Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa
Autor
Wiadomość
Rangizz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 5
Miasto: esdf

Post#1 Post autora tematu 17 Cze 2010 15:57   

Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Witam. Jak w temacie, posiadam telefon stacjonarny w tp oraz neostrade, już prawie 3 lata. Wszystko standardowo, rozgałęziacz sygnału w gniazdku, a do niego kabel od liveboxa oraz kabel od telefonu (podłączony przez filtr oczywiście).

Przez te lata wszystko było dobrze, aż do teraz. Kilka dni temu telefon siadł - brak sygnału. Internet natomiast działa bez zarzutu. Co ciekawe, gdy odłączę kabel od liveboxa/wyłączę liveboxa z prądu, sygnał w telefonie od razu się pojawia.

Sądziłem, że może coś jest nie tak z tym rozgałęziaczem sygnału, dlatego kupiłem nowy, niestety bez zmian. Zauważyłem natomiast jeszcze taką rzecz - do rozgałęziacza mam podłączony jedynie telefon (sygnał jest normalny), następnie podłączam dodatkowo kabel do internetu i sygnał w telefonie nie zmienia się jeszcze przez jakieś 6-8 sekund, potem zmienia się na pulsacyjny (jak przy próbie wykonania połączenia do "zajętego" numeru"), a po jakiś 15 sekundach całkowicie niknie.

Czy problem może leżeć w gniazdku? Jest ono starsze (posiada jeszcze wejście na stary ty, kręconego telefonu) i czas sprawił, że puścił uchwyt od ściany. Wisiało tak sobie na kablu od dawna. W końcu mógł jakiś kabelek się przerwać. Z drugiej strony, czy działał by wtedy internet/sam telefon? A może własnie jakiś kabelek siadł, a jeden nie wyrabia z telefonem i internetem na raz, natomiast z jednym z tych dwóch z osobna radzi sobie. Jestem w tym lekko mówiąc, zielony. Nie wiem, czy warto kombinować z nowym gniazdkiem. Jakieś pomysły?
Czy jednak nie obędzie się bez rozmowy z transwestyckim głosem w słuchawce po połączeniu z błękitna linią, a następnie wizyty technika?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Cze 2010 15:57   





Powrót do góry
   
prosiak_wej
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 984
Miasto: Starogard Gdański

Post#2 17 Cze 2010 16:13   

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Gniazdko zawsze warto wymienić na nowe, poszukaj od razu takie, które ma w jednej obudowie dwa gniazdka RJ11, wtedy będziesz miał Liveboxa i telefon bez rozgałęźnika. Natomiast jak się w telefonie podniesie słuchawkę, to normalne jest to, że po kilku-kilkunastu sekundach pojawia się wygnał przerywany (jak zajęty) a po pewnym czasie cisza. Centrala wyłącza linię, interpretując podniesioną słuchawkę bez żadnej reakcji (np. wybieranie numeru) jako awarię.

A jeżeli Livebox Ci blokuje sygnał analogowy (czyli telefon) to pora zmienić Liveboxa (proponowałbym jakiś ludzki, normalny router).
Powrót do góry
   
mamut256
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 7
Miasto: Dylów A

Post#3 18 Cze 2010 21:26   

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Kabel tel do liveboxa odłączałeś od strony gniazdka czy lb? Jak od strony i wracał sygnał w telefonie to na 99% livebox daje zwarcie. Podłącz do gniazdka sam kabel tel od lb i zobacz czy masz sygnał jak nie będzie to kabel jest uszkodzony i daje zwarcie.
Zadzwoń na błękitną linię i zgłoś uszkodzenie. Jak przyjadą technicy to pewnie zdiagnozują liveboxa do wymiany.
Powrót do góry
   
Baztic
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Cze 2010
Posty: 6
Miasto: śląskie

Post#4 20 Cze 2010 03:27   

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Proponuję wymianę filtru. Jak pamiętam w opakowaniu z neostrady zawsze były dwa.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Cze 2010 03:27   





Powrót do góry
   
puszak
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 1338

Post#5 20 Cze 2010 10:59   

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


LIVEBOX do wymiany, najprawdopodobniej technicy Ci go wymienią, ale przed zgłoszeniem na infolinie zrób co Ci mamut pisał. Reszty nie słuchaj :D i najlepiej zgłoś na 800102102 bo jak zgłosisz na 19393 to technicy nie wymienią tobie LB

kolego Baztic wymiana filtra nic nie da bo ewidentnie livebox daje zwarcie, sam tel. z filtrem działa poprawnie
kolego prosiak wej namawiasz na wymianę liveboxa na router a nie wiesz nawet jakie autor tematu ma usługi i czy na zwykłym ruterku będą działały. Płaci się za dzierżawę LB to i się żąda wymiany na sprawny proste.
Powrót do góry
   
Rangizz
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 5
Miasto: esdf

Post#6 Post autora tematu 20 Cze 2010 13:37   

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


Wziąłem sprawy w swoje ręce.
mamut256 - zrobiłem już wcześniej tak jak pisałeś, na samym kablu działał.

Przyznam szczerze, że nie podejrzewałem lb o źródło tych problemów, ale jednak on był winowajcą. Zrobiłem test - przeprosiłem stary modem, podpiąłem go, zainstalowałem i uruchomiłem internet. Przy internecie przez madem telefon działa = livebox na emeryturkę. Jutro dzwonię na błękitna linię i niech mi wymieniają ;). Dzięki za rady.

Są też dobre strony tego wszystkie... w końcu wymieniłem gniazdko telefoniczne ;p.
Powrót do góry
   
tragi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Kwi 2003
Posty: 685
Miasto: Dębica

Post#7 20 Cze 2010 13:51   

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


I opisana sytuacja potwierdza powszechnie znaną regułę, że urządzenie posiadające tak dumnie brzmiącą nazwę "LiveBox" to zwykły szajs, bardzo często sprawiający użytkownikom problemy. I jeszcze nasz monopolista pobiera od użytkowników tego cuda opłatę 10PLN miesięcznie.

Kolego Rangizz ja proponuję Ci jak już zadzwonisz na błękitną linię wypowiedzieć użytkowanie liveboxa i kupić sobie zwykły router ADSL z WiFi i nie będziesz co miesiąc płacił za nic haraczu i nie będziesz w przyszłości miał tego typu problemów.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Cze 2010 13:51   





Powrót do góry
   
ADEK1000
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 897
Miasto: Nowy Modlin

Post#8 27 Cze 2010 16:42   

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


tragi napisał:
I opisana sytuacja potwierdza powszechnie znaną regułę, że urządzenie posiadające tak dumnie brzmiącą nazwę "LiveBox" to zwykły szajs, bardzo często sprawiający użytkownikom problemy. I jeszcze nasz monopolista pobiera od użytkowników tego cuda opłatę 10PLN miesięcznie.

Kolego Rangizz ja proponuję Ci jak już zadzwonisz na błękitną linię wypowiedzieć użytkowanie liveboxa i kupić sobie zwykły router ADSL z WiFi i nie będziesz co miesiąc płacił za nic haraczu i nie będziesz w przyszłości miał tego typu problemów.


Witam,

Dokładnie, Potwierdzam, z LiVeBoxem są b.często problemy różnego typu (sam kiedyś go miałem i tego też doświadczyłem). Proponuję zrezygnować z dzierżawienia i użytkowania LiveBoxa, oddania go do TelePunktu. A w zamian, polecam skorzystać z bardzo dobrego, czułego, choć już nieco wiekowego modemu kablowego na USB, oferowanego niegdyś przez TP, a mianowicie do zakupienia i korzystania z modemu Sagem Fast 800 model E2T.

PS: Parametry linii (tłumienie/SNR) przy wykorzystaniu modemu na USB - o którym napisałem powyżej powinny nawet się poprawić, tzn. tłumienie powinno nawet zmaleć, natomiast SNR (Sygnał/Szum) wzrosnąć, a ewentualne błędy CRC zniknąć całkiem, "sprawdzone na własnej skórze i linii TPSA".

PS:
Przepraszam,że podam to co podam, ale podam.
Poniżej zamieszczam link do przykładowej internetowej aukcji tegoż modemu:


Pozdrawiam.

-Adam-
Moderowano przez Tracer2:
Zamieszczanie linków do portali aukcyjnych jest zabronione!!! Router jaki jest każdy widzi.

Powrót do góry
   
tragi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Kwi 2003
Posty: 685
Miasto: Dębica

Post#9 27 Cze 2010 17:12   

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


No tak, wszystko się zgadza, tylko do tego wspomnianego modemu można podłączyć tylko jeden komputer. Brak też sieci WiFi gdyby chciał np. korzystać na laptopie w innym pokoju. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera ADSL z WiFi i sprawa rozwiązana.
Powrót do góry
   
ADEK1000
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 897
Miasto: Nowy Modlin

Post#10 27 Cze 2010 17:52   

Re: Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa


tragi napisał:
No tak, wszystko się zgadza, tylko do tego wspomnianego modemu można podłączyć tylko jeden komputer. Brak też sieci WiFi gdyby chciał np. korzystać na laptopie w innym pokoju. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera ADSL z WiFi i sprawa rozwiązana.


Witam Ponownie,

Też Prawda, ale wiem też z praktyki (u innych osób), że np niektóre routery - szczególnie na "słabych liniach" potrafią działać i działają nieraz gorzej niż LiVeBox i że wtedy na takiej linii (takich liniach) najlepiej sprawdza się Segam Fast 800 E2T. Więc ja "pozostaję przy swoim".

A decyzja należy do Szanownego Autora Tematu.

Pozdrawiam.
-Adam-
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> TelefonyStacjonarne Serwis -> Telefon stacjonarny + neostrada = coś nie działa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
telefon stacjonarny - telefon nie działa nie mozna z niego zadzwonic (7)
Orange TP - Telefon stacjonarny nie działa (3)
telefon stacjonarny uniden nie działa po burzy (1)
Neostrada działa a telefon TPSA nie (16)
Concept c710 i Neostrada. Telefon nie działa po podpięciu filtra. (2)
telefon stacjonarny - jak to działa? (1)
Telefon stacjonarny przez VOIP - koszt przekierowania na telefon komórkowy (6)
Telefon stacjonarny Connex BT-936 po burzy nie wybiera połączeń. (2)
SENAO TEL STACJONARNY BEZPRZEWODOWY. NIE DZIAŁA.. (7)
Aparat stacjonarny WEKTOR-klawiatura nie działa (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS