| Author |
gazownik Poziom 8

|
14 Jun 2010 22:08 Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
Witam,
Problem jak w temacie-w laptopie przełamuje się kabel od matrycy (trzeba poruszać matrycą) żeby zniknęły artefakty, sprzęt już rozkręcałem w nadziei, że może jest tylko poluzowany-niestety nie. Pozostaje tylko wymiana kabla i tu pojawia się problem:wydaje mi się że nie jest to zbyt popularny laptop w Polsce (przywieziony zza granicy) a w związku z tym o części do niego trudno. Czy można stosować jakiś zamiennik dla tego kabla (innymi słowy-czy np. będą pasować do niego też kable z całej serii CR), pochodzący z jakiegoś innego laptopa, niekoniecznie tego samego modelu czy producenta? Z góry dziękuję za każdą pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jun 2010 22:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
14 Jun 2010 22:32 Re: Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
Najbezpieczniej jest rozkleić taśmę i wymienić uszkodzone przewody pobierając je z innej taśmy . Rozumiem że połączenie jest przewodami ,a nie tzw flexem?.
|
|
| Back to top |
|
 |
gazownik Poziom 8

|
14 Jun 2010 23:43 Re: Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
Za matrycą przewody biegną płaską taśmą, od zawiasu ekranu aż do karty wygląda to jak skręcony i oklejony metalizowaną taśmą przewód, nie wygląda to jak flex-nie widać w każdym razie ścieżek zatopionych w tworzywie sztucznym. Jeśli rozklejanie taśmy rzeczywiście ma sens mogę tego spróbować, ale wolałbym jednak wymienić po prostu całość przewodu bez bawienia się w "przeszczepy", jako że wydaje mi się że taka naprawa byłaby trwalsza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
15 Jun 2010 00:03 Re: Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
| gazownik wrote: |
| wolałbym jednak wymienić po prostu całość przewodu bez bawienia się w "przeszczepy", jako że wydaje mi się że taka naprawa byłaby trwalsza. |
I to jest profesjonalne podejście - albo robimy coś porządnie, albo wcale.
Sztukunki wychodzą powoli z mody.
Na kablu powinieneś mieć naklejkę z oznaczeniami - czy możesz umieścić tutaj zdjęcie tej naklejki? Będzie nam wtedy łatwiej dobrać ewentualny zamiennik.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jun 2010 00:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
15 Jun 2010 02:33 Re: Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
Wymiana jest dość kosztowna, miejmy nadzieję że masz pewność co do uszkodzenia taśmy i nie okaże się to inna usterka np matrycy czy gniazda.
LINK
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jun 2010 02:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gazownik Poziom 8

|
15 Jun 2010 09:31 Re: Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
Tak, widziałem tą stronę wcześniej-cena mnie przeraziła i dlatego spytałem o ewentualny zamiennik. Dziś wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia kabla i oznaczeń, być może coś się wyjaśni. Co do uszkodzenia taśmy mam niemal stuprocentową pewność.
=======
z powodu obowiązków domowych zdjęcia zrobię jutro :)
=======
|
|
| Back to top |
|
 |
gazownik Poziom 8

|
01 Jul 2010 18:21 Re: Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
Aktualizacja:
Przepraszam za prawie dwutygodniowy poślizg, niestety znany wszystkim nawał obowiązków. Powyżej wrzucam zdjęcia taśmy w części bezpośrednio za matrycą i ponawiam pytanie:czy zna ktoś zamienniki do tego typu?
Taśma jest typu 30-pin, model DD0GD1LC000 do matrycy B141EW04 - czy ktoś wie jaka inna może pasować zamiast niej?
|
|
| Back to top |
|
 |
gazownik Poziom 8

|
14 Sep 2010 11:47 Re: Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
Aktualizacja z 14.09.2010
Nie mogąc znaleźć zamiennika do kabla podjąłem się sztukowania-naprawa udała się, lecz niestety tylko na około 3 tygodnie. Po tym czasie w kablu najprawdopodobniej znowu coś poszło (połączenie zawiasowe w tym komputerze nie jest najszczęśliwiej wykonane)-na matrycy w dolnej części widać fragment obrazu, reszta to biała plama przetykana kolorowymi pasami. Odłączyłem taśmę VGA zostawiając podłaczony sam inwerter - matryca jest bardzo czysto i bez żadnych linii podświetlona na biało więc jestem coraz bardziej przekonany co do winy taśmy.
Mam pytanie-potrzebuję rozwiązania awaryjnego-czy wypięcie taśmy VGA z matrycy "wymusi" niejako podanie sygnału na zewnętrzne wyjście VGA (Fn+klawisz funkcyjny nie działa, tj. nie przełącza na zewn. VGA na tym komputerze)? Chcę go podłączyć do zewnętrznego monitora tak żeby mieć przynajmniej namiastkę komputera. Czy znacie jakieś sposoby żeby wymusić przełączenie bez wciskania klawiszy, tj "sprzętowo"-tylko bez lutowania rzecz jasna.
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
14 Sep 2010 21:03 Re: Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
Wystarczą zdaje się ustawienia w biosie czyli co ma być pierwsze lcd czy VGA - sprawdź czy masz coś takiego w biosie. Ja w swoim Vaio uzyskiwałem obraz dopiero jak pojawiała się tapeta, wcześniej monitor był wygaszony. Niczego w biosie nie przestawiałem bo u mnie nie było.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Sep 2010 21:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gazownik Poziom 8

|
15 Sep 2010 09:02 Re: Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
Udało się. Wypięcie taśmy z matrycy niestety nie przełączyło z automatu na VGA, pomogło dopiero gimnastykowanie się z matrycą i ustawienie wyświetlania na monitor we właściwościach grafiki komputera. Teraz jest dokładnie tak, jak to opisałeś- zewnętrzny monitor włącza się dopiero kiedy Windows załaduje sterowniki grafiki. Tak jak sugerowałeś- spróbuję "na oślep" tj na podst. screenów dla tego typu BIOSu ustawić zewn. VGA na sztywno.
|
|
| Back to top |
|
 |
gazownik Poziom 8

|
11 Apr 2011 21:20 Re: Sony Vaio VGN-CR520E,kabel od matrycy-zamienniki |
|
|
|
Witam ponownie po paru miesiącach przerwy, temat laptopa odżył-udało mi się znaleźć i kupić taśmę matrycy. Wymieniłem na nową-oto jaki obraz otrzymałem:
Co to może być? Taśma jest nowa, grafika też raczej nie poszła bo na VGA wszystko ok. W innym temacie na elektrodzie wyczytałem że może to być padnięta elektronika matrycy. Jakieś sugestie lub porady? Jeśli walnęła PCB z tyłu matrycy to czy są jakieś możliwości ratunku - inne niż wymiana na nową?
Z góry dziękuję za sugestie i porady.
Aha, pasujące taśmy pochodzą od modeli:
PCG-5J5M
VGN-CR21S
VGN-CR390E
VGN-CR220E
VGN-CR19VN
VGN-CR 120E
|
|
| Back to top |
|