Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Excel - liczenie komórek po kolorze tła
Autor
Wiadomość
wymiatasz
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 4
Miasto: Wroclaw

Post#1 Post autora tematu 30 Maj 2010 21:37   

Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Witam,

Nigdzie znaleźć nie mogę, czy ktoś wpadł na coś takiego jak zliczanie komórek w excelu (ver. 2003) poprzez identyfikację koloru tła komórek ...

Ma ktoś jakiś pomysł? tudzież propozycję zastosowania innego programu tego typu ?

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Maj 2010 21:37   





Powrót do góry
   
yogi009
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 5048
Miasto: Olsztyn

Post#2 30 Maj 2010 22:18   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


A czy to tło jest wynikiem działania jakiegoś warunku logicznego ? Może pójść tym torem ?
Powrót do góry
   
wymiatasz
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 4
Miasto: Wroclaw

Post#3 Post autora tematu 30 Maj 2010 22:28   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Sama "docelowa" komórka, powinna zliczyć z danego wskazanego zakresu komórek, ilość komórek, które mają tło czerwone. Chcę wyswietlić ilość tych komórek po prostu w formie zwykłej liczby. Tła zliczanych komórek nie mają w sumie formatowania warunkowego, tło określam dla danej komórki ręcznie, w zależności od moich "danych zewnetrznych".

Mogłoby być to też w formie np. wyświetlania do innej komórki jakiejś wartości liczbowej, odpowiadającej kolorowi badanej komórki. Później bym sobie po prostu zliczył te wartości liczbowe.
Łopatologiczny przykład:
JEŻELI "komórka A4" ; "kolor czerwony" ; "wyświetl 1"
Powrót do góry
   
walek33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 07 Maj 2005
Posty: 1000
Miasto: Łazy

Post#4 31 Maj 2010 13:35   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Użyj:
Kod:
(adres_komórki).Interior.ColorIndex

Powrót do góry
   
wymiatasz
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 4
Miasto: Wroclaw

Post#5 Post autora tematu 31 Maj 2010 14:28   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


A bez makr, skryptów itp itd się nie da? ;)

Jak się nie da to ktoś mógłby napisać bardziej szczegółową instrukcję jak użyć podobnego sformułowania ;).
Powrót do góry
   
adamas_nt
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 3999
Miasto: Nowy Tomyśl

Post#6 31 Maj 2010 20:46pomocny post - solucja   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


wymiatasz napisał:
A bez makr, skryptów itp itd się nie da? ;)
Niestety, nie.

Możesz użyć funkcji użytkownika podobnej do tej
Kod:
Function LiczKolory(zakres As Range, kolor As Integer)
For Each kom In zakres
  If kom.Interior.ColorIndex = kolor Then
    LiczKolory = LiczKolory + 1
  End If
Next
End Function
Wklejasz do modułu standardowego i używasz jak funkcji Excela tzn
Kod:
=liczkolory(zakres;indeks koloru)
Paletę znajdziesz w necie. Można też jako drugi argument wykorzystać indeks komórki wzorcowej.
Powrót do góry
   
wymiatasz
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 4
Miasto: Wroclaw

Post#7 Post autora tematu 31 Maj 2010 21:06   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


No i nareszcie jest ok :). Dzięki wielkie za pomoc!
Powrót do góry
   
adrian2202
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1
Miasto: Świętochłowice

Post#8 17 Cze 2010 14:57   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Proszę pomóżcie mi w temacie.
Tak jak koega wymiatasz muszę zliczać ilość komórek zaznaczonych w danym kolorze ale nie mam pojęcia jak do tego dojść.
Poproszę o instrukcję w miarę krok po kroku jak to zrobić bo nie mam pojęcia, numery kolorów gdzieś tam ściągnołem ale makro stworzyło mi nowy zeszyt z kolorem i jego numerem jednak nie wiem jak się do tego odwołać. Podana przez was formuła nie chce mi się uruchomić..... eghhh muszę to zrobić a nie mam pojęcia jak?
Powrót do góry
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 3594
Miasto: Lublin

Post#9 17 Cze 2010 16:33   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Przecież masz opisane
Wklejasz makro do modułu
(paski narzędzi - visual basic - edytor visual basic.
menu insert - moduł ... i tu wklejasz kod funkcji)
Edytor możesz zamknąć.

Przechodzisz do arkusza i w wolnej komórce wpisujesz np =liczkolory(A1:B100;5)
wg podpowiedzi:
=liczkolory(zakres;indeks koloru)
I masz policzony dany kolor
Powrót do góry
   
ktr
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 45
Miasto: Warszawa

Post#10 23 Cze 2010 20:47   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Witam, mam problem jak zrobić jedno zadanie w Excelu - bardzo proszę o pomoc.

W tabeli Excela są 3 kolumny: "zadanie" (tekst, opis zadania), "deadline" (data, do kiedy zadanie ma być wykonane), "status" (rozwijalne pole wyboru: zrobione, w toku, opóźnione, nie rozpoczęte).

Kolumna "status" to zwykła funkcja: sprawdzanie poprawności -> Lista, gdzie zdefiniowałem, co można sobie wybrac. Użyłem także formatowania warunkowego: gdy wybierze się 'zrobione' komórka ma kolor zielony, gdy 'w toku' żółty, gdy 'opóźnione' to czerwony - reszta czyli 'nie rozpoczęte' siłą rzeczy ma biały, czyli brak formatowania:)

Chciałem podrasować tabelę dodając automatyczne sprawdzanie, czy dzisiejsza data jest późniejsza niż określona w deadlinie i jeśli tak - to żeby automatycznie wymuszał kolor czerwony w statusie. Jest to jako Warunek 1 w formatowaniu warunkowym, problem w tym, że nawet jeśli wybierze się status 'zrobione' a data jest po deadlinie to kolor jest czerwony, a powinien być zielony. Nie wiem jak poradzić sobie np. funkcją JEŻELI.

By pomóc w zrozumieniu mojego problemu załączam tabelkę:)

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Cze 2010 20:47   





Powrót do góry
   
walek33
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 07 Maj 2005
Posty: 1000
Miasto: Łazy

Post#11 24 Cze 2010 08:58   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


ktr napisał:
Użyłem także formatowania warunkowego

I tu powstał problem ponieważ
Kod:
kom.Interior.ColorIndex
nie policzy kolorów formatowania warunkowego.
Powrót do góry
   
ktr
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 45
Miasto: Warszawa

Post#12 25 Cze 2010 12:45   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Czy ktoś jest w stanie pomóc mi w rozwiązaniu mojego problemu? Jestem w Excelu dosyć zielony.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2010 12:45   





Powrót do góry
   
klonik
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 3

Post#13 25 Paź 2010 07:48   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Fajnie to jest rozwiązane ale mam bardziej skomplikowany przykład. Mam w kolumnie wybrać liczbę max. (=max(a1:a5)) Potem przez formatowanie warunkowe komórka z największą liczbą ma zmienić kolor tła i kolor czcionki . W komórkach B1:b5 jest formuła (=jeżeli(max(a1:a5)=a1/2;a1). Taki ciąg ma mieć X kolumn. Następnie w wierszach mam z sumować ile komórek w danym wierszu zmieniło kolor tła.
Excel - liczenie komórek po kolorze tła
Powyżej podane rozwiązania powodują, że we wszystkich wierszach mam sumę 4 (jeśli wybiorę nr koloru niebieskie) i 0 jeśli wybiorę każdy inny kolor. Obszedłem to poprzez dodanie "ślepej" kolumny gdzie przy komórce z max liczba jest formuła =jeżeli(max(blok)=komórka na lewo; "max";'''). Po tym zabiegu zliczam komórki w wierszu z napisem "max" {=ile.jeżeli(blok;"max")}. Efekt jest osiągnięty ale ..... Może ktoś to wymyslił??
Powrót do góry
   
mundeczek88
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 14 Lip 2008
Posty: 19
Miasto: Warszawa

Post#14 10 Kwi 2013 17:54   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


adamas_nt napisał:
wymiatasz napisał:
A bez makr, skryptów itp itd się nie da? ;)
Niestety, nie.

Możesz użyć funkcji użytkownika podobnej do tej
Kod:
Function LiczKolory(zakres As Range, kolor As Integer)
For Each kom In zakres
  If kom.Interior.ColorIndex = kolor Then
    LiczKolory = LiczKolory + 1
  End If
Next
End Function
Wklejasz do modułu standardowego i używasz jak funkcji Excela tzn
Kod:
=liczkolory(zakres;indeks koloru)
Paletę znajdziesz w necie. Można też jako drugi argument wykorzystać indeks komórki wzorcowej.

Przepraszam, że odgrzebuję temat.
Używam Excela 2003.
Zastosowałem funkcję, ale niestety Excel nie chce przeliczyć ponownie komórek.
Dopiero po kliknięciu komórki, wyświetleniu funkcji na pasku i kliknięciu Enter dane zostają przeliczone.
F9 nie daje rezultatu, poziom zabezpieczeń średni, automatyczne przeliczanie w Excelu włączone.
Jak zmusić Excela do przeliczenia po każdej zmianie w danych?
Powrót do góry
   
adamas_nt
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 3999
Miasto: Nowy Tomyśl

Post#15 10 Kwi 2013 21:49   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


mundeczek88 napisał:
F9 nie daje rezultatu
A powinno (?) W ostateczności wklej w kod arkusza
Kod: vb
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć treść.
Arkusz zostanie przeliczony przy każdej zmianie aktywnej komórki.
Powrót do góry
   
mundeczek88
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 14 Lip 2008
Posty: 19
Miasto: Warszawa

Post#16 10 Kwi 2013 22:13   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Bardzo dziękuję za odp.
No może i F9 nie powinno.
Wkleiłem, ale bez zmian.
Nie wiem zupełnie co jest nie tak.
W Module1 mam:
Excel - liczenie komórek po kolorze tła

W Kod Arkusza:
Excel - liczenie komórek po kolorze tła

Tylko może opiszę jak plik wygląda.
Mam kilka arkuszy z kolorowymi zaznaczeniami wierszy.
W ostatnim arkuszu podsumowanie po ile wierszy danego koloru jest w sumie.
Kod Arkusza mam tylko w tym ostatnim pliku.
Może to o to chodzi?
Powrót do góry
   
adamas_nt
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 3999
Miasto: Nowy Tomyśl

Post#17 10 Kwi 2013 22:45   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Spróbuj przeliczyć wszystkie. Podmień kod na:
Kod: vb
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć treść.
Ale to chyba nic nie da. Pozostaje F2>Enter, albo napisanie bardziej rozbudowanego makro.
Powrót do góry
   
mundeczek88
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 14 Lip 2008
Posty: 19
Miasto: Warszawa

Post#18 11 Kwi 2013 20:19   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


No niestety miałeś rację i nie działa :(
Co do bardziej rozbudowanego makro to niestety nie znam Visual Basic, żeby takowe napisać.
Pozostaje mi szukanie w sieci i sprawdzanie empiryczne.
Dziekuję za pomoc.
Powrót do góry
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 3594
Miasto: Lublin

Post#19 11 Kwi 2013 21:15   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


:arrow: adamas - było już podobne zagadnienie na forum i chyba sam dawałeś na to rozwiązanie. Na pewno nie było to zwykłe "Calculate". Wydaje mi się że coś w stylu:
Application.CalculateFull

Choć sprawdziłem i to też nie działa. (Chyba że podepnę makro pod przycisk, [makro w którym jest jedynie kod "Calculate"] ale wtedy i "zwykłe" calculate działa)

Chodzi więc bardziej o to gdzie wrzucić ten kod, bo na zmianę koloru komórki nie reaguje "change" arkusza
Powrót do góry
   
Maciej Gonet
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 672
Miasto: Gliwice

Post#20 12 Kwi 2013 10:25   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Dzień dobry,
W sprawie zliczania kolorów chciałbym kolegom podpowiedzieć, że Excel uwzględni zmiany po naciśnięciu Ctrl+Alt+F9.
Powodzenia!
Powrót do góry
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 3594
Miasto: Lublin

Post#21 12 Kwi 2013 12:30   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Maciej Gonet napisał:
Excel uwzględni zmiany po naciśnięciu Ctrl+Alt+F9

Jak najbardziej masz rację, ale za to właśnie odpowiada w makrze kod: Application.CalculateFull
Tylko jak go wywołać "automatycznie" (nie poprzez przycisk a poprzez zmianę koloru komórki formatowaniem [oczywiście nie formatowaniem warunkowym bo to całkiem inne zagadnienie])?.
Powrót do góry
   
Maciej Gonet
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 672
Miasto: Gliwice

Post#22 12 Kwi 2013 13:37   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Nie ma chyba innej możliwości niż podpiąć to pod zdarzenie SelectionChange. Zmiana nie będzie automatyczna, ale jak się coś robi w arkuszu, to stale wybiera się jakieś komórki, a gdy zmiana następowałaby z kodu, to trzeba pamiętać, żeby na koniec wybrać jakąś komórkę.
Powrót do góry
   
sushuang
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 3
Miasto: Warsaw

Post#23 20 Wrz 2013 14:33   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Witam Wszystkich,

Postanowiłem napisać od początku do końca rozwiązanie problemu ze zliczaniem kolorów "dla zielonych". Być może komuś na przyszłość się to przyda.

1. Otwórz Arkusz excel

2. Wejdz w Plik/Zapisz jako tutaj wybierz z listy Zapisz jako typ: Skoroszyt programu Excel z obsługą makr i wpisz nazwę swojego pliku. Następnie zapisz go w dowolnym miejscu.

3. Wejdź w zakładke Deweloper na samej górze arkusza i kliknij w ikonę po lewej stronie o nazwie Visual Basic. Na drzewku po lewej stronie kliknij dwukrotnie na Module1 i wklej tam poniższą zawartość(jeżeli module1 nie istnieje to kliknij prawym przyciskiem myszy w puste pole pod napisem "ten skoroszyt" i wstaw module1):

Kod:
Function Kolor(Adres As Range)

    Application.Volatile True

    Kolor = Adres.Interior.ColorIndex

End Function


Zamknij wyświetlone okna(zapisz zmiany) wracając do arkusza.

GOTOWE :)

Jak to teraz działa?

Przykład:

w komórce A1 wpisz Jan
w komórce B1 wpisz =kolor(a1) => powinna wyskoczyć wartość liczbowa(wciśnij F9)

Zmień kolor A1 na czerwony i naciśnij F9. Wartość powinna się zmienić.

Jak teraz zliczyć wartości wszystkich zakolorowanych komórek. Polecam np funkcje licz.jeżeli

np dla koloru zielonego wartość to 43. W C1 wpisujemy licz.jeżeli(B:B;43), czyli jeżeli w kolumnie B pojawi się liczba 43 to nastąpi suma takich komórek o +1.

Kolorujemy wszystkie komórki w kolumnie A, wciskamy F9 i w komórce C1 pojawia się liczba ile takich komórek jest. Proste ;) Jeżeli nie pasuje Wam że wartości koloru w kolumnie B są pokazywane proponuje zwyczajnie ukryć tą kolumnę.

Pozdrawiam!

Su
Powrót do góry
   
cbrman
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 249
Miasto: Katowice

Post#24 20 Wrz 2013 22:11   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Skoro już temat został odgrzebany to jeszcze dodam, że można wyciągnąć numer ręcznie nadanego koloru tła komórki bez użycia makr.
Szczegóły w poniższym linku
http://www.apocotenexcel.pl/okom.htm

Lista argumentów funkcji o.komórce
http://www.excelforum.pl/topics1/edytowanie-adresu-komorki-vt31631.htm#167495
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Wrz 2013 22:11   





Powrót do góry
   
maryna 76
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 9
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#25 14 Gru 2013 16:21   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


już 4godz siedze i masakra proszę pomóżcie Otóż mam taki problem a kolumnie a od a1 od a10 wyświetlają się kolory na skutek formatowania warunkowego ( większe o50 w kolorze żółtym a mniejsze o 50 w kolorze niebieskim średnia to 1000
I wszystko pasuje ale chodzi mi o to ile kolorów tła czyli złotych i niebieskich jest w danym zakresie np. w kolumnie a1 do a10 jest 2żółte i 1 niebieski wynik 3 i z tym mam problem Prosze pomóżcie nie umiem zrobić do tego formuły a jestem na prawdę cienki z excela
Powrót do góry
   
Maciej Gonet
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 672
Miasto: Gliwice

Post#26 14 Gru 2013 21:00   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Trudno jest w Excelu zliczać ex post kolory nadane za pomocą formatowania warunkowego, bo w Visual Basicu nie ma dostępu do odpowiednich danych. Jedyna praktyczna droga to odwołać się do formuł użytych w formatowaniu warunkowym i zliczyć odpowiednimi formułami np. LICZ.JEŻELI, ile razy warunek był spełniony. Bardziej konkretna pomoc wymaga załącznika.
Powrót do góry
   
maryna 76
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 9
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#27 15 Gru 2013 16:34   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Maciej masz racje okazuje się że faktycznie droga przez mękę z kolorami obeszłam to na zasadzie tak, nie i zliczanie działa 100%
Powrót do góry
   
Lucys
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 23 Kwi 2014
Posty: 1

Post#28 23 Kwi 2014 14:26   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


Witam,

proszę o podpowiedź: co jeśli chciałabym zastosować formułę iloczynu dwóch liczb, jeżeli dana kolumna jest np. koloru zielonego, czy jest na to sposób?
Powrót do góry
   
serniq
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 27 Kwi 2010
Posty: 2

Post#29 16 Maj 2014 08:10   

Re: Excel - liczenie komórek po kolorze tła


https://support.microsoft.com/kb/2815384 all you need is there
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Excel - liczenie komórek po kolorze tła
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sumowanie wartości komórek po kolorze tła w Excelu (3)
excel - liczenie jednakowych komórek w całym pliku (1)
Excel - automatyczna zmiana koloru tła komórek w tabeli z liczbami (6)
Excel - zmiana koloru tła komórek jeśli w innej występuje określony tekst (5)
EXCEL - Excel- losowe wypełnianie komórek danym tekstem. (1)
EXCEL - Nadgodziny - excel liczenie (4)
EXCEL Liczenie godzin - Warunkowe liczenie godzin (3)
Excel - liczenie głosów - (5)
Excel - Zmiana koloru tła komórki. (3)
MS Excel - liczenie czasu pracy (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS