FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Polonez Caro Plus

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Polonez Caro Plus
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 26 Aug 2004 18:06   

Polonez Caro Plus

Witam wszystkich.

Mam 2 problemy: Mianowicie:

1. Mam Poloneza Caro Plusa 1,6 GLI, z 1997 roku, przejechane 95tys, założyłem gaz ok 2 lata temu i z początku po założeniu gazu palił ok 7,5 litra na 100 km, ale w miarę upływu czasu zaczyna palić coraz więcej i robi się coraz słabszy obecnie bierze ponad 12 l na 100 km, nic nie było regulowane od chwili założenia gazu ani nic zmieniane, mało paliło, przyśpieszenie podobne do benzyny i było OK. Ale już tak od 6 miesięcy to się pogarsza i pali dużo więcej. Co to może byc ????

2. Ostatnio zdaża się częste całkowite rozładowanie akumulatopra. Gdy zostawię auto na 3 dni, i zastaje całkowicie rozładowany akumulator (akumulator jest prawie nowy (ma 1,5 roku), panel od radia odłonczam, co to może być ???? {może centralny zamek}????

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemów.
Za wskazówki z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
piotrek power
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Aug 2004 18:06   

Back to top

spektra
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 26 Aug 2004 18:16   

Re: Polonez Caro Plus

Odnośnie pierwszego - napisz jaka to instalacja LPG.
Akumulator - ja bym sprawdził jaki prąd odpływa przy zgaszonym silniku i wyłączonych odbiornikach. Wstaw amperomierz pomiędzy klemę a akumulator i sprawdz jaki to prąd.
Ale myślę, że jeżeli jest to akumulator rodzimej produkcji to mogą być to jego ostatnie chwile.

Pozdrawiam. SPEKTRA
Back to top

janek1815
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 26 Aug 2004 18:41   

rozwiazanie jest proste tak mi sie wydaje bo mialem podobny przypadek jakis mechanik zaproponowal mi remont glowicy czy silnika nie pamietam w kazdym badz razie moj polduś po przejechaniu 120 tys zaczął palic gaz ze hej dochodzilo do 17 litrow. pojechalem do salonu daewoo wjechalem na kanal mechanik popatrzyl zapytal czy bylo cos robione ja tak krecilem przy parowniku a on mowi ze to nie potrzebne odkrecil jedna srubke w elektrozaworze od gazu wyja filtr zalozyl nowy wyregulowal na nowo parownik skasowal 50pln i jezdze tylko teraz przed zima juz sobie sam wymienie filtr takze wydaje mi sie ze to filtr teraz pali ponizej 10l ostatnio byłem w zakopanym to srednia wyszla około 11,3l. :)
Back to top

Piotr36
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 26 Aug 2004 21:19   

Ja również mam poldka Caro Plus 1997 roku z kwietnia /już wiem, że nie nalezy kupować samochodu z nowej serii/. Gaz /Bedini/założyłem /w grudniu 1997 i niestety po 75 tys. km musiałem remontować głowicę - gniazda zaworowe na 2 i 3 były wypłukane. Muszę przyznać, że przed i po remoncie palił mi 9,5-10,5 litra na 100km. Piotrek power - jesteś szczęścizrzem, że tyle km udało Ci się przejechać !!
Co do regulacji to w naszym przypadku regulacje gazu trzeba robić co 5000 km /zalecane/ ale absolutne minimum to 10000 km !!! Naprawdę jest różnica przed i po regulacji.
Co do rozładowania akumulatora to może być uszkodzona dioda w alternatorze. Akumulator nawet rodzimej produkcji trzyma min. 4 lata,a ten jest jeszcze młody i nie sądzę żeby to była jego wina. Faktycznie sprawdź pobór prądu przy wyłączonych odbiornikach i nie uzbrojonym alarmie. Pobór prądu nie powinien przekraczac kiludziesięciu mA i jesli jest inaczej to drogą liminacji poprzez wyjmowanie bezpieczników dojdziesz co jest przyczyną rozładowania akumulatora.
Z poważaniem Piotr36.[/i]
Back to top

piotrek power
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 Post from the author of the topic 27 Aug 2004 09:17   

Na gazie zrobiłem 40tys km, łącznie jest przejechane 95tys, i nic nie było wymieniane wszystko w najleprzym pożądku z wyjątkiem że ostatio zaczą coraz więcej palić gazu, dochodzi nawet do 14l - na 100km/h, wracając do akumulatora nie mam czym zmierzyć czy jest pobór prądu gdy jest wszystko wyłączone.
Back to top

piotrek power
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 Post from the author of the topic 27 Aug 2004 16:47   

Można samodzelnie wymienić filterek gazowy ???
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Aug 2004 16:47   

Back to top

janusz27
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 27 Aug 2004 17:32   

witam wszystkich
co do filtru gazu to w parowniku jest taka śruba. wykręca się ją i wypływa taka maź przynajmniej u mnie tak było. Pozatym ludzie wy się cieszcie że wam pali 15 mój poldek 1.6 tylko że GLE łykał w porywach 20/100km a na standardzie to tak 17-18/100 a na trasie to poniżej 12 to nie schodził. po wymianie połowy instalacji (parownik, trójnik, mixer + komplet rurek) spalanie zeszło do 14 po mieście.
pozdrawiam Janusz

POLONeZ the best
Back to top

lukas22 mastah
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 29 Aug 2004 19:24   

mozesz wymienic filterek o ile nie pogubisz uszczelek z pod filtra ale wczesniej zakrec gaz na wielozaworze z tylu zeby nie bylo przypalu bo jask zacznie uciekac to tego nie zatamujesz dopoki nie wyleci caly z butli.ludzie nie mowcie mi ze jakikolwiek poldek palil kiedykolwiek 7-8 l (chyba ze polowe drogi byl pchany)sam jezdze poldkiem mam kumpli i zaden ponizej 10 nigdy nie lyknal i nie ma sie co czarowac to sa fakty...
Back to top

Goshky
Poziom 18
Poziom 18

Post#9 30 Aug 2004 22:07   

No co ty, ostatnio miałem często trasy Toruń - Gdynia i z powrotem. 8,5 l/100km Caro Plus instalacja z komputerkiem z Elpigazu a jeżdzę spokojnie tak do 120 km/h, przeważnie 100. W mieście 10 - 11 l. Ale nie ma się co przechwalać komu ile pali bo chyba wiecie że jak silnik nie ma co palić to pali zawory, więc na LPG nie warto oszczędzać.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Aug 2004 22:07   

Back to top

Piotr36
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 31 Aug 2004 08:45   

I tu się muszę zgodzić z Goskhy - jeżeli się normalnie a nie sportowo to Poldi powinien zmieścić się w 10-11l. Owa śrubka po wykręceniu której wypływa maź znajduje się w parowniku i nie jest elementem filtru!! Filtr gazowy znajduje sie zawsze przed parownikiem.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Polonez Caro Plus
Page 1 of 1
Similar topics
Polonez Caro PLus 1.6 GLI B+G (6)
Polonez Caro Plus..problem (6)
Polonez Caro Plus 1.6 GLI (5)
Polonez Caro plus-wycieraczki (3)
polonez caro plus 1,4 rover (4)
Polonez Caro Plus (4)
Polonez Caro Plus (6)
polonez caro plus,ceramizery (14)
Polonez Caro Plus -elektryka (5)
polonez caro plus 97 nawiew (2)