FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Bascom jako czynnik postępu technologicznego

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Bascom jako czynnik postępu technologicznego
Author
Poziom 25
Poziom 25

Post#1 Post from the author of the topic 31 May 2010 20:22   

Bascom jako czynnik postępu technologicznego

Podobno lenistwo jest matką wynalazków.
Czy myślicie że BASCOM przyczynia się do postępu technologicznego? :D
Back to top

Karol966
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 31 May 2010 21:05   

Re: Bascom jako czynnik postępu technologicznego

Moim skromnym zdaniem NIE. Bascom pomaga napisać szybko program, który faktycznie potrafi robić sporo jednakże jest on totalnie niezoptymalizowany, użytkownik nic nie wie nawet o rejestrach mikro kontrolera. Uważam, że C jest najbardziej optymalnym językiem. Co do samego pisania programów to w C piszę się dużo przyjemniej niż w Bascomie ;p
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 31 May 2010 22:20   

atom1477 wrote:
...do postępu technologicznego

Zdefiniuj pojęcie postępu technologicznego. Wtedy można podjąć dyskusję.
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 Post from the author of the topic 31 May 2010 22:37   

Nie ja wymyśliłem ten temat więc będzie ciężko :D.
Powiedzmy że postępu w ogóle.
Postępu technologicznego jako postępu w produkcji uC (w końcu kod w BASCOMie ma swoje wymagania :D).
Jak i postępu, powiedzmy intelektualnego, programistów.
Back to top

misiek1994
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 31 May 2010 22:39   

Jeszcze kilka miesięcy temu powiedziałbym, że pisanie w bascomie jest proste, łatwe i przyjemne, oraz nie wymaga dużego nakładu pracy. Obecnie uważam, że najfajniejszym, a zarazem najciekawszym językiem jest C (asembler tez niczego sobie, ale w nim nic ciekawego jeszcze nie robiłem). Programy w nim pisze się przyjemnie, a jeżeli chcemy coś na szybko to jest masa gotowych bibliotek czekających tylko na ściągnięcie na nasz komputer. Wbrew pozorom w bascomie nie jest wcale tak prosto napsiać program. Fakt, jest kupa modułów, ale zapamiętać odpowiednie instrukcje i je wklepać nie myląc się też jest sztuką :)
A w C wszystko przejrzyste....

Tak więc, jeżeli mówimy o postępie technologicznym, jako ułatwianiu życia człowiekowi to tak (mimo, iż ktoś jednak musisał zapierniczać przy pisaniu kompilatora bascoma i to nieźle), a jeżeli jako o ogólnym rozwoju cywilizacji to nie.

Pzdr misiek
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 Post from the author of the topic 31 May 2010 22:49   

Ja tak samo. Poza ogólnymi oporami do C ze względu na trudności w skonfigurowaniu środowiska, bałem się też tego że w C nie ma na przykład obsługi LCD alfanumerycznych.
Przesiadłem się na C, i co? I nic. Wcale gorzej nie jest. Jest za to łatwiej bo mogę zrobić to co chcę. Np. napisać formułę z 1000-cem działań.
A poza tym to wydaje mi się że napisanie kompilatora BASCOMa wcale nie było takie trudne. Z tego co się zorientowałem to BASCOM opiera się po prostu na makrach. Trudność napisania takiego „kompilatora” równa się 0. Nie przechwalając się powiem, że sam takie „kompilatory” pisałem.
Natomiast kompilator C to dopiero wyzwanie. Grzebanina w rejestrach i inne cuda żeby kod był optymalny.
Aż dziw bierze że BASCOM jest płatny a kompilatory C (w większości) darmowe :D
To tak w ramach małego offtopu. Bo widzę że dyskusja obiera klasyczny kierunek :D
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 31 May 2010 22:56   

atom1477 wrote:
Trudność napisania takiego „kompilatora” równa się 0. Nie przechwalając się powiem, że sam takie „kompilatory” pisałem.

No to daj nam jeden z tych swoich kompilatorów wraz z opisem pisania w nim programów i pozwól nam na weryfikację swoich przechwałek. Zaryzykujesz?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 May 2010 22:56   

Back to top

arktik1
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 31 May 2010 23:03   

BASCOM jest płatny ,bo jest lepszy :D
A wszystko co lepsze jest droższe...:D
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#9 Post from the author of the topic 31 May 2010 23:08   

jankolo wrote:
atom1477 wrote:
Trudność napisania takiego „kompilatora” równa się 0. Nie przechwalając się powiem, że sam takie „kompilatory” pisałem.

No to daj nam jeden z tych swoich kompilatorów wraz z opisem pisania w nim programów i pozwól nam na weryfikację swoich przechwałek. Zaryzykujesz?

A zapłacicie za nie? :D
Nie, nie zaryzykuję. Aż takie dobre te kompilatory nie były. Chodzi mi o to, że to jest zwykłe podstawianie jednego w miejsce drugiego. A w C nie tylko. Tam dochodzi niezłe kombinowanie i sieczka rejestrów.

EDIT.
A zresztą: macie pierwsza wersję:
Prekompilator jak ja to nazwałem.
Czepia się linii oznaczonych czymś takim:
Code:

#C

I podstawia w ich miejsce kod w assemblerze (Działa tylko dla IFów i Select Caseów. Ale oczywiście zagnieżdżenia obsługuje).
Później trzeba to jeszcze raz skompilować w BASCOMie.
Po co Take cudowanie: żeby kod zaminował mnie pamięci programu. A po co wstawianie assemblera zamiast od razu kompilowanie całości? Żeby można było to jeszcze przemedytować w BASCOMie później. Ostatni raz używałem tego może z 5 lat temu. Jak jeszcze pisałem co ‘51.
Tylko uwaga. To może być zawirusowane bo mam niezły burdel na kompie.

PreAssembler AT89C2051.rar
 Filename:  PreAssembler AT89C2051.rar
Download
 Contents:  
 Filesize:  186.19 KB
 Punkty:  0.00

PreAssembler AT89C2051.rar
 Filename:  PreAssembler AT89C2051.rar
Download
 Contents:  
 Filesize:  186.19 KB
 Punkty:  0

Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 31 May 2010 23:13   

atom1477 wrote:
Nie, nie zaryzykuję. Aż takie dobre te kompilatory nie były.

Teraz to, co pisałeś, zostało sprowadzone do realnej postaci.
atom1477 wrote:
Chodzi mi o to, że to jest zwykłe podstawianie jednego w miejsce drugiego.

Niewiele wiesz jednak. To, że Ty tak zrobiłes w swoich "wyrobach" ma niewielkie znaczenie.
atom1477 wrote:
Tam dochodzi niezłe kombinowanie i sieczka rejestrów.

Jak na twórcę kompilatorów posługujesz się nader profesjonalnymi określeniami.
Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 31 May 2010 23:14   

atom1477 wrote:

Ależ proszę Cię bardzo: programista musi przy Bascomie kombinować jak koń pod górę: "żeby się zmieściło!" "czemu to qr..... nie działa?!" "jak to obsłużyć??" itp.
No i się rozwija intelektualnie...
:P
Back to top

Karol966
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 31 May 2010 23:17   

arktik1 wrote:
BASCOM jest płatny ,bo jest lepszy :D
A wszystko co lepsze jest droższe...:D

A może poprzesz swe zdanie jakimkolwiek argumentem? :P
W moim przypadku na pewno się z Tobą nie zgodzę. Pisałem w ASM, C oraz w bascomie i nigdy więcej nie wrócę do bascoma - moim zdaniem jest to najgorszy kompilator. Tragicznie się w nim pisze.

Z własnego doświadczenia:
Miałem do napisania program obsługujący PCF8583 na i2c, wyświetlacz LCD oraz EEPROM. Z ważywszy na to, że pisałem wcześniej w ASM oraz w C jedynie na MCS51 postanowiłem użyć bascoma. Było lekko obsłużyć LCD, i2c czy też eeprom ale to tylko tyle. Kod ledwo się mieścił w 8kB flashu. Przed przystąpieniem do pisania tego programu byłem przerażony wizją pisania tego w C. Po kilku tygodniach postanowiłem zmierzyć się z C i ku memu zdziwieniu wszystko okazało się banalnie proste. Kwestia umiejętnego czytania dokumentacji a i przynajmniej wie się dokładnie co własny program robi i dlaczego zajmuje tyle a nie więcej pamięci ;)
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#13 Post from the author of the topic 31 May 2010 23:19   

jankolo wrote:
Niewiele wiesz jednak. To, że Ty tak zrobiłes w swoich "wyrobach" ma niewielkie znaczenie.

No nie. Tak wnioskuję z bibliotek BASCOMa oraz z tego czego dowiedziałem się na forum.
Racja, te moje wynalazki nie dorastają BASCOMowi do pięt.
Ale pisząc „pisałem takie kompilatory” miałem na myśli coś działającego na takiej samej zasadzie (podstawiania), a nie że napisałem coś porównywalnie dobrego.
O ile to podstawianie to prawda. Bo teraz to sam nie wiem.

utak3r wrote:
atom1477 wrote:

Ależ proszę Cię bardzo: programista musi przy Bascomie kombinować jak koń pod górę: "żeby się zmieściło!" "czemu to qr..... nie działa?!" "jak to obsłużyć??" itp.

A żebyś wiedział. Właśnie o to mi chodziło.
Back to top

Karol966
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 31 May 2010 23:34   

utak3r wrote:
atom1477 wrote:

Chyba chciałeś powiedzieć wręcz się cofa...
Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 31 May 2010 23:56   

Zwał jak zwał ;)
Nie wiem czemu, ale przypomniała mi się wojskowa definicja czasoprzestrzeni.... "kopiemy rów - stąd do siedemnastej....".

Powiem tak. Na pececie każdy używa, czego lubi. No, może z wyjątkiem krytycznych aplikacji. Ale na uC, gdzie każdy bajt się liczy... potem pisze jeden z drugim (przykład z niedawna) że na 16kB się z niczym zmieścić nie można. I tyle w temacie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 May 2010 23:56   

Back to top

arktik1
Poziom 21
Poziom 21

Post#16 01 Jun 2010 11:38   

"potem pisze jeden z drugim (przykład z niedawna) że na 16kB się z niczym zmieścić nie można"

Może go trzeba było zoptymalizować.:D
Myślę że chyba takie tematy są zbędne i tak każdy będzie używał tego co chce.
A ELEKTRODA jest po to by POMAGAĆ.
Jeśli komuś nie pasuje to nie czyta danego tematu i rozwiązuje sprawy z własnej dziedziny.
Poza tym jeśli nie było by tematów z problemami, to komu byście odpisywali?.
Niestety wszystkiego się trzeba nauczyć.
ASM czy C czy BASCOM ,każdy jest dobry, zależy tylko co komu potrzebne.
Gdyby wszyscy wszystko wiedzieli to byli by mistrzami świata, no i forum można by było zamknąć.
A szkoda by było ,bo lubię czasem poczytać.
Z resztą dzięki ELEKTRODZIE przeszedłem z elektroniki "analogowej" na "cyfrową".
Back to top

ZbeeGin
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 01 Jun 2010 14:47   

Karol966 wrote:
Bascom pomaga napisać szybko program, który faktycznie potrafi robić sporo jednakże jest on totalnie niezoptymalizowany, użytkownik nic nie wie nawet o rejestrach mikro kontrolera.

Bo w sumie nic nie musi o nich wiedzieć. BASCOM Basic nie wymaga ich znajomości na "dzień dobry". Kto chce się wgłębić w programy jakie generuje BASCOM to ma przecież multum narzędzi by tego dokonać. W helpie jest też co nieco na ten temat - fakt: jest tego dość mało. Ale taki był zamysł przy powstawaniu narzędzia jakim jest BASCOM. Historię BASCOM-a możecie w skrócie przeczytać w jednej z książek, której tytuł ani nazwisko autora dalej nie chce mi przejść swobodnie przez palce.

Padło też magiczne słowo C/C++. Gdyby do wszystkich składników procesora AVR, które mają swoje rejestry w przestrzeni I/O były napisane obszerne biblioteki to przecież, też nie byłbyś zainteresowany grzebaniem "po rejestrach", tylko korzystałbyś z nich.

misiek1994 wrote:
Fakt, jest kupa modułów, ale zapamiętać odpowiednie instrukcje i je wklepać nie myląc się też jest sztuką :)

Przecież wszystko - tak na 98% - jest opisane w helpie. Każda instrukcja posiada wyjaśnienia, przykłady. Znając język angielski nawet nie musisz pamiętać nazw instrukcji robiących to, czy tamto. Mając angielską nazwę, czy nazwę czynności jaką chcesz wykonać, łatwo można dopasować odpowiednią instrukcję - intuicyjnie.

atom1477 wrote:
Aż dziw bierze że BASCOM jest płatny a kompilatory C (w większości) darmowe :D

Ktoś wykonał swoją pracę i chce by mu za nią zapłacono. Jak w normalnym życiu. Tylko w Polsce jakoś to trudno jeszcze zrozumieć (vide rynek oprogramowania). Oczywiście nie neguję tym faktu, iż dużo oprogramowania "do tworzenia" ma ceny nie wiadomo skąd wzięte. I znalezienie złotego środka byłoby dla obu stron korzystne. Ale tego niestety te firmy nie potrafią jeszcze zobaczyć, w szczególności całej masy hobbystów, która mogłaby się przekształcić w całą masę klientów.
W większości dobre kompilatory C są niestety cenione w trzycyfrowych, albo czterocyfrowych liczbach PLNów. Ostatnio szukałem kompilatora C dla MSP430, który nie miałby ograniczeń w generowanym kodzie - duża ilość stałych danych. Jedna z polskich firm R....M przysłała taki cennik, że już lepiej będzie zastosować mniejszy procesor i pamięć SPI, nawet zwiększając koszt i skomplikowanie urządzenia, bo całe wynagrodzenie z projekt poszłoby w kompilator.

arktik1 wrote:
A ELEKTRODA jest po to by POMAGAĆ.

POMAGAĆ nie WYRĘCZAĆ. To zasadnicza różnica. Tego też sporo osób nie potrafi zrozumieć. I niezaprzeczalnym faktem jest Twoje następne zdanie:
arktik1 wrote:
Niestety wszystkiego się trzeba nauczyć.

Tak jest! Na zasadzie: wskaż mi drogę, pójdę tam. Noszenie na barana skończy się wkrótce bólem stawów.
Back to top

Futrzaczek
Poziom 24
Poziom 24

Post#18 01 Jun 2010 15:12   

Dla mnie, człowieka z który z procesorami woli nie mieć dużo wspólnego, BASCOM jest idealny. Stworzyłem kilka procesorowych urządzonek małym nakładem pracy - więcej mi nie trzeba. Próbowałem zagłębić się w C, lecz jest on dla mnie niejasny, niezrozumiały i nielogiczny.

Moje zdanie.
Back to top

janbernat
Poziom 23
Poziom 23

Post#19 01 Jun 2010 18:19   

A co powiecie na to:
http://microcontrollershop.com/product_info.php?products_id=3017&osCsid=a41feb8529b2a75802b187312746acfc
Kiedyś na elektrodzie znalazłem porównanie objętości kodu takiego samego programu na AVR skompilowanego w AVRGCC i w kilku kompilatorach profesjonalnych- takich o jakich pisał @ZbeeGin.
Nie mogę teraz tego odszukać- ale różnice były b. duże.
No ale z drugiej strony pojemności pamięci procesorów rosną a cena spada.
A programiście trzeba płacić za godzinę.
No ale jak czegoś się ma produkować w milionach sztuk to warto zapłacić raczej za program ale oszczędzić parę centów na sztuce procesora.
No i jest tak że są procesory 4-ro bitowe- że nadal są produkowane utwierdził mnie @atom w innym temacie- i 64-ro bitowe wielordzeniowe.
Tak że od ASM, Basica, C, C++, Pascala- aż po takie wynalazki jak ADA są postępem.
Dla każdego zastosowania coś się znajdzie.
Back to top

Urgon
Poziom 23
Poziom 23

Post#20 01 Jun 2010 18:27   

AVE...

Licencja na 100 mikrokontrolerów ARM do użytku komercyjnego kosztuje tylko 500USD...
Back to top

janbernat
Poziom 23
Poziom 23

Post#21 01 Jun 2010 18:48   

Urgon wrote:

Licencja na 100 mikrokontrolerów ARM do użytku komercyjnego kosztuje tylko 500USD...

A ile kosztuje licencja profesjonalnego kompilatora C na ARM?
Nie wiem, nie szukałem.
Zresztą to nie o to chodzi.
Chodzi o to że na stosunkowo nowe wynalazki- jak ARM- powstają kompilatory innych języków niż C czy ASM.
Back to top

Urgon
Poziom 23
Poziom 23

Post#22 01 Jun 2010 19:10   

AVE...

ARM wcale nie jest takim nowym wynalazkiem, to raz. Dwa, uzasadnieniem istnienia kompilatora BASIC jest to, iż ten język jest stosunkowo prosty. Zresztą nie tylko BASIC, C/C++ i ASM są na mikrokontrolerach zarówno ARM, jak i ośmiobitowych RISC. Dodatkowo jeśli na mikrokontrolerze ARM masz uruchomiony jakiś gotowy system operacyjny, to pewnie możesz napisać nań program w jednym z dziesiątków mniej lub bardziej znanych języków...
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#23 Post from the author of the topic 01 Jun 2010 20:27   

Urgon wrote:
AVE...

Na pewno nie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Jun 2010 20:27   

Back to top

Urgon
Poziom 23
Poziom 23

Post#24 01 Jun 2010 20:29   

AVE...
atom1477 wrote:
Na pewno nie.

http://microcontrollershop.com/product_info.php?products_id=3019&osCsid=a41feb8529b2a75802b187312746acfc
Jak coś stwierdzam, to staram się upewnić, że się nie mylę...
Back to top

utak3r
Poziom 19
Poziom 19

Post#25 02 Jun 2010 08:44   

janbernat wrote:
Chodzi o to że na stosunkowo nowe wynalazki- jak ARM- ... [ciach] ...

Hmm, ARM jest chyba starszy od któregokolwiek AVRa ;)

Poczekajcie ludzie... bo odeszliśmy od meritum. Jasne jest, że każdy znajdzie coś dla siebie, zależnie od swoich wymagań i możliwości. Jednemu Bascom wystarczy, drugiemu musi wystarczyć, a jeszcze inny pójdzie dalej.

Co nie oznacza wcale, że Bascom jest OK. Dla hobbysty - może. Zastosowanie jednej megi128 zamiast 4kB procka mu aż tak bardzo nie zaszkodzi. Z kolei projektant urządzenia, które będzie produkowane w kilkudziesięciu, czy nie daj Boże, tysiącach sztuk... chyba nie muszę kończyć.

Co do cen kompilatorów... tak to już jest, niestety. Zawsze rynek narzędzi specjalizowanych był chory. To samo tyczy się np. aplikacji do modelowania i renderingu 3D. Powoli coraz więcej mamy darmowych kompilatorów, ale nie są one tak dobre, jak niektóre profesjonalne - dlaczego? Nie, nie chodzi o poziom twórców, chodzi o nakład czasu pracy włożonego w tworzenie tego kompilatora. Dlatego właśnie te darmowe będą zawsze krok do tyłu... Z kolei te będące wycinkiem profesjonalnej wersji, udostępnione darmo - już z definicji mają ograniczenia.

C'est la vie, jak mawiają starożytni indianie...
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#26 Post from the author of the topic 02 Jun 2010 11:29   

Urgon wrote:
AVE...
atom1477 wrote:
Na pewno nie.

http://microcontrollershop.com/product_info.php?products_id=3019&osCsid=a41feb8529b2a75802b187312746acfc
Jak coś stwierdzam, to staram się upewnić, że się nie mylę...

Ech. Myślałem że chodzi Ci o licencję na produkcję ARMów. Mogłeś sprecyzować.
Back to top

grzewoj
Poziom 16
Poziom 16

Post#27 05 Jun 2010 09:53   

Bascom trochę rozleniwia, prosta składnia, oparta na Basicu - każdy kto miał C64 szybko sobie wszystko przypomni. Jest znakomity dla początkujących, uwalnia od oporów przed rozpoczęciem zabawy z mikroprocesorami. Jeżeli przyjąć że postępem jest zwiększenie grona ludzi interesujących się danym tematem, to może i Bascom ma jakieś zasługi na tym polu... Sam od niego zaczynałem. Długo wzbraniałem się przed C, jednak w końcu się przełamałem i okazało się że wcale nie jest tak źle - C daje dużo większe możliwości, porównanie dwóch programów napisanych na szybko (przynajmniej u mnie) wykazuje dużą różnicę w szybkości działania na korzyść kompilatora C. Oczywiście proste programy można i warto pisać w Bascomie, zostaje jednak problem licencji.
Nie odkrywam oczywiście nic nowego - wszak każdy używa to co lubi, warto jednak być otwartym na nowe (w szczególności darmowe) możliwości, bo początkowy wysiłek może zaowocować bardzo szybko. Ja już nie wrócę do Bascoma, zbyt mnie ogranicza :-)
Back to top

ZbeeGin
Poziom 23
Poziom 23

Post#28 05 Jun 2010 10:13   

grzewoj wrote:
Oczywiście proste programy można i warto pisać w Bascomie, zostaje jednak problem licencji.

Przecież jest to prosta sprawa. Piszesz dla siebie, możesz używać nawet wersji DEMO i kłopotu nie ma.
Piszesz kod do urządzenia, które będzie ktoś lub Ty produkował i sprzedawał - nawet mała seria - musisz kupić pełną wersję z osobistą licencją.
Back to top

grzewoj
Poziom 16
Poziom 16

Post#29 05 Jun 2010 10:15   

Wersja demo ma też ograniczenia, oczywiście jeśli nie wychodzą poza możliwości procesora który używasz jest ok. Tak jak mówiłem każdy używa to co chce, a dyskusja co jest lepsze czasami przypomina zastanawianie się nad wyższością ogórków kiszonych nad korniszonymi :-)
Back to top

ZbeeGin
Poziom 23
Poziom 23

Post#30 05 Jun 2010 10:18   

grzewoj wrote:
Ja już nie wrócę do Bascoma, zbyt mnie ogranicza :-)

Nawet taki program:
Code:
$regfile = "m128def.dat"
$crystal = 8000000
$noinit
$noramclear
$asm
  ' tutaj kod programu w asemblerze
$end asm

Nic cię tu nie ogranicza.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Bascom jako czynnik postępu technologicznego
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next

Page generation time: 0.211 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed