Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Excel - liczenie komórek po kolorze tła


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software ->Excel - liczenie komórek po kolorze tła Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
wymiatasz
Level 2
Location: Wroclaw
Joined: 17 Dec 2009
Posts: 4
wymiatasz
Level 2
Post#1 30 May 2010 21:37  Topic author   

Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Witam,

Nigdzie znaleźć nie mogę, czy ktoś wpadł na coś takiego jak zliczanie komórek w excelu (ver. 2003) poprzez identyfikację koloru tła komórek ...

Ma ktoś jakiś pomysł? tudzież propozycję zastosowania innego programu tego typu ?

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
yogi009
Level 39
Location: Olsztyn
Joined: 27 Jan 2006
Posts: 6373
Helped: 413
Post rating: 584
yogi009
Level 39
Post#2 30 May 2010 22:18    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


A czy to tło jest wynikiem działania jakiegoś warunku logicznego ? Może pójść tym torem ?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wymiatasz
Level 2
Location: Wroclaw
Joined: 17 Dec 2009
Posts: 4
wymiatasz
Level 2
Post#3 30 May 2010 22:28  Topic author   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Sama "docelowa" komórka, powinna zliczyć z danego wskazanego zakresu komórek, ilość komórek, które mają tło czerwone. Chcę wyswietlić ilość tych komórek po prostu w formie zwykłej liczby. Tła zliczanych komórek nie mają w sumie formatowania warunkowego, tło określam dla danej komórki ręcznie, w zależności od moich "danych zewnetrznych".

Mogłoby być to też w formie np. wyświetlania do innej komórki jakiejś wartości liczbowej, odpowiadającej kolorowi badanej komórki. Później bym sobie po prostu zliczył te wartości liczbowe.
Łopatologiczny przykład:
JEŻELI "komórka A4" ; "kolor czerwony" ; "wyświetl 1"

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
walek33
Level 28
Location: Łazy
Joined: 07 May 2005
Posts: 1008
Helped: 125
Post rating: 8
walek33
Level 28
Post#4 31 May 2010 13:35    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Użyj:
Code:
(adres_komórki).Interior.ColorIndex


Helpful post? + 0
Back to top
wymiatasz
Level 2
Location: Wroclaw
Joined: 17 Dec 2009
Posts: 4
wymiatasz
Level 2
Post#5 31 May 2010 14:28  Topic author   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


A bez makr, skryptów itp itd się nie da? ;)

Jak się nie da to ktoś mógłby napisać bardziej szczegółową instrukcję jak użyć podobnego sformułowania ;).

Helpful post? + 0
Back to top
adamas_nt
Moderator Programowanie
Location: Nowy Tomyśl
Joined: 26 Jan 2008
Posts: 4490
Helped: 1239
Post rating: 133
adamas_nt
Moderator Programowanie
Post#6 31 May 2010 20:46Helpful postPositive voted    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


wymiatasz wrote:
A bez makr, skryptów itp itd się nie da? ;)
Niestety, nie.

Możesz użyć funkcji użytkownika podobnej do tej
Code:
Function LiczKolory(zakres As Range, kolor As Integer)
For Each kom In zakres
  If kom.Interior.ColorIndex = kolor Then
    LiczKolory = LiczKolory + 1
  End If
Next
End Function
Wklejasz do modułu standardowego i używasz jak funkcji Excela tzn
Code:
=liczkolory(zakres;indeks koloru)
Paletę znajdziesz w necie. Można też jako drugi argument wykorzystać indeks komórki wzorcowej.

Helpful post? + +6
Back to top
wymiatasz
Level 2
Location: Wroclaw
Joined: 17 Dec 2009
Posts: 4
wymiatasz
Level 2
Post#7 31 May 2010 21:06  Topic author   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


No i nareszcie jest ok :). Dzięki wielkie za pomoc!

Helpful post? + 0
Back to top
adrian2202
Level 1
Location: Świętochłowice
Joined: 16 Dec 2007
Posts: 1
Post rating: 1
adrian2202
Level 1
Post#8 17 Jun 2010 14:57    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Proszę pomóżcie mi w temacie.
Tak jak koega wymiatasz muszę zliczać ilość komórek zaznaczonych w danym kolorze ale nie mam pojęcia jak do tego dojść.
Poproszę o instrukcję w miarę krok po kroku jak to zrobić bo nie mam pojęcia, numery kolorów gdzieś tam ściągnołem ale makro stworzyło mi nowy zeszyt z kolorem i jego numerem jednak nie wiem jak się do tego odwołać. Podana przez was formuła nie chce mi się uruchomić..... eghhh muszę to zrobić a nie mam pojęcia jak?

Helpful post? + +1
Back to top
marek003
Level 39
Location: Lublin
Joined: 10 Sep 2002
Posts: 4238
Helped: 739
Post rating: 138
marek003
Level 39
Post#9 17 Jun 2010 16:33    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Przecież masz opisane
Wklejasz makro do modułu
(paski narzędzi - visual basic - edytor visual basic.
menu insert - moduł ... i tu wklejasz kod funkcji)
Edytor możesz zamknąć.

Przechodzisz do arkusza i w wolnej komórce wpisujesz np =liczkolory(A1:B100;5)
wg podpowiedzi:
=liczkolory(zakres;indeks koloru)
I masz policzony dany kolor

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ktr
Level 10
Location: Warszawa
Joined: 12 Oct 2006
Posts: 50
Post rating: 5
ktr
Level 10
Post#10 23 Jun 2010 20:47    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Witam, mam problem jak zrobić jedno zadanie w Excelu - bardzo proszę o pomoc.

W tabeli Excela są 3 kolumny: "zadanie" (tekst, opis zadania), "deadline" (data, do kiedy zadanie ma być wykonane), "status" (rozwijalne pole wyboru: zrobione, w toku, opóźnione, nie rozpoczęte).

Kolumna "status" to zwykła funkcja: sprawdzanie poprawności -> Lista, gdzie zdefiniowałem, co można sobie wybrac. Użyłem także formatowania warunkowego: gdy wybierze się 'zrobione' komórka ma kolor zielony, gdy 'w toku' żółty, gdy 'opóźnione' to czerwony - reszta czyli 'nie rozpoczęte' siłą rzeczy ma biały, czyli brak formatowania:)

Chciałem podrasować tabelę dodając automatyczne sprawdzanie, czy dzisiejsza data jest późniejsza niż określona w deadlinie i jeśli tak - to żeby automatycznie wymuszał kolor czerwony w statusie. Jest to jako Warunek 1 w formatowaniu warunkowym, problem w tym, że nawet jeśli wybierze się status 'zrobione' a data jest po deadlinie to kolor jest czerwony, a powinien być zielony. Nie wiem jak poradzić sobie np. funkcją JEŻELI.

By pomóc w zrozumieniu mojego problemu załączam tabelkę:)

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
walek33
Level 28
Location: Łazy
Joined: 07 May 2005
Posts: 1008
Helped: 125
Post rating: 8
walek33
Level 28
Post#11 24 Jun 2010 08:58    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


ktr wrote:
Użyłem także formatowania warunkowego

I tu powstał problem ponieważ
Code:
kom.Interior.ColorIndex
nie policzy kolorów formatowania warunkowego.

Helpful post? + 0
Back to top
ktr
Level 10
Location: Warszawa
Joined: 12 Oct 2006
Posts: 50
Post rating: 5
ktr
Level 10
Post#12 25 Jun 2010 12:45    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Czy ktoś jest w stanie pomóc mi w rozwiązaniu mojego problemu? Jestem w Excelu dosyć zielony.

Helpful post? + 0
Back to top
klonik
Level 2
Joined: 04 Apr 2008
Posts: 3
klonik
Level 2
Post#13 25 Oct 2010 07:48    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Fajnie to jest rozwiązane ale mam bardziej skomplikowany przykład. Mam w kolumnie wybrać liczbę max. (=max(a1:a5)) Potem przez formatowanie warunkowe komórka z największą liczbą ma zmienić kolor tła i kolor czcionki . W komórkach B1:b5 jest formuła (=jeżeli(max(a1:a5)=a1/2;a1). Taki ciąg ma mieć X kolumn. Następnie w wierszach mam z sumować ile komórek w danym wierszu zmieniło kolor tła.
Excel - liczenie komórek po kolorze tła
Powyżej podane rozwiązania powodują, że we wszystkich wierszach mam sumę 4 (jeśli wybiorę nr koloru niebieskie) i 0 jeśli wybiorę każdy inny kolor. Obszedłem to poprzez dodanie "ślepej" kolumny gdzie przy komórce z max liczba jest formuła =jeżeli(max(blok)=komórka na lewo; "max";'''). Po tym zabiegu zliczam komórki w wierszu z napisem "max" {=ile.jeżeli(blok;"max")}. Efekt jest osiągnięty ale ..... Może ktoś to wymyslił??

Helpful post? + 0
Back to top
mundeczek88
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 14 Jul 2008
Posts: 21
mundeczek88
Level 9
Post#14 10 Apr 2013 17:54    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


adamas_nt wrote:
wymiatasz wrote:
A bez makr, skryptów itp itd się nie da? ;)
Niestety, nie.

Możesz użyć funkcji użytkownika podobnej do tej
Code:
Function LiczKolory(zakres As Range, kolor As Integer)
For Each kom In zakres
  If kom.Interior.ColorIndex = kolor Then
    LiczKolory = LiczKolory + 1
  End If
Next
End Function
Wklejasz do modułu standardowego i używasz jak funkcji Excela tzn
Code:
=liczkolory(zakres;indeks koloru)
Paletę znajdziesz w necie. Można też jako drugi argument wykorzystać indeks komórki wzorcowej.

Przepraszam, że odgrzebuję temat.
Używam Excela 2003.
Zastosowałem funkcję, ale niestety Excel nie chce przeliczyć ponownie komórek.
Dopiero po kliknięciu komórki, wyświetleniu funkcji na pasku i kliknięciu Enter dane zostają przeliczone.
F9 nie daje rezultatu, poziom zabezpieczeń średni, automatyczne przeliczanie w Excelu włączone.
Jak zmusić Excela do przeliczenia po każdej zmianie w danych?

Helpful post? + 0
Back to top
adamas_nt
Moderator Programowanie
Location: Nowy Tomyśl
Joined: 26 Jan 2008
Posts: 4490
Helped: 1239
Post rating: 133
adamas_nt
Moderator Programowanie
Post#15 10 Apr 2013 21:49    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


mundeczek88 wrote:
F9 nie daje rezultatu
A powinno (?) W ostateczności wklej w kod arkusza

Code: vb
You must be logged in to see the content.
Arkusz zostanie przeliczony przy każdej zmianie aktywnej komórki.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mundeczek88
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 14 Jul 2008
Posts: 21
mundeczek88
Level 9
Post#16 10 Apr 2013 22:13    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Bardzo dziękuję za odp.
No może i F9 nie powinno.
Wkleiłem, ale bez zmian.
Nie wiem zupełnie co jest nie tak.
W Module1 mam:
Excel - liczenie komórek po kolorze tła

W Kod Arkusza:
Excel - liczenie komórek po kolorze tła

Tylko może opiszę jak plik wygląda.
Mam kilka arkuszy z kolorowymi zaznaczeniami wierszy.
W ostatnim arkuszu podsumowanie po ile wierszy danego koloru jest w sumie.
Kod Arkusza mam tylko w tym ostatnim pliku.
Może to o to chodzi?

Helpful post? + 0
Back to top
adamas_nt
Moderator Programowanie
Location: Nowy Tomyśl
Joined: 26 Jan 2008
Posts: 4490
Helped: 1239
Post rating: 133
adamas_nt
Moderator Programowanie
Post#17 10 Apr 2013 22:45    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Spróbuj przeliczyć wszystkie. Podmień kod na:

Code: vb
You must be logged in to see the content.
Ale to chyba nic nie da. Pozostaje F2>Enter, albo napisanie bardziej rozbudowanego makro.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mundeczek88
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 14 Jul 2008
Posts: 21
mundeczek88
Level 9
Post#18 11 Apr 2013 20:19    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


No niestety miałeś rację i nie działa :(
Co do bardziej rozbudowanego makro to niestety nie znam Visual Basic, żeby takowe napisać.
Pozostaje mi szukanie w sieci i sprawdzanie empiryczne.
Dziekuję za pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top
marek003
Level 39
Location: Lublin
Joined: 10 Sep 2002
Posts: 4238
Helped: 739
Post rating: 138
marek003
Level 39
Post#19 11 Apr 2013 21:15    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


:arrow: adamas - było już podobne zagadnienie na forum i chyba sam dawałeś na to rozwiązanie. Na pewno nie było to zwykłe "Calculate". Wydaje mi się że coś w stylu:
Application.CalculateFull

Choć sprawdziłem i to też nie działa. (Chyba że podepnę makro pod przycisk, [makro w którym jest jedynie kod "Calculate"] ale wtedy i "zwykłe" calculate działa)

Chodzi więc bardziej o to gdzie wrzucić ten kod, bo na zmianę koloru komórki nie reaguje "change" arkusza

Helpful post? + 0
Back to top
Maciej Gonet
Level 30
Location: Gliwice
Joined: 10 Jan 2013
Posts: 770
Helped: 214
Post rating: 36
Maciej Gonet
Level 30
Post#20 12 Apr 2013 10:25    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Dzień dobry,
W sprawie zliczania kolorów chciałbym kolegom podpowiedzieć, że Excel uwzględni zmiany po naciśnięciu Ctrl+Alt+F9.
Powodzenia!

Helpful post? + 0
Back to top
marek003
Level 39
Location: Lublin
Joined: 10 Sep 2002
Posts: 4238
Helped: 739
Post rating: 138
marek003
Level 39
Post#21 12 Apr 2013 12:30    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Maciej Gonet wrote:
Excel uwzględni zmiany po naciśnięciu Ctrl+Alt+F9

Jak najbardziej masz rację, ale za to właśnie odpowiada w makrze kod: Application.CalculateFull
Tylko jak go wywołać "automatycznie" (nie poprzez przycisk a poprzez zmianę koloru komórki formatowaniem [oczywiście nie formatowaniem warunkowym bo to całkiem inne zagadnienie])?.

Helpful post? + 0
Back to top
Maciej Gonet
Level 30
Location: Gliwice
Joined: 10 Jan 2013
Posts: 770
Helped: 214
Post rating: 36
Maciej Gonet
Level 30
Post#22 12 Apr 2013 13:37    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Nie ma chyba innej możliwości niż podpiąć to pod zdarzenie SelectionChange. Zmiana nie będzie automatyczna, ale jak się coś robi w arkuszu, to stale wybiera się jakieś komórki, a gdy zmiana następowałaby z kodu, to trzeba pamiętać, żeby na koniec wybrać jakąś komórkę.

Helpful post? + 0
Back to top
sushuang
Level 2
Location: Warsaw
Joined: 20 Sep 2013
Posts: 2
sushuang
Level 2
Post#23 20 Sep 2013 14:33    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Witam Wszystkich,

Postanowiłem napisać od początku do końca rozwiązanie problemu ze zliczaniem kolorów "dla zielonych". Być może komuś na przyszłość się to przyda.

1. Otwórz Arkusz excel

2. Wejdz w Plik/Zapisz jako tutaj wybierz z listy Zapisz jako typ: Skoroszyt programu Excel z obsługą makr i wpisz nazwę swojego pliku. Następnie zapisz go w dowolnym miejscu.

3. Wejdź w zakładke Deweloper na samej górze arkusza i kliknij w ikonę po lewej stronie o nazwie Visual Basic. Na drzewku po lewej stronie kliknij dwukrotnie na Module1 i wklej tam poniższą zawartość(jeżeli module1 nie istnieje to kliknij prawym przyciskiem myszy w puste pole pod napisem "ten skoroszyt" i wstaw module1):

Code:
Function Kolor(Adres As Range)

    Application.Volatile True

    Kolor = Adres.Interior.ColorIndex

End Function


Zamknij wyświetlone okna(zapisz zmiany) wracając do arkusza.

GOTOWE :)

Jak to teraz działa?

Przykład:

w komórce A1 wpisz Jan
w komórce B1 wpisz =kolor(a1) => powinna wyskoczyć wartość liczbowa(wciśnij F9)

Zmień kolor A1 na czerwony i naciśnij F9. Wartość powinna się zmienić.

Jak teraz zliczyć wartości wszystkich zakolorowanych komórek. Polecam np funkcje licz.jeżeli

np dla koloru zielonego wartość to 43. W C1 wpisujemy licz.jeżeli(B:B;43), czyli jeżeli w kolumnie B pojawi się liczba 43 to nastąpi suma takich komórek o +1.

Kolorujemy wszystkie komórki w kolumnie A, wciskamy F9 i w komórce C1 pojawia się liczba ile takich komórek jest. Proste ;) Jeżeli nie pasuje Wam że wartości koloru w kolumnie B są pokazywane proponuje zwyczajnie ukryć tą kolumnę.

Pozdrawiam!

Su

Helpful post? + 0
Back to top
cbrman
Level 25
Location: Katowice
Joined: 25 May 2013
Posts: 332
Helped: 126
Post rating: 13
cbrman
Level 25
Post#24 20 Sep 2013 22:11    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Skoro już temat został odgrzebany to jeszcze dodam, że można wyciągnąć numer ręcznie nadanego koloru tła komórki bez użycia makr.
Szczegóły w poniższym linku
http://www.apocotenexcel.pl/okom.htm

Lista argumentów funkcji o.komórce
http://www.excelforum.pl/topics1/edytowanie-adresu-komorki-vt31631.htm#167495

Helpful post? + 0
Back to top
maryna 76
Level 9
Location: Rybnik
Joined: 24 Mar 2008
Posts: 10
Post rating: 1
maryna 76
Level 9
Post#25 14 Dec 2013 15:21    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


już 4godz siedze i masakra proszę pomóżcie Otóż mam taki problem a kolumnie a od a1 od a10 wyświetlają się kolory na skutek formatowania warunkowego ( większe o50 w kolorze żółtym a mniejsze o 50 w kolorze niebieskim średnia to 1000
I wszystko pasuje ale chodzi mi o to ile kolorów tła czyli złotych i niebieskich jest w danym zakresie np. w kolumnie a1 do a10 jest 2żółte i 1 niebieski wynik 3 i z tym mam problem Prosze pomóżcie nie umiem zrobić do tego formuły a jestem na prawdę cienki z excela

Helpful post? + 0
Back to top
Maciej Gonet
Level 30
Location: Gliwice
Joined: 10 Jan 2013
Posts: 770
Helped: 214
Post rating: 36
Maciej Gonet
Level 30
Post#26 14 Dec 2013 20:00    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Trudno jest w Excelu zliczać ex post kolory nadane za pomocą formatowania warunkowego, bo w Visual Basicu nie ma dostępu do odpowiednich danych. Jedyna praktyczna droga to odwołać się do formuł użytych w formatowaniu warunkowym i zliczyć odpowiednimi formułami np. LICZ.JEŻELI, ile razy warunek był spełniony. Bardziej konkretna pomoc wymaga załącznika.

Helpful post? + 0
Back to top
maryna 76
Level 9
Location: Rybnik
Joined: 24 Mar 2008
Posts: 10
Post rating: 1
maryna 76
Level 9
Post#27 15 Dec 2013 15:34    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Maciej masz racje okazuje się że faktycznie droga przez mękę z kolorami obeszłam to na zasadzie tak, nie i zliczanie działa 100%

Helpful post? + 0
Back to top
Lucys
Level 1
Joined: 23 Apr 2014
Posts: 1
Lucys
Level 1
Post#28 23 Apr 2014 14:26    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Witam,

proszę o podpowiedź: co jeśli chciałabym zastosować formułę iloczynu dwóch liczb, jeżeli dana kolumna jest np. koloru zielonego, czy jest na to sposób?

Helpful post? + 0
Back to top
serniq
Level 2
Joined: 27 Apr 2010
Posts: 2
Post rating: 1
serniq
Level 2
Post#29 16 May 2014 08:10    

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


https://support.microsoft.com/kb/2815384 all you need is there

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Excel - liczenie komórek po kolorze tła
Page 1 of 1

Similar topics to excel - liczenie komórek po kolorze tła

Sumowanie wartości komórek po kolorze tła w Excelu (3)
excel - liczenie jednakowych komórek w całym pliku (1)
Excel - automatyczna zmiana koloru tła komórek w tabeli z liczbami (6)
Excel - zmiana koloru tła komórek jeśli w innej występuje określony tekst (5)
EXCEL - Excel- losowe wypełnianie komórek danym tekstem. (1)
EXCEL - Nadgodziny - excel liczenie (4)
EXCEL Liczenie godzin - Warunkowe liczenie godzin (3)
Excel - liczenie głosów - (5)
Excel - Zmiana koloru tła komórki. (3)
MS Excel - liczenie czasu pracy (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.078 seconds