| Author |
asyriusz Poziom 14

|
27 Aug 2004 08:47 Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
Witam
Poszukóję schemat sterownika krokowego jak w temacie. Jednak chodzi mi o cos takiego co miało by potęcjometr którym będzie można rególować obroty tego silnika. Zależy mi żeby był to zakres od okolo 60 obr./min. ( czyli jeden obr. w ciągu sek.) . A max obr. żeby można uzyskać jak najwiecej. z gory wielkie dzięki. Schemaciki można przesyłać na adres asyriusz(malpa)poczta.fm
Pozdrawiam
P.S. Coś w podobie do tego tylko inny zakres obrotów no chyba że ktoś wie jak zmienić zakres obrotów w tym schemacie.
| Description: |
|
| Filesize: |
6.44 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 20

|
27 Aug 2004 12:46 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
Cyba nie o fazy Ci chodziło tylko o ilość cewek?. Sssstrasznie nieczytelny ten schemat. Z tego co widze regulacja obrotów jest oparta na C1, R3, PR1. Zmieniając wartość tych elementów zmienisz maksymalną i minimalną prędkość obrotową. Moja rada - daj "większy" potencjometr PR1 i ewentualnie "mniejszy" kondensator C1. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
asyriusz Poziom 14

|
31 Aug 2004 10:33 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
Wielkie dzięki za radę zrobię tak jak mówisz. A może masz jakiś inny sterownik silnika krokowego? Pazdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 20

|
31 Aug 2004 23:20 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
Niestety nie :(. Ale proponował bym Ci zrobić to na jakimś mikrokontrolerze - będzie łatwiej i taniej.
|
|
| Back to top |
|
 |
machoney Poziom 15

|
01 Sep 2004 06:58 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
istnieją gotowe sterowniki do silników krokowych jednak nie zawsze odpowiadają wymaganiom projektanta. polecam sterownik na mikrokontrolerze (np AT89C2051). wyjścia na tranzystorach lub układ 4*Darlington też załatwi zasilanie cewek. Co do obrotów: przy tym rozwiązaniu wszystko będzie realizowane programowo więc zmianę można zrobić na dwóch przyciskach +/-. jeśli wolałbyś regulację płynną (np na potencjometrze) potrzeba jeszcze przetwornik A/C (lub zastosować procesor posiadający weiście analogowe).pzd
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Sep 2004 06:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
asyriusz Poziom 14

|
01 Sep 2004 13:45 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
Tak tylko ja potrzebuje czegos taniego i strasznie prostego. A na gwałt potrzebuje sterownika 2 fazowego z regylacja obrotów I był bym strasznie wdzięczny za podżucenie czegos takiego ( schemacik ) no chyba że można użyć np diody naprzemienne taki migacz naprzemienny luknijcie na schemat i powiedzcie czy jak bym podłączył zamiast jednej diody jedno uzwojenie a zamiast 2 nastepne uzwojenie?????? A i jak w ten schemat wstawić potęcjometr z regulacją czestotliwości migania to by to wtedy chyba załączało pokolei najpierw jedno a potem następne uzwojenie i tak w kólko.
|
11.98 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 20

|
01 Sep 2004 14:04 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
Ja tutaj umieściłem prosty sterownik do silnika krokowego:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=169734
W jednym z postów opisałem możliwość zrobienia regulacji obrotów. Niestety nie wiem, czy aż w tak szerokim zakresie by to działało :(
Twój projekt niestety do tego się nie nadaje :(. Ten układzik taktuje naprzemiennie, raz jedna dioda, raz druga. A w Twoim przypadku powinno być raz jedna cewka, poźniej druga, poźniej trzecia. Jeśli nie stosujesz sterownika na trzy cewki tylko na dwie, to musi on uwzględnić przerwe 1/3 na obrót wirnika wzgledem trzeciej cewki, czyli powinno być pierwsza cewka 1/3 czasu, druga cewka 1/3 czasu, przerwa 1/3 czasu i znowu dopiero pierwsza cewka.
Wbrew pozorom sterownik na mikroprocesorze wcale nie byłby taki skomplikowany.
A może coś takiego? Cewki silnika podłączamy do S1 - S3. Tranzystory musisz sam dobrać. Powinny mieć spory prąd maksymalny (n.p. 2A) i znaczne napięcia maksymalne, albo zabezpieczyć wyścia diodami zenera przed przepięciami. Do układu podłączasz regulowany generator 3 - 180Hz (n.p. na 555) i już masz regulację 1 - 60 obr/sek.
|
 Download |
| Filename: |
xxx.GIF |
| Contents: |
hd44780.pdf
, AT89C2051.pdf
See all... |
20.34 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
asyriusz Poziom 14

|
01 Sep 2004 22:16 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
Tak to rozwiązanie jest znakomite ale ja mam silnik 2 fazowy nie 3 i ten uklad na diodach to na 2 fazy nie na 3 i jak tam sa 2 cewki i tu 2 diody rozumiesz??
Poszło by może sprawdze jutro. ale ja chcę jakis profesional sterownik na 2 fazy masz coś takiego a i zeby nie byl logiczny. pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
machoney Poziom 15

|
02 Sep 2004 06:40 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
cze, zasilanie bipolarnego silnika krokowego nie jest takie jak myślisz i układ z diodami raczej nie sprawdziłby się (mogłoby ruszyć ale nie chodziłoby tak jak powinno). poczytaj o tym, w necie jest tego dużo np. http://www.perform.cc.pl/stepper/stepper.htm . Coś takiego na mikrokontrolerze z regulacją obrotów na przycickach robił znajomy ale wyjechał i będę miał z nim kontakt po 11 września więc jak do tego czasu nic nie zrobisz to stuknij do mnie to załatwię Ci to podeślę.pzd
|
|
| Back to top |
|
 |
asyriusz Poziom 14

|
02 Sep 2004 09:18 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
Oki to ja już proszę o ten układzik bo próbowałem na tych diodach i tylko go hamuje a nie rusza w ogóle. Więc proszę ten na mikrokontrolerze tylko że to będzie trzeba programować :( a ja nie mam nawet czym. Dobra coś będę myślał to czekam na tego Twojego kumpla Dzięki z góry i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Sep 2004 09:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 20

|
02 Sep 2004 12:14 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
A może coś takiego?
Niestety musiałem użyć jednego układu TTL :(
Regulacja powinna być w zakresie 1 - 200 kroków. Jeśli chcesz zwiększyć zakres w górę możesz pobawić się z rezystorem R1, ale raczej niewskazane za mocne zmniejszanie. Ewentualnie również C1. Tranzystory mocy stosujesz w zależności od silniczka. Jeśli mało pobiera prądu mogą być nawet BD140. Jeśli nie potrzebujesz wyjścia STOP - do szybkiego zatrzymywania silniczka zewrzyj 4 pin do plusa. Przy uruchamianiu zaczynaj od wolnych obrotów, a później dopiero rozkręcaj - inaczej nie pójdzie. O ile dobrze zrozumiałem masz silnik z dwoma cewkami + punkt wspólny. Podłączaj go pod L1, L2 i M. Na przecięciach lutować tylko tam gdzie są kropki.
A może wrzucić na Upload? Co sądzicie?
|
 Download |
| Filename: |
siln.GIF |
| Contents: |
|
15.31 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
machoney Poziom 15

|
16 Sep 2004 10:19 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
witam. znajomy wrócił i koło soboty bedę się z nim widział. zrobi się lekką modyfikację softu (jego kręci jak wciśniesz klawisz LEWO, PRAWO a Ty chcesz klawisze +/- do regulacji prędkości obrotów) co nie będzie trudne. będzie to plik *.bin lub *.hex który musisz wgrać do AT89Cx051. wieczorem w sobotę powinno być gotowe(ze schematem). pzd
|
|
| Back to top |
|
 |
jiwaniuk Poziom 20

|
17 Nov 2004 19:30 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
machoney Tych sobót już chyba minęło z 10 a ani plików ani schematu nie widać. Kiedy się pojawią (czy w ogóle się pojawią)?
Pozdrawiam wszystkich
jjanek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2004 19:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
machoney Poziom 15

|
18 Nov 2004 08:19 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
Witam i przepraszam za taką zwłokę ale koleś jest narazie niedostępny (ciągle na wyjazdach) ale o temacie pamiętam. jeszcze raz przepraszam, że to tak długo trwa. pzd
|
|
| Back to top |
|
 |
eternal656 Poziom 11

|
26 Dec 2008 14:41 Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego |
|
|
|
mam pytanie czy ma ktoś schemat sterowania silnikiem krokowym , który po naciśnięciu guzika robi obrót 180 stopni
|
|
| Back to top |
|
 |