| Author |
jakubek7777777 Poziom 7

|
13 Jun 2010 16:32 Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Znalazłem na strychu wódkę prawdopodobnie jeszcze z wesela rodziców sprzed ponad 20 lat... Nie wiem dlaczego, ale butelki nie są wypełnione do końca (troche poniżej szyjki)... Pewności nie miałem, czy to faktycznie wódka, więc otworzyłem jedną i zauważyłem, że są zalakowane... (nie ma banderoli, ale korki są blaszane, takie jak w tych oranżadach w szklanych butelkach...) Czy mogła sie popsuć? Czy nadaje się do spożycia?
|
|
| Back to top |
|
 |
carrot Poziom 23

|
13 Jun 2010 16:51 Re: Czy wódka może sie popsuć??? |
|
|
|
Popsuć się nie popsuła, natomiast % mogły trochę wywietrzeć, piłem kiedyś żytnią, która stała 20 lat w barku, była pyszna ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
jakubek7777777 Poziom 7

|
13 Jun 2010 16:53 Re: Czy wódka może sie popsuć??? |
|
|
|
Więc jednak strychy są fajne...%)
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 21

|
13 Jun 2010 18:38 Re: Czy wódka może sie popsuć??? |
|
|
|
Popsuć się nie popsuła. Gorzej jak jakaś chemia z zakrętki zanieczyściła ją. A ubytek to ubytek spirytusu który uciekł.
|
|
| Back to top |
|
 |
luke666 Poziom 22

|
13 Jun 2010 19:49 Re: Czy wódka może sie popsuć??? |
|
|
|
Ja od trzech lat trzymam 0,5L wódki Faust (nie otwierana, z akcyzą) i mam nadzieje, że też się nie popsuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
sq6ade Poziom 25

Joined: 12 May 2003 Posts: 6930 Location: Południowo-zachodnia Pomroczna
|
13 Jun 2010 19:58 Re: Czy wódka może sie popsuć??? |
|
|
|
Gdzieś mam skitrany spirytus rektyfikowany z Pewexu (za bony USD).
Jak znajdę to sprawdzę promile i ubytek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jun 2010 19:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Xylometazolin! Poziom 25

|
13 Jun 2010 21:31 Re: Czy wódka może sie popsuć??? |
|
|
|
Osobiście stosunkowo niedawno miałem okazję spróbować kolejnego wina musującego (potocznie zwanego szampanem) z roku... chyba 1997 ;)
Było to chyba rok czy dwa temu więc dość ciekawy przypadeczek :)
Powiem tyle - poezja. Zyskał baaaardzo dużo na smaku i troszeczkę na %. Nawet trochę gazu zostało ;p
Wypij wódeczkę i sam oceń ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
gabik001 Poziom 23

|
13 Jun 2010 22:26 Re: Czy wódka może sie popsuć??? |
|
|
|
Kurcze a ja mam ze swojego wesela jeszcze w barku schowanego Bolsa... Za miesiac bedzie 7 lat jak tam siedzi... Moze do dychy dozyje ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Madrik Poziom 23

|
13 Jun 2010 23:52 Re: Czy wódka może sie popsuć??? |
|
|
|
| gabik001 wrote: |
| Kurcze a ja mam ze swojego wesela jeszcze w barku schowanego Bolsa... Za miesiac bedzie 7 lat jak tam siedzi... Moze do dychy dozyje ;) |
Eeee... Jak sobie przypomniałeś, to nie ma szans... :D
|
|
| Back to top |
|
 |
gabik001 Poziom 23

|
14 Jun 2010 02:35 Re: Czy wódka może sie popsuć??? |
|
|
|
| Madrik wrote: |
| gabik001 wrote: |
| Kurcze a ja mam ze swojego wesela jeszcze w barku schowanego Bolsa... Za miesiac bedzie 7 lat jak tam siedzi... Moze do dychy dozyje ;) |
Eeee... Jak sobie przypomniałeś, to nie ma szans... :D |
Problem w tym ze ja za oceanem a flaszka w Polsce...
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
14 Jun 2010 20:41 Re: Czy wódka może sie popsuć??? |
|
|
|
| Xylometazolin! wrote: |
| Osobiście stosunkowo niedawno miałem okazję spróbować kolejnego wina musującego (potocznie zwanego szampanem) z roku... chyba 1997 ;) |
Każdy szampan jest winem musującym, ale nie każde wino musujące jest szampanem. To tak gwoli ścisłości :)
|
|
| Back to top |
|
 |
K-rzysztof Poziom 13

|
18 Jun 2010 20:30 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Czy wódka może się zepsuć?! Prędzej wódka zepsuje Ciebie!:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jun 2010 20:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mihas66 Poziom 19

|
24 Jun 2010 17:26 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Wy się śmiejcie ale znam przypadek gdzie gościu za komuny gdzieś nakupił wódki na wesele syna tylko wtedy syn miał ok 15lat a gdy się żenił miał sporo ponad 20. Więc żeby wódka nie kusiła zamurował ja za ściana w piwnicy, wszystko było by ok tylko nikt nie pomyślał że w korku jest taki kawałek papierka i właśnie ten papierek spleśniał i wódka capaiała pleśnią do tego stopnia że od razu był odruch wymiotny... Dlatego też wniosek wódka to nie wino spożywamy od razu po zakupie...
|
|
| Back to top |
|
 |
Diagran6 Poziom 20

|
24 Jun 2010 20:24 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Może wpadniemy do Ciebie i sprawdzimy jakość tego znaleziska? Jeśli okaże się że popsuta, to postaramy się naprawić. W końcu to forum fachowców z wielu dziedzin świata nauki i techniki. ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
przemcio-tst Poziom 5

|
24 Jun 2010 23:02 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Przypomniało mi się, jak miałem 16 lat i u kolegi w piwnicy odkryliśmy kilka krat zakurzonych butelek Smirnoffa... Oczywiście po nieco ponad roku niewiele z tego zestawu zostało... Kilka lat później kolega się żenił a jego tata do niego: "Wiesz, mam w piwnicy coś już odłożone na twoje wesele" :D
Także wódeczka miała dobrych pare lat jak ją znaleźliśmy, była świetna :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jun 2010 23:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mihas66 Poziom 19

|
25 Jun 2010 23:07 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Diagran6 u mnie wódka się nie zepsuje już ja sam o to zadbam;p
|
|
| Back to top |
|
 |
janfelix Poziom 9

|
09 Jul 2010 01:31 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
| jakubek7777777 wrote: |
| Znalazłem na strychu wódkę prawdopodobnie jeszcze z wesela rodziców sprzed ponad 20 lat... Nie wiem dlaczego, ale butelki nie są wypełnione do końca (troche poniżej szyjki)... Pewności nie miałem, czy to faktycznie wódka, więc otworzyłem jedną i zauważyłem, że są zalakowane... (nie ma banderoli, ale korki są blaszane, takie jak w tych oranżadach w szklanych butelkach...) Czy mogła sie popsuć? Czy nadaje się do spożycia? |
Nie przypominam sobie,aby kiedykolwiek wódkę kapslowano tak jak piwo. W latach 50-tych 60-tych butelki z wódką ((ćwiartki,półlitrówki i litrówki-innych nie było)miały wąskie -ok 1,7 cm. średnicy wylotu-szyjki i były zatykane naturalnym korkiem,następnie lakowane. Etykiety były małe(oszczędność papieru) ok.6/5cm. najczęściej dwukolorowe(niedoskonałość druku i oczywiście oszczędność farby). W latach 60-tych zlikwidowano butelki litrowe(w ramach akcji "Walka z pijaństwem" i tzw. SFOS-em.) Najkrócej mówiąc - do każdej zakupionej flachy obywatel PRL dopłacał złotówkę na Społeczny Fundusz Odbudowy Stolicy. W tym czasie wprowadzono nowe,nieco grubsze półlitrowe i ćwiartkowe butelki o prostym kształcie i szerszej szyjce, zakończonej jak obecne butelki do piwa. Zamykano je kapslem, ale nie takim jak piwo -był zrobiony z grubej aluminiowej folii i miał języczek ułatwiający otwieranie,który -oczywiście-niczego nie ułatwiał. Rosyjska Stolicznaja jest tak kapslowana. Zakrętki water-proof to lata 70-te do dziś. W każdym razie nie pamiętam aby łączono kapslowanie z lakowaniem. UWAGA! nie wszystko co wygląda, pachnie, a nawet smakuje jak wódka-jest wódką! Niepokój budzi fakt, że sądzisz iż jest to wódka weselna. Na wielu weselach bywałem i spod niejednej pierzy...-zresztą nieważne-i zdarzało się że wódki zabrakło, ale nigdy aby zostało! Wypróbuj to lepiej na kimś kogo nie lubisz.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Pablo1964 Poziom 26

|
09 Jul 2010 10:33 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
| janfelix wrote: |
| Na wielu weselach bywałem i spod niejednej pierzy...-zresztą nieważne-i zdarzało się że wódki zabrakło, ale nigdy aby zostało! |
Przesadzasz. Ostatnią butelkę swojej wódki weselnej wypiłem ponad rok po weselu. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
darts Poziom 14

|
09 Jul 2010 11:00 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
| Pablo1964 wrote: |
| Przesadzasz. Ostatnią butelkę swojej wódki weselnej wypiłem ponad rok po weselu. :D |
To chyba cienkie miałeś te wesele :-) no chyba że zakupiłeś tira wódki :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
09 Jul 2010 11:49 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
A ja dziś ostatnią (trochę po weselu dostałem..) butelkę (syn ma więcej, niedługo wnuk się pojawi i będzie okazja zużyć..) z kwietniowego wesela syna wmurowałem w ściankę na nieużywanym strychu, gdzie napiszę w testamencie...
|
|
| Back to top |
|
 |
the-parkour Poziom 16

|
09 Jul 2010 12:02 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
| cirrostrato wrote: |
| syna wmurowałem w ściankę na nieużywanym strychu |
:D
|
|
| Back to top |
|
 |
jaro41 Poziom 18

|
09 Jul 2010 17:23 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
| cirrostrato wrote: |
| A ja dziś ostatnią (trochę po weselu dostałem..) butelkę (syn ma więcej, niedługo wnuk się pojawi i będzie okazja zużyć..) z kwietniowego wesela syna wmurowałem w ściankę na nieużywanym strychu, gdzie napiszę w testamencie... |
Cirro, łomatkojedyno, nie mogłeś to teściowej zrobić, tylko synowi :wink: :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Micharlito Poziom 23

|
10 Jul 2010 18:41 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Mam w piwnicy 2 butelki wina rok produkcji 1990 !! Jeszcze dziadek robił ;) Ma ktoś starsze oczywiście własnej produkcji ;] Niedługo będę tam robił porządki bo remont w domu więc myślę że się coś skubnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Darrieus Poziom 23

|
10 Jul 2010 21:39 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Czysty alkohol na pewno nie. Jakieś słodkie wynalazki mogą a dlaczego by nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
K-rzysztof Poziom 13

|
11 Jul 2010 16:26 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Micharlito, gdzie mieszkasz, bo jak niedaleko, to za chwilę mogę być!:):D
|
|
| Back to top |
|
 |
Futrzaczek Poziom 24

Joined: 18 Mar 2006 Posts: 4947 Location: Piotrków Tryb. / Warszawa
|
12 Jul 2010 12:37 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
| Micharlito wrote: |
| Mam w piwnicy 2 butelki wina rok produkcji 1990 !! Jeszcze dziadek robił ;) Ma ktoś starsze oczywiście własnej produkcji ;] Niedługo będę tam robił porządki bo remont w domu więc myślę że się coś skubnie. |
Robiąc porzdki na strychu znaleźliśmy za szafą flaszkę wina porzeczkowego, schowanego tam zapewne przez pradziadka "na czarną godzinę". Flaszka na pewno została tam wciśnięta w momencie stawiania szafy, gdyż dobranie się do niej wymaga rozbiórki w/w mebla. Wspólnymi siłami całej rodziny zostało ustalone, że zawartość owego naczynia ma ponad 40 lat... :D Aż szkoda otwierać.
|
|
| Back to top |
|
 |
janfelix Poziom 9

|
14 Jul 2010 06:12 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
| Futrzaczek wrote: |
| Micharlito wrote: |
| Mam w piwnicy 2 butelki wina rok produkcji 1990 !! Jeszcze dziadek robił ;) Ma ktoś starsze oczywiście własnej produkcji ;] Niedługo będę tam robił porządki bo remont w domu więc myślę że się coś skubnie. |
Robiąc porzdki na strychu znaleźliśmy za szafą flaszkę wina porzeczkowego, schowanego tam zapewne przez pradziadka "na czarną godzinę". Flaszka na pewno została tam wciśnięta w momencie stawiania szafy, gdyż dobranie się do niej wymaga rozbiórki w/w mebla. Wspólnymi siłami całej rodziny zostało ustalone, że zawartość owego naczynia ma ponad 40 lat... :D Aż szkoda otwierać. |
Wielki znawca win-Henryk Maria Fukier mawiał-że "wino im starsze, tym lepsze ale...starość ma swoją granicę". Moja babcia robiła z porzeczek z własnego ogrodu znakomite wino typu deserowego, czyli mocne i słodkie. Takie wina najdłużej dojrzewają i -ze względu na wysoką zawartość alkoholu i cukru, nie są narażone na zepsucie. Takiego właśnie wina 12 butelek zrobiła babcia w 1954 roku. Co 10 lat kolejny spadkobierca owej kolekcji, w gronie najbliższych otwierał jedną butelkę i delektował się coraz bogatszym bukietem i smakiem jej zawartości. W 1994r. ja zostałem spadkobiercą. Wino osiągnęło wtedy apogeum doskonałości. Lecz jakiś instynkt mi podpowiadał, że to już wina "łabędzi śpiew". Nie może już być lepsze, więc dalsze jego przechowywanie nie ma sensu...Przyznaję, otworzyłem jeszcze jedną. A po pół roku jeszcze...a potem imieniny...Co? Myślicie że wszystko wychlałem? Akurat! U mnie tradycja -Rzecz Święta. Parę butelek zostało.Za dużo niestety zostało. Kiedy w 2004r. otworzyłem omszałą flaszę spotkało mnie wielkie rozczarowanie...Gdzieś ulotnł się czarodziejski bukiet, odpłynął w niebyt smak raju. Tliła się jeszcze iskierka nadziei, że może to tylko ta jedna butelka, że następne będą dobre. Niestety. Vino morte sua mori...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jul 2010 06:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bolek44 Poziom 16

|
16 Jul 2010 01:33 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Nie wiem jak jest z psuciem się nieotwartej wódki ale kiedyś po melanżu w sali został kieliszek wódki i po 4 miesiącach były w niej plamki pleśni (wódka wyborowa)
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
16 Jul 2010 08:12 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Od jakiegoś czasu lubię czystą żołądkowa gorzką...lubiłem..wczoraj jak zwykle zakupiłem jedną sztukę w Carrefour na Głębockiej (dzień mojego patrona, była okazja uczcić), chyba zepsuła się już w fabryce, palącogorzkawa, lekko zalatuje surowym spirytusem gorzelnianym (szwagier naprawia piece w gorzelniach i czasem trochę surowego autentyka załatwia stąd znam smak), nie lubię jak wódeczka ma niestabilny smak, to już chyba koniec początkowo dobrego wyrobu.
|
|
| Back to top |
|
 |
bolek44 Poziom 16

|
16 Jul 2010 14:36 Re: Czy wódka może sie popsuć ? |
|
|
|
Kurde myślałem ze to tylko ja mam takie odczucie ja jednak nie tylko ja:).Ta czysta(chodzi ci zapewne o de luxa) kiedyś była dobra i wszyscy umie ją kupowali a teraz taka kur... paląca ze nawet zimnej wypić się nie da.Niewiem ale z tego co słyszałem to ją podrabiają
|
|
| Back to top |
|
 |