| Author |
ADEK1000 Poziom 20

|
30 May 2010 12:07 TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Witam Państwa Bardzo Serdecznie.
Dziś mam do Państwa nast. pyt. Proszę o Odpowiedzi na nie.
1) Dlaczego (tak słyszałem od znajomych, sam tych czasów niestety nie pamiętam) do odbiorników TV kolorowych marki Rubin były potrzebne niemal zawsze tzw. anteny wojewódzkie, zbiorcze lub wieloelementowe Yagi, bo - jak mówili mi kiedyś moi znajomi - telewizory marki Rubin "nie chciały odbierać" gdy do nich podłączono jako antenę kilka metrów kabla płaskiego 300 Ohm-ów lub antenę 1 elem. typu dipol (oczywiście na odpowiedni kanał TV),
2) Jakie modele TV RUBIN były w ogóle dostępne, słyszałem iż było ich kilka rodzai ?
3) Ile głowic ant. miał TV Rubin, kiedyś ktoś mówił mi że kilka głowic, każdą głowicę pod inne pasmo częstotl. ? Czy to Prawda? Czy ktoś mnie podpuszczał ? Proszę o Odpowiedź.
4) W jakich latach TV Rubin były produkowane, Proszę O Odp.?
To póki co tyle ?
Proszę o Pomoc i Odp. na moje pytania zamieszczone powyżej.
Pozdrawiam.
Adam
| Moderated by Futrzaczek: |
| Tytuł tematu został skorygowany. |
|
|
| Back to top |
|
 |
radekrpisz Poziom 24

|
30 May 2010 12:18 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. Proszę o Odp. na ten t |
|
|
|
1- to zależy od odległości od nadajnika
2- kto to pamięta
3- dwie VHF i UHF
4- w latach 70-tych
I tak ogólnie po co ten temat? Chcesz sobie to łatwopalne cudo sprawić?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirex Poziom 26

|
30 May 2010 12:18 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. Proszę o Odp. na ten t |
|
|
|
1. Bzdura, chyba, że uszkodzony. Dobre - "antena wojewódzka". Miały standardową czułość na owe czasy.
2. Wrzuć w Google i licz - Rubin, Рубин - ja nie mam zdrowia.
3. Owszem były dawniej takie, że miały dwie głowice.
4. Chyba jeszcze są. A przynajmniej niedawno były. Elemisy też są produkowane, prawda???
Napisz o co ci dokładniej chodzi, bo węch mi podpowiada, aby przenieść ten ten temat do Retro, co niniejszym czynię. Może koledzy mi wybaczą.
|
|
| Back to top |
|
 |
jacekko63 Poziom 20

|
30 May 2010 12:24 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. Proszę o Odp. na ten t |
|
|
|
Ad1.każda poprawnie podłączona antena z dobrym zasięgiem współpracowała z tym odbiornikiem.
Ad2.Lampowe(711,714), lampowo-tranzystorowe(202) i z półprzewodnikami(280-285,380-385).
Ad3.Dwie głowice osobny zakres VHF i UHF.
Ad4.Do końca lat 80.
|
|
| Back to top |
|
 |
ADEK1000 Poziom 20

|
30 May 2010 12:31 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. Proszę o Odp. na ten t |
|
|
|
| mirex wrote: |
1. Bzdura, chyba, że uszkodzony. Dobre - "antena wojewódzka". Miały standardową czułość na owe czasy.
4. Chyba jeszcze są. A przynajmniej niedawno były. Elemisy też są produkowane, prawda???
Napisz o co ci dokładniej chodzi, bo węch mi podpowiada, aby przenieść ten ten temat do Retro, co niniejszym czynię. Może koledzy mi wybaczą. |
Witam.
Po pierwsze Dziękuję za przeniesienie tego tematu do Odpowiedniego Działu.
Po drugie, już piszę o co mi chodzi dokładnie.
Po prostu chodzi mi o szczegółowe odp. na powyższe pytania celem informacyjnym, hobbystycznym.
Bardzo Proszę o Odp. na powyższe pyt. oraz o informacje dotyczące TV Rubin, zarówno tych radzieckich jak i tych składanych w Polsce.
Pozdrawiam.
Adam
Dodano po 2 [minuty]:
| mirex wrote: |
Napisz o co ci dokładniej chodzi, bo węch mi podpowiada, aby przenieść ten ten temat do Retro, co niniejszym czynię. Może koledzy mi wybaczą. |
Proszę usunąć tę wypowiedź Użytkownika (Moderatora), którego zacytowałem, bo moim zdaniem ona nie wnosi nic do sprawy, a jest tylko "robieniem sobie jaj" z moich pytań .
Proszę o kolejne, dalsze, Odpowiedzi Państwa na Ten Temat,
Czekam na nie.
Pozdrawiam.
Adam
Autor Tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
fortronik Poziom 22

|
30 May 2010 14:21 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. Proszę o Odp. na ten t |
|
|
|
| jacekko63 wrote: |
Ad1.każda poprawnie podłączona antena z dobrym zasięgiem współpracowała z tym odbiornikiem.
Ad2.Lampowe(711,714), lampowo-tranzystorowe(202) i z półprzewodnikami(280-285,380-385).
Ad3.Dwie głowice osobny zakres VHF i UHF.
Ad4.Do końca lat 80. |
Może trochę sprostuję:
Ad.2 707 , 711 (lampowe), 714 (mieszany lampowo - tranzystorowy), 202 w całości półprzewodnikowy, tyrystorowe (odchylanie). Modele (280-285,380-385) to już Elektrony.
Ad.1 TV lampowe miały bardzo czuła głowicę VHF i dwa gniazda wejściowe wejścia (1:1 i drugie z dodatkowym dławikiem) w niektórych przypadkach dobra antena powodowała przesterowanie sygnału wejściowego przy niewielkiej odległości od nadajnika, dlatego też powstawały różne teorie na temat anten. Z modelem 202 już nie było takich problemów.
|
|
| Back to top |
|
 |
thereminator Poziom 21

|
30 May 2010 15:21 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. Proszę o Odp. na ten t |
|
|
|
Mirex nie robi sobie jaj.
W Rosji nadal są produkowane telewizory marki Rubin, oczywiście nie lampowe tylko na układach scalonych zarówno z kineskopami jak i LCD:
http://www.rubin-tv.ru/?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2010 15:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ADEK1000 Poziom 20

|
30 May 2010 15:34 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. Proszę o Odp. na ten t |
|
|
|
| thereminator wrote: |
Mirex nie robi sobie jaj.
W Rosji nadal są produkowane telewizory marki Rubin, oczywiście nie lampowe tylko na układach scalonych zarówno z kineskopami jak i LCD:
http://www.rubin-tv.ru/? |
Witam,
Rzeczywiście, nawet o tym nie wiedziałem...
Przepraszam :-(
Jednocześnie Proszę o Dalsze Państwa Odpowiedzi na ten temat
(Telewizory RUBIN i wszystko co z tym związane, w tym odpowiedzi na pytania).
Czekam na Odp.
Pozdrawiam.
-Adam-
|
|
| Back to top |
|
 |
Waldek-elektronik Poziom 14

|
30 May 2010 18:17 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
" Rubin 102" nie wie czy ktoś pamięta,że takowe były produkowane.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2010 18:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ADEK1000 Poziom 20

|
30 May 2010 18:19 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
| Waldek-elektronik wrote: |
| " Rubin 102" nie wie czy ktoś pamięta,że takowe były produkowane. |
Witam,
A może Pan coś więcej powiedzieć o tym TV (Rubin 102)? Bardzo bym o to Prosił.
Pozdrawiam.
Adam
|
|
| Back to top |
|
 |

|
30 May 2010 18:27 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Mam schemat - mnie jeszcze nie było na świecie.
|
|
| Back to top |
|
 |
marck1 Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
TELEWIZOREK52 Poziom 16

|
30 May 2010 18:53 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Witam.Pozwolę sobie sprostować kol.Fortronik. Wszystkie Rubiny ( 401,707,710,711,714)były odbiornikami lampowo-tranzystorowymi.Z wyjątkiem R401 zamienne były bloki dekodera i radiowe.W R714 wprowadzono kineskop 61ŁK3C w miejsce 59ŁK3C oraz inny blok odchylania z powielaczem wysokiego napięcia.Natomiast Rubin102 to już inna bajka.Był to TV monochromatyczny z możliwością odbioru programu radiowego w zakresie FM. Całkowicie półprzewodnikowym był dopiero Rubin C202 i pochodne.Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
30 May 2010 19:20 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Na schemacie jest jeszcze urządzenie do zdalnej regulacji.
Liczba kanałów 12+UHF
Kineskop 43ŁK3B 70 stopni 17 calowy.
Napięcie zasilania 110-127-220-237V 50Hz
Liczba lamp i półprzewodników:23 + kineskop
Zasilacz napięcia anodowego:prostownik jednopołówkowy z podwajaczem.
Zasilacz ujemnego napięcia:prostownik jednopołówkowy-diody półprzewodnikowe.
Pasmo akustyczne:80-8000Hz
Posiada dodatkową głowicę UKF,umożliwiającą odbiór radiostacji w pasmie
64-73MHz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2010 19:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kopadam46 Poziom 13

|
30 May 2010 19:32 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Witam. Przed Rubinami i Rubinami 102 był OTV TEMP, TEMP-2 (1-sza połowa lat 50-tych ubiegłego wieku). Po Rubinach nastały Temp 6, 6M i Temp 7. Ale "ad rem" - Rubin odbierał 5 kanałów TV i programy OR na UKF-ie, Rubin 102 - 12 kanałów TV i OR na UKF-ie. Konstrukcja - dwupoziomowe metalowe chassis, kineskopy "blaszaki" 43ŁK (później chyba szklane). Do odbioru TV - antena zewnętrzna Yagi, do odbioru UKF - wbudowana antena wewnętrzna.
|
|
| Back to top |
|
 |
Miracle Woman SM Poziom 17

|
31 May 2010 10:14 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Z tego co Rubiny miały fajne to duży transformator zasilania 270W i 320W, zmorą tamtego okresu były chassis zasilane szeregowo bezpośrednio z sieci a antena była seperowana kondensatorami.
Pozatym w zasilaniu WN była potężna trioda.
I kolory można było sobie dowolnie ustawiać potencjometrami i każdy TV miał inne odcienie kolorów.
|
|
| Back to top |
|
 |
fortronik Poziom 22

|
31 May 2010 11:09 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
| Miracle Woman SM wrote: |
| ...Z tego co Rubiny miały fajne to duży transformator zasilania 270W i 320W... |
Nie dodał Kolego faktu, że transformatory były nawinięte drutem aluminiowym. I to dopiero była sztuka naprawić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 20158 Location: z widokiem na ładne pagórki.
|
31 May 2010 11:26 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Składane w Polsce miały literkę p na końcu oznaczenia, wykonane w ZSRR literkę д
|
|
| Back to top |
|
 |
thereminator Poziom 21

|
31 May 2010 12:16 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
| fortronik wrote: |
| Miracle Woman SM wrote: |
| ...Z tego co Rubiny miały fajne to duży transformator zasilania 270W i 320W... |
Nie dodał Kolego faktu, że transformatory były nawinięte drutem aluminiowym. I to dopiero była sztuka naprawić. |
Występowały zarówno transformatory nawinięta miedzią jak i aluminium, te drugie miały dodatkową literę A w oznaczeniu typu.
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 5449 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
31 May 2010 15:53 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
| ADEK1000 wrote: |
1) Dlaczego (tak słyszałem od znajomych, sam tych czasów niestety nie pamiętam) do odbiorników TV kolorowych marki Rubin były potrzebne niemal zawsze tzw. anteny wojewódzkie, zbiorcze lub wieloelementowe Yagi, bo - jak mówili mi kiedyś moi znajomi - telewizory marki Rubin "nie chciały odbierać" gdy do nich podłączono jako antenę kilka metrów kabla płaskiego 300 Ohm-ów lub antenę 1 elem. typu dipol (oczywiście na odpowiedni kanał TV),
2) Jakie modele TV RUBIN były w ogóle dostępne, słyszałem iż było ich kilka rodzai ?
3) Ile głowic ant. miał TV Rubin, kiedyś ktoś mówił mi że kilka głowic, każdą głowicę pod inne pasmo częstotl. ? Czy to Prawda? Czy ktoś mnie podpuszczał ? Proszę o Odpowiedź.
4) W jakich latach TV Rubin były produkowane, Proszę O Odp.?
|
Ad. 1 Kożdy OTV wymaga lepszej aneny niz czarno-biały, zwłaszcza gdy szumy były widoczne w systemie SECAM jako czerwone i niebieskie cętki.
Ad. 2 Popularne były modele 707, 711 i 714 (ta sam ulepszana linia produktów, oparta o lampy elektronowe oszczędnie okraszone połprzewodnikami) i później model C202D który juz lamp poza kineskopem nie posiadał.
Ad3. Dostepne w Polsce miały dwie. Na rynek wewnętrzny tylko jedną - na zakres metrowy (kan. 1-12), gdyz zakres decymetrowy w ZSRR jeszcze nie był w latach 70-tych stosowany powszechnie.
Ad. 4 Seria 7XX w latach 70-tych, C202d to już lata 80-te.
|
|
| Back to top |
|
 |
TELEWIZOREK52 Poziom 16

|
31 May 2010 16:21 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Nie wiem co kol.Miracle Woman SM miał na myśli pisząc "chassis zasilane szeregowo z sieci" Co do transformatorów nawijanych aluminium to sam nieraz bym wymienił sprawny kineskop.Jaki to ma związek ? Otóż drut aluminiowy "puszczał" przy wyprowadzeniach trafa i na żarzenie kineskopu docierało zaniżone żarzenie co sprawiało wrażenie zużytego kineskopu.Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Miracle Woman SM Poziom 17

|
31 May 2010 16:32 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Właśnie przez to że Rubin miał potężne trafo to była seperacja sieci od chassis.
Inne oszczędne TV miały bloki funkcyjne zasilane szeregowo i chassis było na potencjale sieci.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
31 May 2010 17:11 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Były stosowane dwie głowice w Rubinach:jedna na kanały 1-12 a druga
na kanały 21-60 w nowszych modelach.Korzystne rozwiązanie-w razie usterki
jednej,można było oglądać program telewizyjny na drugiej,tej dobrej,ale nie
wszystkie kanały.
I przenośne małe telewizory czrno-białe i kolorowe na napięcie zasilania 220V
i 12V z akumulatora.
|
|
| Back to top |
|
 |
noe1 Poziom 17

|
31 May 2010 19:29 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Rubiny odbierały normalnie- wtedy było mało przekaźników i w większej odległości od nich obraz był nie najlepszy, tak samo zresztą jak na odbiornikach czarno-białych. Miały dwie głowice- przełącznik kanałów 1 do 12 i głowicę UHF strojoną pojemnościowo.Były też produkowane na ich podstawie elektrony produkowane w innych republikach. Tam jeszcze były inne nazwy "kolorów" produkowanych na bazie Rubinów. Nazw już nie pamiętam. W nich były kineskopy typu "delta", niezbyt trwałe, chociaż niemieckie które do nas docierały niewiele dłużej pracowały. Trafo sieciowe z uzwojeniami aluminiowymi w ramach współpracy produkowali dla Rusków Niemcy-DDR. Jeszcze dużo można "w tym temacie". Miejsca i czasu brak. Pozdrawiam Elektroników, którzy pamiętają tamte czasy! Młodych też!
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

|
31 May 2010 19:40 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
| noe1 wrote: |
| Tam jeszcze były inne nazwy "kolorów" produkowanych na bazie Rubinów. |
Horyzont (Гopизoн)
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
31 May 2010 19:46 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
| thereminator wrote: |
Występowały zarówno transformatory nawinięta miedzią jak i aluminium, te drugie miały dodatkową literę A w oznaczeniu typu. |
Ktoś mi kiedyś mówił, że oryginalne imoprtowane z ZSSR były nawijane aluminium, zaś składane licencyjnie u nas miedzią. Swoją drogą końce uzwojeń trudno było nazwać lutowanymi - przy skrobaniu cyny nożem było widać że drut jest tylko oblany, żadnego zespojenia. Charakterystyczna bladożółta emalia DNE, i coś ala stearyna jako impregnat. Jako odbiorniki były bardzo klimatyczne - potężny mebel z mnóstwem manipulatorów z przodu, sympatyczna filetowa poświata obrazu...
Dodano po 1 [minuty]:
| Motronic wrote: |
Horyzont (Гopизoн) |
Z mniejszym transformatorem (180VA ?) również na rdzeniu zwijanym, nawijane miedzią. Te się nie paliły.
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

|
31 May 2010 19:51 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Oj, Horyzonty miały opinię wysoce awaryjnych, chyba, że masz na myśli jakąś późniejszą wersję. Ten, o którym ja wspominam bazował na Rubinie, praktycznie Rubin z inną nazwą i większą siermiężnością wykonania.
Zamieszczam zdjęcie jednej ze stron ksiązki, która z różnym skutkiem próbuje być podsumowaniem całego PRL'u.
Oczywiście nie mogło zabraknąć i Rubina ( Rubinstein tez jest :lol: ).
Opinia może i krzywdząca, ale ma w sobie nutkę prawdy.
|
|
| Back to top |
|
 |
andk1eltd Poziom 20

|
31 May 2010 20:10 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
| Quote: |
| Te się nie paliły. |
Myślę, że robokop ujął to dosłownie:D:D "Awaryjne" to określenie bardzo delikatne:D
|
|
| Back to top |
|
 |
kris8888 Poziom 17

|
31 May 2010 20:12 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
W książce "Naprawa i strojenie odbiorników telewizji kolorowej" A.Jeliaszkiewicza są podane jeszcze dwa typy Rubinów, model 716 i 723. Jednak nigdy takich nie spotkałem u nas. Co ciekawe nie ma ich też na tej stronie www, którą podał wcześniej marck1.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2010 20:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marcin_oizo Poziom 21

|
31 May 2010 20:24 Re: TV RUBIN i wszystko na ten temat. |
|
|
|
Ja pamiętam Horyzonta ale półprzewodnikowego, prawie identyczny układowo jak Elektron, nie psuł się wcale prócz tranzystora linii i powielacza (wsadzałem TPN31) :)
Rubin 714p, miałem takiego, chyba ze 40 parę kilo alez tego co wiem to 707 były jeszcze większe i nie były one całkowicie radzieckiej myśli technicznej (jak większość konstrukcji ruskich) choćby radio Zwezda 54.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |