Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna -> Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST
Autor
Wiadomość
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5478
Miasto: Olsztyn

Post#1 Post autora tematu 31 Maj 2010 10:55   

Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Pojawiła się oferta telewizji na kartę HD z dekoderem ADB 2850 ST
Czy ktoś miał już to w ręku?

Moje pytanie:
Co to za dekoder?
Czy nadaje się tylko do TNK, czy też można wykorzystać do np cyfry lub polsatu?
Czy DVB-T będzie w nim działać również bez karty?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Maj 2010 10:55   





Powrót do góry
   
Myrek1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Gru 2004
Posty: 772
Miasto: Kraków

Post#2 31 Maj 2010 11:09   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


To mniejsza wersja dekoderów N-ki, odchudzona, oczywiście produkcji ADB. Soft ma wygląd tego z turbo dekodera (po uaktualnieniu). Czyli na pierwszy rzut oka sprzęt ok. Ma możliwość zapisu na urządzenie USB (Pendrive, HDD), ale dopiero od 1 Września zostanie to włączone. Z tego co mówią, będzie zapis na partycji, której nie będzie się dało odczytać (pewnie chodzi im o prawa autorskie).
Nie będzie chodziła inna karta niż ta, z którą dekoder jest sprzedawany. Czyli nie możesz jej przekładać itp. To czy DVB-T będzie chodziło bez karty jest nieistotne, bo karta i tak będzie w dekoderze, bo co innego z nią zrobisz, jak jest do niego przypisana?

Dla zwykłych użytkowników oferta godna uwagi, szczególnie, że jak się nie zapłaci to dekoder nie jest blokowany i można odbierać HD FTA, bądź DVB-T w mpeg-4.
Dla bardziej zaawansowanych polecam poczekać na zapowiadany moduł Conax + karta Tnk, o ile wiem jeszcze na ten rok. Do tego dokupić tuner HD z CI jaki się tylko podoba.
Powrót do góry
   
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5478
Miasto: Olsztyn

Post#3 Post autora tematu 31 Maj 2010 16:26   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Czyli praktycznie tylko do TNK i nic z tym więcej nie da się zrobić...
Zastanawia mnie ta jedna karta - co będzie jeżeli z jakiegoś powodu się uszkodzi? Wyrzucić dekoder?

Dodano po 1 [minuty]:

A samą kartę do HD można kupić?
Powrót do góry
   
Myrek1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Gru 2004
Posty: 772
Miasto: Kraków

Post#4 31 Maj 2010 17:35pomocny post - solucja   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Nie wiem jak będzie z uszkodzona kartą, pewnie objęta jest gwarancją. Podobnie jest teraz w CP, sprzedają sprzęt do abonamentu, karty nie da się przenieść. Co jak nie ma gwarancji i padnie dekoder? Ano nie pozostaje nic innego jak kupić nowy tuner od Polsatu po "okazyjnej" cenie, która jest dość wysoka. To bez sensu, ale tak już jest :(

Tak, TnK, FTA, DVB-T i tyle.

Samej karty nie można kupić. Pisałem już, że niedługo ma pojawić się karta z modułem Conax HD (pewnie NP4), więc wtedy będzie można użyć innego dekodera.

EDIT:
Jeden z forumowiczów zwrócił uwagę, że w regulaminie jest zapis o uszkodzonej karcie i jej wymianie w cenie 99zł.
Powrót do góry
   
WMichał
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1286
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#5 06 Cze 2010 20:12   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Ja już wyżej wymieniony sprzęt posiadam.
Dekoder jak najbardziej ok. Na początku trzeba uaktualnić soft do tego wszędzie potem sygnowanego logiem n. Świetne EPG.
DVBT jeszcze nie testowałem czekam na poprawę pogody, aby coś zadziałać z antenami.
Dekoder wyposażony również w obsługę serwisów www oraz radia internetowego, chociaż też tego nie testowałem bo za długi kabel bym musiał prowadzić od routera do dekodera. Szkoda, że nie działa to po wifi, chociaż można postawić jakiegoś AP przy tym i po problemie.
Jedyny minus jak na razie-bardzo długo się włącza. nie to co w tnk sd, że do prądu i już grało.
Co do dekodera to jest on parowany z kartą więc nie wykorzystasz.
Karta musi być włożona do dekodera cały czas, nawet jeśli Chciałbyś tylko dvbt, bo jak nie to komunikat: dekoder zablokowany, umieść kartę itd.
Można otrzymać nową kartę w przypadku kradzieży, zagubienia lub uszkodzenia oczywiście odpłatnie ale za ile zł tego nie widzę w regulaminie.

Od siebie powiem tak: bardzo ciekawa propozycja, która w żaden sposób nie wiąże mnie umowami i zobowiązaniami. Dobra oferta programowa za dobre pieniądze.
Chcesz coś wiedzieć więcej na temat dekodera pytaj, chętnie odpowiem.

edit:
Dzisiaj zbadałem dvb-t i działa.
Stara antenka siatkowa szerokopasmowa skierowana na Śrem i cieszę się kanałami naziemnej telewizji cyfrowej.
I tak do oferty programowej dołączył mi dzięki temu m.in polsat.
EPG również działa świetnie na kanałach NTC.
Powrót do góry
   
plaster73
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 9

Post#6 09 Cze 2010 11:18   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Czy ktoś może mi powiedzieć, jak na tym sprzęcie (ADB 2850) ręcznie wyszukać kanały FTA? Z automatu ustawiło mi kilkadziesiąt stacji, podczas gdy Technisat Digit S2 ze zwykłej TNK znalazł na dzień dobry ponad 1000 kanałów.
Instrukcja nic o tym nie wspomina, a zagłębienie w ustawienia nie przyniosło skutku, znalazłem co prawda jakieś wyszukiwanie, ale tyczyło się ono tylko DVB-T.
Powrót do góry
   
WMichał
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1286
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#7 09 Cze 2010 20:33   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Na razie nie ma takiej możliwości. Prawdopodobnie od września kiedy to zostanie uruchomiona rozszerzona funkcjonalność tnk hd.
Powrót do góry
   
lutkolba
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Gru 2003
Posty: 53
Miasto: Gorzów

Post#8 09 Cze 2010 22:18   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Od 7 dni używam TNK HD.Mam pytanie do użytkowników tej nowej usługi czy mają te same problemy co ja.
Codziennie o 4 rano włącza się automatyczna aktualizacja(dzwoniłem do operatora powiedzieli że nie powinno tego być, jednak u mnie jest).Nastepną sprawą jest zawieszanie się dekodera za każdym razem jak włączam telewizor ze stanu standby.Dzieje się to jesli jest podłączony kablem po HDMI,przy podłączeniu po SCART RGB to nie występuje.Musze wtedy wyłączyc zasilanie i na nowo uruchomić dekoder.Mam telewizor Sony KDL 40V5500 i nie wiem czy to wina telewizora czy dekodera.Dzwonilem do serwisu powiedzieli że jeśli to występuje to musze najpierw włączać telewizor a następnie dekoder.Przyznam że te wytłumaczenie z serwisu mnie nie zadowala.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Cze 2010 22:18   





Powrót do góry
   
WMichał
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1286
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#9 10 Cze 2010 16:33   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Aktualizowałeś oprogramowanie podczas pierwszego uruchomienia do tego tnk hd?
U mnie podczas pierwszego uruchomienia wyskoczyła informacja, że jest dostępna nowa wersja oprogramowania, aktualizowałem i teraz żadnych aktualizacji nie ma. Chociaż w nocy mam sprzęt wyłączony to nie wiem co by się działo.
Powrót do góry
   
moddyy
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 588

Post#10 10 Cze 2010 17:26   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Może ktoś z was sprawdzić ile prądu pobiera tuner na czuwaniu lub ręką ocenić czy na czuwaniu jest wyczuwalnie chłodniejszy niż podczas normalnej pracy.
Powrót do góry
   
lutkolba
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Gru 2003
Posty: 53
Miasto: Gorzów

Post#11 10 Cze 2010 18:59   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Oczywiscie że aktualizowalem przy pierwszym uruchomieniu.Dzwoniąc do biura obsługi to bylo pierwsze pytanie.Kazano ni wejść w menu i powiedziec dokladnie jakie widze ikony(różnią się w innej wersji).Kazano mi podłączyć przewód HDMI i zmienić żródło sygnału,po wyborze 1080 HDMI.dekoder się zawiesił.Samo włączanie się aktualizacji nie jest jeszcze problemem i może to po jakimś czasie się wyłączy lub oni wyłączą,bardziej mnie denerwuje że nie moge korzystać z wyjścia HDMI.Korzystam z RGB by uniknąć zawieszania sie dekodera.Jak będe miał możliwość to spróbuje na innym telewizorze bo może to być problem z nikobatybilnością protokółów HDCP tak mi powiedziała pani z biura obsługi klienta.
Powrót do góry
   
emilo1411
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 8
Miasto: radom

Post#12 11 Cze 2010 16:29   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Witam a wiadomo może komus do jakich portali jest dostęp po podłaczeniu internetu do tego tunera ??
Powrót do góry
   
WMichał
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1286
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#13 11 Cze 2010 17:36   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Nie miałem okazji jeszcze sprawdzać www w tym dekoderze, ale w podręczniku napisane jest : allegro, onet foto i inne.
Powrót do góry
   
plaster73
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 9

Post#14 16 Cze 2010 09:51   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


moddyy napisał:
Może ktoś z was sprawdzić ile prądu pobiera tuner na czuwaniu lub ręką ocenić czy na czuwaniu jest wyczuwalnie chłodniejszy niż podczas normalnej pracy.


Specyfikacja podaje "mniej niż 20W" ale to pewnie w stresie. W spoczynku z pewnością <5W, wtedy też jest dużo dużo chłodniejszy, choć i tak ciepły, natomiast przy normalnym użytkowaniu rozgrzewa się jak piec.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Cze 2010 09:51   





Powrót do góry
   
MiL999
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 1196

Post#15 16 Cze 2010 13:04   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Ciekawe czy w spoczynku pobór prądu spada bo to wytwór ADB tak jak w Multimedii i tam czy dekoder włączony czy wyłączony to i tak się grzeje i pobiera 20-25W bez przerwy.
Powrót do góry
   
WMichał
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1286
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#16 16 Cze 2010 15:57   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Ja znalazłem, że mniej niż 18W. Rzeczywiście robi się trochę ciepły podczas użytku, ale nie wydaje mi się żeby to było aż tak gorąco.
Powrót do góry
   
plaster73
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 9

Post#17 18 Cze 2010 11:22   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


WMichał napisał:
Ja znalazłem, że mniej niż 18W. Rzeczywiście robi się trochę ciepły podczas użytku, ale nie wydaje mi się żeby to było aż tak gorąco.

Po dwóch meczykach niewyłączony w przerwie (ca 5h) - oparzył.
Powrót do góry
   
MiL999
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 1196

Post#18 18 Cze 2010 13:03   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Ja mam dekoder Multimedii też produkcji ADB i wiem że produkty tej firmy nie są najwyższych lotów. Raz że się mocno grzeją, dwa pobierają prąd nawet w trybie standby, trzy działają bardzo wolno. U mnie czasami od wcisnięcia przycisku zmieniającego kanał do jego zmiany mija kilka sekund.
Powrót do góry
   
lukashb
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 06 Lis 2004
Posty: 5094
Miasto: -!

Post#19 18 Cze 2010 21:10   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


No cóż, bo to te same modele. Popatrz, że Twój dekoder nazywa się MMP5800, a dekoder Nki (stary nbox) to ITI5800. Oba to te same dekodery ze zmienioną głowicą na DVB-C. Procesor ten sam. Tylko oprogramowanie inne. Założe się, że tak samo jak w Nbox jest zalana pamięć Flash tym białym klejem. Także nic dziwnego, że się grzeje w stby bo poprostu on ciągle działa, tylko wyłącza wyjścia, i wystawia zegarek na wyświetlacze led.
Powrót do góry
   
borejek
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 07 Maj 2005
Posty: 254

Post#20 04 Lip 2010 12:35   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


W dodatku jeszcze dekoder ADB 2850 w stanie czuwania nie wyłącza napięcia wychodzącego z głowicy (zasilenie na konwerter). Nie należy zatem go podłączać przez przelotkę innego dekodera!!! Co do szybkości przełączania z kanału na kanał u mnie odbywa się to bardzo szybko, nie ma kilkusekundowych zawieszek, od początku nie miał.
Powrót do góry
   
lukashb
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 06 Lis 2004
Posty: 5094
Miasto: -!

Post#21 04 Lip 2010 13:06   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Do dziś nie rozumiem ludzi co piszą by nie włączać dekoderów przezprzelotkę gdy działają oba bo się spali wszystko. Jak dotąd, ile nie posiadałem dekoderów, i wszystkie sprawdzałem łącząc przez przelotkę, to zawsze mogły chodzić oba i było ok. Pierwszy był masterem, i to on wybierał pasmo i polaryzację, a drugi mógł odbierać tylko te kanały z polaryzacji ustanowionej przez mastera. Gdy wyłączymy mastera, to wtedy slave mógł odbierać całość. Nigdy się nic nie zapaliło.
Powrót do góry
   
JacekTorun
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 213
Miasto: Toruń

Post#22 05 Lip 2010 22:17   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Ma właczone zasilanie konwertera , dlatego że w tym czasie sprawdza i pobiera aktualizacje oprogramowania. (Nboxy nagle same się włączały i pobierały soft, na Tv było info o aktualizacji.)
Cały czas jest też pobierany przekaz dla karty emmy.
Powrót do góry
   
andwyd
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Gru 2009
Posty: 2

Post#23 10 Lip 2010 00:38   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Czy wyjście HDMI działa jednocześnie z wyjściem EURO?
Powrót do góry
   
WMichał
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1286
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#24 10 Lip 2010 12:36   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Nie.
Powrót do góry
   
Pitmen
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Lis 2004
Posty: 24

Post#25 10 Lip 2010 17:21   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Czy to normalne w tym modelu dekodera, obraz na niektórych programach mam z czarnymi paskami po bokach :( kurcze w dekoderze jest tylko opcja rozciągnięcia i obcinania (kiepsko) zestaw podpięty przez hdmi,tv fullhd, może ktoś coś poradzi w tym temacie?
Powrót do góry
   
WMichał
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1286
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#26 10 Lip 2010 17:30   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Czasami też mi się zdarzy, że obraz przełączy się w 4/3 ale wtedy pomagam sobie ustawieniem obrazu w opcjach telewizora a nie dekodera.
Powrót do góry
   
Pine
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 11
Miasto: Bytom

Post#27 13 Lip 2010 19:52   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Panowie i Panie odbieracie programy z ASTRY na tym tunerze ?
to kanały od 500 do 650 , bo ja nie potrafie odebrać i tez mam problem z DVBT POLSAT mam jakosc na 100% a siła 0% i nie działa.
Powrót do góry
   
Pitmen
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 11 Lis 2004
Posty: 24

Post#28 13 Lip 2010 21:33   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Znalazłem ostatnio taki link Link niestety po wpisaniu kodu z obrazka zawsze wyrzuca błąd, czy u was jest tak samo? może to już/jeszcze nie działa ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lip 2010 21:33   





Powrót do góry
   
WMichał
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1286
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#29 14 Lip 2010 12:10   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Pine napisał:
Panowie i Panie odbieracie programy z ASTRY na tym tunerze ?
to kanały od 500 do 650 , bo ja nie potrafie odebrać i tez mam problem z DVBT POLSAT mam jakosc na 100% a siła 0% i nie działa.

Co do astry to nie wiem bo osobiście mam tylko na hotbird, ale na innym forum czytałem, że ludzie spokojnie odbierają sygnał a astry.
Co do polsatu w dvb-t to musisz pewnie jeszcze pokombinować z ustawieniem anteny. Na jaki nadajnik kierujesz antenę i jaką masz tą antenę. Masz problem tylko z polsatem?

Pitmen napisał:
Znalazłem ostatnio taki link Link niestety po wpisaniu kodu z obrazka zawsze wyrzuca błąd, czy u was jest tak samo? może to już/jeszcze nie działa ?


To działa tylko dla TNK SD a nie TNK HD.
Dla TNK HD prawdopodobnie od września.
Powrót do góry
   
Mario[PL]
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 166
Miasto: Kalisz

Post#30 18 Lip 2010 21:39   

Re: Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST


Kolego Michał jaki masz sygnał DVB-T z Śremu na kanale 28 ile jakość i siła ?

Mam problemy z odbiorem a mieszkam 20km od Ostrowa. U mnie jest siła 21 jakość 0. Kanał 23 jest OK siła 32 jakość 100%.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Technika Satelitarna -> Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST
Strona 1 z 6 Idź do strony 123456  Następny
Podobne tematy
TNK HD ADB 2850 ST + MONOBLOCK nie odbiera Astry (9)
TNK HD dekoder 2850 st nie nagrywa (5)
TNK HD dekoder 2850 - Masz nową wiadomość. (4)
TNK 2850 ST brak obrazu dekoder włącza się normalnie (4)
TNK dekoder 2850 st brak sygnału przy połączeniu przez HDMI (10)
Wybór dysku USB do ADB 2850 ST (2)
ADB 2850 ST - Co dalej z tym dekoderem ? (17)
Odbiór TV naziemnej, cyfrowej przez ADB 2850 ST (4)
TnK 2850 ST - Problem z HDMI (3)
ITI-2850 ST - Uruchomienie TNK na dekoderze po multirumie (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.093 seconds

elektroda.pl temat RSS