Po pierwsze film w linku nie działa (widzę tylko pierwsza klatkę). Po drugie ja to już chyba ze 4 razy wrzucałem na elektrodę. Po trzecie mam na ukończeniu taki system. Po czwarte ten filmik nie oddaje nawet 1% efektu na żywo ;)
Grające cewki Tesli, koncert prawdziwej muzyki electro
Podczas wyładowania elektrycznego oprócz spektakularnego widzialnego zjawiska generuje się również dźwięk. Takie wyładowanie możemy wytworzyć za pomocą cewki Tesli (nazwa od samego twórcy Nikola Tesla). Na prezentowanym filmie pokazano taki sposób sterowania wyładowaniami aby można było wytworzyć utwory między innymi Star Wars, Ghostbuster, Mario Bross. Zaskakujący jest fakt generowania dźwięków z wyładowań nad którymi nie posiadamy pełnej kontroli.
Poniżej kilka filmów prezentujących nowy rodzaj muzyki ;)
Po pierwsze film w linku nie działa (widzę tylko pierwsza klatkę). Po drugie ja to już chyba ze 4 razy wrzucałem na elektrodę. Po trzecie mam na ukończeniu taki system. Po czwarte ten filmik nie oddaje nawet 1% efektu na żywo ;)
Nie nakręcę lepszego bo po prostu film tego nie oddaje ;) Jakiś nakręcę na pewno niebawem jak tylko uporam się ze wszystkimi problemami - odczyt midów i modulacja tesli nie jest wcale taka prosta.
Re: Grające cewki Tesli, koncert prawdziwej muzyki electro
Nie modulujesz prądu w pierwotnym to przede wszystkim ;) Tylko wyzwalasz cykle z odpowiednią częstotliwością - zależnie od tego jaką nutę ma zagrać w danym momencie. Jaką duża cewkę projektuję całkiem zacną a w zasadzie dwie takie jak na tym filmiku:
To moja cewka jeszcze bez modulacji. Druga taka sama jest w trakcie składania do kupy - mam wszystkie elementy gotowe tylko złożyć i zestroić. Bardzo wczesne demo modulatora na małej tesli - jeszcze nie gra prawidłowo wszystkiego tutaj:
To jest DRSSTC czyli półprzewodnikowa z podwójnym rezonansem szeregowy obwód rezonansowy wykręcający się do około 800A w impulsie. Mała to zwykłe sstc - też półprzewodniki ale jest tylko jeden obwód rezonansowy. Co do optoizolacji to właśnie na niej wczoraj utknąłem. Planowałem użyć światłowodu ale jest problem bo to co chciałem zastosować - kabel do audio i moduły toslink. Nie nadaje się bo nie pozwala na przeniesienie ciągłego stanu 1 albo 0 wymaga określonego wypełnienia. Muszę zakupić śwatłowody innego typu a jest to u nas problem. Co do źródła dźwięku nie można tu mówić o źródle dźwięku jako takim. Tesla to nie głośnik a instrument który gra nuty a nie odtwarza falę akustyczną. Na czym jeszcze można grać ? jak to na czym ? na nerwach ;d a tak poważnie to chyba na wszystkim co produkuje dźwięk i można to kontrolować dostatecznie szybko. Kiedyś gdzieś wyczytałem że w nieistniejącym już centrum nadawczym w Gąbinie pod Warszawą na maszcie-antenie odciągi były odizolowane od konstrukcji izolatorami, odobno zdarzało się że przy uderzeniu pioruna w maszt łuk który zapalał się na tych izolatorach był zmodulowany akustycznie nadawaną audycją :D Więc grać można i na naturalnych piorunach :D
KJ użycie toslink do modulacji pracy DRSSTC nie koniecznie jest złym pomysłem.
Sekwenser midi siedzi sobie bezpiecznie odizolowany,
podobnie jak operator,
problemem jest faktycznie kwestia przeniesienia sygnału po toslink,
cóż trzeba by wysyłać dane po NRZ, a po stronie TC odkodować również w uP.
Wież mi że pchanie uP pod tesle to najgłupszy pomysł na jaki można wpaść :D Potrzebuję odpowiedni odbiornik światłowodowy. Konkretnie taki HFBR-2412TCZ można go kupić w farnellu ale z tego co widzę polityka tego sklepu jest dziwna. Spróbuję ściągnąć 2szt prosto od producenta. Odbiornik ten jest sprawdzony pod kontem zastosowania w tego typu systemach przez ludzi z 4hv.org. Kabel to nie problem podobnie jak nadajnik - można wydłubać z dowolnego urządzenia światłowodowego ze złączem ST
Kto nie spróbuje ten straci :)
zarówno kwestia uP pracujących w ciężkich warunkach,
jak również TC nie jest mi obcy także rozumiem twoją walkę :D
a tak przy okazji działają Ci telefony komórkowe w pokoju z TC :)
swoją drogą sąsiedzi amatorzy lokalnych rozgłośni radiowych mają pewnie niezłą
zagadkę podczas testów cewki.
Także wracając do pchania uP w Teslę,
skoro masz alternatywę warto nie używać uP,
natomiast w ostateczności stosując uP można umieścić
go wewnątrz metalowej cegły a być może w fazie testów
zasilić go z dwóch ogniw AA
natomiast gotowy sygnał wyprowadzić transoptorem.
W każdym razie uP w takim zastosowaniu przy zawieszeniu
(warto uruchomić WD) lub uszkodzeniu w najgorszym razie,
uruchomi lub wyłączy TC na stałe.
Uruchomienie TC na stałe = zniszczenie IGBT i prawdopodobnie kondensatora rezonansowego i dlatego właśnie nie mam zamiaru stosować tego rozwiązania ...
Dlatego uP nie może być ostatnim stopniem "decyzyjnym"
przed sterowaniem dużą mocą,
meditroniku mieli odbiorniki tylko ceny były mało atrakcyjne
z tego co pamiętam.
W każdym razie 2XTC sterowane dźwiękiem,
strona główna elki murowana :)
Co do ceny modułów to powiedzmy 80zł za sztukę jest akceptowalne. Nie każdy tego typu odbiornik się nadaje niestety. Nie mam zaufania do uP na tyle żeby go włożyć pod samą teslę zwłaszcza że rozwiązanie jakim jest DRSSTC jest ekstremalnie wrażliwe na błędy w sterowaniu. Sam się o tym przekonałem. Jeżeli się uP zawiesi to prawie na 100% coś spłonie a to nie są tanie rzeczy ani łatwo dostępne ... zwłaszcza kondensatory do obwodu rezonansowego - byle czego tam nie włożysz. Ta cewka już raz była opisywana na elce. Jest jeszcze opisana tu i tu natomiast tutaj jest opis sterownika - nie mojego projektu ale rozwiązanie jest genialne i ekstremalnie skutecznie zapobiega powstawaniu szpilek na IGBT. W Meditroniku patrzałem po kablach ceny nie takie straszne natomiast odbiorniki w większości bezcenne. elementy tego typu są tez w tme ale ceny i terminy dostaw - kontakt z działem sprzedaży.
Niestety tak już jest przy eksperymetalnych konstrukcjach uP + duża moc,
np. falowniki... smużka lub chmura dymu to kwestia czasu.
KJ ciekawe, i ważne że zrealizowane jako funkcjonujące urządzenie,
wcześniej załączony film
Link pokazuje ciekawy efekt zastosowania dwóch dość dużych cewek,
a nawet bardzo dużych cewek gdyż słychać echo po wyłączeniu cewki...
Tak te cewki to ja znam. Sterowanie to 2 pół mostki IGBT CM300 o ile dobrze pamiętam. Ten pan stosuje właśnie te odbiorniki światłowodowe o których pisałem wcześniej. Jego stronka Tutaj. Moja cewka też nie jest wiele cichsza :D
@KJ, a może efekt był by na lampach lepszy? Teoretycznie miał bym na sprzedaż 2szt GM100. Wiem, że to nie miejsce na oferty, ale tak mi się na szybko temat pojawił.
Nie mam pojęcia czy można na lampach. Wiem że taka lampa wymaga zasilania wysokim napięciem a DRSSTC zadowala się wyprostowaną siecią do tego ma sprawność prawie 95%.