| Author |
psuja Poziom 16

|
09 Oct 2005 20:58 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazowni |
|
|
|
Witam! Oświezam temat!
Mam Peugeota 309 1,6i 92 KM jednopunktow wtrysk. Przełącznik do gazu - WR, Parowinik - Zavoli, Sterownik - miniLECHO.
Mam juz dosyć mojego gazownika. Gość chyba nie wie co robi.
Chciałem się wziąść za samodzielną regulacje instalacji.
Mam następujące problemy:
1) Często zapala mi sie kontrolka check engine. Najczęściej pali się cały czas przy prędkości stałej(jazda na trasie). Gdy przyspieszam, zawalniam zapala sie i gaśnie (jazda w miescie). Co z tym zrobić ? Coś chyba z sondą.
2) Jak założyłem gaz to auto na gazie jechało OK ale paliło 15/100. Teraz po 1000 km byłem na regulacji. Wyregulował ta ze auto dławi sie na wolnych obrotach a na ok. 4000 obr ma braki w mocy. W miedzyczasie byłem na regulacji i wyregulował tak, że auto paiło ok. 10 i miało pełną moc na całym zakresie obrotów. To by mi pasowało oprócz tego ze czasami na wolnych obrotach sobie szarpnął. Teraz byłem na regulacji i spierd... na maxa. Nie ustawia testerem tylko miernikiem cyfrowym bo jeden z pinów jest rozwleczony od wkładania czujnika :) Chciałem sie dowiedzieć dokłądnie jak to wyregulować śrubami na parowniku i sil. krokowym ? Jestem w posiadaniu bardzi dokladnego miernika cyfrowego tak wiec myśle ze to wystarczy. Nie chce do niego jechać bo juz nie mam na niego nerwów. Aha czy to jest normalne ze jak sie konczy gaz w butli to auto słabnie ?
Pozdrawiam i czekam na odp.
Jacek
|
|
| Back to top |
|
 |
roberrtos Poziom 6

|
26 May 2008 13:23 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazowni |
|
|
|
| shoan wrote: |
Witam ponownie.
Poprawiłem mój błąd (wykorzystałem złe styki switha) kontrolka zagadała poprawnie, ale...tym sie nie da jechać, przyśpiesza z częstotliwością 1 Hz, tj. przy wciśniętym pedale przyśpieszenia sekunde sie zrywa do jazdy i sekunde odpoczywa, tak wolnym skokiem. Zamało coś wyregulowałem czy co??? |
Mam dokładnie ten sam objaw w Skodzie Felicii, za żadne skarby nie mogę tego wyregulować. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? (też mam sterownik mini lambda)
|
|
| Back to top |
|
 |
michu_t Poziom 15

|
31 May 2008 16:11 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazowni |
|
|
|
Witam, miałem podobny objaw na centralce Mini Lambda. Działo się tak dlatego że podczas deptania na gaz otwierał sie dodatkowo krokowiec i za mocno wzbogacał mieszankę, a po chwili gdy się przymknął auto znów nabierało mocy i tak w kółko. W moim przypadku pomogło przykręcenie zaworu przy krokowcu o ¼ obrotu.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
edi5000 Poziom 11

|
17 Feb 2010 14:49 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazowni |
|
|
|
Witam odkopuje stary temat ale nigdzie nie mogę znaleść pomocy. Może któryś z kolegów posiadający sterownik mini lecho mógłby zrobić fotkę kostki gdzie jest dokładnie wyjśćie na fioletowy kabelek do TPS bo gazownik usunoł całkowicie chyba ten kabel i go brak.
To zdjęcia mojej wtyczki, na dole przy białym kabelku po prawej brak kabla, została sama wsuwka.
|
|
| Back to top |
|
 |
michu_t Poziom 15

|
21 Feb 2010 23:40 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazowni |
|
|
|
Ja u siebie podlutowałem się bezpośrednio do płytki, a na czerwono zaznaczyłem w którym miejscu na wtyczce powinien być TPS.
| Filesize: |
143.23 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
edi5000 Poziom 11

|
21 Feb 2010 23:49 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazowni |
|
|
|
Dzięki jeszcze raz za pomoc. Zdradz jeszcze tajemnicę jak masz poustawianą centralkę (czy z sondy, czy emulacja itp) i jak spalanie czy cię satysfakcjonuje itp. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
michu_t Poziom 15

|
22 Feb 2010 18:37 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazowni |
|
|
|
Centralkę mam ustawioną na Falę 1V. Próbowałem wielu opcji i ta wydaje się najbardziej sensowna. Zawory i TPS ustawione zgodnie z instrukcją producenta.
W samym mieście pali około 13 litrów przy czym benzyny dobre 10, na trasie w granicach 7 litrów gazu.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Feb 2010 18:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
edi5000 Poziom 11

|
22 Feb 2010 23:37 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazowni |
|
|
|
Czyli też na początek sprubuje z falą 1v,
|
|
| Back to top |
|
 |
adikow Poziom 12

|
10 Feb 2012 01:37 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazownikow |
|
|
|
Witam
Odgrzewam temat nie chce zaśmiecać nowym.
Czy ktoś mi odpowie na moje pytanie:
1. Czy fioletowy kabel do TPS musi być podłaczony jak mam ustawione zworki na symulacje fali 1V?
2. Mam do lambdy podłączony jeden przewód czarny, zielony nigdzie nie podpięty czy lepiej go podpięć wg schematu LECHO obcinając kabel z sondy?
3. Gdzie podłączyć miernik żeby ustawić, gdzie plus? gdzie minus miernika??
auto Chrysler voyager, pali jak smok, szarpie strzela itd cały czas za bogata mieszanka, reduktor zregenerowany filtr wymieniony pomóżcie !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2012 01:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ociz Poziom 24

|
10 Feb 2012 01:56 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazownikow |
|
|
|
| adikow wrote: |
| pali jak smok, szarpie strzela itd cały czas za bogata mieszanka |
Ta prymitywna i gu.no warta elektronika nie ma na to żadnego wpływu.
|
|
| Back to top |
|
 |
adikow Poziom 12

|
10 Feb 2012 23:54 Re: LPG GAZ Mini Lambda LECHO prosze o pomoc kolegow gazownikow |
|
|
|
super odpowiedz dzieki
|
|
| Back to top |
|
 |