FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kilka pytań

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Kilka pytań
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 26 Aug 2004 21:19   

Kilka pytań

Witam all!

Wszyscy, którzy przeczytali moje popszednie posty zapewne wiedzą, że jestem totalnym lamerem w sprawach elektroniki, ale staram się dowiedzieć jak najwiecej. Pomimo godziny szukania na forum i googlach nie znalazłem odpowiedzi na pare pytań:

1. Już wiem jak działa oscyloskop ale nadal nie rozumiem na co może przydać przeciętnemu lamerowi takiemu jak ja, może mógłby ktoś podać praktyczne zastosowanie tego ustrojstwa?

2. Następne pytanie dotyczy oscyloskopu na karcie dźwiękowej. Pomimo, że przeczytałem dużo informacji na ten temat nadal prawie nic nie rozumiem. Czy byłby ktoś tak uprzejmy i podał jak to zrobić w praktyce bo praktykę w porównaniu do teorii chłonę całkiem dobrze (podającego prosiłbym o całkowicie łopatologiczny opis bez pomijania nawet najmniejszych czynności)

3. Co oprócz lutownicy (i podzespołów elektronicznych) jest potrzebne w pracowni początkującego elektronika

Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam jeżeli pomyliłem wątki jak za pierwszym razem
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Aug 2004 21:19   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 26 Aug 2004 21:38   

Re: Kilka pytań

1. Jako dowolny miernik, to pomiaru częstotliwości, napięcia, prądu, przesunięcia fazowego, a także do oglądania przebiegów czasowym i porównywania sygnałów.
3. Jakiś zasilacz i miernik by się przydał.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Aug 2004 21:38   

Back to top

firelord
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 26 Aug 2004 21:45   

elektryk wrote:
1. Jako dowolny miernik, to pomiaru częstotliwości, napięcia, prądu, przesunięcia fazowego, a także do oglądania przebiegów czasowym i porównywania sygnałów.

no dobrze ale jak podłączyć urządzenie którego parametry chcemy zmierzyć, przecierz wejście mikrofonowe w karcie dźwiękowej jest 3,5" a w prawdziwym oscyloskopie jeszcze inne
p.s. dzięki za szybką odpowiedź

EDIT1

Mam jeszcze pare pytań które wole zadać teraz zeby później nie zaśmiecać forum.

1.Gdzie można kupić głośniki? (samo urządzenie bez obudowy) Najlepiej sklep intrentowy albo w poznaniu i okolicach
2. Czy gdy kupie głośnik. wsadze go w obudowe z sklejki i podłacze do kompa wszystko będzie ładnie p***** czy trzeba wykonać jeszcze jakieś operacje o których nie wiem
3. Czy i jak w oparciu o głośniki domowej produkcji zbudować sysytem 5.1 (albo lepiej 5.3 [kocham basy])
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Aug 2004 21:45   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 27 Aug 2004 00:14   

firelord wrote:
no dobrze ale jak podłączyć urządzenie którego parametry chcemy zmierzyć, przecierz wejście mikrofonowe w karcie dźwiękowej jest 3,5" a w prawdziwym oscyloskopie jeszcze inne
Przecież to chyba oczywiste że karta to nie oscyloskop, w opisie programu powinno być coś napisane które wejscie wybrać. Taki "oscyloskop" ma dość słabe parametry i z tego co pamiętam nie mierzy sygnałów stałonapięciowych (ma filtry górnoprzepustowe).
Back to top

cikol
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 27 Aug 2004 19:57   

firelord wrote:

2. Czy gdy kupie głośnik. wsadze go w obudowe z sklejki i podłacze do kompa wszystko będzie ładnie p***** czy trzeba wykonać jeszcze jakieś operacje o których nie wiem])

No, wzmacniacz jakiś by sie przydał, bo jak lubisz basy to pożądnego nawet w słuchawkach nie usłyszysz bez wzmacniacza. No i jak to wszystko ma być malina to ta "sklejka" musi być odpowiednio gruba, a cała obudowa musi mieć odpowiednią pojemność dla danego głośnika.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Aug 2004 19:57   

Back to top

firelord
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 Post from the author of the topic 27 Aug 2004 20:35   

cikol wrote:
firelord wrote:

2. Czy gdy kupie głośnik. wsadze go w obudowe z sklejki i podłacze do kompa wszystko będzie ładnie p***** czy trzeba wykonać jeszcze jakieś operacje o których nie wiem])

No, wzmacniacz jakiś by się przydał, bo jak lubisz basy to pożądnego nawet w słuchawkach nie usłyszysz bez wzmacniacza. No i jak to wszystko ma być malina to ta "sklejka" musi być odpowiednio gruba, a cała obudowa musi mieć odpowiednią pojemność dla danego głośnika.

pewnie tym pytaniem się ośmiesze ale lepiej na początku się spytać niż później mieć braki: czy wzmaczniacz oprócz wzmacniania mocy dźwięku może też służyć do powiększenia głośników podłączonych do jednego urządzenia jeżeli tak to jaki z tych "zeschematowanych" na elektrodzie wybrać jeżeli zależy mi na możliwości podłączenia jak największej ilości głośników, a jakośc stoi na drógim planie
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Kilka pytań
Page 1 of 1
Similar topics
Kilka banalnych pytań !! (2)
Kilka Małych Pytań (3)
kilka pytań, początkujący (4)
Kilka pytań nowego:) (11)
Kilka pytań ?? (6)
Kilka pytań (4)
Mój pierwszy robot. Kilka pomysłów, kilka pytań (5)
Kilka pytań od początkującego (5)
Wzmacniacze kilka pytań (2)
Radioelektronika - kilka pytań (2)

Page generation time: 0.091 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed