FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Szerszenie w garażu blaszaku

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Szerszenie w garażu blaszaku
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#31 20 Jun 2010 09:02   

Re: Szerszenie w garażu blaszaku

One nie lubią podwyższonej temperatury. Kiedyś miałem je na strychu budynku gospodarczego, i zauważyłem, że przed południem, jak słońce zaczyna prażyć w blachę to wylatują. No to wsadziłem tam grzejnik olejak, zatkałem wywietrznik którym wylatywały i włączyłem go z rana; a lato też było upalne.
Obserwowałem co się będzie działo.
Siadały na szybie okienka i wściekle biegały po niej czymś plując, po jakimś czasie zaczęły padać martwe na parapecie. Wieczorem to je już tylko odkurzaczem pozbierałem i usunąłem gniazdo.
Innym razem, parę lat wczesniej jak też się zagnieździły, to przez dziurkę od klucza wsadziłem rurkę, skierowałem ją wprost na gniazdo i podałem nią truciznę, nie pamiętam co to było, chyba Muchozol Extra.
Jak pozdechały to ubrałem sobie zwykłe OP1, bo nie wiedziałem czy wszystkie są padnięte i po co się mam sam przytruć, i też zrobiłem porządek z gniazdem.
Back to top

Miwhoo
Poziom 22
Poziom 22

Post#32 Post from the author of the topic 20 Jun 2010 11:45   

Nie wiem ile w tym prawdy, ale fachowcy porównują ból przy użądleniu przez osę do zszywacza biurowego, a szerszenia do maszyny do szycia...

Tym bardziej, że i jedne i drugie mogą żądlić wielokrotnie, a szerszeń da radę przez zwykłe ubranie czy jeansy...
Z tym ciepłem to chyba prawda, bo ja byłem około południa, spodziewałem się w tym większym gnieździe ze 20 sztuk, a wyleciało tylko kilka, za to później parę sztuk latało koło garażu...
Back to top

kuba135
Poziom 13
Poziom 13

Post#33 20 Jun 2010 13:21   

Dla szerszeni ciepło jest zabójcze nawet pewne pszczoły mają taką strategie że siadają na szerszeniu nie pozwalają mu się chłodzić szerszeń się "przegrzewa" i kaput.
Back to top

neo_dc
Poziom 22
Poziom 22

Post#34 20 Jun 2010 13:50   

Jako, że boję się wszystkiego co bzyka i lata, to mogę co nieco poradzić. Super jest środek BROS na owady latające. W piwnicy swego czasu miałem inwazję końskich much. Kupiłem ten specyfik ( 16 pln ), popsikałem i muchy padały... jak muchy :D efekt natychmiastowy, na drugi dzień dobiłem resztki, muchy już w to miejsce nie wróciły.

Gniazdo musisz podpalić i najlepiej zlikwidować tak, by nie zostało NIC ze starego. Nawet strzępek, bo będą przychodzić z powrotem. Do większych szpar przyczep siatkę, w mniejsze napchaj silikonu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jun 2010 13:50   

Back to top

Miwhoo
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 Post from the author of the topic 06 Jul 2010 22:25   

Miwhoo wrote:
Popryskałem całą ramę od wewnątrz przy dziurach ściana-dach.
Ciekawe, czy zadziała... :)

No i pomogło. Do dzisiaj spokój, chociaż za każdym razem uważam, jak otwieram garaż... Z drażniących owadów, choć znacznie mniej niebezpiecznych, za to dużo bardziej upierdliwych zostały komary :)
Back to top

pawel01
Poziom 19
Poziom 19

Post#36 06 Jul 2010 22:58   

Ja też miałem szerszenie i jak smaliło koło dachu bo w szopie były to uciekały i szybko jakimś żrącym środkiem na owady spryskałem i jak wleciąły na wieczór to następnego dnia padły jak muchy wszystkie i gniazdo było wielkości wiadra 20l w nim było pełno larw chyba setki i wszystko spłoneło w piecu.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Szerszenie w garażu blaszaku
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Wlatujące do pokoju szerszenie (23)

Page generation time: 0.173 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed