FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 27 Aug 2004 08:47   

Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego

Witam
Poszukóję schemat sterownika krokowego jak w temacie. Jednak chodzi mi o cos takiego co miało by potęcjometr którym będzie można rególować obroty tego silnika. Zależy mi żeby był to zakres od okolo 60 obr./min. ( czyli jeden obr. w ciągu sek.) . A max obr. żeby można uzyskać jak najwiecej. z gory wielkie dzięki. Schemaciki można przesyłać na adres asyriusz(malpa)poczta.fm
Pozdrawiam

P.S. Coś w podobie do tego tylko inny zakres obrotów no chyba że ktoś wie jak zmienić zakres obrotów w tym schemacie.

ster_silnik_krok.gif
 Description:
0.00
 Filesize:  6.44 KB

ster_silnik_krok.gif

Back to top

excray
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 27 Aug 2004 12:46   

Re: Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego

Cyba nie o fazy Ci chodziło tylko o ilość cewek?. Sssstrasznie nieczytelny ten schemat. Z tego co widze regulacja obrotów jest oparta na C1, R3, PR1. Zmieniając wartość tych elementów zmienisz maksymalną i minimalną prędkość obrotową. Moja rada - daj "większy" potencjometr PR1 i ewentualnie "mniejszy" kondensator C1. Pozdrawiam
Back to top

asyriusz
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 Post from the author of the topic 31 Aug 2004 10:33   

Wielkie dzięki za radę zrobię tak jak mówisz. A może masz jakiś inny sterownik silnika krokowego? Pazdrawiam
Back to top

excray
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 31 Aug 2004 23:20   

Niestety nie :(. Ale proponował bym Ci zrobić to na jakimś mikrokontrolerze - będzie łatwiej i taniej.
Back to top

machoney
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 01 Sep 2004 06:58   

istnieją gotowe sterowniki do silników krokowych jednak nie zawsze odpowiadają wymaganiom projektanta. polecam sterownik na mikrokontrolerze (np AT89C2051). wyjścia na tranzystorach lub układ 4*Darlington też załatwi zasilanie cewek. Co do obrotów: przy tym rozwiązaniu wszystko będzie realizowane programowo więc zmianę można zrobić na dwóch przyciskach +/-. jeśli wolałbyś regulację płynną (np na potencjometrze) potrzeba jeszcze przetwornik A/C (lub zastosować procesor posiadający weiście analogowe).pzd
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Sep 2004 06:58   

Back to top

asyriusz
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 Post from the author of the topic 01 Sep 2004 13:45   

Tak tylko ja potrzebuje czegos taniego i strasznie prostego. A na gwałt potrzebuje sterownika 2 fazowego z regylacja obrotów I był bym strasznie wdzięczny za podżucenie czegos takiego ( schemacik ) no chyba że można użyć np diody naprzemienne taki migacz naprzemienny luknijcie na schemat i powiedzcie czy jak bym podłączył zamiast jednej diody jedno uzwojenie a zamiast 2 nastepne uzwojenie?????? A i jak w ten schemat wstawić potęcjometr z regulacją czestotliwości migania to by to wtedy chyba załączało pokolei najpierw jedno a potem następne uzwojenie i tak w kólko.

Naprzemienne diody led.gif
 Description:
0.00
 Filesize:  11.98 KB

Naprzemienne diody led.gif

Back to top

excray
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 01 Sep 2004 14:04   

Ja tutaj umieściłem prosty sterownik do silnika krokowego:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=169734
W jednym z postów opisałem możliwość zrobienia regulacji obrotów. Niestety nie wiem, czy aż w tak szerokim zakresie by to działało :(

Twój projekt niestety do tego się nie nadaje :(. Ten układzik taktuje naprzemiennie, raz jedna dioda, raz druga. A w Twoim przypadku powinno być raz jedna cewka, poźniej druga, poźniej trzecia. Jeśli nie stosujesz sterownika na trzy cewki tylko na dwie, to musi on uwzględnić przerwe 1/3 na obrót wirnika wzgledem trzeciej cewki, czyli powinno być pierwsza cewka 1/3 czasu, druga cewka 1/3 czasu, przerwa 1/3 czasu i znowu dopiero pierwsza cewka.
Wbrew pozorom sterownik na mikroprocesorze wcale nie byłby taki skomplikowany.

A może coś takiego? Cewki silnika podłączamy do S1 - S3. Tranzystory musisz sam dobrać. Powinny mieć spory prąd maksymalny (n.p. 2A) i znaczne napięcia maksymalne, albo zabezpieczyć wyścia diodami zenera przed przepięciami. Do układu podłączasz regulowany generator 3 - 180Hz (n.p. na 555) i już masz regulację 1 - 60 obr/sek.

xxx.GIF
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  xxx.GIF
 Contents:  hd44780.pdf , AT89C2051.pdf
See all...
 Filesize:  20.34 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

asyriusz
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 Post from the author of the topic 01 Sep 2004 22:16   

Tak to rozwiązanie jest znakomite ale ja mam silnik 2 fazowy nie 3 i ten uklad na diodach to na 2 fazy nie na 3 i jak tam sa 2 cewki i tu 2 diody rozumiesz??
Poszło by może sprawdze jutro. ale ja chcę jakis profesional sterownik na 2 fazy masz coś takiego a i zeby nie byl logiczny. pozdro
Back to top

machoney
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 02 Sep 2004 06:40   

cze, zasilanie bipolarnego silnika krokowego nie jest takie jak myślisz i układ z diodami raczej nie sprawdziłby się (mogłoby ruszyć ale nie chodziłoby tak jak powinno). poczytaj o tym, w necie jest tego dużo np. http://www.perform.cc.pl/stepper/stepper.htm . Coś takiego na mikrokontrolerze z regulacją obrotów na przycickach robił znajomy ale wyjechał i będę miał z nim kontakt po 11 września więc jak do tego czasu nic nie zrobisz to stuknij do mnie to załatwię Ci to podeślę.pzd
Back to top

asyriusz
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 Post from the author of the topic 02 Sep 2004 09:18   

Oki to ja już proszę o ten układzik bo próbowałem na tych diodach i tylko go hamuje a nie rusza w ogóle. Więc proszę ten na mikrokontrolerze tylko że to będzie trzeba programować :( a ja nie mam nawet czym. Dobra coś będę myślał to czekam na tego Twojego kumpla Dzięki z góry i pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Sep 2004 09:18   

Back to top

excray
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 02 Sep 2004 12:14   

A może coś takiego?
Niestety musiałem użyć jednego układu TTL :(
Regulacja powinna być w zakresie 1 - 200 kroków. Jeśli chcesz zwiększyć zakres w górę możesz pobawić się z rezystorem R1, ale raczej niewskazane za mocne zmniejszanie. Ewentualnie również C1. Tranzystory mocy stosujesz w zależności od silniczka. Jeśli mało pobiera prądu mogą być nawet BD140. Jeśli nie potrzebujesz wyjścia STOP - do szybkiego zatrzymywania silniczka zewrzyj 4 pin do plusa. Przy uruchamianiu zaczynaj od wolnych obrotów, a później dopiero rozkręcaj - inaczej nie pójdzie. O ile dobrze zrozumiałem masz silnik z dwoma cewkami + punkt wspólny. Podłączaj go pod L1, L2 i M. Na przecięciach lutować tylko tam gdzie są kropki.

A może wrzucić na Upload? Co sądzicie?

siln.GIF
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  siln.GIF
 Contents:  
 Filesize:  15.31 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

excray
Poziom 20
Poziom 20

Post#12 02 Sep 2004 16:33   

Ewentualnie przejrzyj jeszcze to:
http://www.phys.au.dk/elektronik/SAA1027.pdf - łatwo moża przerobić do Twojego silnika
i to:
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Stepper.html - kilka ciekawych projektów
A tak wogóle to polecam tą metodę poszukiwań :):
http://www.google.pl/search?num=100&hl=pl&ie=UTF-8&q=stepper+%2B+motor+%2B+driver&btnG=Szukaj&lr=
Back to top

machoney
Poziom 15
Poziom 15

Post#13 16 Sep 2004 10:19   

witam. znajomy wrócił i koło soboty bedę się z nim widział. zrobi się lekką modyfikację softu (jego kręci jak wciśniesz klawisz LEWO, PRAWO a Ty chcesz klawisze +/- do regulacji prędkości obrotów) co nie będzie trudne. będzie to plik *.bin lub *.hex który musisz wgrać do AT89Cx051. wieczorem w sobotę powinno być gotowe(ze schematem). pzd
Back to top

jiwaniuk
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 17 Nov 2004 19:30   

machoney Tych sobót już chyba minęło z 10 a ani plików ani schematu nie widać. Kiedy się pojawią (czy w ogóle się pojawią)?

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Nov 2004 19:30   

Back to top

machoney
Poziom 15
Poziom 15

Post#15 18 Nov 2004 08:19   

Witam i przepraszam za taką zwłokę ale koleś jest narazie niedostępny (ciągle na wyjazdach) ale o temacie pamiętam. jeszcze raz przepraszam, że to tak długo trwa. pzd
Back to top

eternal656
Poziom 11
Poziom 11

Post#16 26 Dec 2008 14:41   

mam pytanie czy ma ktoś schemat sterowania silnikiem krokowym , który po naciśnięciu guzika robi obrót 180 stopni
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Sterownik Silnika krokowego 2, 3 lub 4 fazowego
Page 1 of 1
Similar topics
Sterownik silnika krokowego na podczerwień do... (2)
Sterownik silnika krokowego problem (3)
Sterownik silnika krokowego (27)
Sterownik silnika krokowego (50)
Sterownik silnika krokowego (5)
Sterownik silnika krokowego. (3)
sterownik silnika krokowego (25)
Sterownik silnika krokowego (5)
Sterownik silnika 3 fazowego (12)
sterownik silnika krokowego bipolarnego (2)

Page generation time: 0.269 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed