Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


  Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service ->Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Rangizz
Level 8
Location: esdf
Joined: 15 Mar 2009
Posts: 5
Rangizz
Level 8
Post#1 17 Jun 2010 15:57  Topic author   

Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Witam. Jak w temacie, posiadam telefon stacjonarny w tp oraz neostrade, już prawie 3 lata. Wszystko standardowo, rozgałęziacz sygnału w gniazdku, a do niego kabel od liveboxa oraz kabel od telefonu (podłączony przez filtr oczywiście).

Przez te lata wszystko było dobrze, aż do teraz. Kilka dni temu telefon siadł - brak sygnału. Internet natomiast działa bez zarzutu. Co ciekawe, gdy odłączę kabel od liveboxa/wyłączę liveboxa z prądu, sygnał w telefonie od razu się pojawia.

Sądziłem, że może coś jest nie tak z tym rozgałęziaczem sygnału, dlatego kupiłem nowy, niestety bez zmian. Zauważyłem natomiast jeszcze taką rzecz - do rozgałęziacza mam podłączony jedynie telefon (sygnał jest normalny), następnie podłączam dodatkowo kabel do internetu i sygnał w telefonie nie zmienia się jeszcze przez jakieś 6-8 sekund, potem zmienia się na pulsacyjny (jak przy próbie wykonania połączenia do "zajętego" numeru"), a po jakiś 15 sekundach całkowicie niknie.

Czy problem może leżeć w gniazdku? Jest ono starsze (posiada jeszcze wejście na stary ty, kręconego telefonu) i czas sprawił, że puścił uchwyt od ściany. Wisiało tak sobie na kablu od dawna. W końcu mógł jakiś kabelek się przerwać. Z drugiej strony, czy działał by wtedy internet/sam telefon? A może własnie jakiś kabelek siadł, a jeden nie wyrabia z telefonem i internetem na raz, natomiast z jednym z tych dwóch z osobna radzi sobie. Jestem w tym lekko mówiąc, zielony. Nie wiem, czy warto kombinować z nowym gniazdkiem. Jakieś pomysły?
Czy jednak nie obędzie się bez rozmowy z transwestyckim głosem w słuchawce po połączeniu z błękitna linią, a następnie wizyty technika?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
prosiak_wej
Level 26
Location: Starogard Gdański
Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1151
Helped: 45
Post rating: 57
prosiak_wej
Level 26
Post#2 17 Jun 2010 16:13    

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Gniazdko zawsze warto wymienić na nowe, poszukaj od razu takie, które ma w jednej obudowie dwa gniazdka RJ11, wtedy będziesz miał Liveboxa i telefon bez rozgałęźnika. Natomiast jak się w telefonie podniesie słuchawkę, to normalne jest to, że po kilku-kilkunastu sekundach pojawia się wygnał przerywany (jak zajęty) a po pewnym czasie cisza. Centrala wyłącza linię, interpretując podniesioną słuchawkę bez żadnej reakcji (np. wybieranie numeru) jako awarię.

A jeżeli Livebox Ci blokuje sygnał analogowy (czyli telefon) to pora zmienić Liveboxa (proponowałbym jakiś ludzki, normalny router).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mamut256
Level 9
Location: Dylów A
Joined: 14 May 2008
Posts: 7
Helped: 1
mamut256
Level 9
Post#3 18 Jun 2010 21:26    

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Kabel tel do liveboxa odłączałeś od strony gniazdka czy lb? Jak od strony i wracał sygnał w telefonie to na 99% livebox daje zwarcie. Podłącz do gniazdka sam kabel tel od lb i zobacz czy masz sygnał jak nie będzie to kabel jest uszkodzony i daje zwarcie.
Zadzwoń na błękitną linię i zgłoś uszkodzenie. Jak przyjadą technicy to pewnie zdiagnozują liveboxa do wymiany.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Baztic
Level 7
Location: śląskie
Joined: 20 Jun 2010
Posts: 6
Post rating: 1
Baztic
Level 7
Post#4 20 Jun 2010 03:27    

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Proponuję wymianę filtru. Jak pamiętam w opakowaniu z neostrady zawsze były dwa.

Helpful post? + +1
Back to top
puszak
Level 28
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 1348
Helped: 86
Post rating: 11
puszak
Level 28
Post#5 20 Jun 2010 10:59    

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


LIVEBOX do wymiany, najprawdopodobniej technicy Ci go wymienią, ale przed zgłoszeniem na infolinie zrób co Ci mamut pisał. Reszty nie słuchaj :D i najlepiej zgłoś na 800102102 bo jak zgłosisz na 19393 to technicy nie wymienią tobie LB

kolego Baztic wymiana filtra nic nie da bo ewidentnie livebox daje zwarcie, sam tel. z filtrem działa poprawnie
kolego prosiak wej namawiasz na wymianę liveboxa na router a nie wiesz nawet jakie autor tematu ma usługi i czy na zwykłym ruterku będą działały. Płaci się za dzierżawę LB to i się żąda wymiany na sprawny proste.

Helpful post? + 0
Back to top
Rangizz
Level 8
Location: esdf
Joined: 15 Mar 2009
Posts: 5
Rangizz
Level 8
Post#6 20 Jun 2010 13:37  Topic author   

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Wziąłem sprawy w swoje ręce.
mamut256 - zrobiłem już wcześniej tak jak pisałeś, na samym kablu działał.

Przyznam szczerze, że nie podejrzewałem lb o źródło tych problemów, ale jednak on był winowajcą. Zrobiłem test - przeprosiłem stary modem, podpiąłem go, zainstalowałem i uruchomiłem internet. Przy internecie przez madem telefon działa = livebox na emeryturkę. Jutro dzwonię na błękitna linię i niech mi wymieniają ;). Dzięki za rady.

Są też dobre strony tego wszystkie... w końcu wymieniłem gniazdko telefoniczne ;p.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tragi
Level 22
Location: Dębica
Joined: 12 Apr 2003
Posts: 678
Helped: 19
tragi
Level 22
Post#7 20 Jun 2010 13:51    

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


I opisana sytuacja potwierdza powszechnie znaną regułę, że urządzenie posiadające tak dumnie brzmiącą nazwę "LiveBox" to zwykły szajs, bardzo często sprawiający użytkownikom problemy. I jeszcze nasz monopolista pobiera od użytkowników tego cuda opłatę 10PLN miesięcznie.

Kolego Rangizz ja proponuję Ci jak już zadzwonisz na błękitną linię wypowiedzieć użytkowanie liveboxa i kupić sobie zwykły router ADSL z WiFi i nie będziesz co miesiąc płacił za nic haraczu i nie będziesz w przyszłości miał tego typu problemów.

Helpful post? + 0
Back to top
ADEK1000
Level 24
Location: Nowy Modlin
Joined: 03 Mar 2008
Posts: 896
Helped: 17
Post rating: 1
ADEK1000
Level 24
Post#8 27 Jun 2010 16:42    

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


tragi wrote:
I opisana sytuacja potwierdza powszechnie znaną regułę, że urządzenie posiadające tak dumnie brzmiącą nazwę "LiveBox" to zwykły szajs, bardzo często sprawiający użytkownikom problemy. I jeszcze nasz monopolista pobiera od użytkowników tego cuda opłatę 10PLN miesięcznie.

Kolego Rangizz ja proponuję Ci jak już zadzwonisz na błękitną linię wypowiedzieć użytkowanie liveboxa i kupić sobie zwykły router ADSL z WiFi i nie będziesz co miesiąc płacił za nic haraczu i nie będziesz w przyszłości miał tego typu problemów.


Witam,

Dokładnie, Potwierdzam, z LiVeBoxem są b.często problemy różnego typu (sam kiedyś go miałem i tego też doświadczyłem). Proponuję zrezygnować z dzierżawienia i użytkowania LiveBoxa, oddania go do TelePunktu. A w zamian, polecam skorzystać z bardzo dobrego, czułego, choć już nieco wiekowego modemu kablowego na USB, oferowanego niegdyś przez TP, a mianowicie do zakupienia i korzystania z modemu Sagem Fast 800 model E2T.

PS: Parametry linii (tłumienie/SNR) przy wykorzystaniu modemu na USB - o którym napisałem powyżej powinny nawet się poprawić, tzn. tłumienie powinno nawet zmaleć, natomiast SNR (Sygnał/Szum) wzrosnąć, a ewentualne błędy CRC zniknąć całkiem, "sprawdzone na własnej skórze i linii TPSA".

PS:
Przepraszam,że podam to co podam, ale podam.
Poniżej zamieszczam link do przykładowej internetowej aukcji tegoż modemu:


Pozdrawiam.

-Adam-
Moderated by Tracer2:
Zamieszczanie linków do portali aukcyjnych jest zabronione!!! Router jaki jest każdy widzi.


Helpful post? + 0
Back to top
tragi
Level 22
Location: Dębica
Joined: 12 Apr 2003
Posts: 678
Helped: 19
tragi
Level 22
Post#9 27 Jun 2010 17:12    

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


No tak, wszystko się zgadza, tylko do tego wspomnianego modemu można podłączyć tylko jeden komputer. Brak też sieci WiFi gdyby chciał np. korzystać na laptopie w innym pokoju. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera ADSL z WiFi i sprawa rozwiązana.

Helpful post? + 0
Back to top
ADEK1000
Level 24
Location: Nowy Modlin
Joined: 03 Mar 2008
Posts: 896
Helped: 17
Post rating: 1
ADEK1000
Level 24
Post#10 27 Jun 2010 17:52    

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


tragi wrote:
No tak, wszystko się zgadza, tylko do tego wspomnianego modemu można podłączyć tylko jeden komputer. Brak też sieci WiFi gdyby chciał np. korzystać na laptopie w innym pokoju. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera ADSL z WiFi i sprawa rozwiązana.


Witam Ponownie,

Też Prawda, ale wiem też z praktyki (u innych osób), że np niektóre routery - szczególnie na "słabych liniach" potrafią działać i działają nieraz gorzej niż LiVeBox i że wtedy na takiej linii (takich liniach) najlepiej sprawdza się Segam Fast 800 E2T. Więc ja "pozostaję przy swoim".

A decyzja należy do Szanownego Autora Tematu.

Pozdrawiam.
-Adam-

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service -> Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa
Page 1 of 1

Similar topics to telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa

telefon stacjonarny - telefon nie działa nie mozna z niego zadzwonic (7)
Orange TP - Telefon stacjonarny nie działa (3)
telefon stacjonarny uniden nie działa po burzy (1)
Neostrada działa a telefon TPSA nie (16)
Concept c710 i Neostrada. Telefon nie działa po podpięciu filtra. (2)
telefon stacjonarny - jak to działa? (1)
Telefon stacjonarny przez VOIP - koszt przekierowania na telefon komórkowy (6)
Telefon stacjonarny Connex BT-936 po burzy nie wybiera połączeń. (2)
SENAO TEL STACJONARNY BEZPRZEWODOWY. NIE DZIAŁA.. (7)
Aparat stacjonarny WEKTOR-klawiatura nie działa (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.081 seconds