| Author |
grzewoj Poziom 16

Joined: 17 Aug 2006 Posts: 309 Location: Zasole k. Oświęcimia
|
05 Jun 2010 10:21 Re: Bascom jako czynnik postępu technologicznego |
|
|
|
Chodzi raczej o to że wolę C, to nie jest tak że Bascom jest zły, po prostu nie pasuje mi on do końca. Traktuję to jako hobby, bawię się tym bo lubię i używam tego co mi pasuje. A assemblera jeszcze nie opanowałem, więc przykład który mi podałeś na razie jest dla mnie ślepą uliczką.
|
|
| Back to top |
|
 |
maliniak80 Poziom 12

|
16 Jul 2010 02:00 Re: Bascom jako czynnik postępu technologicznego |
|
|
|
Czytałem juz sporo podobnych watków na elce i nie moge zrozumieć czemu "fachowcy" programisci nie mogą przeboleć ze jest takie narzędzie jak BASCOM? Podniecają sie znajomością C a sami wertują internet w poszukiwaniu gotowych bibliotek zeby jakoś "posklejać" swój mega wypasiony i zoptymalizowany kod w C , pozatym nie wiem jak Asembler moze ograniczać programiste a w bascomie mozna robić wstawki asm więc bascom to naprawde elastyczne narzędzie dla początkujących i nie tylko
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_dc Poziom 22

|
17 Jul 2010 21:54 Re: Bascom jako czynnik postępu technologicznego |
|
|
|
| atom1477 wrote: |
Podobno lenistwo jest matką wynalazków.
Czy myślicie że BASCOM przyczynia się do postępu technologicznego? :D |
Moim zdaniem tak. Ja, choć interesuję się elektroniką itd, to nie mam umysłu ogarniającego algorytmy i logikę matematyczną... od czasu do czasu coś zaprogramuję ( ostatnio, niestety, rzadko ) i Bascom jest dla mnie zrozumiały i dość dobrze opisany. Bardzo dużo wnoszą też sami użytkownicy pomagając początkującym. No i jest darmowy dla takich amatorów jak ja.
Główną wadą przy prockach i programowaniu jest wciąż produkcja płytek. Mało które firmy chcą robić pojedyncze sztuki, a jesli nawet to w kosmicznych cenach. Żeby w domu osiagnąć bardzo ładne płytki trzeba czasu, w miarę dobrego sprzętu, pieniędzy na wytrawiacze, miejsca, w którym można się w to bawić. Przez to część pewnie i dobrych projektów nie zobaczy światła dziennego. W PL niestety ten rynek jest mało przyjazny amatorom.
|
|
| Back to top |
|
 |