| Author |
Miwhoo Poziom 22

|
18 Jun 2010 21:25 Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Witam.
Mam kłopot z szerszeniami w blaszanym garażu na działce. Przez szczeliny między konstrukcją ścian a dachem [blacha trapezowa bez ocieplenia] wlatują mi do środka szerszenie i zakładają gniazda. Raz już zrzucałem 3 małe gniazda wielkości zaciśniętej pięści, na szczęście były w nich tylko pojedyncze sztuki... Myślałem, że jak raz zrzucę, to już nie przylecą, ale niestety się pomyliłem...
Dzisiaj wypędziły z działki żonę z 4 miesięcznym synem, na szczęście skończyło się tylko na strachu...
Mam pytanie, czy ktoś sobie poradził z taką sytuacją, może jest jakaś chemia, która działa przez jakiś czas po aplikacji? Żeby np. popryskać lub posmarować ramę garażu w miejscach, którymi dostają się do środka?
Chodzi mi o to, żeby jakoś je odstraszyć od garażu, bo drzwi ma uchylne do góry i nie ma możliwości podejrzenia, czy czasem jakiegoś gniazda nie ma w środku, albo czy nie jest nad drzwiami... Poza tym jak są w garażu, to skutecznie dają się we znaki na całej działce...
Z góry dziękuję za spostrzeżenia i podpowiedzi...
Uprzedzając poradę, w sklepie ogrodniczym i z chemią rolniczą nic nie zaradzili...
Pozdrawiam.
Miwhoo.
|
|
| Back to top |
|
 |
the-parkour Poziom 16

|
18 Jun 2010 21:41 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
| Miwhoo wrote: |
Witam.
Mam kłopot z szerszeniami w blaszanym garażu na działce. Przez szczeliny między konstrukcją ścian a dachem [blacha trapezowa bez ocieplenia] wlatują mi do środka szerszenie i zakładają gniazda. Raz już zrzucałem 3 małe gniazda wielkości zaciśniętej pięści, na szczęście były w nich tylko pojedyncze sztuki... Myślałem, że jak raz zrzucę, to już nie przylecą, ale niestety się pomyliłem...
Dzisiaj wypędziły z działki żonę z 4 miesięcznym synem, na szczęście skończyło się tylko na strachu...
Mam pytanie, czy ktoś sobie poradził z taką sytuacją, może jest jakaś chemia, która działa przez jakiś czas po aplikacji? Żeby np. popryskać lub posmarować ramę garażu w miejscach, którymi dostają się do środka?
Chodzi mi o to, żeby jakoś je odstraszyć od garażu, bo drzwi ma uchylne do góry i nie ma możliwości podejrzenia, czy czasem jakiegoś gniazda nie ma w środku, albo czy nie jest nad drzwiami... Poza tym jak są w garażu, to skutecznie dają się we znaki na całej działce...
Z góry dziękuję za spostrzeżenia i podpowiedzi...
Uprzedzając poradę, w sklepie ogrodniczym i z chemią rolniczą nic nie zaradzili...
Pozdrawiam.
Miwhoo. |
Jeżeli masz podejrzenie że one mogą zagrażać twojemu zdrowiu (lub nawet życiu) powinieneś zadzwonić po straż pożarną, mają oni obowiązek zlikwidować gniazda.
|
|
| Back to top |
|
 |
Miwhoo Poziom 22

|
18 Jun 2010 21:55 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Likwidacja gniazd u mnie w garażu niewiele da, bo działka jest koło lasu, wokoło sporo choinek samosiejek i jak się przejść po innych działkach, to słychać bzyczenie... Nie, żebym los kusił, ale chciałbym się ustrzec sytuacji takiej, jak dzisiaj, że owady przepędzą mi rodzinę z grillowania itp... Największy problem jest przy otwieraniu garażu, bo dopóki brama nie ruszy się na więcej niż pół metra od ziemi, to nic się nie da zobaczyć...
sąsiad miał podobny kłopot, uszczelnił dziury pianką montażową, ale szerszenie ją wygryzły i tak dostały się do środka...
Działki są budowlane, a nie ogródki działkowe... 3 garaże tylko stoją, część choinkami zarośnięta, jeden mały drewniany domek...
Pewnie mają gdzieś większe gniazdo... ale szukać go w lesie?
|
|
| Back to top |
|
 |
the-parkour Poziom 16

|
18 Jun 2010 21:58 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Likwidacja gniazd u mnie w garażu niewiele da, bo działka jest koło lasu, wokoło sporo choinek samosiejek i jak się przejść po innych działkach, to słychać bzyczenie... Nie, żebym los kusił, ale chciałbym się ustrzec sytuacji takiej, jak dzisiaj, że owady przepędzą mi rodzinę z grillowania itp... Największy problem jest przy otwieraniu garażu, bo dopóki brama nie ruszy się na więcej niż pół metra od ziemi, to nic się nie da zobaczyć...
sąsiad miał podobny kłopot, uszczelnił dziury pianką montażową, ale szerszenie ją wygryzły i tak dostały się do środka...
Pewnie mają gdzieś większe gniazdo... ale szukać go w lesie? |
Daj cynk straży pożarnej, u mnie na strychu było i je zlikwidowali, ale po pewnym czasie znowu zaczęły przylatywać. Strażacy poszli od nitki do kłębka i zniszczyli duże gniazdo przy lesie. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jun 2010 21:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
balonika3 Poziom 23

|
18 Jun 2010 22:01 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
| the-parkour wrote: |
| Jeżeli masz podejrzenie że one mogą zagrażać twojemu zdrowiu (lub nawet życiu) powinieneś zadzwonić po straż pożarną, mają oni obowiązek zlikwidować gniazda. |
Taa, zlikwidują, a za dwa dni będą nowe. To nie takie proste.
|
|
| Back to top |
|
 |
the-parkour Poziom 16

|
18 Jun 2010 22:17 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
| balonika3 wrote: |
| Jeżeli masz podejrzenie że one mogą zagrażać twojemu zdrowiu (lub nawet życiu) powinieneś zadzwonić po straż pożarną, mają oni obowiązek zlikwidować gniazda. |
Taa, zlikwidują, a za dwa dni będą nowe. To nie takie proste. |
Dlatego najlepiej likwidować gniazda w zimę, kiedy wszystkie owady są w swoich gniazdach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Miwhoo Poziom 22

|
18 Jun 2010 22:27 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
| balonika3 wrote: |
Taa, zlikwidują, a za dwa dni będą nowe. To nie takie proste. |
Dlatego najlepiej likwidować gniazda w zimę, kiedy wszystkie owady są w swoich gniazdach. |
Nie doczekam do zimy, to jedyne moje grillowisko :) i miejsce wypoczynku :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Duduś74 Poziom 24

|
19 Jun 2010 08:31 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Najlepiej zrób to w nocy i nie przepędzaj tylko zlikwiduj np. odkurzaczem. Najważniejsze jest zabić matkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
motyl22 Poziom 21

|
19 Jun 2010 08:49 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Ale jeżeli garaż jest blaszany to chyba bezpieczniej było by je ogniem zniszczyć. Gniazdo po gnieździe. Nie wyobrażam sobie tego odkurzacza. A otworów nie można zatkać pianką i samej pianki czymś pomalować żeby się nie pchały? Np abizolem. Prędzej się do niego przyklei niż przegryzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jun 2010 08:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
19 Jun 2010 09:07 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Ludzie, co Wy piszecie? Jakim odkurzaczem, ogniem itp.? Dzwoń na straż pożarną. Przyjadą i pomogą na pewno. Tym bardziej, że są to szerszenie.
W domu miałem przy oknie gniazdo os. Dzwoniłem na straż i powiedzieli mi, że jak sobie z nimi nie poradzę to przyjadą i pomogą. Poradziłem sobie bo są środki chemiczne na osy, ale czy są na szerszenie to nie mam pojęcia.
Nie baw się na pewno odkurzaczem czy ogniem bo możesz jeszcze pogorszyć sytuację.
|
|
| Back to top |
|
 |
agrafek Poziom 13

|
19 Jun 2010 09:19 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Muszę się zapytać pewnej osoby ale z tego co mi wiadomo jest specjalna pianka (wygląda jak montażowa) przeciwko robactwu etc. Nanosi się ją dokładnie jak montażową i również zwiększa swoją objętość a jak owady lub robale się jej dotykają to zaliczają zgona.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jun 2010 09:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
motyl22 Poziom 21

|
19 Jun 2010 09:27 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
W ogniu nasz latający przyjaciel w ciągu ułamka sekundy traci skrzydełka, więc o pogorszeniu sytuacji mowy nie ma. Fakt faktem że straż pożarna to najlepsze rozwiązanie i załatanie otworów. Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
wowka Poziom 21

|
19 Jun 2010 09:31 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Kup sobie RAID ale nie ten zwykly na muchy (chociaz tez dziala) ale ten specjalny na szerszenie - bardzo skuteczny, po spryskaniu taki szerszen przeleci z 3 metry i spada na ziemie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Darrieus Poziom 23

|
19 Jun 2010 10:19 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Strażak ubrany w mundur ogniowy, podchodzi do gniazda i ładuję RAIDem w gniazdo, później strząsa gniazdo do worka i się gdzieś wywala, ot cała akcja.
|
|
| Back to top |
|
 |
Magister_123 Poziom 20

|
19 Jun 2010 11:15 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Również miałem w zeszłym roku problem ale z osami (gniazdo wielkości 2 piłek od kosza). Przyjechał strażak i dalej było jak Darrieus powiedział. Później 2 dni z rzędu dobijałem na własną rękę resztę os która pozostała oczywiście Raidem na osy szerszenie. Po psikałem również wszystkie możliwe wejść na poddasze i jak na razie nie ma ich do dnia dzisiejszego. Zrób tak samo i napisz czy przyniosło to pożądany skutek.
|
|
| Back to top |
|
 |
BartekWB Poziom 20

|
19 Jun 2010 12:19 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
O kurde, odkurzaczem 8-O , uwierz to nie jest dobry pomysł. Wezwij strażaków, oni mają odpowiednie kombinezony i wiedzę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tommy82 Poziom 23

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 3755 Location: Centrum Dowodzenia Światem
|
19 Jun 2010 13:11 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Znajomy miał szerszenie powiedzieli żeby raida kupić i ze przyjadą wieczorem. Jeden się przebrał za pszczelarza wszedł na dach wypsikał dwa spraje (bo w dość trudno dostępnym miejscu) i porblem znikł. Podobno robią to wieczorem bo wtedy najwięcej ich siedzi w gnieździe i to daje największą skuteczność.
|
|
| Back to top |
|
 |
Duduś74 Poziom 24

|
19 Jun 2010 13:19 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
| BartekWB wrote: |
| O kurde, odkurzaczem |
Tak, odkurzaczem. Robisz sobie przedłużkę do rury, stajesz z daleka i je wciągasz.
|
|
| Back to top |
|
 |
balonika3 Poziom 23

|
19 Jun 2010 13:43 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Fakt, teść wciągał kiedyś odkurzaczem osy i to działa. Ale tak sobie teraz myślę - komuś może przyjść do głowy pomysł, żeby na koniec psiknąć do rury jakiegoś raida (no coś trzeba przecież zrobić z "urobkiem"). W połączeniu z iskrami w silniku odkurzacza może się to źle skończyć!
|
|
| Back to top |
|
 |
Miwhoo Poziom 22

|
19 Jun 2010 13:50 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
A portem raid do odkurzacza i bum :D :) Wszystko OK, ale nie mam prądu jeszcze :)
Kupię raid, pomyślę co z dziurami i dam znać...
O tyle ciężka sprawa, że straż ma w d... ziupli, bo gniazda za małe, jak się więcej pokaże, to mam dać znać, bo przecie całego lasu nie będą uśmiercać, taki urok wioski.
Mam nadzieję, że zadziała, jak trzeba. Dam znać, jak efekty...
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi...
|
|
| Back to top |
|
 |
Tommy82 Poziom 23

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 3755 Location: Centrum Dowodzenia Światem
|
19 Jun 2010 14:07 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Jak to wioska to poszukaj jakiegoś pszczelarza i pożycz od niego kapelusz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Darrieus Poziom 23

|
19 Jun 2010 15:00 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Zrób sobie kapelusz z kawałków 'druta' i pończoch :P taki przewód 1,5mm powinien już być wystarczająco sztywny...
W sumie to trzeba dwa koła z druta i gumka na szyje , 3 minuty roboty.
Buty owiązać workami na śmieci.
Kosmonauta
:lol:
|
|
| Back to top |
|
 |
elektro155 Poziom 20

|
19 Jun 2010 15:21 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
a może wsadź do gnazda wężyk i rozpyl kwas, albo strzelić w gnazdo z wiatrówki i w ten sposób wywabione zniszczyć czymś w rodzaju miotacza ognia
|
|
| Back to top |
|
 |
michal.rogaczewski Poziom 21

|
19 Jun 2010 16:03 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
| elektro155 wrote: |
| a może wsadź do gnazda wężyk i rozpyl kwas, albo strzelić w gnazdo z wiatrówki i w ten sposób wywabione zniszczyć czymś w rodzaju miotacza ognia |
Nie przesadzajmy, mała głowica termojądrowa na pewno wystarczy... :D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Miwhoo Poziom 22

|
19 Jun 2010 17:56 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Podpalić to ja mogę całe gniazdo oblane podpałką do grilla, kwestia koordynacji i szybkości, podlać i podpalić, zanim wylecą :) ale nie o to chodzi, chciałem się zabezpieczyć "na zapas", bo nie zawsze ja pierwszy otwieram garaż.
|
|
| Back to top |
|
 |
BartekWB Poziom 20

|
19 Jun 2010 18:06 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Duduś74-nadal się będę upierał, że odkurzacz się nie nada. Dobrze, 4 szerszenie zassiesz, a co z resztą? Szerszenie są czasami nerwowe (szczególnie jak ktoś się im wtrynia w gniazdo) jeśli można to tak określić i dość uparte. Siła ssąca odkurzacza może być za mała. Na niewielkie gniazda może się nada, ale większe nie bardzo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jun 2010 18:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Darrieus Poziom 23

|
19 Jun 2010 18:18 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Strzelanie w gniazdo to bardzo dobry sposób, jak chce się mieć bana na wstęp do garażu przez kilka godzin. Rozpylaniem kwasu tylko je rozdrażnisz, co ci z tego że kilka padnie...
8-O
RAID zawiera neurotoksynę która paraliżuje momentalnie takiego fruwającego delikwenta, i to w bardzo małej dawce. W takim blaszaku to wystarczy 1-2 raidy rozpylić i zamknąć, nie trzeba w cale w gniazdo psikać, byle tylko wiatru nie było i raid za szybko nie wywietrzał przez szczeliny...
|
|
| Back to top |
|
 |
Miwhoo Poziom 22

|
19 Jun 2010 19:59 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Po 3 dniach znów gniazdo zrobiły... wielkości pięści... Raid na latające i biegające faktycznie działa, bo jak popryskałem gniazdo, to kilka sztuk dało radę się wzbić w powietrze i pospadały.
Popryskałem całą ramę od wewnątrz przy dziurach ściana-dach.
Ciekawe, czy zadziała... :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Jasiek690 Poziom 22

|
19 Jun 2010 21:20 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
| Faces wrote: |
| Ludzie, co Wy piszecie? Jakim odkurzaczem, ogniem itp.? Dzwoń na straż pożarną. Przyjadą i pomogą na pewno. Tym bardziej, że są to szerszenie. |
Z tego co wiem, od tego roku trochę się to pozmieniało. Nie muszą przyjechać, chyba że, owady znajdują się w obiektach w których przebywają dzieci lub osoby o ograniczonej zdolności poruszania się.
|
|
| Back to top |
|
 |
Darrieus Poziom 23

|
19 Jun 2010 21:35 Re: Szerszenie w garażu blaszaku |
|
|
|
Po 3 dniach znów gniazdo zrobiły... wielkości pięści... Raid na latające i biegające faktycznie działa, bo jak popryskałem gniazdo, to kilka sztuk dało radę się wzbić w powietrze i pospadały.
Popryskałem całą ramę od wewnątrz przy dziurach ściana-dach.
Ciekawe, czy zadziała... :) |
Jak uparcie wracają to mają kilka większych gniazd gdzieś w pobliżu i nie pozostanie ci nic jak uszczelnić garaż na głucho.
http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/kawa-czy-herbata/wideo/osy-i-szerszenie-jak-skutecznie-je-odstraszac
:lol: może magazyn śniadaniowy w przerwie od mundialu.
|
|
| Back to top |
|
 |