199
Miasto: Żywiec

Post#30 28 Maj 2010 16:40   

Re: jak połączyć 2 komputery przez wifi


Jeżeli tak to po wpięciu go między komputer a operatora internet powinien być przynajmniej na tym jednym komputerze.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> jak połączyć 2 komputery przez wifi
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.127 seconds

elektroda.pl temat RSS