FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Obsługa WebM w Mozilla Firefox 4

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Obsługa WebM w Mozilla Firefox 4
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 11 Jun 2010 15:13   

Obsługa WebM w Mozilla Firefox 4

Obsługa WebM w Mozilla Firefox 4Dekoder WebM stanie się zintegrowanym elementem nadchodzącej, czwartej wersji popularnej przeglądarki internetowej Mozilla Firefox. Otwarty standard kodowania obrazu, zaprezentowany po raz pierwszy przez Google, podczas ostatniej konferencji I/O, bazuje na kodeku VP8. WebM to zoptymalizowany format streamingu obrazu o wysokiej rozdzielczości do aplikacji uruchamianych z poziomu przeglądarki i nie tylko. Nowy kontener będzie oparty o rozwiązania firmy On2 Technologies, do których Google nabyło prawa wraz z przejęciem firmy w lutym 2010 roku. WebM ma stanowić alternatywę dla kodeka H.264, który począwszy od 2016 stanie się płatny. Jednym z pierwszych serwisów, w którym zaimplementowana zostanie nowa technologia będzie YouTube. W minionym tygodniu obsługa WebM została zaimplementowana w przeglądarce Google Chrome. Wsparcie dla formatu WebM znajdzie się także w nadchodzącej, dziewiątej odsłonie przeglądarki Microsoft Internet Explorer. By korzystać z dobrodziejstw nowej technologii, użytkownik końcowy, prócz posiadania kompatybilnej przeglądarki, będzie musiał pobrać i zainstalować niezbędny kodek VP8.

Źródło:
http://www.readwriteweb.com/archives/firefox_4_gets_webm.php
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Jun 2010 15:13   

Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 12 Jun 2010 11:42   

Re: Obsługa WebM w Mozilla Firefox 4

Jeśli nie poprawią FF z jej obecnych błędów, zawieszania się, to ja zmienią przeglądarkę i WebM tutaj nie pomoże.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jun 2010 11:42   

Back to top

doxent
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 12 Jun 2010 13:44   

Jedyne czego mi na razie brakuje to pracy FF w osobnych procesach jak Chrome. Bardzo często wyskakuje komunikat o tym, że FF jest już uruchomiony (mimo iż nie jest). Praca w osobnych procesach zniweluje ten jakże bardzo denerwujący błąd. Będzie też można odpalić osobno FF portable razem z zainstalowaną wersją. Teraz możemy odpalić albo portable albo standardową wersję ale nigdy obie na raz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jun 2010 13:44   

Back to top

daavid117
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 12 Jun 2010 16:17   

Trzy lata korzystam z FF i nigdy mi się nie zawiesił. Czasem miał chwile zastanowienia, ale po chwili wszystko wracało do normy. Mnie również denerwuje błąd "Firefox został już uruchomiony", ale poza tym na szczęście nie mam się już do czego przyczepić.
Back to top

XsaperX
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 13 Jun 2010 01:35   

daavid117 wrote:
Trzy lata korzystam z FF i nigdy mi się nie zawiesił. Czasem miał chwile zastanowienia, ale po chwili wszystko wracało do normy. Mnie również denerwuje błąd "Firefox został już uruchomiony", ale poza tym na szczęście nie mam się już do czego przyczepić.

Jeśli pokaże się taki komunikat to nie ma nic prostszego jak otworzyć menadżer zadań i usunąć proces firefox.exe. W Operze też czasem się to zdarza.
Back to top

daavid117
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 13 Jun 2010 07:40   

Przecież ja o tym wiem i tak robię. Jednak robienie tego jest uciążliwe, szczególnie ze względu na to, że FF u mnie "wstaje" dłuższą chwilę po zamknięciu procesu.
Back to top

DziadzioMiecio
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 13 Jun 2010 09:37   

Hmm dziwne ja na razie nie mam takich problemów jestem z FF bardzo zadowolony.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Jun 2010 09:37   

Back to top

XsaperX
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 14 Jun 2010 18:02   

daavid117 wrote:
Przecież ja o tym wiem i tak robię. Jednak robienie tego jest uciążliwe, szczególnie ze względu na to, że FF u mnie "wstaje" dłuższą chwilę po zamknięciu procesu.

Czas chyba na zmianę przeglądarki, bo obecnie FF jest coraz wolniejszy i coraz bardziej przeładowywany. Kiedyś to FF była jedną z najszybszych ;)

DziadzioMiecio wrote:
Hmm dziwne ja na razie nie mam takich problemów jestem z FF bardzo zadowolony.

A sprawdzałeś inne przeglądarki? Po kilku minutach pracy na Google Chrome czy Operze od razu zauważysz różnicę w prędkości.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Obsługa WebM w Mozilla Firefox 4
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Mozilla usuneła keyloggera Mozilla Sniffer z dodatków do FF (1)
Google rezygnuje ze wsparcia dla H.264 na rzecz WebM (9)
Mozilla Firefox 8 już do pobrania, bez większych nowości, poprawiono stabilność (6)
Mozilla Firefox 7 z poprawionym problemem zużycia pamięci (15)
Mozilla pracuje nad Direct2D w przeglądarce Firefox (10)
Wyszła Mozilla Firefox 4 beta 2 i Safari 5.0.1 (14)
Wczesne spojrzenie na przeglądarkę Mozilla Firefox 4 (6)
Mozilla wydaje Firefox 4 beta 8 (4)
Mozilla wydaje Firefox 4 beta 7 (1)

Page generation time: 0.099 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed