Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Komputer sam gaśnie po kilku minutach.

WIPI1979 04 Cze 2010 00:06
  • #1 04 Cze 2010 00:06
    WIPI1979
    Poziom 12  

    Witam.

    Mam problem z moim kompem. Szukam porady, co mogło "pójść" z podzespołów kompa.

    Robiłem tak:

    Kompa nie włączałem kilka dni - nie było mnie w domu - urlop.

    Załaczyłem uaktualnienie WinXP - prosiło się samo.

    Oglądałem w międzyczasie TV na mojej karcie TV PCI WinFast XP Expert

    Po paru minutach od odpalenia sam zgasł komp. Chciałem włączyć ponownie (zaraz) - bez odzewu.
    Ponowiłem dwa razy włączenie kompa (po kilkanaście minut odczekiwałem) - ok. 15-20 min. miedzy włączeniami.
    Komp startuje.
    Rozpoznaje wszystkie podzespoły.
    Wszystkie sloty 5 szt. PCI-zwykłe obsadzone. Poznaje co procek, RAM, itd...
    Staruje system Win XP...
    Loguję się na mój pulpit.
    Kończą się starty antywirusa i innych programików startowych.
    Komp momentalnie gaśnie.

    Zasilacz TAGAN TG-480W-U22.
    MSI Utra S478/USB1.1/AGP4x/5PCI (bez RAID i bez USB 2.0) MS-6398.
    P4 1.6GHz L2 większe (bez H-T)
    RAM 2GB KINGSTON 266
    ...
    HDD 80GB WD (ver. gw. 3 lata)
    ...
    Monitor LG FLATRON 19" CRT 995FT.

    Dodam, że wentylatory w zasilaczu - są dwa - pracują powoli, a powinny szybko.
    Cooler-ek na procku normalnie pracuje.

    Co "poszło"?
    Jak sprawdzić komp?
    Proszę o podpowiedzi co poszło w moim kompie.
    Proszę o procedury spr. poszczególnych elementów, które są podejrzewane.

    Mam na myśli co mogło "pójść", ale szukam upewnienia moich obaw.

    Z poważaniem

    WIPI1979

    Pozdro.

    PS.
    Proszę o niepisanie mi o serwisie komputerowym (że muszę tam kokmpa oddać) lub wymianie całego kompa lub połowy jego elementów.
    Sprzet wiekowy, lae mi starcza w domu. Magazyn danych HDD - z kamery cyfrowej z HDD, aparatu tel.,
    Do ogladania TV używam i do neta - poczta itd. jak nie podpinam lapka.
    Na codzień używam w pracy Laptopa Toshiba (prawie roczny).

  • #2 04 Cze 2010 00:13
    gonzalo
    Poziom 30  

    Nie wspominasz nic, jak wyglądają w tym czasie temperatury ?

  • #3 04 Cze 2010 00:23
    Eidems
    Poziom 27  

    Dla mnie sprawa prosta, pewnie zasilacz, rozkręciłbym komputer, wszsytko przeczyscił, wymienił pastę termo., sprawdził napięcia w zasilaczu, baterie na płycie głównej, reset biosu, jeżeli masz 2 podobny komputer sprawdzz wszystkie podzespoly po kolei, pamięć memtest86+, dysk mhdd, ja miałem tak że komp resetował mi się po logu Xp, przyczyna? Kontroler usb na pci!. Jeżeli nic nie pomoże odpal kompa bez obudowy, moze jest tam jakieś zwarcie?

  • #4 04 Cze 2010 00:25
    mgsk8er
    Poziom 13  

    Sprawdź, czy nie spuchły kondensatory elektrolityczne wokół procesora. A poza tym, pożycz od kogoś zasilacz do komputera i na chwile podłącz zamiast swojego obecnego. Spotykałem się z sytuacjami, że własnie takie cyrki jak opisujesz działy się przy uszkodzonym zasilaczu.

  • #5 07 Cze 2010 14:08
    WIPI1979
    Poziom 12  

    Ciąg dalszy tematu: "Kompa sam się wyłacza" - z ogólnego forum.

    Wyłacza sie po kilku minutach (okresliłbym - stały czas).
    Jednak nie mogę go włączyć od razu po wyłaczeniu. Musze odczekać kilkanaście/kilkadziesiąt minut (ok. 15-20min. lub wiecej).
    Temp w BIOSie jest 41'C dla CPU. I wyłacza się komp. Nie restart. Całkowity brak zasilania nastepuje podczas uruchamiania - po zalogowaniu sie na pulpit lub po wejđciu w BIOS.

    Wyczyszczony jest komp. - raz na miesiac go czyszczę. Obudowa otwarta BIG-TOWER. Nie ma kopania kabli lub jednostki - ma specjalne, własnego projektu, narożne biurko (pod ta obudowę i na ten monitor i drukarkę i na skaner). Nie jest koło kaloryfera

    Nie przegrzewa się. Raczej nie jestem wstanie tego sprawdzić na innych elementach/podzespołach.
    Kondensatory k/CPU są OK. Przynajmniej nie widzę nic spuchniętego.
    Nie ma swądu spalonej elektroniki - znam ten zapach.

    Komp ma tylko starty butowalne z flopki, dysku i CD-ROMu. Nie ma z USB. MS-6398 ma najnowszy BIOS.

    Raczej od RAMu nie gasnie komp. Restart OK. ale nie gasnięcie. Tak mi się zdaje.

    Dysk jest OK. Sprawdzałem pod innym kompem. Podłaczyłem inny mój dysk do tego awaryjnego kompa. Usterka nie ustała.

    Spr. zasilacz.
    Proszę o procedurę spr. zasilacza TAGAN TG480-U22.
    Przypuszczam, ze jeden bolec do zera/masy, a drugi do kolejnych napięć.
    Mój zasilacz jest podpięty pod stara płyte główna, więc nie używam 4-ch drucików zasilania. Miałem kupić SATA, ale nie doszło do tego. Zasilacz jest raczej do nowszych płyt głównych.
    Jak sprawdzić, czy po dłuższym czasie nic nie dzieje sie z napieciami?

  • #6 07 Cze 2010 17:15
    hamlet091089
    Poziom 10  

    Witam
    Nie podałeś temperatury karty graficznej jeśli nie możesz sprawdzić w programie to po prostu dotknij palcem radiatora od karty i określ mniej więcej.
    Inne możliwe usterki zostały wymienione (płyta główna ,zasilacz).
    Spróbuj jeszcze włączyć komputer w trybie awaryjnym.

  • #7 07 Cze 2010 17:54
    WIPI1979
    Poziom 12  

    Właśnie doszedłem co jest winą gaśnięcia kompa.

    Na boot-owalnym linux-ie aurox z CD-romu -> Działa komp.

    Nic nie rozkręcałem i nie zmieniałem pasty na CPU.
    Obecnie temp. rośnie i jest pod 50'C.
    Nie restartuje już mi z BIOSu komp.

    Nie robiłem żąglerki z kartami PCI (np. USB 2.0 w PCI).

    Zrobiłem tylko przestawienie w BIOSie na start z CD-ROMu gdzie jest Linux.
    Komp właśnie teraz pracuje i 2-a razy go samodzielnie zrestartowałem.

    UWAGA!!!
    HDD nie odłaczałem. Nadal podpięty.
    Jednak coś trochę chrupie.
    Może HDD pada - łożyska.

    A bałem się że juz zasilacz poszedł.
    A niedaj Bóg procek - bo wtedy to już kupno nowego kompa mi pozostało.

    Pozdro.

    PS.
    OCZ Freeze Extreme ... (ok. 3g) kupiłem we Włocławku dzisiaj za 19pln brutto. Inne drogie pasty też były. Jednak zapoznałem sie testami past na internecie.
    Liquid Pro - odpadał, bo mam aluminiowy radiator na CPU.
    IC Diamond 7 Carat nie było, ale na jutro i za wyższą cenę.
    Arctic Silver 5 były po 28pln, ale w tym teście co widziałem OCZ Freeze Extreme zajęła 3 miejsce co do jakości.
    Dlatego kupiłem tą.
    Zaraz posmaruje ją i wyczyśzczę kompa puki rozbebeszony.
    Potem do usuwania usterki.

  • #8 07 Cze 2010 18:59
    Lzep
    Poziom 39  

    WIPI1979 napisał:
    Właśnie doszedłem co jest winą gaśnięcia kompa.
    Na boot-owalnym linux-ie aurox z CD-romu -> Działa komp.
    Doszedłeś, ale jakoś zapomniałeś napisać ! Dedukuję, że chodzi o dysk ? Trochę to dziwne, bo pisałeś niedawno :
    Cytat:
    Dysk jest OK. Sprawdzałem pod innym kompem.
    A teraz dla odmiany :
    Cytat:
    HDD nie odłaczałem. Nadal podpięty.
    Jednak coś trochę chrupie.
    Może HDD pada - łożyska.
    No to jak to jest w końcu z tym dyskiem ? I jaki cel mają Twoje rozważania n/t past ? Chcesz HDD smarować :D.

  • #9 07 Cze 2010 19:08
    WIPI1979
    Poziom 12  

    Ale numer!

    Nic nie musiałem robić z systemem.
    Właśnie na nim pracuję.
    Miał jakieś problemy ze sterownikami. Uruchamiał sie program z aktualizacją sterowników, ale blokował się.
    Po restarcie twardym - przeze mnie, uruchomił się ponownie i zrobił sobie aktualizacje wszystkie - włącznie z NIS 2010.
    Teraz pracuje i nie wyłącza się sam. Ciepłe podzespoły po pracy ok. 1 godz. W normie bym powiedział.

    Podejrzewam wine aktualizacji XP.

    Uważam, że problem leżał po stonie uaktualnienia z MICROSOFTu.

    Nie smarowałem procka pastą.
    Chcę spr. czy to wina systemu/uaktualnieania, czy sterowników, które napotkały nowe uaktualnienie XP, albo inny problem z softem.


    Jednak rozglądam się za nowym sprzętem stacjonarnym.
    Taki do zastosowań: internet (poczta, allegro, anonse, ogólne fora komputery, samochody ford, ...), filmy z karty TV i filmy z kompa, z DVD, z neta (y...)....
    - nie do grania. Grafika Gainward GT210 pasywna 1024MB.
    Z dużą pojemnością HDD. min 4 HDD (2x 500GB HDD Seagate IDE [mam] + 1 x SSD do samego systemu z jedną cechą najważniejszą - najszybszy odczyt danych. Potem dokupię HDD SATA najnowsze.
    Płyta gł. b. dobra. (min. 2 x PCI zwykłe + min. 1 x IDE lub 2 x IDE (jedno do napędów starych, a drugi do moich obecnych dwóch dysków IDE) + USB 3.0 + s-1366 lub s-775 + DDR3-RAM + najnowsze SATA). Dobrze jak będzie miała jeden specjany SATA dla samego dzsku szstemowego.
    Procek Intel do zastosowań domowych. Najprawdopodobniej 2 jajka.
    zasilacz już mam TAGAN TG480-U22.
    Napdz optcyyne. Jeden Blu..., a drugi tzlko do odcyztu. Albo jeden napd najlepsya korekcja bedw pryz odcyzcie, a drugi najlepsye nagrzwanie. Niewiem cyz najlepiej na SATA cyz jesycye na IDE.
    Taki zestaw, aby z czasem obrabiać filmy z kamery cyfrowej HDD (SONY DCR-SR35E)
    Aby potem zmienić grafike na lepszą i Procek na 4 rdzeniowy (jesli jest taka potrzeba).

    PS.
    O pastach pisałem, bo udało mi się kupić tą co chciałem i w miarę tanio.
    O pastach do procka, a nie do HDD pisałem.
    Sorki za skróty myślowe.

  • #10 07 Cze 2010 19:48
    Lzep
    Poziom 39  

    Cytat:
    Płyta gł. b. dobra. (min. 2 x PCI zwykłe + min. 1 x IDE lub 2 x IDE (jedno do napędów starych, a drugi do moich obecnych dwóch dysków IDE) + USB 3.0 + s-1366 lub s-775 + DDR3-RAM + najnowsze SATA). Dobrze jak będzie miała jeden specjany SATA dla samego dzsku szstemowego.
    Wymagania masz dość oryginalne -> min. 2 x PCI zwykłe + 2 x IDE + USB 3.0 + DDR3-RAM - to będzie chyba ciężko znaleźć ?

  • #11 07 Cze 2010 22:31
    WIPI1979
    Poziom 12  

    Nie już znalazłem płytę ASUSA i GIGABYTE
    P6T Deluxe V2
    GA-EX58UD5
    Jednak jest ale: nie mają USB 3.0 tylko USB 2.0.
    Jednak założenie jest takie:
    Zmienić platformę na nowszą opartą na płycie głównej GIGABYTE GA-EX58UD5.
    Dyski HDD 2 x 500GB Seagate na IDE podpiąć pod kontroler IDE na płycie jako master i slave.
    Napędy optyczne (nagrywarkę i DVD-ROM) podpiąć pod kontroler 2xIDE 133 Xpower na slot PCI - taki mam.
    Pierwszy slot PCI podpiąć kartę TV - taką mam.
    Z czasem dokupić Blu... i zrezygnować z napędów optycznych na IDE.
    Dokupić kontroler USB 3.0 na PCI-E (na wolny, niezasłonięty).
    Tak więc płynnie i spokojnie komputer spełni stawiane dziś mu wymagania z CZASEM, przy zmniejszonych kosztach niż od razu pakować w coś drogiego lub jeszcze czekać na płytę której nie ma z w/w kryteriami ale już z USB 3.0 (na taką GA-EX58-UD5 ale już USB 3.0.

  • #12 07 Cze 2010 22:36
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    Jak nie grasz, to nie ma sensu kupować karty graficznej. Te zintegrowane są wystarczająco mocne. A dostajesz 1 wolny port PCIex.

  • #13 08 Cze 2010 22:26
    WIPI1979
    Poziom 12  

    Załamka. :(

    Komp. znowu sam gaśnie.

    Przez dwa dni wszystko było OK.

    Teraz znowu sam gasnie.

    Prosze o porady.

  • #14 08 Cze 2010 22:37
    Lzep
    Poziom 39  

    Cytat:
    Prosze o porady.
    Podaj jakieś nowe informacje, bo inaczej to co - mamy wróżyć z fusów, czy stawiać tarota ?

  • #15 02 Lip 2010 09:38
    WIPI1979
    Poziom 12  

    Pomiar zasilacza daje wyniki w normie.

    Jednak po paru minutach pracy
    sama MOBO z CPU i RAMem bez grafy
    samodzielnie wyłacza się.

    Zatem padła MOBO lub CPU?
    Chipset?
    Jak spr MOBO i CPU i chipset?
    Zasilacz dobry?

    Czy jednak jeszcze spr pod innym zasilaczem?

  • #16 02 Lip 2010 09:54
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Sprawdź z innym zasilaczem.

  • #17 02 Lip 2010 11:04
    Szunej
    Poziom 17  

    Sprawdź koniecznie z innym zasilaczem.
    Jak dla mnie to nie była wina windy, sterowników ani żadnego innego software - napisałeś przecież, że komp sam gaśnie (ja bym powiedział że się wyłącza ale mniejsza o to) a później nie możesz go włączyć w ogóle czyli nie mogłeś nawet wejść do biosu - to nie jest wina Windowsa.
    Miałem kiedyś identyczny problem tyle że na zasiłce i-box - do tagana nie ma co porównywać ale wszystko się kiedyś psuje ;)
    U mnie zmiana zasilacza pomogła, działa do dziś :)
    Pozdrawiam.

  • #18 02 Lip 2010 23:44
    WIPI1979
    Poziom 12  

    Sprawdziłem dziś w serwisie na miejscu.
    Wina zasilacza.
    Rozgladam się za nowym.
    Mam na uwadzę Be Quiet BN121.
    Interesują mnie z gw 3 letnią i modularne z 6 molexami z aktywnym PFC z min. moca 400W lepiej min. ok 425W-430W max 480W, ale nie 500W.
    Zastanawiałem się jeszcze nad:
    Antec EarthWatts EA 430 D Green
    Seasonic S12II Bronze 430W
    Enermax MODU82+ 425W (EMD425AWT), ale on chyba nie ma wtyczki zasilania 20pin (ma 24pin jednolitą).

  • #19 03 Lip 2010 00:15
    Szunej
    Poziom 17  

    Polecam OCZ ModXStream Pro 500 watt. Jeden z tańszych zasilaczy z odpinanymi kablami a marka naprawdę solidna :)

  • #20 21 Lip 2010 23:23
    WIPI1979
    Poziom 12  

    Kupiłem Corsair HX450W.

    Temat do zamknięcia.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty